Dunia Climbing

Perbincangan teknikal dan tektikal kumpulan sokongan
User avatar
ryu_kyo
Senator Gunung
Posts: 251
Joined: 21 Aug 2006, 16:04
Location: JB
Contact:

Postby ryu_kyo » 16 Oct 2008, 17:32

ryu_kyo tahniah dengan usaha anda menunjuk ajar komuniti nie...
semoga warga climbing akan bertambah....... saya dah lama cuti climbing ingat nak mula climbing n ajar anak2 saya bila berpindah ke Sg Merab.... Salam buat warga climbing di putrajaya, bangi n kajang......
saya kongsi mana yang saya tau je, mungkin ade yang kurang. kalau pendaki_labuan ade info lain yang nak ditambah silakan. harapan saya gak, climbing ni terus berkembang.:D
Yup... masih di sana... Masih menjaga tempat tersebut dan juga sekarang menyediakan kursus tali di sana.. OKay tak jadi masalah...

Yup.. Precint 20 kalau tak silap... masih belom buka secara rasminya.. tapi dah ader dah yang climb... aku dah usha... datang bawak tali pun okay... runner dah fix kat situ.. route memang menarik...
9w2sti, kalau ade gambar climbing center baru tu. upload la kat sini ek

ni ade skit cite pasal Putrajaya nye climbing center tu

http://www.blocx.com/news_putra2.html
"do what u love,love what u do - sonnie trotter"

Image
http://champsrc.multiply.com

spongebob
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 09 Sep 2008, 10:33
Location: Semenyih

Postby spongebob » 17 Oct 2008, 10:15

salam warga GO,

ryu_kyo,

teman ader soalan skit la... tak tau la mungkin ini soalan bodo kot...hehehe :lol: :lol: :lol:

climbing xtxt ni ader pre-requiment ker... cam berat badan yg sesuai ker atau badan beso takleh ker... (takut tali putus plak...), berat mesti dalam range berapa kilo atau sesiapa jer bole buat xtvt ni.....

kalu beginner cam Teman ni, cam maner start sebenornyer....?

Teman selalu tengok dlm documentari, very interesting, nampak cam senang dan seronok jer.... tapi semua badan size cam lidi jer....

TQ.

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Postby 9w2sti » 17 Oct 2008, 17:56

Allo SpongeBob :D;

Tiada soalan yang bodo, soalan pandai la sebab kita tak tahu :D...

Menjawab soalan tuh, memang ada sebenarnya.. biasanya dari segi equipment, bukan segi fizikal... Merujuk pada soalan awak tuh... tali takkan putus hanya kerna berat badan.. Cuba berat badan akan menjadi sedikit beban pada pendaki.. walau macamana pun masih ader "route" untuk beginner macam anda... :)


Pengurusan dan penjagaan tali adalah yang paling utama.... Pada pendaki yang berpengalaman, mereka pasti akan buat "preventive maintenance" untuk memastikan tali tersebut selamat.. Beberapa ciri2 keselematan pada tali akan diperiksa sebelum digunakan.. Kekuatan tali mampu menahan bebanan dalam kiraan "force" dari tarikan graviti yang tinggi antara lebig kurang 30 - 40 Kilo newton yang menghampiri 3-4 tan..:D

Tak menjadi masalah.. kalau ada tahu nama tempat Kg Wira Damai di Gombak.. di sini ader ramai pendaki.. Jika anda ingin ke sana, saya akan berada di sana pada ahad ini.. Selamat mendaki..
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Postby kabusgunung » 18 Oct 2008, 00:27

itu dia otai 9w2siti sudah register kat sini

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Postby 9w2sti » 18 Oct 2008, 02:42

Hampeh kabusgunung....

Banyak la otai.. kita sama-sama belajar... :D Ade perkara aku tak tahu sini le bincang2kan... ahaks
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Postby frostice » 20 Oct 2008, 14:15

climbing xtxt ni ader pre-requiment ker... cam berat badan yg sesuai ker atau badan beso takleh ker... (takut tali putus plak...), berat mesti dalam range berapa kilo atau sesiapa jer bole buat xtvt ni.....
Ni jawapan takat yg teman tau ler. Masa keje yg ada kene mengena bab tali2 ni dulu (lama dulu..) tali kermental 10.5 mm ni leh menampung beban lebih dari 1 tan on a single point. Kalau 12.5 mm rasanya lebih 2 tan.

Kalau takat gemuk manusia ni tadak hal kot. Stakat yg teman tau la.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Postby akademiks » 20 Oct 2008, 16:21

Masa keje yg ada kene mengena bab tali2 ni dulu (lama dulu..)
salute............
orang lama :evil:
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

pemanjat setia
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 15 Feb 2011, 21:43

Re: Dunia Climbing

Postby pemanjat setia » 18 Feb 2011, 23:52

perghh..mmg mantap info pasal climbing kt sini..xsia2 join GO ni..igtkan ad pasal gunung jaa...beruntung org baru mcm sy dpt ilmu mcm nie...
huhu kepada yg minat pasal tali2 mmg beruntung kalau dapat jumpa abg yen..salah sorg sifu tali yg pernah ngajar saya teknik tali...salute abes...

klaim-bing
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 16 Sep 2011, 18:43

Re: Dunia Climbing

Postby klaim-bing » 19 Sep 2011, 13:30

terimakasih untuk info2 yang sangat berguna. semoga thread ni akan banyak lagi update untuk pemanjat2 yang nak kan pendedahan.

:lol:

thino
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 Jan 2011, 15:47

Re: Dunia Climbing

Postby thino » 04 Dec 2011, 15:49

salam warga GO. ada info tak kat mana ada jual tali static?

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Dunia Climbing

Postby irmuaaz » 04 Dec 2011, 16:33

Gi evergreen lah, tanya Faris kat situ dia pandai bab2 tali ni. Hari tu tali static aku tanya 10.5mm 17.90 semeter
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

thino
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 Jan 2011, 15:47

Re: Dunia Climbing

Postby thino » 05 Dec 2011, 04:03

terima kasih irmuaaz. :)

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Dunia Climbing

Postby burningredberry » 28 Sep 2012, 19:27

Selalu main di Putrajaya, Taman cabaran

Tp skrg tutup utk upgrade handhold kat situ, dekat 2 bulan da tutup sejak raya hari tu. Bila intai kat dalam ✗ nampak pulak org buat keje, tempat tu sama ✗ berubah

Hopefully bukak cepat, dah gian nak memanjat dinding
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

Lionel Messi
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 27 Feb 2018, 10:02

Re: Dunia Climbing

Postby Lionel Messi » 01 Mar 2018, 21:45

nk kongsi ngan korg pasal dunia mendaki ni,dari pengenalan,alat,climbing calls dan segala macm lagi yg berkaitan climbing.ni sebenarnya modul aku tulis dulu masa kat SRCUTM,mungkin byk yg kurang.mintak kawan2 sume tokok tambah ye :)

กำถั่ว/color]
RedDragon


Return to “Pengurusan Tali”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron