Magnesium Fire Starter

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Magnesium Fire Starter

Post by vanhemeir » 07 Nov 2008, 21:30

Minggu lepas aku jalan - jalan kat depan flat aku ni.. ada kedai outdoor sikit, ternampak megnesium fire starter..

aku snap gambo dia macam kat bawah ni

Image

tapi gambar tu tak clear... benda nya macam ni lah lebih kurang


Image

sapa-sapa pernah pakai, review lah sikit...

senang ke nak hidupkan api?... berapa kali boleh hidup api.. berapa lama stick ni boleh tahan?

TQ

foxxxman75
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 22 Jan 2007, 02:58
Location: bukit sapu tangan

Post by foxxxman75 » 07 Nov 2008, 23:16

camni kot,
magnesium fire starter ni ader 2 part. satu bahagian magnesium yang perlu dikikis menjadikan serbuk dan satu bahagian lagi untuk flint (batu api) yang warna hitam di atas tu. untuk menyalakan api letakkan serbuk magnesium tu kat kayu yang nak dibakar dan nyalakan dengan menggoreskan flint tu dengan pisau untuk menghasilkan percikan api dan seterusnya menyalakan magnesium dan membakar kayu.
the end

User avatar
semut_api
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 20 Sep 2007, 12:55
Location: di puncak tipu.
Contact:

Post by semut_api » 07 Nov 2008, 23:43

menarik gak bende ni..
aku pn mencari la kt tenet..
so terjmpe video ni..
http://www.youtube.com/watch?v=gdySXGI7las
ade byk lagi utube ni..

mane nk beli bnde ni? mcm nk cari satu la..
Image

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid » 07 Nov 2008, 23:58

memang baguih lah tengok contoh kat you tube tu.
kalau masak pendalaman give benda tu as souvenir kat orang asli.
mesti tok batin dia respect habis kat kita. senang dia nak idupkan api.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 08 Nov 2008, 10:49

memang baguih lah tengok contoh kat you tube tu.
kalau masak pendalaman give benda tu as souvenir kat orang asli.
mesti tok batin dia respect habis kat kita. senang dia nak idupkan api.

sesilap jadi parttime bomoh haa haa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha » 08 Nov 2008, 12:35

mane nk beli bnde ni? mcm nk cari satu la..
aku rasa kedai outdoor skang dah ada jual dah
aku tengok sebuah kedai outdoor kat kk ada jual
tp xigt pulak berapa harganya
kalau kat tempat ko xada...n ko nak benda tu...aku boleh tolong tapaukan

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 08 Nov 2008, 13:45

mane nk beli bnde ni? mcm nk cari satu la..
aku rasa kedai outdoor skang dah ada jual dah
aku tengok sebuah kedai outdoor kat kk ada jual
tp xigt pulak berapa harganya
kalau kat tempat ko xada...n ko nak benda tu...aku boleh tolong tapaukan

bleh pegi kat am corp mall pj... setiap ahad dari kol 10 ke 3 ptg... dioranng bukak meja jual pelbagai barang....

ada dua kedai brg askar dalam dan luar negara ori stock, kat GL ada satu, kat tkt 2 ada satu...

cuba cek kat sana....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha » 08 Nov 2008, 20:17

seper4alif;
nanti kalu jumpa lagi...tengok berapa regenya?
kat kk ni aku tengok tadi rm35 seketul

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 10 Nov 2008, 00:56

seper4alif;
nanti kalu jumpa lagi...tengok berapa regenya?
kat kk ni aku tengok tadi rm35 seketul

halamak sowi tadi pegi tapi lupa nak cek, nanti saya call ler dia k...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by forestgump » 10 Nov 2008, 13:40

Minggu lepas aku jalan - jalan kat depan flat aku ni.. ada kedai outdoor sikit, ternampak megnesium fire starter..

aku snap gambo dia macam kat bawah ni

Image

tapi gambar tu tak clear... benda nya macam ni lah lebih kurang


Image

sapa-sapa pernah pakai, review lah sikit...

senang ke nak hidupkan api?... berapa kali boleh hidup api.. berapa lama stick ni boleh tahan?

TQ
Memang - bende ini berfungsi. Kalian cuma perlu bawa kapas dan pastikan kapas mesti kering dan kalian kena strike kan magnesium fire lighter ini ke arah kapas. Dulu ada askar SAS Australia bawa bersama semasa training kat Gunung Tapis. Benda ini amat simple dan waterproof!!!
Tapi...kapas kering MESTI ada!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol » 19 Nov 2008, 22:52

memang canggih bende ni, senang nak idupkan api, boleh jadi ahli silap mata pulak

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir » 20 Nov 2008, 10:08

magnesium firestarter ni saya ada satu. lama gile dah saya beli, rasanya dekat 15 tahun.... saya tengok saya punya dah macam oxidize, yang bahagian magnesium tu jadi berabuk....

adakah lagi baik kalau bawak 2 bijik lighter? rasanya lebih ringan, padat dan reliable. Cari yang ada piezo igniter , bukan yang guna ibu jari untuk pusingkan roda dia ( kalau basah takleh nyala )
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 20 Nov 2008, 10:38

magnesium firestarter ni saya ada satu. lama gile dah saya beli, rasanya dekat 15 tahun.... saya tengok saya punya dah macam oxidize, yang bahagian magnesium tu jadi berabuk....

adakah lagi baik kalau bawak 2 bijik lighter? rasanya lebih ringan, padat dan reliable. Cari yang ada piezo igniter , bukan yang guna ibu jari untuk pusingkan roda dia ( kalau basah takleh nyala )
lagi best bwk lighter yg bile petik je starter dia ade kuar lampu liplap liplap tu ekekekekke..pasti cerieeeee je mlm anda didalam hutan ulu banat yg kelam gelite tu wakakaak
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re:

Post by che'gu » 22 Feb 2009, 02:17

seper4alif;
nanti kalu jumpa lagi...tengok berapa regenya?
kat kk ni aku tengok tadi rm35 seketul


gogoyeaha ni org kk ker? Kalu btul bleh la tunjukkan jln kalu aku turun ker kk. Boleh ka???? :oops:

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Re: Re:

Post by gogoyeaha » 22 Feb 2009, 23:15

seper4alif;
nanti kalu jumpa lagi...tengok berapa regenya?
kat kk ni aku tengok tadi rm35 seketul


gogoyeaha ni org kk ker? Kalu btul bleh la tunjukkan jln kalu aku turun ker kk. Boleh ka???? :oops:
aku keje gomen fulltime. pastu hubby/father fulltime.
jadi xdapek lah nak guide ko fulltime
apapun sedia membantu selagi termampu. insyaallah.

ko citer sket ko nak g mana?

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by maclan » 25 Feb 2009, 19:24

makin canggih skrg ek....

xyah nk susah2 gune skill batu lagi...
tp concept same....
gores n menang.... :keke:
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by forestgump » 01 Mar 2009, 01:22

guna bateri 9V pub boleh hidup api....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Ajis_AJ » 20 Mar 2009, 10:28

Zaman sekarang dh maju... Guna lighter jenis gas je... tp setakat utk servival dlm masa seminggu leh la. pastu gas abis. wakakaka....
Magnesium fire starter ni utk guna dalam jangka masa yg lama.Xperlu guna gas.. bila2 ble buat percikan bungapi.
Sapa nk beli, pastikan anda banyak buat praktikal. Jgn stakat beli n gantung kat leher buat perhiasan. Klu saya pon, saya xguna benda ni kecuali la saya ni askar zaman darurat jepon dulu2 sebab zaman tu operasi berbulan2. Lighter gas pon xde.

Sapa yg minat, bole beli menda ni.. mana la tau ada faedah dan keistimewaan nya memiliki menda ni.
Dapat dik anak kita, hanguih umah lak kang...
wakakakkakakak... :keke:

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by QtrMaster » 17 Jun 2009, 04:00

tumpang menyampuk... topik ni dah lama, tapi isu dia masih segar.. magnesium firestarter ni termasuk dalam kategori "assisted friction fire starting" atau bahasa kampungnya "kaedah memulakan api menggunakan geseran yang dibantu oleh bahan asing".. ada satu lagi alatan memulakan api yg seumpamanya ialah "firesteel" atau kengkadang dipanggil "swedish firestarter". Firesteel dan magnesium firestarter ni tergolong dalam mazhab sama.. dan pengguna akan menghadapi kesulitan yang sama.
Image
magnesium firestarter pakej terkini

Image
swedish firesteel

kedua alatan (atau kesemua assisted friction method) ni mempunyai banyak cabaran untuk dipakai di tempat kita. terutama sekali kerana humiditi tempat kita, tumbuhan kita yang lebih lembap, even daun kering kita pun still lembap, tanah kita yang sentiasa basah dan berbagai faktor lagi.. tapi keputusan muktamadnya, kalu dalam keadaan survival, especially kalu time hujan atau lepas hanyut sungai dan sebagainya, toksah harap la nak pakai benda alah ni...

sejak kepopularan Bear Gryllis menerusi siri tv 'Man v Wild' terus meningkat, ramai yang tonton dia pakai firesteel ni, so ramai le kengkawan kita yang dah gi order benda ni online.. so bila depa gi outdoor/outing depa pun ngan bangganya nak tayang cara yang baru depa celup dari Bear.. dan ramai yang finally give up, dan ada beberapa firesteel yang terkubur dalam sungai atau celah semak.

saya sendiri pun dah cuba dan benda alah ni memang menyusahkan.. so lebih baik le bawak lighter, spare lighter dan lighter fluid. pilihlah lighter yang waterproof dan refillable.. kalau terdesak sangat pun, anda masih boleh simbah je unggun tu ngan lighter fluid, so walau basah pun masih boleh dinyalakan..

sekian pandangan saya di pagi yang indah ini.

User avatar
elbandito
Pendaki Gunung
Posts: 87
Joined: 11 Feb 2008, 01:58
Location: melaka
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by elbandito » 25 Jun 2009, 08:16

ari tuh ada nampak mende ni kat corezone. ada banyak jenis. range harga dari 35 ke 50 +- camtu la klu tak silap.

Bear Grylls dalam citer Man vs Wild tu slalo pakai mende ni.
Scene Outdoor Barangan Outdoor pada harga yang runcit³

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by JeNaL » 25 Jun 2009, 10:14

guna bateri 9V pub boleh hidup api....
detail la sikit bang....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
elbandito
Pendaki Gunung
Posts: 87
Joined: 11 Feb 2008, 01:58
Location: melaka
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by elbandito » 25 Jun 2009, 10:33

http://www.youtube.com/watch?v=Iha9vQvnWMU

terjumpa kt youtube. 9v bateri dengan berus periuk yg jenis besi tu. omputih panggil "steel wool"
Scene Outdoor Barangan Outdoor pada harga yang runcit³

mamak
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 21 Dec 2010, 12:39

Re: Magnesium Fire Starter

Post by mamak » 30 Dec 2010, 09:31

salamun nuhin filalaamin
1lagi versi m vs w ialah 'dual suvevor'
ada 1 matsaleh 1 apaci matsaleh tu ada
bendalah ni besau pulak apinya dia buat
btw pizo type tu yang mana satu mamak nadir

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by nadir » 30 Dec 2010, 09:46

salam mamak,

lighter jenis piezo tu yang jenis tekan dan akan kluar spark- bila tekan dia bunyi "tak tak " lighter biasa yang beli kat kedai dia guna roller, kalau ibujari basah, roller basah, terus tak kluar spark....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Magnesium Fire Starter

Post by kemm » 31 Dec 2010, 12:51

salam geng.. pendapat aku, ok je kalo ada firesteel nih, at least kena bawak kapas ke, atau lain2 jenis tinder yang senang nk nyala & kering.. aku ada terbaca, kita leh gak guna wood shavings, dari dalam kayu (bahagian tengah - kena belah kayu tu dulu la kalo kayu basah).. kalo kapas sekali petik trus nyala. aku pernah dua tiga kali dah pakai. mula2 nk pakai mmg frustrated, sebab tak kena cara agaknya, & keadaan lembap, plus tinder yang tah hapa2.. kita kena cari rumput kering ke, lumut ke utk jadik tinder.. rahsia dia kat situ lah, dan itu lah yang payah sket tuu.. sebab tu aku bawak kapas standby. Dah boleh bawak firesteel, takkan takleh bawak kapas kot? buluh punya shavings pun bleh gak walaupun aku sendiri tak pernah try :P

harap2 pendapat yang tak seberapa nih boleh membantu kawan2..
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Luarpintu » 31 Dec 2010, 23:21

Abang,
saya pun ada magnesium fire stater ni..mmg bagus la sbb basah kuyup pun bleh guna lagi.lighter pun ok,beli byk2 utk spare.cuma utk tinder tu,kena bwk utk stndby la..mcm saya klu bwk fire starter mesti bwk tinder skit dlm plastik...senang jer,paling murah kita rembat sabut2 kaler coklat dlm pasu bunga besar2 tu.selalunya kt pasu bunga office la jadi mangsa.mmg dia suke ngn sparks ni.bukanlah setiap kali mau guna,just in case la kan...klu sesaje nk guna pun apa salahnya..
tepuk dada,tanya nk makan ape...

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by vanhemeir » 02 Jan 2011, 20:14

kalau lupa bawak tinder... ko potong je rambut buat tinder... harum satu hutan!

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Magnesium Fire Starter

Post by kemm » 02 Jan 2011, 23:45

hahaha.. aku kena try nk tgk nyala ke tak.. harum sundal malam kekekeke
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz » 19 May 2011, 21:35

Tak payah la nak pakai Magnesium fire starter ni aku dah pueh dah. Dia teori dia bagus tapi application dia fail.
First kau kena shave benda allah magnesium tu. Itu dah lenguh tangan dah. Pastu kalau berangin habis bertabur shaving magnesium yang korang penat2 kumpul. Dah kena mula balik.
Second spark dari batu api tu kena landing cantik kat shaving tu. Aku punya fail masa buat benda ni. Dalam nak strike batu api tu selalu terlanggar shaving tu atau angin dari pergerakan tangan mesti habis tiup shavings tu merata rata. Jadi kau start balik kat nombor 1.
Tiga kalau nyala pun (lepas dah ulang step satu dan dua ntah berapa kali) Laju je magnesium tu nyala. Tak dan nak terbakar pun daun/rumput dll tu nak tangap api tu. Jadi kalau dalam survival situation. Kalau aku ada magnesium firestarter aku akan buang dalam gaung dan carik buluh utk buat firesaw. At least cara tu aku pernah dapat nyala api..
Beli firesteel la. Berlambak lambak ada skrg. Spark dia dah cukup panas 3000 darjah celsius. Nyala terus api kalau kena rumput/daun kering. Kalau yang ori la.Yang china punya aku tak tau la hehee. Dan beli la yang model besar la (army) kalau nak start api. Takat firesteel kecik kecik ni nak nyala dapur gas boleh la.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by rainmaker » 24 May 2011, 12:25

susah pakai bende ni. aku ade satu. application memang hampeh ar. tapi sgt berguna la kalo untuk self survival sebab kalis air, kalis sejuk dan bleh pakai lama. kalo time ujan atau salji pun spark dy leh nyala lagi. kalo masuk hutan bleh la simpan satu. untuk elakkan dy ter oxidize, balut dgn plastik. pastu kalo nak guna kene sediakan tinder yg betul2 kering dan tangkap api.

kalo untuk idupkan api biase2 baik guna lighter. xde la sakit ati sgt.hehe. tapi lighter jangka hayat pendek. lighter bergantung kepada cuaca dan gas. magnesium fire starter ni gores sampai haus baru habis. panjg la jangka hayat dy
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Magnesium Fire Starter

Post by blacksword » 24 May 2011, 13:24

agak sukar nak guna fire steel ni....
tapi agak plek nape bear tu gune snang je...
ade teknik yang perlu diperlajari kot....
saya sendiri guna pun agak susah nak hidup kene guna kapas jugak...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by orga » 24 May 2011, 13:58

ada tengok gak..skali tenyeh dah berapi,hehe..
aqu ngajar survival pon, aqu tak sages kt studen2 aqu guna menda nih..
ImageImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by rainmaker » 24 May 2011, 14:35

agak sukar nak guna fire steel ni....
tapi agak plek nape bear tu gune snang je...
ade teknik yang perlu diperlajari kot....
saya sendiri guna pun agak susah nak hidup kene guna kapas jugak...
tu ar pasal. tgk bear pasang senang je. mcm tipu pun ade gak.hehe
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Magnesium Fire Starter

Post by aliph » 25 May 2011, 14:38

itu bear dia punya batang magnesium pure up to 75%
kita punya ni x tau ler ada brape %
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by rainmaker » 25 May 2011, 15:13

itu bear dia punya batang magnesium pure up to 75%
kita punya ni x tau ler ada brape %
owhhh ade % die rupenye. camne nk tau ek
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Magnesium Fire Starter

Post by mohdariff » 25 May 2011, 15:20

Kat Mudah.com ada jual barang ni. RM50

http://www.mudah.my/Fire+Starter+Origin ... 784874.htm

pukau
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 11 Nov 2010, 12:18

Re: Magnesium Fire Starter

Post by pukau » 25 May 2011, 21:02

Kat Mudah.com ada jual barang ni. RM50

http://www.mudah.my/Fire+Starter+Origin ... 784874.htm
yang ni pun macam china mari jugak!

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Magnesium Fire Starter

Post by blacksword » 26 May 2011, 18:39

kalo light my fire tu?
ok ke?
penah gune yang kecik hampeh jugak tapi tak tau la yang besa

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz » 30 May 2011, 16:17

Kalau nak nyala api guna daun kering, rumput kering atau feather stick dari pengalaman saya memang kena guna Firesteel yang besar (Army). Kalau yang kecik punya firesteel kalau nak nyala dapur gas ok la kalau lighter takder/habis gas/basah (sapa geng berkayak tau la rasa dia).

Kalau pakai yang kecik setakat ni success saya hanyalah boleh nyala kapas dan kekabu sebab kapas dan kekabu memang senang nak nyala. Lagi kalau letak hand sanitizer (cap dettol ke) lagi ngancam pasal hand sanitizer ni alcohol based (boleh beli kat guardian, watsons dll harga lebih kurang RM5 untuk botol kecik) Saya selalu bwk bila camping pasal kadang2 air tak cukup untuk kita nak basuh tangan. Warga G.O selalu panjat gunung jadi tak payah saya nak explain ni rasanya :). Mesti penah rasa sendiri. Tapi baik baik ye. Api alcohol takder colour jadi kita tak nampak bila hari terang. Kalau malam dia nampak colour biru atau purple.

Firesteel Light My Fire memang best la pasal striker dia sedap pegang. Colour pun menarik. Lagi2 yang version 2.0. Version baru 2.0 siap ada emergency whistle. Setakat ni yang version 2.0 LMF Firesteel takde dijual di Corezone sekalipun walaupun dia agent LMF di Malaysia ni. Yang ada jual kat Malaysia setakat ni saya rasa syarikat kami seorang. Tapi kalau saya silap minta maaf byk2. Firesteel LMF yang lama boleh didapati di Corezone PJ dan Outdoor Center di Ampang kalau nak beli di kedai biasa. Harga dari RM29 Firesteel Mini-RM89 Firesteel Army, tak silap saya.

Firesteel LMF dibuat based daripada Firesteel askar Sweden, Norway, Finnland oleh Syarikat RENAJS AB of Scandinavia. Versi Army Original Standard issue dari Renajs AB Scandinavia akan sampai sikit lagi dlm 2 minggu insyaallah untuk warga GO yang nak feel Army original. Kalau itu tak cukup ngancam kami ada pisau survival Light My Fire SL3 iaitu pisau dgn intergrated firesteel dan whistle sekali.

Bahasa saintifik untuk Firesteel adalah ferrocerium rod. Yang made in China dia guna magnesium low grade dan besi byk yang susah nak nyala dan keras nak strike. Api dia ciput je :(.Cerium mungkin pakai sikit je atau tak pakai langsung. Magnesium lagi murah dari Cerium. Yang bagus punya dari Sweden dia adalah campuran besi (Ferum) dan Cerium yang buat spark dia besar dan panas (ini yang kita nak).Kalau nak tau beza bila strike rod murah dari Cina tu nampak kilat. Kalau banyak Cerium die akan jadi matt colour dan tak kilat.

Jadi terpulang lah kepada empunya diri dan budget masing masing. Yang low quality mesti murah. Yang high quality mesti mahal. Tapi bila survival situation, survival kita selalunya bergantung kepada will (semangat) dan juga equipment yang ada. Jadi tepuk dada tanya selera...

Firesteel di kedai online kami http://www.footsteps.com.my Harga dari RM39-RM79. (Lagi murah dari Corezone dan Outdoor Center, boleh survey kalau tak percaya). Yang versi Mini kami tak jual sebab pada pendapat saya dia tak berguna sangat pasal terlalu kecik. Pisau survival SL3 harga RM159. Jangan lupa taip gunungonline dalam coupon field untuk 15% discount untuk warga GO sampai akhir July 2011.

Saya akan postlah video kat youtube untuk tunjuk camana nampak dia sebenarnya bila kita pakai firesteel ni. Nanti saya post kat sini.

Minta maaf kalau saya bunyik macam nak promote barang, tapi saya harap sedikit sebanyak post saya ni dapat clearkan sikit sebanyak soalan2 mengenai firesteel ini dan untuk menginformkan pengguna forum GO di mana boleh beli firesteel ini dan macam mana realiti dia sebenarnya bila menggunakan firesteel ini.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by rainmaker » 30 May 2011, 21:48

Kalau nak nyala api guna daun kering, rumput kering atau feather stick dari pengalaman saya memang kena guna Firesteel yang besar (Army). Kalau yang kecik punya firesteel kalau nak nyala dapur gas ok la kalau lighter takder/habis gas/basah (sapa geng berkayak tau la rasa dia).

Kalau pakai yang kecik setakat ni success saya hanyalah boleh nyala kapas dan kekabu sebab kapas dan kekabu memang senang nak nyala. Lagi kalau letak hand sanitizer (cap dettol ke) lagi ngancam pasal hand sanitizer ni alcohol based (boleh beli kat guardian, watsons dll harga lebih kurang RM5 untuk botol kecik) Saya selalu bwk bila camping pasal kadang2 air tak cukup untuk kita nak basuh tangan. Warga G.O selalu panjat gunung jadi tak payah saya nak explain ni rasanya :). Mesti penah rasa sendiri. Tapi baik baik ye. Api alcohol takder colour jadi kita tak nampak bila hari terang. Kalau malam dia nampak colour biru atau purple.

Firesteel Light My Fire memang best la pasal striker dia sedap pegang. Colour pun menarik. Lagi2 yang version 2.0. Version baru 2.0 siap ada emergency whistle. Setakat ni yang version 2.0 LMF Firesteel takde dijual di Corezone sekalipun walaupun dia agent LMF di Malaysia ni. Yang ada jual kat Malaysia setakat ni saya rasa syarikat kami seorang. Tapi kalau saya silap minta maaf byk2. Firesteel LMF yang lama boleh didapati di Corezone PJ dan Outdoor Center di Ampang kalau nak beli di kedai biasa. Harga dari RM29 Firesteel Mini-RM89 Firesteel Army, tak silap saya.

Firesteel LMF dibuat based daripada Firesteel askar Sweden, Norway, Finnland oleh Syarikat RENAJS AB of Scandinavia. Versi Army Original Standard issue dari Renajs AB Scandinavia akan sampai sikit lagi dlm 2 minggu insyaallah untuk warga GO yang nak feel Army original. Kalau itu tak cukup ngancam kami ada pisau survival Light My Fire SL3 iaitu pisau dgn intergrated firesteel dan whistle sekali.

Bahasa saintifik untuk Firesteel adalah ferrocerium rod. Yang made in China dia guna magnesium low grade dan besi byk yang susah nak nyala dan keras nak strike. Api dia ciput je :(.Cerium mungkin pakai sikit je atau tak pakai langsung. Magnesium lagi murah dari Cerium. Yang bagus punya dari Sweden dia adalah campuran besi (Ferum) dan Cerium yang buat spark dia besar dan panas (ini yang kita nak).Kalau nak tau beza bila strike rod murah dari Cina tu nampak kilat. Kalau banyak Cerium die akan jadi matt colour dan tak kilat.

Jadi terpulang lah kepada empunya diri dan budget masing masing. Yang low quality mesti murah. Yang high quality mesti mahal. Tapi bila survival situation, survival kita selalunya bergantung kepada will (semangat) dan juga equipment yang ada. Jadi tepuk dada tanya selera...

Firesteel di kedai online kami http://www.footsteps.com.my Harga dari RM39-RM79. (Lagi murah dari Corezone dan Outdoor Center, boleh survey kalau tak percaya). Yang versi Mini kami tak jual sebab pada pendapat saya dia tak berguna sangat pasal terlalu kecik. Pisau survival SL3 harga RM159. Jangan lupa taip gunungonline dalam coupon field untuk 15% discount untuk warga GO sampai akhir July 2011.

Saya akan postlah video kat youtube untuk tunjuk camana nampak dia sebenarnya bila kita pakai firesteel ni. Nanti saya post kat sini.

Minta maaf kalau saya bunyik macam nak promote barang, tapi saya harap sedikit sebanyak post saya ni dapat clearkan sikit sebanyak soalan2 mengenai firesteel ini dan untuk menginformkan pengguna forum GO di mana boleh beli firesteel ini dan macam mana realiti dia sebenarnya bila menggunakan firesteel ini.

gooooood info
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

Post Reply