Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby nadir » 15 Feb 2012, 15:11

baru dapat info bagi semua pengguna gas tin panjang.

Kalau guna dengan dapur remote ( macam firemaple spider stove - fms 100 , fms 105 , fms 104 etc ) bersama adapter ( lindal ) sila pastikan notch atau lekuk pada tabung gas tersebut berada di bahagian atas.

Ini adalah kerana dalam tabung gas tu, ada satu paip plastik yang hujungnya sama arah dengan notch tersebut. Kalau notch tersebut berada di bahagian bawah atau mengiring, hose tersebut akan terendam dalam cecair gas, dan dapur akan mengeluarkan api kuning / flare up ( kecuali dapur FMS 100 dan FMS F2 )

boleh tengok gambar kat bawah ni supaya lebih jelas. pastikan hose putih tu menyedut gas sahaja, bukan cecair - so ada dua cara, samada tegakkan tabung gas, atau kalau nak baringkan, pastikan notch tu berada di bahagian atas.

harap dapat membantu .

Image
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby che'gu » 26 Feb 2012, 15:23

Terima kasih atas perkongsian berguna ini...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby biNGai » 06 Mar 2012, 11:11

time kasih ahmad nadiaq..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby maxevan » 06 Mar 2012, 11:16

thanks for the info..very helpful

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby matsaiko » 06 Mar 2012, 11:18

gud info
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby betterman » 06 Mar 2012, 11:31

Thx
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby Rob » 06 Mar 2012, 11:45

oooo.. cam tu. hehe. thanks for the info.
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby nadir » 06 Mar 2012, 17:16

sama sama geng...

ada customer dok complain, dapor rosak, dapor api tak bes, api merah, terbakar bulu lengan , sekarang baru tau pasai apa....

mintak kawan kawan kongsikan dengan kengkawan lain agar keselamatan dan keselesaan terjaga.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby mizi » 06 Mar 2012, 18:23

sama sama geng...

ada customer dok complain, dapor rosak, dapor api tak bes, api merah, terbakar bulu lengan , sekarang baru tau pasai apa....

mintak kawan kawan kongsikan dengan kengkawan lain agar keselamatan dan keselesaan terjaga.
nak sesuai dgn dapur2 ni kena guna selalu..aku dedulo mula2 pon selalu tebakar lengan jaket abis bagai la...tp skrg aku da serasi dgn dapur2 jenis spider ni..apapon tima kasih ats info
climb long trail
p11at

User avatar
kacang
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 21 Mar 2006, 19:58
Location: kl
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby kacang » 06 Mar 2012, 19:55

Terima kasih berkongsi maklumat... :D
no mistake, no discovery

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby adventure inc » 07 Mar 2012, 00:07

tak ingat sy baca kat mana dulu; kalau canister tu ditegakkan, pembakaran & penggunaan gas lebih efficient.
bila guna sy selalu bagi canister tu berdiri so takde masalah api besar sambar2 lengan.
the best cam kata abam mizi, kena suaikenal bermesra ngan dapur anda baru leh serasi... tq for sharing
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
arejent
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 03 Nov 2010, 09:34
Location: Kulai, Gelang Patah, Bangi..
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby arejent » 07 Mar 2012, 11:05

waaa.... Terimas Mas Nadir... Info sgt berguna...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby nadir » 07 Mar 2012, 11:25

macam ni , baru nampak terang sket.

Image

:minum:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

ajidellgado
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 23 Feb 2012, 07:29

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby ajidellgado » 10 Mar 2012, 03:17

info berguna..tq!!

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby pulut_itam » 21 Mar 2012, 09:08

Oo..baru ler tahu...
Terima kasih....
Pulut a.k.a pitam

hcyongs
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 26 Aug 2011, 17:41

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby hcyongs » 22 Mar 2012, 15:34

Terima Kasih... Betul2 panduan yang berguna

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby sukahatiadam » 24 May 2012, 03:00

nice info . thanks .

azkramm
Pendaki Gunung
Posts: 129
Joined: 09 Jul 2012, 12:09

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby azkramm » 22 Oct 2012, 10:01

sabtu lepas baru mendaki gunung dato'. Saya baru 2 kali pakai stove kovea jenis tin panjang ni. Mak aiii... sekali api kuning menyala tak ingat duniaaaaaa...bila saya tegakkan tin tu baru api dia ok.

saya pernah baca info ni dulu, tapi tak perasan sangat. So pagi ni baru nak review balik.. skrg baru paham. memang betul..pengalaman tu penting.

terima kasih atas info yang berguna ni

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby Tok Uban » 22 Oct 2013, 13:15

Nadir,
baru ni guna 105 kat telok Kampi...notch dok atas masih flare la...lepaih tu bila buntut tin gas tu di naikkan, flare tadak...apa pasai aa?

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby bargading » 03 Mar 2015, 09:29

Paling selamat rasanya posisi tegak.
Ooo ada posisi baring yg tertentu, patut arr stove kdg2 api x best, x biru ... ini laa sbbnya baru tau
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Postby bargading » 03 Nov 2015, 09:56

test test
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image


Return to “Peralatan”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron