Gunung Rajah

Stor penyimpanan data koordinat gps

Moderator: bEkamBinG

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Gunung Rajah

Postby JeNaL » 12 Feb 2009, 14:44

Gunung Rajah, Bentong, Pahang

Gunung Rajah, Bentong, Pahang

Jalan ke sana
* kalu dari pekan Bentong nak ke pekan Raub, selepas Dataran Bentong ada satu simpang ke kiri (ada papan tanda ke Air Terjun Chamang).
* dari simpang nak ke Air Terjun Chamang perjanan sejauh 9km dengan jalan yang berturap dan agak sempit bila menghampiri kawasan air terjun

dr air terjun chamang
ada satu trek mencanak belakang tempat gerai sebelah tandas dan trek ini akan tembus ke jalan balak bertanah merah. dari sini nak sampai ke pintu hutan jaraknya dalam 4km dan kita akan jumpa stesyen mini hidroelektrik dan perkampungan orang asli sehingga sampai di kawasan bekas matau balak. kawasan ni agak lapang sudah dibersihkan.

dr pintu hutan nak ke sg cagar jaraknya 4.47km dan kita akan melalui jalan balak yg sudah ditumbuhi hutan. buat permulaan trek ni agak lecak kalau musim hujan dan kita akan melalui kawasan resam yg agak panjang sehingga kembali menjumpai trek hutan sekunder. sampai satu ketika trek ini boleh dilalui oleh motorsikal sehingga sebelum titi runtuh. trek lawasan ini agak landai. kita akan berjumpa seketika semula trek beresam selepas kem kasut dan akhirnya kita akan berjumpa trek berbuluh dan akhirnya penghujung treknya satu kawasan sungai yg lebar anggaran dalam 15 ke 20m perlu kita seberang. sungai yg dimaksudkan ini adalah sungai cagar. biasanya pasas kedalaman sg ini sekitar bawah pinggang dan kawasan air yg perlu ditempuh sekitar 5meter.

dr sg cagar kita akan mula jumpa jari pertama dan kawasan ini dia punya kecuraman dah mula dirasai hingga ke lata naning. jarak ke lata naning dalam 1.41km

lata naning. campsite . besar . cantik
jika yg ingin meneruskan perjalan dan tidak mahu melalui lata naning campsite bolehlah meneruskan trek di kawasan berbatu bongkah besar (awas batu licin) hingga berjumpa kembali trek biasa. jika yg dr lata naning campsite perlu cross balik sg sebelum jumpa trek asalnya sehingga berjumpa campsite batu hijau

bt hijau . campsite . besar dr lata naning campsite
ni kira last campsite nak ke gunung rajah yang besar dan mempunyai sumber air bersih. air kat sini nak kehijauan sikit. mungkin sebab warna lumut yang banyak menutupi batu kawasan sekitarnya

permatang guntum
boleh dikira juga last campsite sebelum sampai puncak berkapasiti maksimum 10 orang. tak de sumber air. permandangan gunung rajah terbentang. bagi yang nak tidor sini, malam awas makanan anda, ada tikus besar yang sedia menyelongkar makanan anda. todi disini malamnya boleh dengar dengan jelas sahut menyahut katak gunung. kadang kala dengarnya mcm anjing pun ada.

Tanah runtuh
kawasan yg sangat berlumpur dan jarak pendakian 100 meter dan tidak stabil. masa saya lalu kawasan ini, kalu yg bawa bagpack besar akan hadapi masalah besar jugak. nak menyelit dikawasan akar dan pokok tumbang dengan kawasan memijak dan memengang dan juga bergerak yang amat terbatas. bag sangkut dan terpaksa passing bag adalah menjadi satu aktiviti yg akan melambatkan lagi pergerakkan.

last water point
kalu nak jadikan campsite boleh tapi tak ramai la... boleh tampung dlm 6 orang. last waterpoint air agak besar dan mengalir deras. airnya seakan tea kosong. last water point boleh dijumpai di sebelah kanan trek nak ke puncak rajah. dari sini akan ambil masa dalam 30minit untuk sampai ke puncak

Gunung Rajah
campsite yg agak besar dan bertangga. boleh menampung hingga 30 ke 40 orang. tido puncak rajah di waktu musim hujan bukan la satu langkah bijak kerana kawasan gunung rajah menjadi medan sambaran kilat yg kuat dan kerap.

kesimpulannya
- 3hari 2 malam merupakan pilihan terbaik untuk mandaki gunung rajah
- mana yg memiliki kudrat yg lebih pilihan 2 hari 1 mlm mungkin manjadi pilihan
- kawasan gunung rajah merupakan satu kawasan tadahan air utama dan besar bedasarkan habitat katak gunung yg begitu banyak
- trekking di kawasan runtuh diwaktu malam dan dengan kapasiti kumpulan yg besar bukan lah satu pilihan terbaik
- kumpulan besar dan di masa musim hujan bukanlah satu kombinasi terbaik mendaki guung rajah, ini kerana akan menyebabkan trek lebih terdedah kepada hakisan yang lebih teruk terutamannya selepas permatang guntum
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Rajah

Postby JeNaL » 12 Feb 2009, 15:13

GPS log
GPSr = Garmin 76csx

Chamang Waterfall ke Pintu Hutan
**Distance = 4.32km
** Elevation = 169.8m - 447m (277m)

Chamang Waterfall ke Trek Balak
**Distance = 303m
** Elevation = 169.8m - 241m (72m)

Pintu Hutan ke Sg Cagar
**Distance = 4.47km
** Elevation = 410m - 632m (222m)

Sg Cagar ke Lata Naning
**Distance = 1.41km
** Elevation = 632m - 786m (154m)

Lata Naning ke Batu Hijau
**Distance = 1.96km
** Elevation = 786m - 1034m (249m)

Batu Hijau ke Permatang Guntum
**Distance = 1.5km
** Elevation = 1034m - 1375m (340m)

Permatang Guntum ke Gunung Rajah
**Distance = 1.12km
** Elevation = 1346m - 1709m (363m)

Permatang Guntum ke Last Water Point
**Distance = 719m
** Elevation = 1346m - 1527m (182m)

Last Water Point ke Gunung Rajah
**Distance = 406m
** Elevation = 1527m - 1709m (181m)

Kawasan Tanah Runtuh
**Distance = 122m
** Elevation = 1421m - 1522m (101m)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Rajah

Postby JeNaL » 13 Feb 2009, 17:14

GPS Point

Pintu Hutan 422m ( N3 30.495 E101 50.327)
Kem Kasut 574m (N3 31.258 E101 49.428)
Sg Cagar 628m (N3 31.742 E101 49.442)
Lata Naning 786m (N3 31.740 E101 48.953)
Batu Hijau 1034m (N3 32.212 E101 48.461)
Permatang Guntum 1370m (N3 32.775 E101 48.619)
Gunung Rajah 1709m (N3 32.978 E101 48.350)
Last Water Point 1524m (N3 32.887 E101 48.464)
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Rajah

Postby JeNaL » 13 Feb 2009, 17:16

Jalan ke sana
* kalu dari pekan Bentong nak ke pekan Raub, selepas Dataran Bentong ada satu simpang ke kiri (ada papan tanda ke Air Terjun Chamang).
* dari simpang nak ke Air Terjun Chamang perjanan sejauh 9km dengan jalan yang berturap dan agak sempit bila menghampiri kawasan air terjun

dr air terjun chamang
ada satu trek mencanak belakang tempat gerai sebelah tandas dan trek ini akan tembus ke jalan balak bertanah merah. dari sini nak sampai ke pintu hutan jaraknya dalam 4km dan kita akan jumpa stesyen mini hidroelektrik dan perkampungan orang asli sehingga sampai di kawasan bekas matau balak. kawasan ni agak lapang sudah dibersihkan.

dr pintu hutan nak ke sg cagar jaraknya 4.47km dan kita akan melalui jalan balak yg sudah ditumbuhi hutan. buat permulaan trek ni agak lecak kalau musim hujan dan kita akan melalui kawasan resam yg agak panjang sehingga kembali menjumpai trek hutan sekunder. sampai satu ketika trek ini boleh dilalui oleh motorsikal sehingga sebelum titi runtuh. trek lawasan ini agak landai. kita akan berjumpa seketika semula trek beresam selepas kem kasut dan akhirnya kita akan berjumpa trek berbuluh dan akhirnya penghujung treknya satu kawasan sungai yg lebar anggaran dalam 15 ke 20m perlu kita seberang. sungai yg dimaksudkan ini adalah sungai cagar. biasanya pasas kedalaman sg ini sekitar bawah pinggang dan kawasan air yg perlu ditempuh sekitar 5meter.

dr sg cagar kita akan mula jumpa jari pertama dan kawasan ini dia punya kecuraman dah mula dirasai hingga ke lata naning. jarak ke lata naning dalam 1.41km

lata naning. campsite . besar . cantik
jika yg ingin meneruskan perjalan dan tidak mahu melalui lata naning campsite bolehlah meneruskan trek di kawasan berbatu bongkah besar (awas batu licin) hingga berjumpa kembali trek biasa. jika yg dr lata naning campsite perlu cross balik sg sebelum jumpa trek asalnya sehingga berjumpa campsite batu hijau

bt hijau . campsite . besar dr lata naning campsite
ni kira last campsite nak ke gunung rajah yang besar dan mempunyai sumber air bersih. air kat sini nak kehijauan sikit. mungkin sebab warna lumut yang banyak menutupi batu kawasan sekitarnya

permatang guntum
boleh dikira juga last campsite sebelum sampai puncak berkapasiti maksimum 10 orang. tak de sumber air. permandangan gunung rajah terbentang. bagi yang nak tidor sini, malam awas makanan anda, ada tikus besar yang sedia menyelongkar makanan anda. todi disini malamnya boleh dengar dengan jelas sahut menyahut katak gunung. kadang kala dengarnya mcm anjing pun ada.

Tanah runtuh
kawasan yg sangat berlumpur dan jarak pendakian 100 meter dan tidak stabil. masa saya lalu kawasan ini, kalu yg bawa bagpack besar akan hadapi masalah besar jugak. nak menyelit dikawasan akar dan pokok tumbang dengan kawasan memijak dan memengang dan juga bergerak yang amat terbatas. bag sangkut dan terpaksa passing bag adalah menjadi satu aktiviti yg akan melambatkan lagi pergerakkan.

last water point
kalu nak jadikan campsite boleh tapi tak ramai la... boleh tampung dlm 6 orang. last waterpoint air agak besar dan mengalir deras. airnya seakan tea kosong. last water point boleh dijumpai di sebelah kanan trek nak ke puncak rajah. dari sini akan ambil masa dalam 30minit untuk sampai ke puncak

Gunung Rajah
campsite yg agak besar dan bertangga. boleh menampung hingga 30 ke 40 orang. tido puncak rajah di waktu musim hujan bukan la satu langkah bijak kerana kawasan gunung rajah menjadi medan sambaran kilat yg kuat dan kerap.

kesimpulannya
- 3hari 2 malam merupakan pilihan terbaik untuk mandaki gunung rajah
- mana yg memiliki kudrat yg lebih pilihan 2 hari 1 mlm mungkin manjadi pilihan
- kawasan gunung rajah merupakan satu kawasan tadahan air utama dan besar bedasarkan habitat katak gunung yg begitu banyak
- trekking di kawasan runtuh diwaktu malam dan dengan kapasiti kumpulan yg besar bukan lah satu pilihan terbaik
- kumpulan besar dan di masa musim hujan bukanlah satu kombinasi terbaik mendaki guung rajah, ini kerana akan menyebabkan trek lebih terdedah kepada hakisan yang lebih teruk terutamannya selepas permatang guntum
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com


Return to “GPS GO”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron