Page 3 of 3

Re: Parang

Posted: 23 May 2010, 00:16
by che'gu
Kasik up aku punyer parang seketul la pulak. Geram pulak tngk parang bro Orga nih. Baru jerk siap tempah dng org kg kat tmpt aku nih. Tp tak secantik parang bro orga la. Tp boleh la buat main2. Hehehehe....

Image

Re: Parang

Posted: 24 May 2010, 09:51
by Hangar 18
lama cutting sarung & hulu parang limbang che'gu.
kalu bleh up pic bilahnya bijok gop.

Re: Parang

Posted: 24 May 2010, 18:34
by orga
yg kat ibu jari tu suis apa chegu?

Re: Parang

Posted: 24 May 2010, 18:45
by seper4alif
erk... just g info... klu ada sesapa nak kayu dari jenis
kemuning HITAM
kemuning Kuning
Kemuning Emas..... sila lah kasi tahu saya... buleh lah saya dapatkan dari seorang sahabat... dia jual agak murah, sekilo bawah RM40... dan apa yang ada kat dia melebihi 6 kilo setiap sebatang

sebatang buleh buat 4 parang (standard size)

just g tahu... nak tempah sekali pon buleh... g tahu lah kat bekambing (adik)
dia tengah free leh buat kan.... atau ada yg dah siap yg saya buat sendiri
:besi spring lori (siap sepuh/tak asah lagi sepuh dia)
:size dalam 14 inci kot...
:kayu sampir aku guna surian (bentuk mata jering)
:btg serunai kayu pauh kijang (kuning berbelak itam)
:hulu juga aku guna surian (berbelak peta TOPO)

mahuk kasi tahu lah.....

Re: Parang

Posted: 24 May 2010, 19:18
by nadir
seper4alif wrote:erk... just g info... klu ada sesapa nak kayu dari jenis
kemuning HITAM
kemuning Kuning
Kemuning Emas..... sila lah kasi tahu saya... buleh lah saya dapatkan dari seorang sahabat... dia jual agak murah, sekilo bawah RM40... dan apa yang ada kat dia melebihi 6 kilo setiap sebatang

sebatang buleh buat 4 parang (standard size)

just g tahu... nak tempah sekali pon buleh... g tahu lah kat bekambing (adik)
dia tengah free leh buat kan.... atau ada yg dah siap yg saya buat sendiri
:besi spring lori (siap sepuh/tak asah lagi sepuh dia)
:size dalam 14 inci kot...
:kayu sampir aku guna surian (bentuk mata jering)
:btg serunai kayu pauh kijang (kuning berbelak itam)
:hulu juga aku guna surian (berbelak peta TOPO)

mahuk kasi tahu lah.....
up la gambar satu bro.....

Re: Parang

Posted: 24 May 2010, 19:29
by seper4alif
tengah kerja nih... klu sempat mlm nih ambik... besok leh up... klu tak kita cuba lah sat sat hari lagih ek...

Re: Parang

Posted: 24 May 2010, 19:35
by seper4alif
Image

Image

Image

Image

klu hok nih simpanan kekal ambo lah.....

Re: Parang

Posted: 24 May 2010, 22:49
by nadir
huih... ingat parang... rupenya keris... lawa pamor , jenis apa tu?

gambar parang ada?

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 01:44
by che'gu
orga wrote:yg kat ibu jari tu suis apa chegu?
Suis tu kalu tekan parang bleh terbang sendiri, cari mangsa. Hehehe.....
Takdelah, gurau jerk.

Tu bukan suis la bang, ukiran pada sarung jer tu....

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 08:33
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Sebagai orang melayu, sekurang kurang kita ada sebilah
yang menunjukkan kita masih berbangsa melayu.

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 10:32
by seper4alif
heem betul betul betul... saya simpan dua... satu asal jawa, satu perak....
yer ah... mak jawa ayah perak.....

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 10:41
by seper4alif
Image

Image

Image

Image

Image

Image

untuk di lepas kan

panjang keseluruhan 14inc
panjang bilah tanpa puting 10inch
hulu. sampir, kasut: kayu serian batu belak harimau (dapat kat grik)
termin: tembaga
batang serunai: pauh kijang (belak itam)
besi:spring lori (bersepuh minyak)
bentuk asal: tumbuk lada
kegunaan: raya kurban nyer keja memang cantik ah..... buat menebas tak kena lah, ringan sangat
tukang:
besi = ayah zul penggeli johor
sarung = aku sendiri

minat pm lah ek

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 11:27
by nadir
seper4alif wrote: img]http://farm4.static.flickr.com/3378/463 ... 5faf36.jpg[/img]

img]http://farm5.static.flickr.com/4032/463 ... 1e1b2e.jpg[/img]
img]http://farm4.static.flickr.com/3343/463 ... 8c5756.jpg[/img]
img]http://farm5.static.flickr.com/4015/463 ... 08be1d.jpg[/img]
img]http://farm5.static.flickr.com/4027/463 ... 5faf36.jpg[/img]
img]http://farm5.static.flickr.com/4051/463 ... 1e1b2e.jpg[/img]

untuk di lepas kan

panjang keseluruhan 14inc
panjang bilah tanpa puting 10inch
hulu. sampir, kasut: kayu serian batu belak harimau (dapat kat grik)
termin: tembaga
batang serunai: pauh kijang (belak itam)
besi:spring lori (bersepuh minyak)
bentuk asal: tumbuk lada
kegunaan: raya kurban nyer keja memang cantik ah..... buat menebas tak kena lah, ringan sangat
tukang:
besi = ayah zul penggeli johor
sarung = aku sendiri

minat pm lah ek
waw... bes... teror betui buat sarung..... sarung dia tebuk ke belah?

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 13:22
by seper4alif
klu batang serunai dia kompom lah belah... sampir ngan kasut kebiasaan nyer tebuk....

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 13:55
by nadir
baguih hasil kerja.... nampak kemas....

tanak beli pisau mora punya blank ka? patu buat hulu+ sarung sendiri...heheheh

alamak dah OT dah ni...

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 14:14
by biNGai
fuhhh tk dapat bayangkan pisau mora pkai sarung kemuning itam..pergghhh

Re: Parang

Posted: 25 May 2010, 17:27
by seper4alif
hah buleh jer klu berani kasi.... stok kemuning hitam ada lagi nih... setakat nak sarung satu pedang pon buleh....

Re: Parang

Posted: 26 May 2010, 14:33
by Hangar 18
tan,

aku nak beli sket leh? nak wat ulu parang aje.
sarungnya sure le aku akan guna yg kemuning emas tempohari.

Re: Parang

Posted: 26 May 2010, 16:57
by seper4alif
Hangar 18 wrote:tan,

aku nak beli sket leh? nak wat ulu parang aje.
sarungnya sure le aku akan guna yg kemuning emas tempohari.

kat aku ada sikit... tapi nak pakai tuk stok kerambit n ada bebarang lain

nak panjang sikit kat idan...
tapi alaa baik ko kasi jer parnag ko kat dia... suh dia buat terus... takda pening pala

Re: Parang

Posted: 26 May 2010, 19:44
by che'gu
Hangar 18 wrote:lama cutting sarung & hulu parang limbang che'gu.
kalu bleh up pic bilahnya bijok gop.

Ni gambar bilahnya Fendi. Dok tau la bijok ker dok. Nilai ah sendiri..... :P

Image

Ni pulok beberapa cth parang lain yg ada dng kwn sy. Utk tontonan kwn2....

Image
Image

Re: Parang

Posted: 26 May 2010, 20:23
by seper4alif
hah dah lawa lah nih... cuma ko nak guna tuk sekarang or pusaka.... tuh jer....

klu yg cenggini rembat wat belasah lah... tapi dah alang alang senerang sana baik ko carik serawak nyer parang (duku ilang)
lagi best weh........ ha ah ah ah a

Re: Parang

Posted: 26 May 2010, 21:00
by Hangar 18
che'gu. mmg cun melecun dah tu.

tan,
nanti aku tanya idan.

bilah aku sebenarnya dah diserahkan kat adik aku dah. adik aku tu tukang aku ler.. senang sket mintak ada wat.. 0 fees. cuma 1 je le bila adik beradik ni.. lambat ler siap.

Re: Parang

Posted: 27 May 2010, 09:06
by seper4alif
dekat umah pak abu (meru) pon ada tukang gak... cantik gak dia buat... pandai main kayu......
murah lak tuh

Re: Parang

Posted: 27 May 2010, 10:13
by nadir
just nak share beberapa gambar parang dari Sarawak

Ilang belah kanan, belah kiri tuh tatau jenis apa
Image

Koleksi pisau dan parang terbaru saya, Kanan sekali parang Ilang "mini" , pisau penat , parang Ilang "mini" , parang / Duku chandong , Pisau raut ( kelantan punya ) dan fire piston.

Image

selamat menengok.... hehehe

Re: Parang

Posted: 27 May 2010, 13:00
by seper4alif
peeergh... banyak plak kolek si parang dukuk ilang nih....
heem aku ada satu jer... yg terbaik simpan sudah... penuh plak bilik aku nanti he ehe he

Re: Parang

Posted: 27 May 2010, 13:11
by seper4alif
nih bukan parang.... nih di panggil tumbuk lada....

asal usul: perok leer.. ate mane... barang lama sangat.....
pemberian: citer nyer tumbuk lada nih klu dulu pemberian sultan kepada ketua kampung daerah di perak zaman dulu kala, sebagai tanda atau name tag lah kot yg dia nih di beri kuasa untuk memerintah kawasan tersebut,
semua pon bilah lama kecuali hulu di buat semula dengan penelitian hulu yg asal (pasal udah pecah)

Image

Image

Image

Image

tumbuk lada tok meor bote

Re: Parang

Posted: 27 May 2010, 22:34
by che'gu
Cantik la tumbuk lada nih. Kene selongkar blk koleksi yg ada kat kg nih... :lol:

Re: Parang

Posted: 29 May 2010, 00:56
by seper4alif
hem selongkar jgn tak selongkar....

teman udah selongkar sume... udah tampal kat dindeng bilik dah... yg kena ikat pon ada nih hah...

Re: Parang

Posted: 29 May 2010, 23:41
by che'gu
seper4alif wrote:hem selongkar jgn tak selongkar....

teman udah selongkar sume... udah tampal kat dindeng bilik dah... yg kena ikat pon ada nih hah...

hah, aper lagi....tempek ar gambar barang2 selongkar tu kat sini. 8)

Re: Parang

Posted: 31 May 2010, 09:52
by seper4alif
haa haa dah macam forum senjata plak....
kang pasnih mesti kua topik cincin, gelang, besi, kayu ha ah ahah ah ha a

eeem da satu parang best sikit, tapi dapat tengok luaran jer... bilah tak dapat nak syer lah kat umum.. tapi gua cuba lakar kan lah ek

Re:

Posted: 13 Jun 2010, 14:20
by Hangar 18
gogoyeaha wrote:nak tanya:
lingkungan harga parang tempah ni berapa ye?
samada made in behrang, bidor, kg padang changkat, bukit chandan, kuala kangsar & banting.
bang.. dah alang2 ko dok sabah.. cari barongan semporna le.

Re: Parang

Posted: 13 Jun 2010, 16:59
by soulfly
nadir wrote:just nak share beberapa gambar parang dari Sarawak

Ilang belah kanan, belah kiri tuh tatau jenis apa
Image

Koleksi pisau dan parang terbaru saya, Kanan sekali parang Ilang "mini" , pisau penat , parang Ilang "mini" , parang / Duku chandong , Pisau raut ( kelantan punya ) dan fire piston.

Image

selamat menengok.... hehehe
patutlah dukun kat sebelah umah mengadu kat aku,katanya parang dia dia banyak ilang,
kat sini rupanya hehe :lol:

Re: Parang

Posted: 13 Jun 2010, 17:58
by lastman
dah la mamak kan ke rumah sebelah ko tu kosong lagi...
selang sebiji baru ade org duduk..

Re: Parang

Posted: 14 Jun 2010, 08:14
by nadir
heheheh hantu..... kang parang hinggap kat kepala nahas wooo....

weeken ni baru daapt lagi 2 bilah lagi... nanti saya up .... bes bes...

Re: Parang

Posted: 14 Jun 2010, 10:55
by nadir
heheeh 2 bilah lagi dijadikan koleksi...

yang kecik tu saya beli kat pasar karat. kecik, tapi bentuk mata dia cukup saya suka.

yang besar sket tu dibeli dari GO.

Image

Re: Parang

Posted: 21 Jun 2010, 22:22
by soulfly
nadir..
banyak koleksi parang? bak sebilah..hehehe

Re: Parang

Posted: 21 Jun 2010, 23:21
by nadir
soulfly wrote:nadir..
banyak koleksi parang? bak sebilah..hehehe
wuiiii... sayang la sama parang parang saya..... hehehehe