Kamus Gunung Malaysia

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Kamus Gunung Malaysia

Post by betterman » 21 May 2010, 19:07

A

B
beirut - besi berbentuk segi tiga yang berada di puncak.
merupakan struktur yang dibina bagi menanda puncak atau point tertinggi.
Berasal dari perkataan "Biroute" dalam bahasa Perancis, yang bermaksud 'windsock' atau stokin angin (macam kat airport). yang mana menjadi amalan penjelajah dahulu kala untuk memasang windsock di puncak tertinggi yang telah mereka capai dalam perjalanan atau pemetaan mereka.


C

D

E

F
flysheet - kanvas berbentuk empat segi atau apa-apa material lain yang di pasang sebagai bumbung. diletakkan di atas rentangan tali yang biasanya diikat antara pokok ke pokok. tali diikat di setiap bucu sama ada ke spike ataupun pokok bagi mengelakkan flysheet ditiup angin.
Juga disebut sebagai 'fly' sahaja.

G
groundsheet - hamparan seakan-akan tikar di atas tanah yang dibuat dari kanvas tebal berbentuk empat segi. biasanya berwarna biru di bawah dan oren di atas. kegunaannya sbg lapik dibawah flysheet (untuk tidur)
Juga disebut sebagai 'ground' sahaja.

gogo - organizer sesuatu trip. wujudnya perkataan gogo tu adalah dari perkataan gorgonizer yang mana sapa-sapa yang biasa tengok citer gaban, makhluk jahat dalam citer tu namanya gorgon jadi disebabkan perkataan gorgon dan organizer tu hampir hampir sama pada suku kata pertama, maka gorgon ditambah diawalan perkataan organizer, maka jadi lah gorgonizer. lama-lama kependekan gorgonizer nie jadik gorgon dan seterusnya gogo. harap maklum.

H

I

J

K

L

M

N

O

P
pancit - penat
pangok - penat

Q

R

S
spike - besi yang diikatkan tali fly padanya dan dicucuk ke dalam tanah. juga digunakan untuk mengelakkan khemah dari bergerak-gerak.

T
tangkap biawak - jatuh tergelincir

U

V

W

X

Y

Z
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by betterman » 21 May 2010, 19:08

sila-sila tambah nasi. kalau ada yang nak betoikan ayat2 aku kat atas tu pon buleh dialu-alukan. korang just tulis je nanti aku akan update.

thanks.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by Hangar 18 » 21 May 2010, 22:48

ringkasan dari flysheet & ground sheet adalah fly & ground.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by betterman » 22 May 2010, 09:00

edited
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

abdulmegat
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 23 Feb 2009, 12:28

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by abdulmegat » 22 May 2010, 09:29

p - pacak

Fivesall
Pendaki Gunung
Posts: 73
Joined: 26 Dec 2005, 13:55

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by Fivesall » 22 May 2010, 11:40

M- maybank ( Harimau)

F - Fumakila (Gajah)

T - Talipinggang (Ular)
bundleonline.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai » 22 May 2010, 14:12

H - Harimau

G - Gajah

U - Ular
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by adventure inc » 22 May 2010, 23:45

Y: YL (young lady)
L: LWP (last water point (sumber air) kekadang femes dikenali sebagai 7-Eleven)
O: Otai..
Last edited by adventure inc on 24 May 2010, 21:15, edited 1 time in total.
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by che'gu » 23 May 2010, 00:10

P stand for peywai.....penat yg teramat sangat.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by sany ADALAH alger » 24 May 2010, 11:11

S - santai momantai refer kepada suatu situasi/xpdc yang bersifat tidak memerlukan tenaga yang berat. tiada permukaan trek yang mencabar ketahanan lutut & kaki serta sepanjang perjalanan tersebut tiada muka-muka pangok.
CARPE DIEM!

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by solaris » 24 May 2010, 16:25

A

R

S
spike - besi yang diikatkan tali fly padanya dan dicucuk ke dalam tanah. juga digunakan untuk mengelakkan khemah dari bergerak-gerak.


sunnto-Jam yang sesuai untuk sebarang aktiviti outdoor..jam ini mempunyai barometer , thermometer, altimeter dan sebgainya..:p

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai » 24 May 2010, 18:17

sunnto ke suntot ke suunto?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by solaris » 24 May 2010, 20:49

sunnto ke suntot ke suunto?
tatau la bang belasah jerk..asalkan bunyiknyer lebih kurang

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by span » 25 May 2010, 00:20

T= Take 5 - berehat sebentar sambil isap rokok sebatang

P= Powil - kenderaan 4well drive yang bawak kiter masuk kat dalam utan

s= Sweeper - orang penting yang slalu jg kat belakang ( Cth- Abg Ngai daa lagen )
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by ironore » 25 May 2010, 07:17

B Beri-beri atau Beron = Buang air besar
Last edited by ironore on 27 May 2010, 08:12, edited 1 time in total.

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by kabusgunung » 25 May 2010, 11:03

nak update pasal....... oooo kamus ingat kabus tadi......

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai » 25 May 2010, 11:42

L - Land rover

H - Hilux

P - Pajero
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by solaris » 25 May 2010, 11:54

L - Land rover

H - Hilux

H- Hak-Tuih - seranah ketika pewai (rujuk index P)

P - Pajero

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nadir » 25 May 2010, 12:58

lekluuuu - rilek dulu / take 5
sapkokluuuuu - rilek/ take 5

sweeper- orang belakang sekali
Runner - orang depan sekali - kekadang dihantar utk booking campsite

senandung malam - jalan malam

sabre - kekadang disebut "sabri" beg kegilaaan pendaki tegarrr ....

Outdoordynamics.com.my - kedai online barang outdoor terbesar kat malaysia ... heheheheh saja jer....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by ajon » 26 May 2010, 09:04

M - muntah-muntah (mcm Ngai)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai » 26 May 2010, 11:26

M - muntah-muntah (mcm Ngai)
H - Hoi jgn main kasaq noooo :mrgreen:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by solaris » 26 May 2010, 11:57




B-Bangla- makhluk yang berbau wangi

B-BiNGai -makhluk aneh dalam GO

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nadir » 26 May 2010, 12:12

T - Tanker - orang yang suka bawak barang banyak
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai » 26 May 2010, 12:33

P
pancit - penat
pangok - penat
*ralat : pangok = pancit la bongok
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by ajon » 26 May 2010, 14:09

C-cucuk angin

*dh makin meriah kamus kau ni Bett :lol: :lol:

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by ajon » 26 May 2010, 16:41

G-gaid

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai » 26 May 2010, 22:15

V - Vavi (ayat maki sesama kenkawan)
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by mizi » 26 May 2010, 22:44

R= rintis...
S= sondol
T= tebas
climb long trail
p11at

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by pr oli » 26 May 2010, 23:00

k : karrimorr
d : deuter
p : petzel
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by adventure inc » 26 May 2010, 23:12

B = Bongok
P = permatang
M = messtin

bett, ko tak update pun, kitaorg dah byk tambah nie
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by ironore » 27 May 2010, 08:10

G-gaid
B- Buff= boleh tutup mata masa Rafting mcm Ngai..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

H- H20= Air.

G -Gadjet= Nadir Mr.GADJET :mrgreen:

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by pulut_itam » 27 May 2010, 10:46

P - Pondok
D - Dua minit lagi sampai la...
S - Seluar
K - koyak
R - rabak..
Pulut a.k.a pitam

(Ö¿Ö)aRen
Pendaki Hebat
Posts: 305
Joined: 11 Mar 2006, 10:54
Location: Shah Alam.
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by (Ö¿Ö)aRen » 16 Jun 2010, 01:40

J - jiwa

K - kacau

Q - qudis = gadis???
hehe...Luv n peace♥♥♥

(ä¿ä)
aYen

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by betterman » 16 Jun 2010, 10:52

sori lama tak masuk.
satgi aku update.

korang banyak main la :evil:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by Ujang » 17 Jun 2010, 22:02

T - Takder
O - Otak
:lol:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai » 18 Jun 2010, 12:18

U = ujang
S = sadap @ shut up!!
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by kambinggurun » 29 Jun 2010, 16:38

c- charoh
t- tubir
g- gong
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by Hangar 18 » 30 Jun 2010, 14:15

T - Tubir perkh lama giler dok dgr perkataan ni.

T - Tubir
R- Rebih

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by che'gu » 30 Jun 2010, 18:17

T - Tubir perkh lama giler dok dgr perkataan ni.

T - Tubir
R- Rebih

pergh....aku pon lama tak dngr perkataan 'tubir' dng 'rebih' ni.

cth ayat dng 2 perkataan tu..."Tubir tu rebih sbb bro Hangar18 jirek..."

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nazryst » 30 Jun 2010, 20:45

N-K-B = Nasib Kurang Baik
S-M-I = Sendiri Mau Ingat
S-Y-M-P = Saya Yang Menurut Perintah

M-A-R-L-B-O-R-O = Mana Ada Rokok Lagi Brader, Orang Ramai Order

Post Reply