Gunung Online

Warisan Khazanah Pergunungan
It is currently 26 Oct 2014, 06:02

All times are UTC + 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 34 posts ] 
                         Share
Author Message
 Post subject: deuter tiruan..
PostPosted: 11 Jul 2006, 14:54 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 01 Jan 2006, 12:27
Posts: 96
just nak share ngan mmber segunung sekalian,especialy pd yg kaki DEUTER..nmpaknya brand deuter tiruan telah mula menyerang d kbnyakkan kedai2x beg di sekitar k.l...baru tadi,terjmpa ngan sebuah kedai .lebih kurang cam factory aoutlet store d kl sentral..rasa2xnya semua org perasan kot..tkt bawah.tekezuuut biawak..rege around rm60..boleh tawar lagik..tokey tu ckp ORI PUNYA..CLEAREANCE STOCK..mmg kalu skali pandang..susah nak bandingkan ori ngan tiruan..tp setelah dselidiki..memang SAAAH tiruan ..so ..maaflah kalu saya dah terlambat pasal perkara ini..tp bg yg baru berjinak 2x atau mngkin tengah rushing nak carik beg tu..check2xlah dulu..bukan pe ..nak pakai lama bang..heheh..pepun just info tuk kengkawan.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 02:15 
Offline
Pemegang Amanah GO

Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Posts: 2824
Location: Bawah beirut
kesimpulannya : jangan pakai deuter, pakai karrimor :D

_________________
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 08:47 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 03 May 2006, 11:05
Posts: 128
Tak silap aku artikel pasal beg deuter ni ada keluar The Star 3 bulan lepas kot.. aku try cari dalam TheStarOnline tak jupe plak..

Menurut kata wartawan tu.. beg ni made in kepong jer, nak bezakan ori atau tiruan tengok pada jahitan deuter tu. Kalau jahitan dia buruk jer, sahih tiruan. Tapi jangan silap. Ada beg tiruan yang dijual dengan harga ori. Hati-hati.

Utk daysack aku prefer deuter dari jenama lain.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 10:28 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 01 Jan 2006, 12:27
Posts: 96
betterman wrote:
kesimpulannya : jangan pakai deuter, pakai karrimor :D


..KESIMPulannya juga...amalkan beg pinjam...gerenti ORI.. :P MIAHAHAHA


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 11:46 
Offline
Pendaki Sondol
User avatar

Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Posts: 491
Location: 21st Century
rasanya sumer beg kat kedai KL Sentral tu mmg local marii... Northface pon ada...

dr segi material beg Northface tu mmg nampak murahan... :wink: tp tak penah pulak tengok Deuter punya...



betterman wrote:
kesimpulannya : jangan pakai deuter, pakai karrimor :D



aku tak bley layan Karrimor la betty... sbb dia tadek Vari Quick System cam Deuter...


Karrimor berkapasiti 50L and above tak bleh fit qudiz bersaiz genit cam aku... hehe... :wink: :cry:


takkan nak bawak karrimor 35L naik Transpex... :evil: boleh gaduh woo.... :D



:mrgreen:

_________________
challenge your limit


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 12:16 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 01 Jan 2006, 12:27
Posts: 96
pepun x salah kalu beli tuk adik2x yg masih bersekolah..hehe..alah..bebudak bukannya tahu ori ke idak,,jnji DEUTER..ye dikkkk... :P


Last edited by tombiruo on 12 Jul 2006, 12:21, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 12:18 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 01 Jan 2006, 12:27
Posts: 96
kenshina wrote:
dr segi material beg Northface tu mmg nampak murahan... :wink: tp tak penah pulak tengok Deuter punya...


adaa....deuter tu dierr letak atas sikit..kunun2x..nmpak cam exklusiflaah..bijak tokeyy tu..yg best nye zip dierr siap derr tulis deuter tu..sejibik cam ori..tp malangnya..kain jaring pada tepi beg tu yg mengkantoikan ..miahahaa..ngan fabrik dierr...zip dierr..bile try tarik tutup keras semacam jerr..pastu dalam dierr memang cam beg swaan..hehe.....so,sape yg nak belajor2x cara nak mengenal beg tiruan try lah g ushar.. 8)

____________
..petai jerrr.....


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 13:35 
Offline
Pendaki Hebat
User avatar

Joined: 29 Mar 2006, 19:19
Posts: 369
Location: The Cat's Eye Nebula
karrimor bett!! idup karrimor
yeyeyeyeye :? :lol: :!:

brand baru kat outdoor centre...taktau laa baru ke tak...millet
menarik gak...semua produk ader...kasut, tali, baju etc....
dari france...

ader membership ader discount... :arrow:
http://www.millet.fr

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: deuter tiruan
PostPosted: 12 Jul 2006, 17:14 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 10 Jul 2006, 08:32
Posts: 12
Location: highway SILK
:?:
Gua ada juga jumpa kat Nilai 3. Tapi rupa dia macam gampang.....
tak lawar langsung...Budak baru kalu nak beli benda tu kena bawak
Otai...baru betul...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 18:45 
Offline
Senator Gunung
User avatar

Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Posts: 2786
Location: GOMBAK Territory
kat Nilai 3 pon ade? :D

_________________
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 19:19 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 02 Jan 2006, 23:38
Posts: 139
millet brand yang reputable gak...
geng2 salewa...
kat europe byk kedai outdoor jual...
rege ok... tapi, jgn la compare dgn brand yg dah lama (tnf,mh,msr,la,k.... etc)
quality... ok lar...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 12 Jul 2006, 21:19 
Offline
Pendaki Tegar
User avatar

Joined: 24 Jan 2006, 03:06
Posts: 286
Location: KL/Perak
..pakai eiger..hehehe

_________________
:.."wei orang depan.,.tak nak duduk jap ke..???":
Image

fiayis81@yahoo.com
www.esir.multiply.com


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 14 Jul 2006, 13:01 
Offline
Pemegang Amanah GO

Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Posts: 2824
Location: Bawah beirut
brand salewa tuh branded punya tuh...
kalau gi tearproof jgn pandang lekeh salewa dan osprey...
banyak beg yang kita tak pernah dengar tapi buleh dikatakan reputable punya brand...

selama nie kita pandang north face nampak mcm best je kan...
north face mmg best tak tipu...
rege pun best...
tapi disebabkan terlalu glamer tuh lah banyak produk turian..
sama lah mcm deuter...
budak-budak sekolah pun pakai beg deuter...
so dah ilang seni outdoor dia...

sama jugak mcm sandal teva....
skang nie budak bukan outdoor pun dah pakai teva...
dah hilang privilage kita sbg bebudak outdoor...
ini pendapat aku je lah kan...

jenama mountain hardwear tuh pun asalnya dari orang-orang north face...
diorang keluar dari north face sebab TNF dah komersialkan produk TNF untuk orang-orang bukan outdoor...
diorang tak suka, resign dan bukak mountain hardwear....

_________________
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 20 Jul 2006, 11:29 
Offline
Kerabat Gunung
User avatar

Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Posts: 2076
Location: gelanggang TokMeor
yeer. marilah beramai ramai pakai jaguar. huu huu

rasanye le kan beb,( nih sambungan dari citer yg 1st skali tuh)
deuter or mana bag pon kita leh tau mana yg ori or cap ayam, tak kisah le walau camne hebat skali pon diorang cetak.... sapa pon leh kenal le beb.... so pepandai le tengok dengan mata kasar, bukan harga terrendah.... k....

hidup jaguar huu huu :!:




seper4alif

_________________
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 25 Jul 2006, 18:00 
Offline
Pemegang Amanah GO

Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Posts: 358
Location: 18m Underwater
osprey skang ada jual kat tearproof, tapi tak berapa glemer sebab kat mesia yg glemer mostly brand deuter, north face, karrimor, columbia

member aku kate even jacket yg tulis gore-tex tapi made in china tu sume beh kurang imitation la tu.. tak tau la ori ke tak.. tapi material mmg ala2 gore-tex la jugak


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 26 Jul 2006, 11:54 
Offline
Kerabat Gunung
User avatar

Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Posts: 2076
Location: gelanggang TokMeor
mari lah melihat di sini, deuter deuter.... pileh pileeeh
http://dmc-project.fotopages.com/?entry ... pages.com/

seper4alif

_________________
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 02 Aug 2006, 18:27 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 27 Jun 2006, 19:12
Posts: 3
Location: uganda selatan
Benda(beg, etc) ni pon adalah suatu produk atas nama bisneskan.Depa nak ontong lebih,carik le negara yang labournya murah.Juai tetap harga tu gak, n tetap ada ontong walaupun di baginya diskaun diskaun.Model beg jer berbeza.Yang penting pandai packing,boleh pikul n jalan udah le.Ni kang beg best best,jalan asyik kong pun tak guna gak kan Janet kan kan.

Gombak Jahanam Crew


Top
 Profile  
 
 Post subject: brand?
PostPosted: 03 Aug 2006, 02:25 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 31 May 2006, 12:01
Posts: 58
Location: jb
Salewa? beg mahal gila tu...tapi dueter dulu murah memang boleh dapat kat singapore, sport connection. clearance stok. rm300 utk 65+10 liter. tapi dah habih lah sekarang.

I guna lowe alpine 75+10 liter..walaupun tak sesuai untuk cuaca tropika kita tapi oklah.sebab design spannya adalah untuk generade haba.orang pakai utk alpine style..mmanjat ais....tapi boleh lagilah tahan...

Actually, body pack pun ok jugak...dahle murah plak..rm 180 untuk 70 liter.

_________________
Gerakan ke sisi


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 04 Aug 2006, 11:37 
Offline
Pendaki Tegar
User avatar

Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Posts: 224
Location: lembah kelang
especially untuk kenshina...

Karrimor ada mengeluarkan Jaguar 40 - 55 lit dan saya rasa this is the smallest capacity for Jaguar. Saya menggunakan backpack ini untuk trip yang tak perlu bawa banyak camping equipment, eg kalau gi Kinabalu. I guess this rucksack is suitable for women. Tapi mungkin tiada dalam market sekarang. :?:

Saya beli di UFL, sale 50% harga dia RM300++ in 2003. :)

"RHYME OF THE ANCIENT MARINER..." Iron Maiden


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 05 Aug 2006, 01:09 
Offline
Pemegang Amanah GO

Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Posts: 358
Location: 18m Underwater
ade satu artikel aku baca kat ebay UK..
mat saleh ni terbeli jeket north face, tapi bile dah beli rupanya bukan ori punya, dia kate kalau nak beli ori, ade beberapa kriteria nak tau :

1. kalau logo north face tu kat blakang dia bleh nampak jaitan north face, maknenye tak ori

2. cuba letak kat shower dalam 15 minit.. kalau still tak basah dalam jeket, maknenye material gore tex betul, kalau lepas 15 minit kuyup, maknenye tak ori.. kalau takat testing simbah2 air mmg takkan basah sebab material dorang ala2 gore tex jugak, water resistant, tapi tak waterproof

3. stitching utk jaket tak ori kat bahagian hood / kepala atau lengan mmg nampak tak elok.. siap ada yg senang tetas.. aaa tu maksudnya tak ori

tu antara tips yg aku baca dari mamat ni. last2 dia beli jeket berghaus kat ebay yg konfem ori. salah satu sebab, berghaus hanya jual kat UK, kalau barang2 cam Columbia, North Face yg jual worldwide ni mmg senang nak ciplak.. sebab tu kalau tgk jeket north face online.. rega dia beratus2 pound.. convert duit sini mau beribu, macam butik north face kat KLCC Parkson, satu tshirt kokak pon dah 2-3 ratus


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 24 Aug 2006, 21:41 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 18 Mar 2006, 23:38
Posts: 136
aku dah jumpa north face kat pasar malam jalan tar mggu lps...abess la kesenian outdoor yg diperkatakan tu..so lps ni tak heran la..sesaper pon leh pakai northface, deuter bagai tu.. :)

_________________
aku pun ada di sini!!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 25 Aug 2006, 09:19 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 01 Jan 2006, 12:27
Posts: 96
adeehhhh...susahlah camni kalu beli mahai2x pun ..musti org pikior local gak..kalu camtu gayenye..pakai "BEG JENAMA BOWLINGlah "...ahaks :P


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 26 Aug 2006, 17:57 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 09 Feb 2006, 17:12
Posts: 99
Location: Bawah Tanah
xkesah la jenama apa pun ... janji leh pakai n tahan laama .. klu plastik itam tu tahan lama .. kt transpex pn aku pakai ... hahahahahahahahaha .. xyah nk pening2 tgk brand outdoor ... huhuhuhuuh

_________________
Hailz


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 26 Aug 2006, 18:44 
Offline
Senator Gunung
User avatar

Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Posts: 2088
Location: n9 & melaka
nk thn lama jgn pakai plastik itam tom..pakai plastik buntil tepong..
siang pikul..mlm tido itu dlm..waterproof hape.. :D
menda ni aqu penah jumpa tau...

_________________
ImageImageImageImageImage


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 27 Aug 2006, 02:56 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 18 Mar 2006, 23:38
Posts: 136
pergghhh ada 2 tom la kat sini...ni citer bukan takat deuter ja tiruan..tom pon ada tiruan. :D :D

_________________
aku pun ada di sini!!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: 28 Aug 2006, 16:44 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 01 Jan 2006, 12:27
Posts: 96
orga wrote:
nk thn lama jgn pakai plastik itam tom..pakai plastik buntil tepong..
siang pikul..mlm tido itu dlm..waterproof hape.. :D
menda ni aqu penah jumpa tau...



:D :P ...adeehhh..aderr jugak fesyen gitu ye.. :P


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 24 Dec 2008, 23:19 
Offline
Pendaki Gunung

Joined: 01 Nov 2008, 21:24
Posts: 10
Location: Penang
Salam Semua,
Aku ada gak beli Deuter blader kat Chow kit ,mmg aku tau tiruan tapi pasai murah tangkap satu buat p kerja,,RM35 ketui jer ..kira2 tu bebaloi gak ler beli sbb pakai sampai la ni tak koyak lagi..kih kih kih..,, second time nk beli dia dah naik RM80 hampeh tui...

_________________
Trimasihhhhhhhhhhhhh.... :)

,"as long as the signal can be reach,,we're friend" 73's - 113 SD 106


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 08 Jan 2009, 05:08 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Posts: 110
Location: [selayang][cyberjaya]
aduyai...

mcm2 rupenye...aku pon pakai teva masok utan je...punye sayang nak pakai atas jln tar..bdk2 skrg pakai jalan2 gi kL..huh...lagi satu...kalu nak cari brg murah...brand pon ala-ala je...quality not so bad..try la gi butik eiger kat pertama...tapi aku tak cadang kan la bli harvesack kat situ...tp kalu bab nak cari sleeping mat/rubber mat..eiger nye mat sgt2 la baik dan disukai ramai...aku rase pon kebanyakan pendaki2 y aku jumpe kebanyakan nye pakai mat eiger...ok


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 18 Jan 2009, 21:58 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 20 Sep 2007, 12:55
Posts: 101
Location: di puncak tipu.
kebiasaaan nye nk beli brg outdoor pn ni ikut kemampuan gak.. Bg aku brand terbaik utk haversack adalah Karrimor.. pasal itu je brand aku penah try dan x penah try brand yg lg mahal lagi kot... mmg harge agak mahal berbanding dgn deuter.. tp kalau mcm skrg deuter pn susah mau carik yg betul produk ori dan berquality.. ape kate try je EIGER.. gerenti xde limitation ke cetak rompak ke.. usha aja kat pertama kompleks tu.. harge pn berpatutan.. bak kate pepatah milenium, Tepuk wallet tanye ape mau.. hehehe

Link Eiger
http://www.eigermalaysia.com/index.php

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 19 Jan 2009, 11:47 
Offline
Pendaki Terlampau
User avatar

Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Posts: 701
Location: Middle Earth
semut_api wrote:
kebiasaaan nye nk beli brg outdoor pn ni ikut kemampuan gak.. Bg aku brand terbaik utk haversack adalah Karrimor.. pasal itu je brand aku penah try dan x penah try brand yg lg mahal lagi kot... mmg harge agak mahal berbanding dgn deuter.. tp kalau mcm skrg deuter pn susah mau carik yg betul produk ori dan berquality.. ape kate try je EIGER.. gerenti xde limitation ke cetak rompak ke.. usha aja kat pertama kompleks tu.. harge pn berpatutan.. bak kate pepatah milenium, Tepuk wallet tanye ape mau.. hehehe

Link Eiger
http://www.eigermalaysia.com/index.php


Fire Ant,
Bukan skang ni Deuter yg lagi mahai dari Karrimor ker....... :roll:

_________________
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 20 Jan 2009, 00:54 
Offline
Pendaki Tegar
User avatar

Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Posts: 257
Location: Kuala Lumpur
bg aku lah.. payah la nk comparekan local dgan ORI sebb diorng nie tiru sebijik-sebijun... cuma tak bayar ROYALTI jer klu baya ROYALTI ORI la tu :kah: :kah: , tapi yang boleh dirasakan local kalau dah pakai lame bru tau sejauh mne ketahanan dan kualitinye.. sbb masa aku beli tu aku belasah jer Deuter GOBI 65+15 ok jer smpai sekarng ...tak tau la ORI ke local ,aku dah sesar dah beg tu banyak kali jugak la aku menyondol gunung.... aku nie bute BAG klu sape thu ade tak TIP2 untuk mengetahui beg tu ORI ke tidak?

1.ade tak serial number?
2.ade tak simbol2 tertentu contohnya hologram dsb?
3. ade tak ciri2 yang boleh kite bezakan beg tu ORI ke ? misalnye tali, fabrik, tenunan dan sebagainya?


sekian aku dan ngantuk da.. mau tido


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 21 Jan 2009, 09:39 
Offline
Pendaki Gunung
User avatar

Joined: 17 Sep 2008, 23:42
Posts: 22
Location: Jln Duta,Selayang,Kemaman
emmm...memang betul aper yang diperkatakan...
Skang nie Beg jenama Outdoor nie dah banyak diniagakan....
Bukan hanya kat Nilai 3 bahkan kat pasar2 malam pun ader gak....
Tapi tak terkejut lah sebab barang2 nie memang famous...tu sebab agaknyer ditiruankan.....

Apa2 pun tepuk dada tanya hati..Nak beli Ori kene lah berbelanjan lebih tapi kalau nak yang tak ori pakai sekali lepas tu sakit hati.....apa2 pun yang penting kita happy2 dengan kengkawan....

_________________
Jom kita hijaukan bumi kita........


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 18 Feb 2009, 12:39 
Offline
Kerabat Gunung
User avatar

Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Posts: 2076
Location: gelanggang TokMeor
haa haa... now dah tadak dah bag cengginih kat umah i....
ada mamot ngan explorer by modan jer huu huu

_________________
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: deuter tiruan..
PostPosted: 18 Feb 2009, 12:43 
Offline
Kerabat Gunung
User avatar

Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Posts: 2076
Location: gelanggang TokMeor
frostice wrote:
semut_api wrote:
kebiasaaan nye nk beli brg outdoor pn ni ikut kemampuan gak.. Bg aku brand terbaik utk haversack adalah Karrimor.. pasal itu je brand aku penah try dan x penah try brand yg lg mahal lagi kot... mmg harge agak mahal berbanding dgn deuter.. tp kalau mcm skrg deuter pn susah mau carik yg betul produk ori dan berquality.. ape kate try je EIGER.. gerenti xde limitation ke cetak rompak ke.. usha aja kat pertama kompleks tu.. harge pn berpatutan.. bak kate pepatah milenium, Tepuk wallet tanye ape mau.. hehehe

Link Eiger
http://www.eigermalaysia.com/index.php


Fire Ant,
Bukan skang ni Deuter yg lagi mahai dari Karrimor ker....... :roll:


now lah.... deuter klu ikut part range bawah 50 liter memang dia mahal.... tapi klu yg cecah 100 lebih kurang sama jer dah... tapi type paragon ah, leh sama harga ngan sabre dah....

pasal ori lokel plak.... sapa pon bleh tau beza.... senang sangat... 1st bau kedai tuh aa haa.... second cam biasa ah tengok kuality takkan takleh tau......

haraga jadi sama pasal made yg merubah segala..... cuba karimor tuh uk lagi... kompom suma pakai swan jer naik gunung ha ahaa

_________________
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 34 posts ] 

All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group