Jaguar St 75 - 95

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Jaguar St 75 - 95

Post by nizran »

Product Code: 1SS09N001
Product Weight: 2700g

New for 2009

Image

New SA3 back system
waterproof construction
Hydration system compatible
Length adjustable shoulder strap
3 point compression
Base load straps
Rope strap
Expansion side pockets
Extending lid
2 pockets in lid
2 zipped side pockets
Front volume pocket

Main body access

Image

Lid shock cord carrying system
Grab handle
Raincover
Sliding & elasticated chest strap
Ice axe/walking pole attachment points

nie produk baru mau curry atau carry more...
tak tau la da sampai Malaysia ke lom, ada sesapa yg ada info?
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by nadir »

wau.... menarik... makin mengancam design karrimor sekarang...

zip banyak, betul ka waterproof atau water resist aja? kalau ada yang beli, nanti boleh bagi review lar.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by nizran »

saya ingat water resist saja abang nadir, maybe certain area macam bahagian bawah, zip je kot yg waterproof,
tp dari segi berat, nampaknya dah less sekilo :mrgreen:

kalau dah sampai Msia, leh gak test drive...
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by crampizium »

aritu (ujung thn lepas) ada nmpk kat kedai auntie yg kt pertama tu..
xtau le ada yg da sambar ke lom...
da test pakai da... sedap woooo.....
ringan pon ringan....
much more better than previous version..

harga aritu auntie cakap dlm 1.8k xsilap.. tu lom nego laie

pssstt.. apa beza waterproof ngan water resist? sbb time aku tgk tu, kain beg ni cam drybag nye kain...

papepon.. siyes super smart beg nii :shock: :shock: :shock:

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by crampizium »

tambahan... skrg nye patern jaguar mmg banyak tali..
bersimpang siur woo

heheheee

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by sun »

salam...sy baru je balik dari pertama...teman kawan gi cari beg...kedai brader mel jage tu..tgok jaguar baru ni...harge die letak rm1200...ntah ler tak tau ler nak ckp jaguar ni..mcm kureng jer...saudara terdekat jaguar ni y sy tengok tadi adalah cheetah...design lebih kurang je...beza sgt2 ler sikit...tp harge jauh gile beza..harge cheetah ni dlm 6ratus lebih...maybe jaguar mahal sbb name dah establish dulu dlm geng2 gunung nih...so, malas nak srabut..letak balik dua-dua angkat air-contact pro aje lah...haih... :mrgreen:

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by nizran »

ada yg tengok kata rm 1200 -ada yg tengok rm1800...
air contact pro?
mmmmm.... best gak tuh....
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by sun »

nizran wrote:ada yg tengok kata rm 1200 -ada yg tengok rm1800...
air contact pro?
mmmmm.... best gak tuh....
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jaguar rm1200 tu kire dah abes tawar gadoh2 nyer la...tp mmg bleh dpt dlm range tu ler...kalu harge kat tag die lebih kurang 1800 gak la...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by JeNaL »

mana yg dah beli tu boleh la bagi review

*** perbezaan utama cheetah dan jaguar adalah dia punya SA system.... chetah guna SA2 back system manakala jaguar guna SA3 back system

ni cheetah 2009 punya spec;
# New SA2 back system
# Hydration system compatible
# 3 point compression
# Base load straps
# Rope strap
# Expansion side pockets
# Extending lid
# 2 pockets in lid
# 2 mesh wand pockets
# Front pocket
# Main body access
# Lid shock cord carrying system
# Grab handle
# Raincover
# Sliding & elasticated chest strap
# Ice axe/walking pole attachment points
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by sun »

ade sape2 tau tak brape harge ini jaguar skrg yer?...manelah tau kot2 dah turun kan....tlg info-info kan yer

User avatar
shahkakimodel
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 30 Mar 2010, 22:41
Location: Shah Alam

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by shahkakimodel »

sun wrote:ade sape2 tau tak brape harge ini jaguar skrg yer?...manelah tau kot2 dah turun kan....tlg info-info kan yer

aritu mbr surveykn,jaguar 55-75 SA3 =279duet brunei(Rm 669.60),yg 75-95 mybe dlm 3++.tp da xda stock aritu..kat kdai outdoor area brunei...
.: HACC-sky's the limit :.

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by sun »

wohooo..kalau kat brunei tu mmg le harge laen...kat sini plak arge laen...luar2 mmg murah...tp nak harge dlm msia nih...kat luar mmg murah..kalu tak pecaya..cube tanye nadir..hahaha..anyway tq for info

User avatar
shahkakimodel
Pendaki Gunung
Posts: 21
Joined: 30 Mar 2010, 22:41
Location: Shah Alam

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by shahkakimodel »

sun wrote:wohooo..kalau kat brunei tu mmg le harge laen...kat sini plak arge laen...luar2 mmg murah...tp nak harge dlm msia nih...kat luar mmg murah..kalu tak pecaya..cube tanye nadir..hahaha..anyway tq for info
ouhh..ahaha..ok2.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
.: HACC-sky's the limit :.

cubbulat
Pendaki Gunung
Posts: 90
Joined: 19 Jul 2008, 22:16

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by cubbulat »

salam...

beg nie, saya dah beli dah..
kaler nye pun sama.. :P
kalau tak silap bulan 2 lepas kot, sebelum raya cina.. (pasal raya cina saya g rasmi beg nie naik tahan ngan frost n team belanda)..
mmg best n terbaik, walaupun ada gak yang mempertikai kan kualiti n keselesaan dan "made in" nya..
huhuhuhu...

saya beli kat kedai antie pertama kompleks tu..
dah dekat 2 tahun saya tunggu beg nie sampai maysia..
sebenarnya beg nie model 2008, tp br tahun 2009/2010 sampai kat maysia..
masa nak beli tu kat 2 jam saya termenung n mikir samada nak amik atau tak..
mana tak nye, dah kecoh satu maysia pas raya cina barang2 outdoor nak naik 30%-50%..
mau tak mau, dah kemaruk, kene ler amik gak..

kelebihan:-
bg saya beg nie ok lar, berbaloi gak beli nya walaupun harga nya buat saya naik sawan..
kain/fabrik dan zip dr jenis yang tahan lasak serta kalis air (dah try rendam separuh beg masa menyeberang sungai waktu g tahan dulu) air tak masuk dalam dan barang dalam beg pun tak basah..
senang citer, rain cover tu dah tak perlu lar guna untuk hujan tp untuk mengelak kotor tetap lar gak kene pakai jugak)
kalau hujan lebat pun, alhamdullilah lah tak basah gak..
besi tulang blakang pun dr jenis yg ringan sangat (tak pasti material ape - maybe aluminium kot, yg keras)..
semua kompatment terletak di dalam dan berzip (maybe untuk mengelak basah kot)..

keburukan (pada saya lar):-
saiz yng terlalu besar 75-95l agak senak gak saya nak pikul dan terpaksa "menjerut" klip kat pinggang, masa g tahan dulu (dah macam unta padang pasir pikul barang plak)..
ukuran pinggang tak selesa kerana pinggang saya kecik je..
dan agak sesuai pada saiz pinggang 35 ketas (macam en. ngai) huhuhuhu..

mekacih..
JAUH LAGI KE BANG !!!!

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by sun »

cubbulat wrote:salam...

beg nie, saya dah beli dah..
kaler nye pun sama.. :P
kalau tak silap bulan 2 lepas kot, sebelum raya cina.. (pasal raya cina saya g rasmi beg nie naik tahan ngan frost n team belanda)..
mmg best n terbaik, walaupun ada gak yang mempertikai kan kualiti n keselesaan dan "made in" nya..
huhuhuhu...

saya beli kat kedai antie pertama kompleks tu..
dah dekat 2 tahun saya tunggu beg nie sampai maysia..
sebenarnya beg nie model 2008, tp br tahun 2009/2010 sampai kat maysia..
masa nak beli tu kat 2 jam saya termenung n mikir samada nak amik atau tak..
mana tak nye, dah kecoh satu maysia pas raya cina barang2 outdoor nak naik 30%-50%..
mau tak mau, dah kemaruk, kene ler amik gak..

kelebihan:-
bg saya beg nie ok lar, berbaloi gak beli nya walaupun harga nya buat saya naik sawan..
kain/fabrik dan zip dr jenis yang tahan lasak serta kalis air (dah try rendam separuh beg masa menyeberang sungai waktu g tahan dulu) air tak masuk dalam dan barang dalam beg pun tak basah..
senang citer, rain cover tu dah tak perlu lar guna untuk hujan tp untuk mengelak kotor tetap lar gak kene pakai jugak)
kalau hujan lebat pun, alhamdullilah lah tak basah gak..
besi tulang blakang pun dr jenis yg ringan sangat (tak pasti material ape - maybe aluminium kot, yg keras)..
semua kompatment terletak di dalam dan berzip (maybe untuk mengelak basah kot)..

keburukan (pada saya lar):-
saiz yng terlalu besar 75-95l agak senak gak saya nak pikul dan terpaksa "menjerut" klip kat pinggang, masa g tahan dulu (dah macam unta padang pasir pikul barang plak)..
ukuran pinggang tak selesa kerana pinggang saya kecik je..
dan agak sesuai pada saiz pinggang 35 ketas (macam en. ngai) huhuhuhu..

mekacih..
so..brape rege nye hang bli bag ni???

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Re: Jaguar St 75 - 95

Post by beckham@chayok2 »

wahhh.. baru aku prasan la jaguar baru ni... cantek...
ada duit lebey kaluk, gerenti aku sambar punyer.. :mrgreen:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

Post Reply