Survey Pemilik GPS

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Kalau ada apa-apa POI yang nak update silalah ke www.malsingmaps.com Kalau dah contribute tu bolehlah mintak unlock code dari tuan punya website utk dptkan latest map....dan macam-macam lagi info berguna pasal GPS kat sana..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

aqim wrote:Kalau ada apa-apa POI yang nak update silalah ke www.malsingmaps.com Kalau dah contribute tu bolehlah mintak unlock code dari tuan punya website utk dptkan latest map....dan macam-macam lagi info berguna pasal GPS kat sana..
betul locked map dari malsingmaps memang uptodate punya..... hehhe aku pun salah seorang dari sana punya contibuter.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

kayrol wrote:
pendaki_labuan wrote:kayrol
aku pun ada garmin 60csx, tapi opis punya, tapi dalam jagaan akulah
bila kau jaga kira kau punya le.....pasal kau jaga mcm kau punya :roll: :roll:
ha..ha.. betul tu...
tapi ko boleh bantu aku tak...aku blur lagi pasal gps ni

macam mana kita nak tukar bacaan kordinat contohnya
dari bentuk latitude 3.45 longitude 5.678 ke bentuk bacaan (darjah ' "")
kayrol,
1. nape nak tukar format koordinat ni....
2. nak tukar ni kat komputer ke kat gpsr (gps unit)

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

kayrol wrote:rakan-rakan yg ada garmin 60csx,
boleh syer-syer maklumat kat sini

boleh kita kembangkan lagi ilmu gps ni
kalau garmin punya unit ni .... dia lebih kurang je functionnya....

any prob....isu kan la....maybe ada yg boleh tolong... crita detail sikit la. jgn umum sgt.... takut nanti salah tafsir la pulak

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

orca wrote:
kayrol wrote:
pendaki_labuan wrote:kayrol
aku pun ada garmin 60csx, tapi opis punya, tapi dalam jagaan akulah
bila kau jaga kira kau punya le.....pasal kau jaga mcm kau punya :roll: :roll:


kayrol,
1. nape nak tukar format koordinat ni....
2. nak tukar ni kat komputer ke kat gpsr (gps unit)
sajer jer...nak tambah ilmu macam mana caranya sajer..thank for the info

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

err ralat..

no more nuvi200..upgraded to nuvi205w..luas mata memandang ekeke


abg radzee ;

nk oder 60csx bole? RM1300 lock price kan? ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

elee..arituh tanak oder skali..tahun depan je la ngai..
itu nuvi nape?..tak power ka..hehe

psst..kayu yg aqu oder masa bukak poser dulu mane..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

orgasm ;

itu nuvi205 mau pkai kereta maa..itu 60Csx mau pkai jenjalan hutan metropolitan maa ekeke

kayu? itu kontek org aceh aku blom jumpe lerrr, ada sama bapak mertuaku..sabo


pssttt tumpang iklan skit..ade sesapa mau oder 60Csx? rm1350..limited unit..ade heat detection so bole nampak ghimau, gajah taim treking woo :kah:

err serius nihh
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

dedek
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 11 Jun 2008, 19:09

Post by dedek »

Assalammualaikum... sowi mencelah... sayer nie ader ati gak nak pakai gps nie... tp sayer tak tau la yg maner ok yg maner tak ok....
DEDEK
0192507730
NATURE EXPLORER ENTERPRISE

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Sebelum tu hang kena la maklum utk guna kat mana..pasal model utk jalan raya dan dlm hutan spec dia beza..

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

ade port baru nk dwnld free n updated map.
www.malfreemaps.com
jeng kreng

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

killers wrote:aku pakai 60csx
tau suma dah tau dah... kan ko gantung 24jam kat leher benda nih ha aha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

killers wrote:ade port baru nk dwnld free n updated map.
www.malfreemaps.com
serpihan malsingmaps.com

map dia orang ni lagi best
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Post by AzmanZainal »

aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

AzmanZainal wrote:aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..
cuba yg ni garmin map 76csx
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re:

Post by killers »

AzmanZainal wrote:aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..
bleh try 76csx @ 60csx..2 model nih mmg tuk trekker..klu sll maen 4wd try la cari 276c tp dengar cerita model tu dh x pruduce lg..klu dpt,mmg untung la
jeng kreng

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re:

Post by killers »

AzmanZainal wrote:aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..
bleh try 76csx @ 60csx..2 model nih mmg tuk trekker..klu sll maen 4wd try la cari 276c tp dengar cerita model tu dh x produce lg..klu dpt,mmg untung la
jeng kreng

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Survey Pemilik GPS

Post by kambinggurun »

mak ai.. murahnye rege orga dapat!!

anyway aku pakai 60csx (kongsi duet 3 orang beli..) heheheh
::SRC-Total Outdoor::

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Survey Pemilik GPS

Post by pr oli »

oi..
nak pakai beli la 2..
abg ko pun nak pakai jgk..
beli dulu la...
br leh tau nak pakai..
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Re:

Post by biNGai »

killers wrote:
AzmanZainal wrote:aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..
bleh try 76csx @ 60csx..2 model nih mmg tuk trekker..klu sll maen 4wd try la cari 276c tp dengar cerita model tu dh x pruduce lg..klu dpt,mmg untung la

tapi kalo pkai model nih tkde suara pompan kasik direction "in two hundred fifty meter, turn right" :keke:

cume kalo ade duet lbeh beli la garmin nuvi series utk navigate jalan tar, gpsmap utk navigate jalan utan..kalo banyak wang laaa hehehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Re:

Post by JeNaL »

biNGai wrote:
killers wrote:
AzmanZainal wrote:aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..
bleh try 76csx @ 60csx..2 model nih mmg tuk trekker..klu sll maen 4wd try la cari 276c tp dengar cerita model tu dh x pruduce lg..klu dpt,mmg untung la

tapi kalo pkai model nih tkde suara pompan kasik direction "in two hundred fifty meter, turn right" :keke:

cume kalo ade duet lbeh beli la garmin nuvi series utk navigate jalan tar, gpsmap utk navigate jalan utan..kalo banyak wang laaa hehehe
betul tu ngai...tu sebab bila kat keta aku lebih suka guna gps kat pda phone...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: Re:

Post by AzmanZainal »

biNGai wrote:
killers wrote:
AzmanZainal wrote:aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..
bleh try 76csx @ 60csx..2 model nih mmg tuk trekker..klu sll maen 4wd try la cari 276c tp dengar cerita model tu dh x pruduce lg..klu dpt,mmg untung la

tapi kalo pkai model nih tkde suara pompan kasik direction "in two hundred fifty meter, turn right" :keke:

cume kalo ade duet lbeh beli la garmin nuvi series utk navigate jalan tar, gpsmap utk navigate jalan utan..kalo banyak wang laaa hehehe
Hohohoho kerana duit la mau kasi 2 in 1 skali.. anyway aku ada pakai PDA dell axim, gps receiver apa yg baguih ye utk kereta? bape rengget? mana murah mau bli? ada info tak?

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: Re:

Post by killers »

biNGai wrote:
killers wrote:
AzmanZainal wrote:aku kureng sket gps ni, ada pasang niat gak mau sambar satu.. soklannye, ada ke garmin yg boleh pakai utk street dan topo 2 in 1 device? rasanye alang2 membeli menang memakai skali 2 fungsi terus.. masuk utan pun bukan slalu sgt at least buleh gune utk street map..

ada ke? so far tak jumpe lagi.. sorrile kalau soklan ni melanggar hukum basic pengetahuan tentang gps nih..
bleh try 76csx @ 60csx..2 model nih mmg tuk trekker..klu sll maen 4wd try la cari 276c tp dengar cerita model tu dh x pruduce lg..klu dpt,mmg untung la

tapi kalo pkai model nih tkde suara pompan kasik direction "in two hundred fifty meter, turn right" :keke:

cume kalo ade duet lbeh beli la garmin nuvi series utk navigate jalan tar, gpsmap utk navigate jalan utan..kalo banyak wang laaa hehehe

:keke: btol la...klu pakai handheld pny xde awek bgtau direction..tp ngai,aku takut org yg pakai tu terlepas simpang pasal cari dari mane dtg bunyi awek tu.. :mrgreen:
jeng kreng

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re:

Post by mizi »

seper4alif wrote:
killers wrote:aku pakai 60csx
tau suma dah tau dah... kan ko gantung 24jam kat leher benda nih ha aha
:keke: :keke: :keke: bila mau kasi mcm perjanjian mlm eyeball tuuu
climb long trail
p11at

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: Survey Pemilik GPS

Post by cs_goh »

pendaki_labuan wrote:Salam Gunung untuk semua,

Ketika melakukan aktititi lasak salah satu peralatan yang boleh dikatakan perlu adalah GPS. :)
Disini saya ingin mengumpulkan geng yang ada alat GPS tak kira jenama supaya mana tahu kita leh buat trip untuk pemilik GPS n kita kongsi ilmu n pengalaman supaya dapat kita gunakan alat ini semaksima mungkin.

Saya memiliki Garmin Etrax Vista n Wireless Gps Receiver nanti saya postkan gambar barang tu :oops:

senarai pemilik GPS TERKINI
1.pendaki_labuan: garmin etex vista, wireless gps receiver
2.orca : garmin 76csx
3.nadir : garmin 60csx
4.bingai : garmin nuvi200
5.killers : garmin 60csx
6.kabusgunung : garmin 76csx
7.bekambing : garmin 60csx
8.aqim : Garmin Legend etrex, Nuvi 200, Forerunner 405(utk training), Forerunner 305(spare unit-boleh buat spare part)
9.kayrol : garmin 60csx
canggih betul u org punya GPS

aku pakai Magellan M330 je....
tak mampu upgrade... :lidah:
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Survey Pemilik GPS

Post by orga »

u geng magellan goh..dia org sumer garmin..hehe
itu magellan lama, uncle botak chin tamau jual ke..?
itu hari u n uncle punye presentation manyak best la..i duduk depan taw..adik jugak sudah balik..
ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Survey Pemilik GPS

Post by rembau »

orga wrote:u geng magellan goh..dia org sumer garmin..hehe
itu magellan lama, uncle botak chin tamau jual ke..?
itu hari u n uncle punye presentation manyak best la..i duduk depan taw..adik jugak sudah balik..
uncle tu banyak steady..cuma kurus tak macam dedulu....

orga ada harapan kurus kau ini... :kah:

goh: tu gps batch banyak susah cari oooooo
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Survey Pemilik GPS

Post by nadir »

cs_goh wrote:
canggih betul u org punya GPS

aku pakai Magellan M330 je....
tak mampu upgrade... :lidah:
aisey itu macham kena beli garmin jugak la ah goh..... :mrgreen: :mrgreen:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: Re:

Post by killers »

mizi wrote: :keke: :keke: :keke: bila mau kasi mcm perjanjian mlm eyeball tuuu
alamak..suda lupa la..nnt gua email e2 map.
jeng kreng

User avatar
kulatpusu
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 15 May 2008, 10:00
Contact:

Re: Survey Pemilik GPS

Post by kulatpusu »

maaf mungkin salah laman
saya berhajat nak dapatkan satu gps..
kalau boleh rekomen kan mana yang sesuai...
Ada program ajak jerrr

9W2KCR
kulatpusu.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Survey Pemilik GPS

Post by nadir »

kalau tanya saya, saya recomend garmin 60csx. reliable, good reception, colour screen, robust , waterproof.....

rm1550.00.... berminat?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Post Reply