Cemana nk kenal haversack imitation?

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

salam warga GO.. saya nk tau, cemana kita nk kenal beg ori / tak ori? kita tgk harga dia ke? tengok zip ke?

apa pulak beza dgn "under license" nih? harga sama dgn imitation ke? lebih kurang dgn ori, tapi murah sikit?

beg2 under license nih, waranti depa cemana pulak?

Harap sdr2 dpt bantu mencerahkan kekeliruan yang saya alami nih..
Wa tanya saja, wa taktau..

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kansas_k1d »

btul jgak tu...haritu kbtulan mcari 1 lg beg karrimor...ada jumpa 2 type..1 made in china & 1 lg made in vietnam...rasa2 nya karrimor made in UK je...pnyudahnye x beli terus...haha....mntk otai2 explain sket...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Pakai Guni Gula CSR made from batu 3 Shah Alam ha ha ha ha
Batu tiga tu sebelah batu dua dan empat la

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kansas_k1d »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Pakai Guni Gula CSR made from batu 3 Shah Alam ha ha ha ha
Batu tiga tu sebelah batu dua dan empat la
pernah jumpa skali masa kt g.berembun-lansir dulu...slamber je budak tu guna guni tu pastu ikat pkai tali kambing.... :D

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by fulltimesinner »

tak tau la kalau apa yang nak dikatakan boleh menimbulkan kontroversi atau tak, tapi belasah je la kan..

pendapat aku yang duk buat research berbulan2 untuk beli beg (mintak maaf awal2 kalau info ni kurang tepat):

1. beg yang paling banyak di ciplak dan di jual kat malaysia ni adalah deuter.
2. setakat yang diketahui karrimor masih takde official distributor kat malaysia.
3. brand lowe alpine, the north face pernah gak jumpa yang ciplak punya tapi build kualiti memang macam langit dengan bumi, so senang nak tengok yang mana satu yang ciplak.
4. brand2 lain tak pasti sebab market kurang kot kat malaysia ni.

cara paling senang nak bezakan adalah perbandingan harga. yang ciplak jauh lebih murah dari yang ori. satu lagi model yang pelik dan takde rekod kat internet (kat GO ni pun banyak maklumat pasal beg kat ruangan kedai). Granted ada beg yang rare dan takde maklumat tapi trend penciplak lebih suka ciplak model yang baru. Satu lagi back system yang pelik2, contohnya back system deuter ada kat bag karrimor,confirm yang ni bukan ori.

yang pasal zip tu, rasanya convention yang biasa orang ikut untuk beg dueter adalah: jika beg dueter tersebut menggunakan zip YKK kebarangkalian untuk beg itu adalah ori tinggi, dan sekiranya beg tersebut guna zip tulis DEUTER kebarangkalian untuk tak ori pula tinggi. Sejauh mana rule ni boleh digunakan tak dapat dipastikan.

untuk brand lain rasanya senang tengok sebab build quality yang sangat berbeza, dan yang selalu buat problem adalah brand deuter sbb build quality hampir sama kalau tak check betul2.

mengenai statement 'under license' ni, memang ada kilang beg yang betul2 sanctioned untuk produce beg kat negara2 bukan negara asal contohnya dueter dengan lowe alpine. masalahnya lebih kurang macam kilang ori dengan kilang tak ori duk sebelah-menyebelah(dua-dua buat bag yang sama, material yang sama, design yang sama) jadi susah nak bezakan yang mana satu. yang membezakan antara kedua-duanya adalah build quality, contoh buckle material, stitching, waterproofing dan lain2.

pasal warranty untuk 'under license' ni sekiranya dia betul2 under license warranty tetap sama dengan beg yang dikuarkan dari negara asal sebab beg mmg ori tak kira la dia dibuat kat mana pun. Masalah timbul apabila penjual guna term 'under license' untuk mengaburi mata pembeli untuk jual beg yang tak ori yang biasanya gred A replika. Biasanya harga akan kurang dari yang ori, walhal sekiranya betul2 ori, tak kira 'under license' atau dari negara asal sepatutnya harga tetap sama.

p/s: pendapat aku yang tak seberapa,kalau salah tolong betulkan. dan satu lagi aku tak pasti ada tak rule yang prohibit tulis brand name(nak kena censor ke?) jadi aku main tulis je.
just a small time adventurer :D

edie78
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 06 Aug 2010, 15:22
Location: take 5

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by edie78 »

topik bagus ni...nak lagi info..
jalan dulu...nanti saya sampai!

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

Saya ada beli 1 backpack TNF electron 40 Flight series, kemungkinan besar imitation, pasal harga dia rm120... tak berapa pasti ada ke tak original, tapi kalau nak tengok model dia, ada gambar kat sini: http://www.outdoorbrandshop.com/The-nor ... -p115.html

pack nih pun aku rasa bukan la 40 liter, rasa cam 20 liter jer, hehehe... leh muat 4 botol air mineral 1.5l ada ruang kosong lagi.

Anyway, saya kurang berpengalaman nk mengenal pasti brg tiruan nih, terutama bila kita sebut perkara yang subjektif, macam build quality etc. saya tak byk tengok barang ori jadi tak dpt nk menilai dengan tepat.

beg TNF yg dibeli tu pun rasanya bagus jugak build quality dia, straps ok, clip-clip seme ok, jahitan pun... ok la..takde banyak nk kompelin, cuma tang buckle clip dia tu, ada dipasang terbalik, tunggang langgang ataupun "common" kiri & kanan, jadinya satu side tu mesti la terbalik (harap korang paham..) nnt aku nk masukkan gambar-gambar untuk explain detail sket..

lagi satu aku perasan, bila dah pakai (isi barang la) baru rasa tak selesa pack tu.. shoulder strap tu rasa agak sempit & menggesel belakang leher aku. agaknya secara tak sedar mmg aku dah preset mind aku nih barang tiruan, tapi ntah la..

tapi yang paling aku terkilan, lepas 2 trip aku pakai pack tu, material dia mula koyak! lubang besar 1 inci kat seam jahitan dia. geram rasanya.. bukan lasak sangat aku pakai, tapi tu lah.. huu.. jahitan ok lagi, material tu yang rabak..

last2 aku bawak pi kedai yang aku beli, dia mmg kasi waranti 1 thn repair free punya.. tapi suka ati dia la nk repair bila-bila. lambat ke, cepat ke ko takleh komplen. dia jahit balik tapi tak perasan sangat la kecacatan tu..

kalo korang ada pengalaman, leh la share kat sini, kalo boleh sekali dgn gambar2. kalo ada info kat tempat lain pun, leh tepek kat sini gak..
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by biNGai »

bro..sri damansara dok tang mana?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by fulltimesinner »

kemm wrote:Saya ada beli 1 backpack TNF electron 40 Flight series, kemungkinan besar imitation, pasal harga dia rm120... tak berapa pasti ada ke tak original, tapi kalau nak tengok model dia, ada gambar kat sini: http://www.outdoorbrandshop.com/The-nor ... -p115.html
errr... TNF ada lifetime warranty rasanya to some certain degree la. Provided beli dgn TNF sendiri atau authorized store kot. Rujuk sini.

ooo btw ... rasanya TNF takde model ni yang size 40L, yang jumpa pun 26L dgn 12L :D
just a small time adventurer :D

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

:kah: dah sah model imitation lah kalo mcm tu.. ritu dah contact diorang, tunjuk gambar seme.. tapi dia pening tak jumpa model nih. dia kata maybe previous season punya, so aku masih la ada konfiden yg MAYBE nih ori.. :roll:

design & saiz dia aku suka la.. tapi kurang poket kecik2 nk letak barang2 lain, seme kena sumbat masuk poket belakang yang sungguh dalam, last2 berketul-ketul jadinya dia berlonggok kat bawah/bottom poket tu..

takpe la, at least ada gak kedai punya waranti..


Bingai: aku kat sri damansara flet meranti, keje pun kat area tu jgk.. nk lepak2 ke?
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by orga »

camkan material apa yg biasa manufacturer guna utk wat beg..pegang dan rasa sendiri cemana tebalnya nylon 200D, 300D atau 400D..dyneema , aztec , cordura dan lain2 material yg berkualiti..beg2 murah biasanya design mungkin sama tp material
nya lain utk dorang jimatkan kos..tp bila guna material murah, insuran pon besar..kena ingat bhw backpack pon akan menentukan tahap survival kita dlm utan..bila beg kondem, otometik survival level akan meningkat mendadak..jgn amik risiko yg camni..

lg satu kalo beg2 ori dia akan dpt manufacturer warranty..dan ada brand2 yg bg lifetime warranty, arcteryx contohnya..so,dlm kes2 buckle pecah ke whatever, kita dapat jaminan seumur hidup..

then, kena selalu bukak site2 manufacture utk amik tau model2 beg dan teknologi atau sistem yg dorang guna..jadi kalo nanti kita dimomokkan model2 yg tak pernah ada manufacturer tu jual atau buat, kita dah ada ilmu utk kenalpasti.

pastu, hindar la pd brand2 yg byk dicelup2 kt pasaran, deuter contohnya..aqu tak nafikan deuter mg brand yg hebat, tp utk model2 yg lama la..member aqu pakai sejak lepas skolah sampai skang umur dah lebih 30sen pon, baik lg beg tu..tp ada yg beli deuter baru, masuk first trip pon dah roboh..

utk jaminan yg baik dlm hutan, pakai la beg2 ori..biar pon seken tp ia kan jaga keselamatan kita dgn baik..kalo nk khidmat nasihat ttg beg bole pm aqu jgn malu2..bukan nk soh beli beg aqu tp setidak2nya dpt gak share ilmu dan pengalaman drpd berkulat camtu je..byk model dan jenama aqu dah try, sbb nk tau lebih baik kita pegang sendiri dan pikul..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by biNGai »

ko blok apa kemm?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by mizi »

biNGai wrote:ko blok apa kemm?
brader ni tanya pasal beg ori ke tak lahh...bkn tanya rumah ko kt mana ekekekkeke :pig:
climb long trail
p11at

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

bingai: aku duk blok Q8.. nk tengok beg aku ke? mai la nk juai rm300 jer hihihihi
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

Orga: bagus tips ko.. yang penting skrg aku rasa kita kena tambahkan lagi exposure pd brg2 nih semua.. baru senang kemudian hari nk kenal yang mana kaca yang mana permata.. cheewaahh..

kalo mcm brg2 ori tapi takde authorized dealers kat sini, cemana nk claim waranti dia?yang aku nampak, cuma kena pos kan ke nearest service center, ataupun ke HQ.. ada cara lain?

lupa plak nk bawak balik kamera, kalau tak, leh aku snap beberapa gambar nk mintak komen korang.. gambar-gambar postpone malam esok...

ruang masih terbuka bg sesiapa nk kongsi lagi tips or pendapat cemana nk kenal brg2 fake/imitation nih.. maybe jugak lokasi2 hangat brg2 dipasarkan, supaya kita aware akan tempat2 mcm nih dan leh nego sampai londeh dgn si penjual, heheheh...
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by biNGai »

blok Q8? huhh sibbek jauh..bole nyorok lagi..ahahaha


experience aku..beli yg ori dulu utk permulaan..dari situ daa bole tau for next buying tuh ciplak atau ori..kalo daa mula2 beli ciplak mmg susah la mao compare brg ori..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by rembau »

kualiti beg??? aku bukan banyak beg le...tapi ini tip dedulu aku terima harap dapat membantu

1.tgk buckel dia... kekadang ada tulis tahun bila di buat...
2.water proof liner belah dlm...kilat atau mengelupas
3.material beg..body, strap etc...
kalau body macam bro orga kata le...strap sling atau shoulder sling pon sama jugak..kalau terburai je lain macam le tu...
4.padding susah sikit nak banding kecuali empukkan nyer
5.kemasan jahitan..selalu tak terburai...kalau nampak..macam mana nak jadi water proof lak..
6.Sistem beg..brand tertentu ada trend mark mereka..cuba kenal
7.Volume..macam bro katakan...dan semestinya sama ngan tertera

lain2 sila PM bro ngai....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

oooo pasal waterproof liner kat dalam tu aku ter over look.. bagus jugak tu.. kadang2 kita leh nampak dia transparent dari dlm beg, so nipis sangat la maknanya tu.. senang koyak kalo isi barang2 berbucu sket..

tips2 macam nih boleh menyelamatkan wang rakan-rakan newbies macam saya, hehehe..

Bingai, share la sket kat sini, nnt kita bleh sitdown sembang2 lagi kat Al safa ke, mana ke, kalau sudi la... heheh
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by biNGai »

pkai porter je laa..senang..ekeke


al safa? uihh tk main ler kedai situ..kedekut power plug

idop AMS! wifi free, plug pon free..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by orga »

mmg elok la koang duk berdua ngeteh bincang2 lg baek..muka koang berdua pon cam adik beradik aqu tengok.. :minum:
ImageImageImage

edie78
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 06 Aug 2010, 15:22
Location: take 5

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by edie78 »

:)
jalan dulu...nanti saya sampai!

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

hahaha.. biaq betoi korang nih.. tapi takpe aku open jer, budak baru nk belajar..

Bingai, Porter tu model apa plak weh? baguih ka? sempoi ka? waranti cemana? takde ciplak?

wa tak kesah punya, gua tanya sajaa....
Wa tanya saja, wa taktau..

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kansas_k1d »

porter tu tukang bwk beg la...hehe

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by Defcon »

kansas_k1d wrote:porter tu tukang bwk beg la...hehe
Hahahaha...dah leh berebut buat nama model bag memasing dah nie hahaha
.::[x]:

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

adoi, siot jer, aku ingat brand name cam Harry Potter ke apa.. cissss :tembak:


:kah:
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by vanhemeir »

kansas_k1d wrote:...rasa2 nya karrimor made in UK je...
sekarang karrimor made in china

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by biNGai »

nanti aku suh mus kuarkan beg cap SOS :: model Porter 70+35L..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

edie78
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 06 Aug 2010, 15:22
Location: take 5

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by edie78 »

adus sakit perut gelak...
jalan dulu...nanti saya sampai!

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by kemm »

:kah:

nasib baik la aku nooob lagi..

Van, Edie.. kasi curah la ilmu kat sini.. beg korang pun power2 gak..
Wa tanya saja, wa taktau..

edie78
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 06 Aug 2010, 15:22
Location: take 5

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by edie78 »

saya pun beginer juga.....nasib saya tau porter tu ape...tak bernasib baik la lu...hehehehe
jalan dulu...nanti saya sampai!

User avatar
frankhafis
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 05 Jan 2011, 18:44
Location: b b bangi.
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by frankhafis »

vanhemeir wrote:
kansas_k1d wrote:...rasa2 nya karrimor made in UK je...
sekarang karrimor made in china
sy punya made in vietnam pulak.

yazid mansor
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 07 Jan 2011, 18:56

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by yazid mansor »

sy xleh curah ilmu beg..
beg sy xpower..
kn abg kemm..

User avatar
TNF
Pendaki Gunung
Posts: 106
Joined: 15 Oct 2008, 23:55
Location: Selangor

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by TNF »

Kalau pack brand TNF biasanya atas RM500. Kalau harga below rm500 normally dapat beli jenis 25L ke bawah je. Semua pack made in vietnam.
“It was our preparation, knowledge and experience that kept us alive.”

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by vanhemeir »

frankhafis wrote:
vanhemeir wrote:
kansas_k1d wrote:...rasa2 nya karrimor made in UK je...
sekarang karrimor made in china
sy punya made in vietnam pulak.
Kompem tiruan!!! :kah:

User avatar
frankhafis
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 05 Jan 2011, 18:44
Location: b b bangi.
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by frankhafis »

yeke? aduhhhh. tapi zip ykk. beli dekat times square.

User avatar
TNF
Pendaki Gunung
Posts: 106
Joined: 15 Oct 2008, 23:55
Location: Selangor

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by TNF »

Times square kedai apa? Tearproof ke?
“It was our preparation, knowledge and experience that kept us alive.”

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by Hangar 18 »

frankhafis,
apa kata ko up pic beg ko.
snap banyak part sket. baru le kengkawan kat sini leh evaluate bebetul.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by vanhemeir »

frankhafis wrote:yeke? aduhhhh. tapi zip ykk. beli dekat times square.
erkkkkkk... sebenarnya aku pun tak tau karrimor ada made in vietnam! :kah:

User avatar
frankhafis
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 05 Jan 2011, 18:44
Location: b b bangi.
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by frankhafis »

adeh. rasanya skrg made in vietnam la. panther 55-65l. gator green/cinder. 1ss07n135.
manufactured by t008.

camera takde nak amik gambar. order number sh-477

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Cemana nk kenal haversack imitation?

Post by vanhemeir »

Kena tunggu pengerusi "Karrimor Owner Club" sahkan!

Post Reply