Survey Pemilik GPS

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Survey Pemilik GPS

Post by pendaki_labuan »

Salam Gunung untuk semua,

Ketika melakukan aktititi lasak salah satu peralatan yang boleh dikatakan perlu adalah GPS. :)
Disini saya ingin mengumpulkan geng yang ada alat GPS tak kira jenama supaya mana tahu kita leh buat trip untuk pemilik GPS n kita kongsi ilmu n pengalaman supaya dapat kita gunakan alat ini semaksima mungkin.

Saya memiliki Garmin Etrax Vista n Wireless Gps Receiver nanti saya postkan gambar barang tu :oops:

senarai pemilik GPS TERKINI
1.pendaki_labuan: garmin etex vista, wireless gps receiver
2.orca : garmin 76csx
3.nadir : garmin 60csx
4.bingai : garmin nuvi200
5.killers : garmin 60csx
6.kabusgunung : garmin 76csx
7.bekambing : garmin 60csx
8.aqim : Garmin Legend etrex, Nuvi 200, Forerunner 405(utk training), Forerunner 305(spare unit-boleh buat spare part)
9.kayrol : garmin 60csx
Last edited by pendaki_labuan on 16 Oct 2008, 09:34, edited 2 times in total.
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

berapa harga garmn 60csx di labuan?

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

gogoyeaha
berapa harga garmn 60csx di labuan?
kat labuan pilihan terhad n harganya RM2,700 tu pun lepas tawar kat sini dia org banyak jual set untuk ke laut harga kat KK lagi ok sikit tapi saya rasa kat KL ada yg murah lagi kot.
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

pergh mahalnye 60csx kat sane.. sini dalam range 1.5k ke 1.8k.
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

aku karang ni guna garmin 76csx,,, dulu ada 76s tapi dah ilang
kat pc aku guna garmin mapsource dan mac guna garmin road trip.
kalu driving aku lebih suka guna mobile pc punya garmin que atau mapking, tapi lebih kepada mapking la.

karang ni kat gpsr aku aku stand by map yg full version topo map campur full map dr malsingmaps. so far gpsr aku ni tak la berat sgt dia punya download. semua map aku ada la dlm 600mb.

aku punya style, abis je trip aku akan transfer semua poi, waypoint dan trekk log ke dalam aku punya PC. bila nak guna je aku akan load balik trekk mana yg nak guna tu ke gpsr.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

aku pun ada garmin 60csx, baru nak jinak jinak ......
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

aku ada garmin nuvi200..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

senarai pemilik GPS

pendaki_labuan: garmin etex vista, wireless gps receiver
orca : garmin 76csx
nadir : garmin 60csx
bingai : garmin nuvi200

senarai setakat nie..... ok kawan2 mari sertai senarai nie...... 8)
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

aku pakai 60csx
jeng kreng

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

senarai terbaru
killers
aku pakai 60csx
tima kaseh.... :D

senarai pemilik GPS

1.pendaki_labuan: garmin etex vista, wireless gps receiver
2.orca : garmin 76csx
3.nadir : garmin 60csx
4.bingai : garmin nuvi200
5.killers : garmin 60csx
6.............

mari x3 join the group :oops:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

biNGai wrote:aku ada garmin nuvi200..
garmin nuvi ni gps kat keta tu kan ngai... :roll:


:mrgreen:
challenge your limit

(Ö¿Ö)aRen
Pendaki Hebat
Posts: 305
Joined: 11 Mar 2006, 10:54
Location: Shah Alam.
Contact:

Post by (Ö¿Ö)aRen »

killers wrote:aku pakai 60csx
wooo....dah ada gps.....tahniah bro :evil:


dah kaliberit blom?.... :keke:
hehe...Luv n peace♥♥♥

(ä¿ä)
aYen

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

(Ö¿Ö)aRen wrote:
killers wrote:aku pakai 60csx
wooo....dah ada gps.....tahniah bro :evil:


dah kaliberit blom?.... :keke:


syioooh...syiooooh.. :evil: :evil: :evil:
jeng kreng

mkrose
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 27 May 2008, 18:24

Post by mkrose »

sapa lagi updatekan list

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

kabusgunung = garmin 76csx
bekambing = garmin 60csx

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

aqu garmin etrex sejak 2004, garmin map60 sejak 2007, garmin 76csx start nex wek..
ImageImageImage

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

orca
aqu garmin etrex sejak 2004, garmin map60 sejak 2007, garmin 76csx start nex wek
peningkatan yg baik.. :D saya pun dlm rancangan nak beli yg baru pasal vista saya tak dapat gunakan topo sepenuhnya .....maklumlah tak de extra memory :(
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

rasanya ni antara tempat yg jual GPSR dengan harga yg murah http://gmegarmin.blogspot.com/

aku pun baru jumpa site ni... rugi aku, dulu beli 76csx rm2100. kat sini rm1490 je
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

aqu dpt 1400 je jenal..
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

ok la tu....aku ari tu nak cepat..tak sempat nak tunggu lama. cari mana yg ada stok je. on the spot ambik dan pas tu esoknya fly ke mulu.

yg aku bagi link tu pun kira ok la publish harga dia....

orga mana ko dapat harga tu....baru ke

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

rega baru..supplier aqu dtg m'sia minggu dpn..so aqu kirim personal item skek..
actually rega bole kasi sampai 1300..1400 tu RRP jer
aqu pon tgh pikir2 nk angkat colorado ke 76csx nih..
kalo sapa sini ada pakai colorado bole kasi review skek tak..
ImageImageImage

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

orga,

angkat lah colorado atau oregon.

banding ngan 76csx or 60csx sama je function dia.. tapi , grafix dia lagi cantik itu jer... aku pun tak explore lagi.. tapi dalam shopping list aku tuh.. :wink:

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

review colorado
try tgk link nih http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=183511

ni utk guideline aje..sesal dhl pendapatan,ssl kemudian cukai pendapatan...
jeng kreng

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

amran n muklis..paling aqu pentingkan kemampuan signal receiver nye..
so far yg penah comparekan reception nye 60csx n 76csx..
dan aqu rasa 76csx lg baik kalo ikut sumber2 aqu la..
tp kalo 76csx vs colorado..tatau lak aqu..
byk gps hebak kt permatang je..taim gi riki waterpoint hancus..
taper nnt aqu wat simple test dulu sblm beli..
muklis..link tu tokleh masuk la..yg ni kot..http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=183511
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

orga kalu 60csx ngan 76csx.... baik ko ambik 76csx
aku ada banding sebelah meyebelah....76csx dia lagi cepat, dan signal kuat sikit dari 60csx. tapi yg muskilnya....dua-dua ni guna reciever yg sama....

tapi tu la kalu aku aku ambik Oregon 300 je.... tambah je sikit lagi.heheh :evil:

_________________60CSx_____________76CSx___________Colorado 300_______Oregon™ 300
WxHxD___________6.1 x 15.5 x 3.3 cm____6.9 x 15.7 x 3.0 cm__6.0 x 13.9 x 3.5 cm___5.8 x 11.4 x 3.5 cm
Display size_______3.8 x 5.6 cm__________4.1 x 5.6 cm_______3.8 x 6.3 cm________3.8 x 6.3 cm
Display resolution__160 x 240 pixels______160 x 240 pixels____240 x 400 pixels____240 x 400 pixels
Display type_______256 TFT____________256 TFT___________TFT _____________TFT touchscreen
Weight___________213 g w batt_________218 g w batt________206.9 g w batt______192.7 g w batt
Battery___________2 AA batt___________2 AA batt___________2 AA batt_________2 AA batt
Battery life________18 hours, typical_____18 hours, typical_____15 hours__________16 hours
Waterproof________yes (IPX7)__________yes (IPX7)__________yes (IPX7)_________yes (IPX7)
Floats____________no________________yes________________no_______________no
Hi-sensitivity rcv___yes________________yes_______________yes_______________yes
Interface__________serial and USB_______serial and USB_______USB and NMEA______USB and NMEA


https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... roduct=351

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

mmg plan 76csx pon..tp tatau la kalo last minit nnt camne..
sapa nk kirim skali bole kirim..76csx atau 60csx..dedua sama rega 1300
aqu baca review colorado kt pacik gogel byk yg vote kureng skek la..
ImageImageImage

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

orga wrote: muklis..link tu tokleh masuk la..yg ni kot..http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... pic=183511
btol la tuh...aku nye silap taip..sori
jeng kreng

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

pada aku,ikut korang lah mane nk bli,sbb ade pro n kontra die set2 nih..

tp klu rege 1.3k tu,kire ok la tu...hehe.
jeng kreng

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

ok la kot..aqu ni bkn hatkor sgt pon..
lg pon bajet lepas raya maa..jenis lari tokleh kejar nye.. :lol:
ImageImageImage

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

senarai pemilik GPS

1.pendaki_labuan: garmin etex vista, wireless gps receiver
2.orca : garmin 76csx
3.nadir : garmin 60csx
4.bingai : garmin nuvi200
5.killers : garmin 60csx
6.kabusgunung = garmin 76csx
7.bekambing = garmin 60csx


Selamat menyambut Raya 6 pada yag berpuasa 6...... :D

oK Kita update senarai nie.......... Mari..3x... :oops:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

orga wrote:ok la kot..aqu ni bkn hatkor sgt pon..
lg pon bajet lepas raya maa..jenis lari tokleh kejar nye.. :lol:
hahaha...usen bolt pn xleh kejar :evil:
pelan2 kayoh bro..tada lari pny e2 barang..
aku pny pn bertaun br dpt e2 toys..hehe

tp kn,klu dlm kete pakai 276c,lagi menarik bro
:evil: :evil: :evil:
kasi racun...
jeng kreng

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

kenshina wrote:
biNGai wrote:aku ada garmin nuvi200..
garmin nuvi ni gps kat keta tu kan ngai... :roll:


:mrgreen:

syyyyhhh..jgn cakap kuat2, nanti dorg gelakkan aku :kah:

pada aku masuk utan pkai kompas sama topo pon daa cukop baguss..(cakap org tkde bajet nk beli gps haitek :cry:)
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

biNGai wrote:
kenshina wrote:
biNGai wrote:aku ada garmin nuvi200..
garmin nuvi ni gps kat keta tu kan ngai... :roll:


:mrgreen:

syyyyhhh..jgn cakap kuat2, nanti dorg gelakkan aku :kah:

takpe.. takpe... line clear.. aku rasa diorg tak pasan tu... :lidah:

:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

Bingai
takpe.. takpe... line clear.. aku rasa diorg tak pasan tu...
yg tak minat pasal gps mungkin tak tau tapi topik nie nak survey pemilik unit gps tak kisah le untuk kerete ke? utk kapal ke? utk kapalterbang ke? untuk basikal ke? Moto ke? Anak Bini ke? ... jadi kita tau sape ade ape?????? :D :D :D
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Aku ada:

1) Garmin Legend etrex
2) Garmin Nuvi 200
3) Garmin Forerunner 305 ( sekarang dah rosak...kalau nak repair kena hantar Taiwan...kosnya US99 + shipping back US39...mahal sangat la, simpan je kat rumah)

Then beli...
4) Garmin Forerunner 405 with heart rate monitor + speed/cadence sensor

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

senarai pemilik GPS

1.pendaki_labuan: garmin etex vista, wireless gps receiver
2.orca : garmin 76csx
3.nadir : garmin 60csx
4.bingai : garmin nuvi200
5.killers : garmin 60csx
6.kabusgunung = garmin 76csx
7.bekambing = garmin 60csx
8.aqim : Garmin Legend etrex, Nuvi 200, Forerunner 405(utk training), Forerunner 305(spare unit-boleh buat spare part)

TQ aqim :D k mari kawan2 join in the list.......... 8)
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

aku pun ada garmin 60csx, tapi opis punya, tapi dalam jagaan akulah

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

kayrol
aku pun ada garmin 60csx, tapi opis punya, tapi dalam jagaan akulah
bila kau jaga kira kau punya le.....pasal kau jaga mcm kau punya :roll: :roll:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

pendaki_labuan wrote:kayrol
aku pun ada garmin 60csx, tapi opis punya, tapi dalam jagaan akulah
bila kau jaga kira kau punya le.....pasal kau jaga mcm kau punya :roll: :roll:
ha..ha.. betul tu...
tapi ko boleh bantu aku tak...aku blur lagi pasal gps ni

macam mana kita nak tukar bacaan kordinat contohnya
dari bentuk latitude 3.45 longitude 5.678 ke bentuk bacaan (darjah ' "")

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

rakan-rakan yg ada garmin 60csx,
boleh syer-syer maklumat kat sini

boleh kita kembangkan lagi ilmu gps ni

Post Reply