Parang

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 24 Nov 2008, 10:41

mmm hujung minggu ni nak gi KK harap dapat jumpa kat pasar gaya kemuning hitam ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 24 Nov 2008, 11:44

abah reen cr kemuning hitam yek??
amat payah cr kemuning hitam ni.dgr ade 'penjagenye'
xtau la betul x?dah lame gak aku cr kemuning hitam ni
sampai ke aring pg cr.kalo kemuning kuning senang
sangat dapat...1 call only....kwn2 medan mara kite dulu
pun bersepah kemuning kuning nieee...

mane mau cr yekkkkk
kuning aku pon ade..
aku geram tgk parang chedin..kemuning itam tu bai..
dorg carik kat belah2 kelate sana...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman » 24 Nov 2008, 23:45

reen ,

belah kelate takdok ...aku dah pg aring ngan chedin aritu
keciwa....keciwa....drg kol kate itam sekali kuning....
tipah tertipu bang tipah tertipu...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 25 Nov 2008, 03:24

orga ni detail org yg aku kata tu;

RAZZAKraft
Tukang parang Hulu & Sarung (ukir), Sangkar Pikat / Jebak Tekukur / Ketitir

47 Rumah Rakyat Kg Larong, Kuala Kelawang.
019-2923683

Image
Image
jenal..itu org sekampung ngan aqu la plak,haha..tatau lak aqu dia da start bisnes parang ni..yg aqu tau dia ni mmg terer bab bercakap ngan burung..kecik2 dulu ada gak aqu belajar pikat burung ngan dia..nk wat jebak burung pon mmg dia ni bagus..


amran..ni pattern parang utk menyembelih atau melapah..biasa bawak kalo pegi berburu atau masa2 lain yg sesuai..hulu dr kemuning kuning, sarung dr kemuning hitam..kayu dr Giching, tukang dr Segamat..barang champion gak ni..tp first ownernye da meninggal..

Image


bawah ni plak parang multi purpose..dr melapah sampai menetak pon ok..hulu dan sarung dr kemuning kuning..
Image


camne nk kenal kayu kemuning tulen..ni aqu kongsi skek tips membeli kayu kemuning..gosok skek kayu tu..bole gak pakai kain,gosok sampai panas..lg elok kalo genggam lelama..warna dr sebelah dlm akan 'keluar' atau naik warna..ia akan nampak tak ubah cam sticker halogram atau tekstur kayunya akan kilat berlapis2 jika dilihat dr berbagai sudut pandangan..tengok cam gambo kt atas..

mungkin ada yg beranggapan pokok kemuning ni istimewa pd tekstur kayunya aje..apa yg terselindung dsebaliknya adalah lebe dr itu..pokok kemuning juga bole mengisyaratkan suatu maklumat rahsia ttg komunikasi alam..tekstur kayunya yg padat berlapis adalah disebabkan perbezaan proses tindakan angin..pokok ini memerlukan kawasan yg sentiasa berlaku perubahan pergerakan angin sbg penyesuaian pd taburan nya..jd jika bertemu pokok ni pd mana2 trek atau kemsait, maknanya kita perlu tau bhw kawasan tu juga adalah kaw laluan tiupan angin..aqu penah citer ttg proses merumus dlm topik mind mapping dulu rasa..jd pendekkata, hutan mempunyai byk maklumat pd maksud yg ingin diketahui..dan segala kejadian diciptakan Tuhan itu tidaklah dijadikan jika dgn sia2..walaupon pd sehelai daun yg gugur ke lantai bumi..itu ada perkiraanNya..
ImageImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 25 Nov 2008, 17:41

fuhh hebakk ilmu abg boboi nih....thanks share info..gua caya sama lu.. :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir » 25 Nov 2008, 18:08

bro orga... kasik up la gambar mata parang / pisau tuh.... ko nih buat aku nak gi cari satu lah pulak...huhu...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 26 Nov 2008, 00:51

aqu ni set2 pendaki marhaen jek bang mat ooi..manade hebakk..tong2 skek bole la :oops:

nadir..part2 tunjuk mata parang ni aqu segan la,hehe..cara aqu layan menda2 senjata ni lain skek kot..nk tengok mata parang kena tengok taim dia beraksi jek..haha,mesti lg geram kan nk tempah sebijik..

skek lg info pasal kemuning..kalo da ada kayu, kena carik tukang yg pandai nk wat..sbb bentuk perlu serasi ngan alur kayu..kalo tak ia senang retak masa pakai..lg satu kalo wat sarung pastikan tukang tu ada wat lubang kecik kt bawah..lubang tu penting utk keluarkan pasir yg melekat kt mata parang..pasir kalo lama2 bekumpul kt sarung, ,mata senang tumpul n karat..silap2 mata bole jem lekat kt sarung..kalo biar lg lama, sarung bole retak dr dalam..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 26 Nov 2008, 15:28

abg boboi sume terer..psal parang, gps, awek..upss awekkk? no komen ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 26 Nov 2008, 16:41

hangguk la koang panggei boboi plak..
awek atas kol doblas mlm je nk ym2 k..ekeke
ImageImageImage

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 27 Nov 2008, 08:51

Bro orga...sy ni tak brp pandai pasai parang2 ni... :roll:
boleh tlg belikan untuk saya ke? :D
berapa satu? dia pakai besi apa?
:wink:
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 28 Nov 2008, 12:59

cekalil..sy pon tader la expert sgt..tau sket2 je..
sy cadangkan kayu cekalil carik sendiri dlm utan..lg feel..
kalo cekalil nk carik kemuning hitam, dekat belah2 permatang masa hari ke2 nk sampai korbu ada byk sy tengok..fuh, dpt korbu nye mmg baek la..
tp dahan gugur pon ok la jgn tebang plak..hehe
tp taim tu sy pegi thn 90an la..skang tatau camne..

besi plak biasa sy beli kt indon..
cari besi samada D2 atau ATS-34..
ni besi mmg tahan kalo wat pakuk2 atau lapah2..
komposisinya..
D2 [ C = 1.55%; Si = 0.25 ; Mn = 0.35% ; Cr = 11.8% ; Mo = 0.80% ; V = 0.95%]
kekerasan (maximum hardness) =64Hrc

ATC-34 [C= 1.03% ; Si = 0.25% ; Mn = 0.41% ; Cr = 13.74% ; Mo = 3.56% ; P = 0.001%. ]
maximum hardness 59 ke 61 Hrc

byk kedai2 parang kt indon tau kalo kita mintak..
tu mmg puashati..
kos?..
kayu? free atau beli kt org asli
upah tukang? cari tukang kuala kangsar pon ok
besi ? dlm seratus setengah
hasil?..mmg puehati dan shesyuai sgt2 kt cekalil..
ImageImageImage

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha » 28 Nov 2008, 15:30

fuhhh...mmg hebat abg orga aka boboi ni
hehehe

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 28 Nov 2008, 16:46

Terima kasih Che Orga Pandai Besi
banyak betul maklumat yang saya dapat... :lol:
hehehe

[/img]
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 28 Nov 2008, 17:13

komposisinya..
D2 [ C = 1.55%; Si = 0.25 ; Mn = 0.35% ; Cr = 11.8% ; Mo = 0.80% ; V = 0.95%]
kekerasan (maximum hardness) =64Hrc

ATC-34 [C= 1.03% ; Si = 0.25% ; Mn = 0.41% ; Cr = 13.74% ; Mo = 3.56% ; P = 0.001%. ]
maximum hardness 59 ke 61 Hrc
satu hapah aku tak paham :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 28 Nov 2008, 21:22

tu ialah campuran bhn2 utk hasilkan logam yg akan jd lain sifatnya..
misalnya kalo nk parang tu tak berkarat campor la lebe cromium..
begitu jugak kalo nk kasi logam tu keras, kena campor lebih carbon..
contoh mcm D2 tu karbon=1.55%,Silika=0.25%,Cromium=11.8%,Molibdenum=0.80%, vanadium=0.95%..
campuran tu nnt akan tempa skali ngan ferum atau besi..
dikalangan tukang2 melayu biasa org panggei 'besi kahwin'..
tp tatau la besi kahwin ni dia bunting pelamin ke idak..ekeke
dan kalo keris hok bagus2 kan lain bahan,rupa dan warnanya ye dak..
kt situ la terletak kepakaran tukang besi..
besi spring lori pulak dikenali ngan nama 5160..
tp bukan sumer spring lori tu sama sbb lain lori lain la spring nye kan..
ok jugak besi spring ni..
lepas parang dibentuk ia perlu disusuli ngan beberapa proses kimia plak..
citer proses kimia ni kang lg la pening ye dak..
tp tu la sbb kadang2 pakai besi spring yg sama tp lain tukang lain plak ketahanan parang nya..
tu byk bergantung pd kepandaian pandai besi nih..

tp aqu rasa la kan..koang ni tgh pakat2 pekena aqu la ni kan.. :evil:
ImageImageImage

eija_nabila
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 07 Dec 2005, 13:19

Post by eija_nabila » 29 Nov 2008, 00:24

fuhh gila otai abg radzee nie..kalau i single lagi confirm tergoda laa dgn keotaian abg radzee nih..kiut, hensem, otai, berpengalaman..you tknak ngurat i ke abg radzee? :wink:
aqu tak singel..jangan ngorat !!

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman » 01 Dec 2008, 00:33

aku penah tny sorang uncle nie sal besi nak buat parang.
xleh ke pakai spring lori yg ade kat halfcut lori ni.kan bersepah.

majoriti lori halfcut di malaysia ni di import dr jepun.jepun
mengeluar kenderaan utama dunia jd mereka terpaksa
mencampurkan bahan2 untuk buat spring ni so kualiti
dah kurang jd kualiti besi tu kurang sesuai di buat parang.
begitu juge besi lori malasia kualiti agak kurang kualitinye.
bukan aku mengodam barang negara sendiri tp tu lah
hakikatnye.aku penah dgr spring lori dr india power kualiti
tp xleh dibuktikan lg.

kalo pg cameren balik singah lata iskandar kedai barang lame
tp selekoh tu cube cr udin anak tokey kedai mane tau ade
'rezeki'.cube cr bawah2 meje die.pekerje die xtau sangat.

tp aku x janji 'rezeki' tu sal ade org tertentu je yg dpt.
cubelah try..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 01 Dec 2008, 10:46

tu ialah campuran bhn2 utk hasilkan logam yg akan jd lain sifatnya..
misalnya kalo nk parang tu tak berkarat campor la lebe cromium..
begitu jugak kalo nk kasi logam tu keras, kena campor lebih carbon..
contoh mcm D2 tu karbon=1.55%,Silika=0.25%,Cromium=11.8%,Molibdenum=0.80%, vanadium=0.95%..
campuran tu nnt akan tempa skali ngan ferum atau besi..
dikalangan tukang2 melayu biasa org panggei 'besi kahwin'..
tp tatau la besi kahwin ni dia bunting pelamin ke idak..ekeke
dan kalo keris hok bagus2 kan lain bahan,rupa dan warnanya ye dak..
kt situ la terletak kepakaran tukang besi..
besi spring lori pulak dikenali ngan nama 5160..
tp bukan sumer spring lori tu sama sbb lain lori lain la spring nye kan..
ok jugak besi spring ni..
lepas parang dibentuk ia perlu disusuli ngan beberapa proses kimia plak..
citer proses kimia ni kang lg la pening ye dak..
tp tu la sbb kadang2 pakai besi spring yg sama tp lain tukang lain plak ketahanan parang nya..
tu byk bergantung pd kepandaian pandai besi nih..

tp aqu rasa la kan..koang ni tgh pakat2 pekena aqu la ni kan.. :evil:
abg berapa taun keje kilang besi?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 01 Dec 2008, 10:54

Bukan beradik ngan Eric Chia dulu itu Pengerusi PEWAJA

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 01 Dec 2008, 11:09

oo koang bejemaah pekena aqu eh :keke:
ImageImageImage

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 01 Dec 2008, 12:17

En. Orga yang pandai Besi...
timer kasih bebanyak sbb share info dgn kita orang
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 01 Dec 2008, 12:34

Abang Boboi Pandai Besi
Janganlah marah nanti kitaorang beraya mintak maap
Rayo aji.... ha ha ha

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 01 Dec 2008, 12:40

:keke:

aqu okeh je cekalil biasa da..
tp citer bab parang ni mmg pjg..
kalo aqu wat parang baru nnt aqu ofer skali..
nnt aqu sepoh sendiri spesel utk cekalil..

sepoh=utk tambah ketahanan logam..
ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 01 Dec 2008, 16:57

Sepoh ni bakar dengan arang + pakai blower
Lepas ketuk untuk buat bentuk dan nipiskan besi
Padatkan besi.
Biasa gak tengok orang lama lama buat parang. Dulu kat depan umah Tok aku ada kedai buat parang. Tapi sekarang dah tutup dan tiada waris nak sambung perniagaan keluarga ni.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 02 Dec 2008, 03:22

broboi ;

keris itam bersepuh emas tu kire ko laa direktornye ek? cite psal besi jgn over2 lak..kang jadik tak besi ekeke..kalo terer kasi sepuh sama besi berani laa..mane tau kot2 bole jadik berani itu besi wakaka


teringat drama tv tajaan rokok perillys..mutu itam emas ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 02 Dec 2008, 13:51

ekeke mutu itam emas...tu rokok jaman skolah tuh...tihihihi
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 02 Dec 2008, 16:13

aku jaman skolah daa isap danhill..jaman tadika aku daa layan white horse..skotak 20 btang RM0.40 ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 02 Dec 2008, 16:27

kingsway? :kah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu » 16 Dec 2008, 10:54

Image

ni ruper parang solid molid dr kayu kemuning hitam..
kayu dr utan belah Sabai..tukang dr Temerloh..
mana ko dapat teras kemuning itam beso ni en radzee...
ni kalo trade kat open market ble cover semua belanja kawen ni keke...
nak cari buat batu cincin pun payah ...

dapat kad aku datang le jauh pun xp :lol:

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone » 17 Dec 2008, 12:00

:keke:

aqu okeh je cekalil biasa da..
tp citer bab parang ni mmg pjg..
kalo aqu wat parang baru nnt aqu ofer skali..
nnt aqu sepoh sendiri spesel utk cekalil..

sepoh=utk tambah ketahanan logam..
:D

:lol: agaknya bila la boleh tempah dengan en. orga
saya nak parang mcm gambar kat atas...hehehe
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 18 Dec 2008, 14:50

fizi..dedulu rajin merayau kot senang ar nk jumpa..
kawen?..sampai taim nnt jemput la umah..haha

cekalil..kayu carik sendiri la kot..hehe..skang sepetir ada la..
mata parang nnt email la design nye nk camne rupe..
ImageImageImage

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Re: Parang

Post by Ajis_AJ » 30 Dec 2008, 14:35

[IMG]http://img237.imageshack.us/img237/3153/pb160145vz8.jpg[/IMG]
[IMG]http://img237.imageshack.us/img237/pb16 ... /w1795.png[/IMG]

ni parang yg aku slalu guna masa nek gunung.
ringan n tajam
berat dlm anggaran 350g je
sesuai untuk menebas hutan resam
Last edited by Ajis_AJ on 30 Dec 2008, 15:44, edited 1 time in total.

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: Parang

Post by melati » 30 Dec 2008, 15:18

Image

ni parang yg aku slalu guna masa nek gunung.
ringan n tajam
berat dlm anggaran 350g je
sesuai untuk menebas hutan resam
kecik nya gmbo..hiihih

User avatar
freeman
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 17 Feb 2009, 23:27
Location: KL
Contact:

Re: Parang

Post by freeman » 07 May 2010, 16:41

ini adalah parang terbaik untuk aktiviti outdoor dan camping dari segi bentuk design dia.. especially bila buka trek atau lalu trek semak.. nak cantas batang kayu kecik ringan atau batang kayu besar.. tajam - besi dia memang berkualiti, balance n stabil, ada macam size dan berat.. aku beli kat Tamu Kota Belud masa expedisi Tambuyukon Nov 2009

Image

User avatar
sreet
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 May 2010, 14:06

Re: Parang

Post by sreet » 12 May 2010, 15:06

salam geng² gunungonline...
ada tau x mana nk carik tukang repair ulu parang area KL ek... mkasey
('',) Amacam ada Bran ('',)

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Parang

Post by nazryst » 12 May 2010, 19:31

salam geng² gunungonline...
ada tau x mana nk carik tukang repair ulu parang area KL ek... mkasey
kau pm adik idan.. bekambing nama glamour... dia bleh tolong buat kan

User avatar
sreet
Pendaki Gunung
Posts: 10
Joined: 12 May 2010, 14:06

Re: Parang

Post by sreet » 13 May 2010, 09:31

k makasey bebyk bro...akan PM bile perlukan khidmatnye...
('',) Amacam ada Bran ('',)

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Parang

Post by soulfly » 13 May 2010, 12:21

ini adalah parang terbaik untuk aktiviti outdoor dan camping dari segi bentuk design dia.. especially bila buka trek atau lalu trek semak.. nak cantas batang kayu kecik ringan atau batang kayu besar.. tajam - besi dia memang berkualiti, balance n stabil, ada macam size dan berat.. aku beli kat Tamu Kota Belud masa expedisi Tambuyukon Nov 2009

Image
nih macam parang aku,sebijik betul, saling tak tumpah..
lama sangat...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Parang

Post by seper4alif » 13 May 2010, 20:24

salam geng² gunungonline...
ada tau x mana nk carik tukang repair ulu parang area KL ek... mkasey
kau pm adik idan.. bekambing nama glamour... dia bleh tolong buat kan
yeer betul betul betullll tukang idan parmor kelah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Parang

Post by che'gu » 18 May 2010, 20:15

Bro Orga, cantik la parang hitam hulu kuda laut tuh. Aku blk kg nnt bleh tngk ka? Nk gosok2 sikit, nk feel the aura. Bleh ka???? :oops:

Post Reply