antara Suunto & Protrek

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

antara Suunto & Protrek

Post by crampizium »

Salam kembara kengkawan,

ada 1 persoalan.. na tanya.. antara protrek ngan Suunto nye jam.. mana yang lagi menarik?

mean dari segi :
1) harga (yg dlm range RM600-RM1000)
2) fungsi
3) ketahanan



kalo ada sesape yg pakai jam jenis2 camni.. ley ar cadangkan n bagi review jam yg korang pakai tu ek
kalo ada sesape tau kedai jam yg jual either one dari jenama2 ni.. ley btau skali ek..sebab kebanyakan kedai yg aku usha.. sume cuma ada 1 @ 2 jenis jek ... xbyk pilihan~


::berkira2 untuk beli jam ::

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by nadir »

saya dulu pernah guna jam casio protrek twin sensor , lama jugak dia tahan, lebih kurang 8-9 tahun gitu. beli tahun 90an rm250.00. sekarang dah rosak sebab masuk air. saya pilih jam casio sebab dia kecik sikit, berbanding suunto vector yang dijual masa tuh. vector tuh kalau sya pakai, tak sesuai dengan tangan saya....

yang saya tahu kelebihan protrek series nih dia boleh display altitude + barometer dalam bentuk graph. sangat practical , especially kalau kita nak tengok trend altitude dan atmospheric pressure. Suunto kalau tak silap saya dia display atm. pressure / altitude reading aja, so susah nak predict cuaca ( bedasarkan barometer )

casio bagi saya amat berbaloi, kalau kena harga dia... model sekarang ada yang canggih canggih, guna titanium la, solar energy la... tapi harga tak hingat punya...hahahha
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: antara Suunto & Protrek

Post by biNGai »

brapa rege suunto vector skang ek? aku dapat offer rm880..mahal ke murah tu?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by nadir »

uiks.... mahal la jugak, kalau consider model lama..... dulu masa sale UFL aku pernah beli sebijik, tak silap aku rm700.00 . itu pun daket 7-8 tahun dulu....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: antara Suunto & Protrek

Post by soulfly »

cepat kasik revew..
aku pun tengah mencarik gak huuhu
lama sangat...

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by maclan »

mane lagi better GPS or jam ni....

bajet xde la plak nk beli dua2
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: antara Suunto & Protrek

Post by matsaiko »

aku guna cap ayam je...bole tgk waktu n tarikh dah cukup dh
ntahla kalo guna jam canggih2 ni terutama yg ada ketinggian tuh,buat saiko kan diri je hehehehhehe
better invest pd benda yg lebih berguna...at least pada aku org lain mgkn berbeza mentalitinya

so gud luk dlm pencarian jam yg canggih
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kacang ler
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 19 Feb 2009, 00:21
Location: kl
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by kacang ler »

My case..
...pernah guna suunto vector sampai batery drained sebab tak offkan function compass dan altimeter....

Mungkin casio protrek yang boleh guna kuasa solar untuk recharge bateri ada kelebihan di sini...
no mistake, no discovery

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: antara Suunto & Protrek

Post by roket* »

ada maklumat mengatakan bahawa, dekat area Pelabuhan Klang ada satu kedai jam Casio Protek yang harganya sangat murah sebab xde cukai. seingat aku lah informer aku cakap kedai tue dekat-dekat area Maybank Pelabuhan Klang.
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by crampizium »

riket* = betul ka? wah.. kena carik ni...kalo ada nama kedai laie syok.. ley terus carik~mintak tolong tnyakan informer ko ek~~

persoalan lain... jam2 yg banyak function ni.. cepat abis betri ka?average dlm brape lama ek sblm betri dia drained?

naluri aku more ke protrek tp tu ar.. masih lom jumpa yg sesuai...

ketahanan protrek ni sama ngan g-shock ka?

nadir : masuk air? mean protrek ni waterproof ka? kompius.. ley x explain sket...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by orga »

kalo aqu la..antara suunto & protrek..aqu pilih suunto..
tp kalo suunto & irox..aqu pilih irox..
aqu banding dr 3 model nih..vector,prg-50 & er2

ketahanan mmg aqu akui sumer model tu tahan lasak..
tp yg penting reading tu perlu accurate..
so far irox blom lg mengecewakan..
ImageImageImage

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: antara Suunto & Protrek

Post by roket* »

crampizium wrote:riket* = betul ka? wah.. kena carik ni...kalo ada nama kedai laie syok.. ley terus carik~mintak tolong tnyakan informer ko ek~~

persoalan lain... jam2 yg banyak function ni.. cepat abis betri ka?average dlm brape lama ek sblm betri dia drained?
exact location aku x pasti sebab aku duduk dengar-dengar bodoh jew budak-budak nie bincang pasal jam, yang aku pasti dekat area Maybank Pelabuhan Klang. barang kat kedai tue pula xkena cukai lagi. cuba ko Google, aku rasa ada kot.
budak yang pakai jam nie kata, jam dia x habis bateri sebab pakai solar. model apa aku xtaw, tapi gambar jam tue aku taw.

Image

last but not least, nama aku bukan riket lah, naseb baek bukan kriket. :lidah:
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by nadir »

crampizium wrote:
persoalan lain... jam2 yg banyak function ni.. cepat abis betri ka?average dlm brape lama ek sblm betri dia drained?

naluri aku more ke protrek tp tu ar.. masih lom jumpa yg sesuai...

ketahanan protrek ni sama ngan g-shock ka?

nadir : masuk air? mean protrek ni waterproof ka? kompius.. ley x explain sket...
aku guna tak silap 2 tahun baru kena tukar bateri. bateri dia tahan tengok penggunaan jugak, kalau selalu guna backlight, lagi la cepat habis.

akunyer masuk air sebab dia punya seal dah teruk... dah dekat 8 tahun, 5 kali tukar bateri, dia punya gasket dah rosak..... last bukak pun orang kedai kata air dah mula masuk + ada kesan karat. aku soh dia tuka jugak bateri. selang 2-3 bulan kong terus, alfatihah.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by poncho »

nadir wrote:selang 2-3 bulan kong terus, alfatihah.....
:kah:
hahahaha..lawak sungguh.

Casio semestinya terkenal dengan Tough Solar.
lagi ada auto-light. seronok je pakai.
Casio pun banyak spare-part.
Suunto kompleks sikit.
macam PC tangan.

sebab tu Suunto X9/X9i dipanggil Komputer Di Tangan Anda.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Defcon »

maclan wrote:mane lagi better GPS or jam ni....

bajet xde la plak nk beli dua2
HUhuhuhu...bukan GPS lagik byk funtion ke? huhuhu

kacang ler wrote:My case..
...pernah guna suunto vector sampai batery drained sebab tak offkan function compass dan altimeter....

Mungkin casio protrek yang boleh guna kuasa solar untuk recharge bateri ada kelebihan di sini...
Huisk..kalu guna guna function cam tue byk gak ek makan bateri/power huhuhu

nadir wrote:
crampizium wrote:
persoalan lain... jam2 yg banyak function ni.. cepat abis betri ka?average dlm brape lama ek sblm betri dia drained?

naluri aku more ke protrek tp tu ar.. masih lom jumpa yg sesuai...

ketahanan protrek ni sama ngan g-shock ka?

nadir : masuk air? mean protrek ni waterproof ka? kompius.. ley x explain sket...
aku guna tak silap 2 tahun baru kena tukar bateri. bateri dia tahan tengok penggunaan jugak, kalau selalu guna backlight, lagi la cepat habis.

akunyer masuk air sebab dia punya seal dah teruk... dah dekat 8 tahun, 5 kali tukar bateri, dia punya gasket dah rosak..... last bukak pun orang kedai kata air dah mula masuk + ada kesan karat. aku soh dia tuka jugak bateri. selang 2-3 bulan kong terus, alfatihah.....
Huhuhu.. bolehkan encik nadir berkongsi dengan lebih details lagi bab bab penjagaan jam sebegini? huhuhu.. secara xlansung kengkawan dapat buat review huhuhu pasal cam jenis spesis gini.. ada yg cakap kena yearly tukar 'gasket' getah tue.. ada yg cakap xyah unless +/-5 taun after that or kalu selalu main air masin getah akan rapuh etc huhuhu.. ada cakap xleh letak dedekat dgn magnet lelama/kerap nanti system dia permanent bengong huhuhu.. tu di antara yg saya ketahui lah huhuhu.. dari segi reading saya rasa GPS lagi tepat kot sebab pakai satelit hehehe..but entahlah susah nak cakap coz jam gini dia baca reading/formula dari barometer/preasure kot utk bagi lelain bacaan. Maybe dia ada formula katakan kalu pada preasure udara banyak nie maybe mostly ketinggian sebegini +/- suhu ka hahaha..fizik lah pulak hehehe

Saya ada pakai Casio PRG-80T huhuhu memang selamat nie pakai lasak kaw kaw hehehe.. so far ok berpuas ati just bila kengkawan kasik nasihat maintainance tue hehehe cam gigil lah pulak nak lelasak:p especially bila cakap kalu mau tukar tali ori kalu putus tu mahal atau seperti mana encik nadir cakap kalu dah masuk air..huhuhu..al marhum ajelah Setiap kali ada trip outdoor dgn kengkawan yg ada GPS saya selalu amik reading/refer sama GPS sama x, mostly +/-dalam 10 ke 50 tetapi ada sekali sampai 100 utk altitude manakala utk kompas +/-unit dalam julat yg kecil.
.::[x]:

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by crampizium »

to all : Ohh.. brau ku tau benda2 ini.. kena take note ni

*roket : papepon...thanks 4 da info pasal kedai jam tu.. nnt aku usha n kalo jmpa aku, update kat sini dia nye detail.

nadir : info yg sgt beguna... thanks bro..

poncho : jam2 yg kompleks ni risau lak takut kang rosak susah cari 'sper-pat'

pertanyaan lain : antara protrek -VS- Suunto ni, reading mana yg laie accurate ek? generally..

p/s: mintak mahap en *roket.. salah taip... kompiuss.. dlm pale na taip roket.. tp tetaip riket.. uhuhuhhu... ampun ya

target terkini(based on pendapat kengkawan) : protrek(tough solar+triple sensor) tp model lom tau laie~

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: antara Suunto & Protrek

Post by roket* »

crampizium wrote:p/s: mintak mahap en *roket.. salah taip... kompiuss.. dlm pale na taip roket.. tp tetaip riket.. uhuhuhhu... ampun ya
alamak, dah minta maaf pulak. baru nak suruh belanja satu jam Casio Protrek (tough solar + triple sensor), cancel lah macamnie. hehe
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: antara Suunto & Protrek

Post by yonrawk »

nadir wrote:
crampizium wrote: persoalan lain... jam2 yg banyak function ni.. cepat abis betri ka?average dlm brape lama ek sblm betri dia drained?
naluri aku more ke protrek tp tu ar.. masih lom jumpa yg sesuai...
ketahanan protrek ni sama ngan g-shock ka?
nadir : masuk air? mean protrek ni waterproof ka? kompius.. ley x explain sket...
aku guna tak silap 2 tahun baru kena tukar bateri. bateri dia tahan tengok penggunaan jugak, kalau selalu guna backlight, lagi la cepat habis.

akunyer masuk air sebab dia punya seal dah teruk... dah dekat 8 tahun, 5 kali tukar bateri, dia punya gasket dah rosak..... last bukak pun orang kedai kata air dah mula masuk + ada kesan karat. aku soh dia tuka jugak bateri. selang 2-3 bulan kong terus, alfatihah.....
Aku baca dalam blog suunto user, dan kebanyakan submerge electronic device cth vx170, camera olympus dan lain2 electronic gadget, amat la "dilarang mengubah menu dlm air" , atau menekan "mana2 button didalam air "kerana takut seal pada button akan masuk air dan bila masuk air akan vaporise lama2 jadi karat. Memang rekabentuk gadget electronik ini kelemahan pd button.

Cthnya mcm camera olympus tu, kalau nak amik gambar dlm air jgn ubah menu/setting dalam air. Ubah menu/setting on ground. Aku tinguk kebanyakkan org yg guna olympus camera ni suka ubah menu/setting dalam air.

Cthnya lagi, mcm jam suunto jgn la ubah menu watch time kepada alti/baro meter ketika dalam air. Memang jahanamakholidin la jam tu. Bukan apply pada jam suunto atau jam yang mahal je. Jam seploh ringgit ko buat camni pon jahanam (kecuali gadget made for underwater). Memang efek kerosakan bukan la instant dan ia memakan masa. So pada yang mempunyai gadget yg boley celop2 dalam air tu, jgn la belagak ubah2 menu dalam air, jahanam pada muke....muaaakakakaka :pig: :pig:

Selamat menjaga harta masing2..
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: antara Suunto & Protrek

Post by yonrawk »

crampizium wrote:Salam kembara kengkawan,

ada 1 persoalan.. na tanya.. antara protrek ngan Suunto nye jam.. mana yang lagi menarik?
mean dari segi :
1) harga (yg dlm range RM600-RM1000)
2) fungsi
3) ketahanan

kalo ada sesape yg pakai jam jenis2 camni.. ley ar cadangkan n bagi review jam yg korang pakai tu ek
kalo ada sesape tau kedai jam yg jual either one dari jenama2 ni.. ley btau skali ek..sebab kebanyakan kedai yg aku usha.. sume cuma ada 1 @ 2 jenis jek ... xbyk pilihan~
::berkira2 untuk beli jam ::
Pada pendapat aku la. Sebelum ko pilih jam mane, sebaiknya ko tahu dulu jam tu ko nak guna untuk ape? dan function ape ko nak? Dua benda ini akan determine jam ape ko nak nnt.

Ofkos la jam pakai untuk kegunaan harian tinguk jam, tinguk kalender, bagi untuk budak2 outdoor misti ada function lain yang diperlukan. Function lain spt...

Altimeter - aras ketinggian dari aras laut.
Barometer - tekanan udara
Compass - tinguk kiblat la.
Split timer - 10 laps ada, 20 laps ada.... 30 laps pon ada.
Heart Rate - heart rate monitor.... kalu ada sakit jantong bagus pakai ni...hahaha.
Sun rise sun set - pada yg kunun2 nak bangun awal kat puncat nak tinguk view.
Weather alarm - senang nak berteduh bile hujan/guruh masa mendaki.
Depth meter - ni utk skuba diving kot (jam yg ada function ni boleh ubah menu dlm air)

Kalau nak function yg lagi pelbagai.

Heart Rate Variation -
EPOC Excess post - Exercise Oxygen Consumtion.
TE - Training Effect - timer bila nak recover, bila nak training.
Calories Burner timer - pd yg bercita2 nak kuruskan badan.
Training Assistant - timer utk buat exersice bagus utk budak yg malas nak trening ni.

Banyak lagi function kalau ikut pelbagai jam. Function ape ko nak akan determine model/jam ape ko nak. Pada aku lagi kalau base on "design" aku vote suunto. Design protrek ni terlampau voltron la :mrgreen: :mrgreen: hahaha. Aku tinguk jam jenama polar pon ok gak ape. Murah jugak dan function juga pelbagai. Aku pernah tanya review org yg pakai jam polar ni ckp ok jam polar ni sbb murah dan byk function.

Soo good luck!
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by nadir »

hah... amik kau.... berpinau mater aku membaca.... cukup manarik pendapat yang diberi.

pasal jam casio protres saya tuh, memang saya takder nak jaga jaga sangat, masa memula beli ader la, 6 bulan sekali cuci dengan berus gigi. Hahahahha.

tapi lepas tuh biar macam tuh aja .bangun tidur pakai, nak tidur baru bukak balik .mandi, berenang , semua sekali....

Yang oring / seal dia tuh rosak dah nampak dah, tapi masa tuh saya dok langkawi + kat saner ulu sket, apa barang pelik memang " wooooo ini tak boleh cari wooo". so pendeklah umur dia.... kalau kat penen, boleh dapat seal baru, cuma bayar $$$ ler....

Ha betul, dia punya strap senang sangat putus. yang saya punya cepat aja reput + putus. lepas tuh ganti dengan yang ciplak aja, sebab yang ori sampai rm80.00 .... gile ape... ciplak punya baru rm10.00
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by crampizium »

yonrawk wrote:
Altimeter - aras ketinggian dari aras laut.
Barometer - tekanan udara
Compass - tinguk kiblat la.
Sun rise sun set - pada yg kunun2 nak bangun awal kat puncat nak tinguk view.
Weather alarm - senang nak berteduh bile hujan/guruh masa mendaki.

aku da spesifikkan apa function yg ada kat bakal jam aku itu...

5 perkara di atas.. wahh... idaman!

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by vanhemeir »

Vector screen Plastik......!!!

Ko gila apa, beli jam ratus2x screen plastic... jalan dalam utan sikit kena duri mula calar balar!!!

Kalau nak screen kaca Altimax... RM1k la pulak!!!

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: antara Suunto & Protrek

Post by yonrawk »

crampizium wrote:
yonrawk wrote: Altimeter - aras ketinggian dari aras laut.
Barometer - tekanan udara
Compass - tinguk kiblat la.
Sun rise sun set - pada yg kunun2 nak bangun awal kat puncat nak tinguk view.
Weather alarm - senang nak berteduh bile hujan/guruh masa mendaki.
aku da spesifikkan apa function yg ada kat bakal jam aku itu...
5 perkara di atas.. wahh... idaman!
Rule of thumb... banyak function harga pon mahal.. hehehe :mrgreen:
vanhemeir wrote: Vector screen Plastik......!!!
Ko gila apa, beli jam ratus2x screen plastic... jalan dalam utan sikit kena duri mula calar balar!!!
Kalau nak screen kaca Altimax... RM1k la pulak!!!
Stendet la bro...... tepok poket tanya budget. Selera tinggi menggunung mane pon last2 budget yang yg tentukan... kih kih kih.... palstik pong plastik la janji suunto.... kih kih kih :mrgreen: :mrgreen:

Ada orang cakap calar-calar tu seksi taw.... kih kih kih :mrgreen:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by AzmanZainal »

cuba usha timex.. menarek gak.. ada byk model sesuai utk outdoor n sports.. model ironman dia pun cun gak aku tgk kt midvalley.. tp tatau la takpernah pakai.. jenama nie dah buat jam sejak tahun 1850.. tgkla jam dia kat www.timex.com ..

lolla
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 15 Oct 2009, 08:56
Location: bangi
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by lolla »

pd sy untk outdoor n mountaineering ialah jam suunto core.

User avatar
buDak gUnUng
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 13 Mar 2009, 23:31

Re: antara Suunto & Protrek

Post by buDak gUnUng »

crampizium wrote:Salam kembara kengkawan,

ada 1 persoalan.. na tanya.. antara protrek ngan Suunto nye jam.. mana yang lagi menarik?

mean dari segi :
1) harga (yg dlm range RM600-RM1000)
2) fungsi
3) ketahanan



kalo ada sesape yg pakai jam jenis2 camni.. ley ar cadangkan n bagi review jam yg korang pakai tu ek
kalo ada sesape tau kedai jam yg jual either one dari jenama2 ni.. ley btau skali ek..sebab kebanyakan kedai yg aku usha.. sume cuma ada 1 @ 2 jenis jek ... xbyk pilihan~


::berkira2 untuk beli jam ::
bro ko nk beli ker atau nk mintak sponsor utk brg hantaran ni.... hehehehehe..... jgn marah haaa....

________________________________________________________________________________________
dUnIa InI AmAtLaH LuAs UnTuK dItErOkAi... oLeH iTu HaRgAiLaH aPa YaNg SuDaH dIKeCaPi......

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by crampizium »

buDak gUnUng wrote:
crampizium wrote:Salam kembara kengkawan,

ada 1 persoalan.. na tanya.. antara protrek ngan Suunto nye jam.. mana yang lagi menarik?

mean dari segi :
1) harga (yg dlm range RM600-RM1000)
2) fungsi
3) ketahanan



kalo ada sesape yg pakai jam jenis2 camni.. ley ar cadangkan n bagi review jam yg korang pakai tu ek
kalo ada sesape tau kedai jam yg jual either one dari jenama2 ni.. ley btau skali ek..sebab kebanyakan kedai yg aku usha.. sume cuma ada 1 @ 2 jenis jek ... xbyk pilihan~


::berkira2 untuk beli jam ::
bro ko nk beli ker atau nk mintak sponsor utk brg hantaran ni.... hehehehehe..... jgn marah haaa....
wakakkakaaa... cadangnye mmg utk itu~


psssttttt... jgn btau sesape tauu

User avatar
seichinakamura
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 09 Mar 2010, 08:49

Re: antara Suunto & Protrek

Post by seichinakamura »

ASSALAMUALAIKUM...

saya pakai casio pro trek PRG-70, model lama...dah dekat 4 tahun pakai, so far, takda masalah, reading untuk altitude je rasa tolerance besar sangat macam lebih kurang +-200 feet. selalu kene tipu masa nak dekat sampai puncak..hehehe..

Image


nak tanye kat kawan2 kat sini, kat mana boleh dapat spare part tali prg-70 ?
pernah tanya kat kedai2 jam..dorang kata paling awal dekat 2 bulan baru boleh dapat tali jam baru tu.pastu harga die dekat Rm180.00.betul ke harga mahal sampai macam tu??.rasa macam nak amik ER2 yang Harga lepas diskaun 30% = RM480tu, tapi bajet tak beberapa nak ada la pulak buat masa ni, lagi pun jam ni masih elok.. :)

kalau ada sesiapa tau kat mana boleh dapat tali jam ni koba kek kawan yer..dah lama sangat jam tu duduk dalam poket je.. :)

thanks dan selamat hari raye..'

jas

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by nadir »

jas, ikut apa yang kawan saya buat jer.... gi carik jam casio protrek tiruan , dalam rm 30.00 je satu. tukar strap dia. kalau nak order yang ori memang mahal dan lambat.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by adisos2002 »

Ala jas.. jual je kat abg muzs..
Jawap balik soalan kawan2.. CASIO pujaan hatiku hehehehe
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: antara Suunto & Protrek

Post by fulltimesinner »

wah ramai ke geng protrek sini?

PRG-200 here ... setakat ni memang puas hati :D
just a small time adventurer :D

User avatar
seichinakamura
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 09 Mar 2010, 08:49

Re: antara Suunto & Protrek

Post by seichinakamura »

adei..memang cenggitu ler regenye yerk...huhuhuhuh,
hmm.. ok gak, malam ni pegi downtown cari jam protrek lokel dan match dengan model PRG-70 nih..

bang mus , ghaye mane? johor ke? ipoh? ...sabah??
"Logic is a way of saying that anything which didn't happen yesterday won't happen tomorrow"
Image Image Image

power stick
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 10 May 2010, 13:00
Location: Nilai, N9

Re: antara Suunto & Protrek

Post by power stick »

aku dah guna protrek prg90t sejak feb'07..swimming, diving, mountaineering & mtb so far xde problem besar..yg penting maintenance free sbb guna solar jd krg risiko masuk air sbb x perlu buka back lid (penutup blkg) utk ganti bateri..selalunya digital watch ni akan mudah masuk air jika selalu buka back lid..
cuma nasihat aku jgn pakai protrek tuk aktiviti yg mempunyai vibration yg kuat & lama..spt mtb (aku kena 2x lepas ride offroad)..
protrek ni ada sensor kat back lid yg terdiri drpd spring halus yg menyentuh sekeping plat kuprum yg terlekat kat back lid..
kegunaan => safety warning - utk memberi amaran bhw back lid terbuka..
simptom => semua operation & button tdk berfungsi (locked), hanya jam jer yg berfungsi dan kat display tertera "OPEN" bermaksud back lid blkg terbuka..mcm kes aku back lid aku x terbuka tp plat sensor tu teralih disbbkan tekanan spring & vibration semasa ride mtb..menyebabkan spring tidak menyentuh plat tersebut..
aku bukak blkg & alih kan plat tu kat tempat asal yg akan menyentuh spring then selesai masalah...
pastu aku x pakai lg bila ride mtb..kecuali ride on road...

Utk makluman model baru skrg lau x silap prg100 @ prg110 lebih nipis dr model sblm sbb guna single LCD..kekurangannya compass indicator x begitu jelas x mcm model sblm yg guna duplex lcd..nnti lau ada masa aku jelaskan..

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: antara Suunto & Protrek

Post by fulltimesinner »

power stick wrote:aku dah guna protrek prg90t sejak feb'07..swimming, diving, mountaineering & mtb so far xde problem besar..yg penting maintenance free sbb guna solar jd krg risiko masuk air sbb x perlu buka back lid (penutup blkg) utk ganti bateri..selalunya digital watch ni akan mudah masuk air jika selalu buka back lid..
cuma nasihat aku jgn pakai protrek tuk aktiviti yg mempunyai vibration yg kuat & lama..spt mtb (aku kena 2x lepas ride offroad)..
protrek ni ada sensor kat back lid yg terdiri drpd spring halus yg menyentuh sekeping plat kuprum yg terlekat kat back lid..
kegunaan => safety warning - utk memberi amaran bhw back lid terbuka..
simptom => semua operation & button tdk berfungsi (locked), hanya jam jer yg berfungsi dan kat display tertera "OPEN" bermaksud back lid blkg terbuka..mcm kes aku back lid aku x terbuka tp plat sensor tu teralih disbbkan tekanan spring & vibration semasa ride mtb..menyebabkan spring tidak menyentuh plat tersebut..
aku bukak blkg & alih kan plat tu kat tempat asal yg akan menyentuh spring then selesai masalah...
pastu aku x pakai lg bila ride mtb..kecuali ride on road...

Utk makluman model baru skrg lau x silap prg100 @ prg110 lebih nipis dr model sblm sbb guna single LCD..kekurangannya compass indicator x begitu jelas x mcm model sblm yg guna duplex lcd..nnti lau ada masa aku jelaskan..

hahaha utk mountain biking baik guna mudman.. sekarang dah ada mudman tough solar, g-shock memang tough... aku pernah pakai riseman(bukan aku punya, budak rumah aku)... aku pakai prg-200, sama tebal dengan prg-110, dia pakai skrin duplex jadi indicator compass ok dan jelas, tapi oleh sebab dia nipis dia punya skrin tak tenggelam macam prg-80 yang tebal tu, jadi senang calar.. aku DIY tampal skrin protector. Btw model prg-110 ke bawah takde temperature compensation jadi barometer akan lari skit, walaupun cam tu, barometer aku (prg-200) compare dgn gps aku pun ada macam lari gak la.

p/s: kedai paling murah kat selangor rasanya kat jusco balakong, tu hasil dari survey aku la, tp model tak banyak
just a small time adventurer :D

User avatar
seichinakamura
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 09 Mar 2010, 08:49

Re: antara Suunto & Protrek

Post by seichinakamura »

at last aku dah jumpe strap untuk PRG-70 aku hehhe...RM 108.00 lagi dua bulan sampai..., buat pengetahuan semua, tali jam tu tinggal satu je kat casio jepun tu, tu pun kaler OREN, terpaksa gak la amik, sekali pandang macam sunto core pulak kaler oren ,..hehhe.. yang lain mungkin boleh beli melalui EBAY, so info untuk pemegang jam kuno PRG-7o tu, kalau dah pututs tali , alamat, upgrade je la ke model terbaru..hehehhe tak pun beli irox climber yang tetuan Orga jual tu...dah tgk review kat Youtube..memang accurate..hehhe

Image

Image

dari jauh nampak lebih kurang..hehehe

kalau nak info untuk accecories untuk barang2 casio g shock, pro trek ke...try la contact no kat bawah...dealer untuk casio.
direct from japan katenye, cik lydia tu handle bahagian sparepart dan accecories. :)

Lydia

Marco Service Centre

Marco Corporation (M) Sdn Bhd

Tel: 03-40430689
Fax: 03-40419315
"Logic is a way of saying that anything which didn't happen yesterday won't happen tomorrow"
Image Image Image

mamak
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 21 Dec 2010, 12:39

Re: antara Suunto & Protrek

Post by mamak »

lepas ni tolong review irox plax
k na bleh kan kan

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Luarpintu »

Abang,
saya xde protrek..tapi saya pakai Riseman..mmg puas ati woo..naik gunung,tangkap biawak,sume xde hal,picit2 button dlm air 40meter pun xde masalah.Insyallah sepuluh taun xpyh beli jam hehehe...
just my 2 cent :minum:

pahat
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 16 Jun 2010, 11:41

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pahat »

.... tpi x de digital compas .... tu yg ralat skettt!!!!

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by crampizium »

tol2... digital compass bagus kalo na cari arah kiblat kan? lagi2 utk org yg xterrer baca kompas analog cam saya

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by vanhemeir »

aku lagi percaya kompas askar tu daripada kompas digital

Post Reply