Gatal...

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

Post Reply
myst
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 01 Nov 2011, 14:45

Gatal...

Post by myst »

Errr.. jangan silap paham lak ngan topik gatal ni.. tiada persamaan untuk mana2 yang idup ataupun dah arwah yer. Hanya coretan sekadar mengisi luahan kepala.

Maksud gatal ni, bila orng pegi hiking, ngko pn nak ikut pergi hiking.. tp orang lain siap pikul beban atas blakang berbelas2 kilo, tapi jalan mak aihhh.. serupa belari dah walopun trek 90 degree. Ngko lak, dah laa jalan hegeh2.. tak pasal2, yang tak patut jadik sweeper terpaksa ikut bontot ngko jalan pelan2. Beg dah la ringan.. injured plak sane sini.. terkehel peha laa, terpeleot kaki lah..

Agak2 korang laa... golongan macam nie.. len kali, nak ajak ke tak nak..?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gatal...

Post by matsaiko »

hehe asam garam aktiviti berkumpulan bro...dlm ramai2 mesti ada yg bermasalah..dlm xpdc tak semuanya perfect maka dengan itu tanganilah segala masalah yg timbul dengan sebaik mungkin...itulah sebenarnya TEAMWORK "less for you more to others" kaji balik hikmah disebaliknya..ok bro peace :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Gatal...

Post by irmuaaz »

Atau gi jer solo, takyah nak layan kerenah orang lain.......
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gatal...

Post by biNGai »

dulu rasa gagah gak laa melayan spesis org camnih..tp skang tidak lagii..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Gatal...

Post by irmuaaz »

Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Gatal...

Post by azhaar »

tgk la jugak. kalau buat xpdc pemanjat terlampau kena la buat selection.
Tapi kalau xpdc santai atau org appoint kita jadi organiser, kenala bawak semua.
Kalau atas apa sebab pun tanak ajak, pegi la senyap2.
Ingat, hari ni hari kita. Esok lusa org papah kita lak.

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Gatal...

Post by nazryst »

Topik ni nak jawab terlalu abstrak laa... ikut pandangan aku laa... orang berjalan slow atau laju, pendaki baru atau berpengalaman, semua ada hak masing masing... dan dalam hak ada habuan jugak... hari ni hari orang nak mengenal diri, yang meletakkan ego tak kena tempat, sekurang kurangnya biarlah dia mempelajari kesilapan, kalau kita tak beri peluang, bagaimana masyarakat gunung nak berkembang, boleh ajer kita beri komen dan komplen.. tapi biar lah yang dapat memotivasikan pendaki untuk terus mendaki dan memperlihara khazanah yang ada. Jangan pulak kita bandingkan stamina yang tetiba hari tu kita firm dan perform, tapi alpa dan taksub kebolehan diri dan memperbandingkan pada yang lemah... kita dulu bukannya dilahirkan terus menjadi pendaki hebat dan kuat, semua ada step dan fasa fasa tertentu.. Sekiranya anda nak mendaki solo pun tiada salahnya... tetapi ingat lah... hari ni hari orang... hari kita tersadai ditengah hutan tak tau biler.... statement boleh diberi sesuka hati... tapi alam juga boleh sesuka hati nak menterbalikkan kita walaupun dah berpengalaman atau laju dan sebagainya.... tidak Allah jadikan seseorang hamba itu sia sia buat mereka yang terselit dicelah kehidupan kita, mungkin ia ujian yang cuba memasuki ke serata ceruk..... dan membenarkan kita menjadi pendaki yang matang... teringat kata orang orang lama.... guruh berdentum dilangit, air ditempayan dibuang jangan..... guruh berdentum dilangit, bumi tak runtuh sebelum hujan....

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Gatal...

Post by sid »

myst wrote:Errr.. jangan silap paham lak ngan topik gatal ni.. tiada persamaan untuk mana2 yang idup ataupun dah arwah yer. Hanya coretan sekadar mengisi luahan kepala.

Maksud gatal ni, bila orng pegi hiking, ngko pn nak ikut pergi hiking.. tp orang lain siap pikul beban atas blakang berbelas2 kilo, tapi jalan mak aihhh.. serupa belari dah walopun trek 90 degree. Ngko lak, dah laa jalan hegeh2.. tak pasal2, yang tak patut jadik sweeper terpaksa ikut bontot ngko jalan pelan2. Beg dah la ringan.. injured plak sane sini.. terkehel peha laa, terpeleot kaki lah..

Agak2 korang laa... golongan macam nie.. len kali, nak ajak ke tak nak..?

soalannya ko naik gunung untuk apa.. banyak sebab dan banyak jawapan boleh dapat.
contoh: nak cari kawan baru, nak cari duit, nak dapat nama, nak uji ketahanan diri, nak bermegah, nak balas dendam, nak cari pengalaman, nak menikmati keindahan, nak buat record, nak kenekan orang, nak macam macam lagi..

kalau rasa diri dah hebat dan pergi untuk uji kehebatan, so.. pergi lah dengan yang hebat hebat belaka.
kalau rasa nak menikmati keindahan, so.. pergi je lah ngan sapa sapa pon, selagi tak menggangu keindahan tu..

tepok dada tanya selara...
peace :)
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Gatal...

Post by nadir »

azhaar wrote:tgk la jugak. kalau buat xpdc pemanjat terlampau kena la buat selection.
Tapi kalau xpdc santai atau org appoint kita jadi organiser, kenala bawak semua.
Kalau atas apa sebab pun tanak ajak, pegi la senyap2.
Ingat, hari ni hari kita. Esok lusa org papah kita lak.
saya setuju. kalau disebabkan kecederaan, memang takleh nak elakkan. tapi kalau setiap trip memang macam tu, sendiri mau ingat la jugak kan....

group berpecah + jauh akan menghadapi risikonya sendiri.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gatal...

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sebab tu ada Gogo yang pilih orang nak ajak.
1. Tak bekira sangat pasal duit
2. Orang tu tak banyak kerenah
3. Rengan tulang
4. Boleh membantu ketika sesak
5. Buleh survive sendiri tanpa pengawasan.

Dan gogo biasanya mengurangkan risiko dengan mengurangkan atau menghadkan peserta luar atau yang tak berapa kenal untuk ikut trip. Lagi la kalau orang tu dah dua tiga kali buat hal. Kalau trip santai santai buleh bawak tapi hardcore punya bakal kena tinggal.

Pada aku kalau peserta tu tak bawak itu tak bawak ini. aku biarka aje, maka bergantung la pada skil PR dia untuk memujuk rayu peserta lain untuk dapatkan suatu barang tapi aku akan tetap bawak barang sendiri punya walaupun sedikit contohnya makanan dan peralatan masak. Biau berat sebab aku nak mengurangkan risiko lagi lagi ubat.

myst
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 01 Nov 2011, 14:45

Re: Gatal...

Post by myst »

hehehe.. rasanye issue nih semua ada dalam kepala tiap2 peserta bila nak execute program kan.. tapi as a summary daripada thread yang korang reply tu.. ( appreciate that ).. rasanya dah dapat buat kesimpulan lah..

"kalo sampai sorang2 kat puncak tapi takde team yang nak share same2.. share ngan pokok or tunggul je nak wat ape dak..? Takde ceria nye.. biar perlahan asal selamat naik dan turun.. n enjoy the scenery and victory"

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gatal...

Post by matsaiko »

myst wrote:"kalo sampai sorang2 kat puncak tapi takde team yang nak share same2.. share ngan pokok or tunggul je nak wat ape dak..? Takde ceria nye.. biar perlahan asal selamat naik dan turun.. n enjoy the scenery and victory"
bagus kalo ada peserta yang boleh sampai cepat dari yg lain kepuncak tapi jangan la sampai kosong je..bagi dia fly,tali fly,kalo dia sanggup ground sekali,dapur,periuk dan rencah air...so bile grup belakang sampai,fly dah tersiap pasang dan air panas menanti.Bukankah itu lebih berfaedah daripada jalan laju bagai nak gile,sampai puncak takde apa yg dibuat untuk diri sendiri dan ahli kumpulan...aku kalo jumpa org camni mmg aku basuh secara live depan dia hehehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

myst
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 01 Nov 2011, 14:45

Re: Gatal...

Post by myst »

matsaiko wrote:
bagus kalo ada peserta yang boleh sampai cepat dari yg lain kepuncak tapi jangan la sampai kosong je..bagi dia fly,tali fly,kalo dia sanggup ground sekali,dapur,periuk dan rencah air...so bile grup belakang sampai,fly dah tersiap pasang dan air panas menanti.Bukankah itu lebih berfaedah daripada jalan laju bagai nak gile,sampai puncak takde apa yg dibuat untuk diri sendiri dan ahli kumpulan...aku kalo jumpa org camni mmg aku basuh secara live depan dia hehehe
thumbs up!

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gatal...

Post by mizi »

byk ja org cenggini...apapon biarkan dia belajar dr keadaan...sampai atas puncak tau la cmne ko nk hidup...bak kata aku selalu...pandai2 la nak hidup
climb long trail
p11at

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: Gatal...

Post by Luarpintu »

agi idup agi gelabah.

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Gatal...

Post by Tokwan »

Tokwan gi dgn motor scrambler....tak gaduh nak tanggung...hehehehe

Post Reply