nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Perbincangan teknikal dan tektikal kumpulan sokongan
Post Reply
User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Post by rainmaker » 24 May 2010, 15:48

assalamualaikum...
saya newbie lagi dalam forum ni. nak tye sket pada pakar2 outdoor GO.

1. macammana nak tau condition tali tu masih elok atau tak.
2. mcmmana nak tau condition peralatan tali mcm harness, crab dll tu masih elok ke tak.
3. ade tak tempat kite leh cek condition barang2 nih.

thanks in advance.
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Post by nizran » 01 Jun 2010, 12:26

nak diborakkan perihal tali nie, banyak topik yang perlu dicover sebenarnya... sebab dia ada juga teknik "rasa". teori kehilangan kekuatan tali akibat dari simpulan dan sebagainya... mungkin otai2 tali boleh menyusun dari segi prioriti "Penjagaan dan Penyimpanan" terlebih dahulu.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Post by nizran » 03 Jun 2010, 11:36

erk... masih takder respon..... abang kambinggurun....
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Post by nadir » 08 Jun 2010, 11:33

huhu... penjagaan peralatan ni payah sket nak explain dalam forum. elok dicuss face to face + bawak barang sekali....

yang paling penting kita tau rekod penggunaan peralatan tu. elakkan dari pinjam meminjam.

kalau bende besi macam crab , jumar, pulley etc, boleh buat visual check - tak ada excessive wear , parts dia function dengan elok - eg gate takder sangkut atau ketat, pulley smooth, tak pernah dijatuhkan dari tempat tinggi.

kalau tali , webbing, harness payah sket, sebab strength dia payah kita nak "nampak" . secara amnya, kalau terkena bahan kimia spt cat, solvent , gam / glue , acid , alkali, kena dispose. sayang nyawa ka sayang duit.... hehehe

bande bende nylon ni pun ada jangka haya dia, selalunya 5 tahun. so guna atau x guna , lepas 5 tahun kena dispose.

itulah hakikat bende plastik, lama lama dia punya komposisi akan berubah. sebagai contoh, kalau kita bau bahan plastik lama, dia amcam ada bau masam , pastu permukaan dia macam berminyak atau berlilin. Paling ketara bau dan permukaan berlilin ni kalau kita masuk kereta lama lama, terus boleh bau masam tu....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Post by nizran » 09 Jun 2010, 17:43

ha. tu dia abang nadir dah start, ... sambung... sambung
mane satu belakang pokok???
Image

tojen
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 21 Apr 2008, 12:27
Location: KL
Contact:

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Post by tojen » 20 Jun 2010, 16:10

waalaikumsalam..

soalan :macammana nak tau condition tali tu masih elok atau tak?
jawapannya : cam ni sebenarnya tali amat sensitif dengan simpulan,geseran,suhu bilik(cara menyimpan) dan jenis pengunaannya. tali ni nak diikutkan xsesuai bercampur dengan perbagai aktiviti.
penjagaan tali selepas digunakan perlu lah diurut 1 inch ke 1 inch sampai la abis.. nasibla klo tali 200meter hahaha..
kemudian, kene rasa dan gosok bahagian dalamnya kekadang tali ni luar je cantik tapi dalam dah berterabur..
kulit luarnya adakah koyak? tali boleh patah disebabkan cara pengunaan yg salah
*TAPI INGAT!!! JANGAN LUPA INSPECTION PERALATAN SEBELUM GUNA..PENTING SANGAT.. ni melibatkan nyawa bang..
bukak la website BEAL.COM.. download form maintanance tali dan webing.. PETZL.COM pon ade gak boleh guna pakai..

nelly
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 21 Jun 2007, 19:45

Re: nak tanya pasal maintenance peralatan berkaitan tali

Post by nelly » 21 Jun 2010, 00:58

betul..betul.betul..

bleh study kat sini http://www.abc-of-rockclimbing.com/info ... enance.asp..

kalo nak lebih info dtg je jumpa abg tojen tu.. :mrgreen:

Post Reply