Camp Tent suggestion

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Camp Tent suggestion

Post by navilink » 07 Aug 2011, 17:11

para GO members sekalian.. teringin nak beli camp tent untuk pergi camping tapi tak tahu apa brand dan model yang bagus.. nak yang 2-person dgn 2-layer one, tapi nak ringan juga (<2.5kg).. dan harga just berpatutan :D dan kalau boleh yang boleh dapat di kedai di klang valley..

...
tercari coleman 2-person camp ini, nampak perfect tapi bila check beratnya.. fulamak (~3.5kg)
Image

mral
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 19 Jul 2011, 12:08

Re: Camp Tent suggestion

Post by mral » 07 Aug 2011, 22:58

yg coleman sundome warna grey oren rm99 tu bkn 2 layer ke? kt outdoors the garden ade miniature dia. cm ade bumbung kecikje nengok. ringan je bile try angkat boleh sisip kt side backpack. anyone pls comment..

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 08 Aug 2011, 08:15

yang you nampak coleman sundome tu sama tak dengan yang gambar yang saya post kat atas?? yang ada bumbung besar tu..

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by Hangar 18 » 08 Aug 2011, 17:19

mau karrimor 2 layer 1 men tent?
1.58kg aje

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 08 Aug 2011, 18:23

ada tak karrimor 2-layer untuk 2-person? but i think karrimor brand sure expensive giler!

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by Hangar 18 » 08 Aug 2011, 18:29

sorry bro, tersilap ttg beratnya.
ianya 1.95kg.
specnya klik link ni.

http://store.karrimor.com/karrimor-x-lite-1-tent-783203

rege kat uk kurang lebih rm300.
elom termasuk shipping.
aku mau tolak 4 rat je.
baru.. tak pernah pakai ini brg.

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 09 Aug 2011, 17:20

tak pe la.. i nak cari yang 2-person punya.. rm300 sudah terlebih budget saya..

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 12 Aug 2011, 23:55

Saya rasa kalau nak khemah bwh 3kg 2 person susah kot nak bawah RM300. Lagi kalau nak yang ada inner tent dgn fly. Suma tent yang ringan ringan pakai Siliconized nylon dan datang dgn batang aluminium. Kalau batang fibre nak sub 3 kilo memang susah ikut pengalaman saya. Kalau khemah nak ringan dan tahan memang kena atas RM 500 atau lebih kurang USD 150. Itupun yang ala2 2.8 kilo-2.9 kilo.

Lagi satu kalau 2 person memang ngam2 2 person. Beg dah takleh duduk kat dalam. Jadi kita carik yang 3 person jugak lah kalau nak berdua. Kalau awek takpe nak sempit sempit tapi kalau balak haru.... Kalau sorang memang cun la. Kalau nak pakai tent one person kalau tak kisah kecik cramp takpe tapi saya rasa lama2 haru jugak. Saya sendiri pergi trekking solo bwk khemah 2 person. Saya skrg pakai Salewa ULTIMA (dah 4 tahun) tapi dulu saya pernah pakai MSR Hubba-Hubba(pun ok gak). Kalau serious pasal hiking takpe beli sekali khemah mahal. Puas hati. Kalau jaga memang bertahun2 dia tahan. Cuba try REI la. Brand Eureka ok, Marmot pun ok (twilight 2p memang best pun saya pernah pakai tapi sempit sikit). North Face (mcm tadpole) dan Coleman saya tak recommend sangat la (bocorrrrr) Lagipun skrg USD tgh murah.

Bila nak beli khemah
1. tgk water column dia berapa. Itu kira ketahanan air dia lah diberi dalam unit mm. Water column ni silinder dgn cross section 1 cm2. Pastu dia letak air la. Lagi tinggi water column tu boleh letak air lagi waterproof la dia. Flooring kena sekurang kurangnya 3000mm dan fly 2000mm. Tapi lagi tinggi lagi bagus.

2. Carik yang fly depan sampai tanah (ada apsis/vestibule) Lagi besar apsis lagi bagus. Boleh letak barang. Kalau hujan boleh lagi masak dalam khemah.

3. Ada outer dan inner tent pasal Malaysia lembap (humid). Kalau single wall takut condensation. Outer tent memang akan basah la lagi lagi kalau takde angin tapi inner tent tetap kering.

4. Inner tent yang lebih mesh dari tertutup. Kalau tak kat sini panas. Kalau tak hujan atau pasang khemah bwh wakaf boleh pacak inner tent je sambil menjenguk bintang :).

Maybe solution lain adalah hammock dan fly tapi kadang2 nak carik pokok yang cun duduk memang payah. Dan kalau bwk kaum hawa diorang susah sikit nak salin baju. Barang pun kena bersepah kat luar.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 114
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: Camp Tent suggestion

Post by khairil » 14 Aug 2011, 07:25

khemah jenis 'flying-tent' yg instant tu ok tak??
aku rasa ada gak warga GO ni jual...
takyah susah2 pasang...buka jer terus jadi khemah..hehehe mcm kuar dr poket doremon lak..
tp rasanya kalau ujan kena pasang fly plak kat atas khemah instant ni...
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 15 Aug 2011, 00:16

Aku pernah try la saja ngengada. Dia takde la mahal masa aku kat Europe dulu. Dalam 40 euro je aku beli. Itu pun sebab nak gi festival bukan bwk hiking. Aku try yg cap Quechua. Brand Perancis tapi made in china la cam biasa.

Image


Aku try yg 3 person punyer. Aku punya impression la :-

1. pasal bila lipat kena letak luar beg. Pastu nampak cam ninja turtle sket. Dia bulat bila kita lipat. Besar gak la. Mungkin kat hutan mesia ni susah sikit kot bila trek denai2 yg sempit. Berat lak tu. Aku timbang 4.2 kg.

2. Lantai tent yg aku beli tu watercolumn dia 2000mm je. Dan luar fly aku rasa paling tinggi pun 1000mm je. Masa aku camp kat festival tu hujan. Air masuk gak la tapi itu biasa la aku rasa. Yg fail dia pasal air serap fly dan menitik ke atas inner tent buat dia basah.
Lantai tent aku beli tu 2000mm watercolumn mungkin rendah sangat. Air serap bila kita tekan. Jadi lantai basah bila pijak/duduk.

3. Dia kena pasang sekali terus maknanya kita tak boleh nak pasang inner tent saja. Outer tent saja boleh pasang tapi cam lembik sikit jadi kena pancang. Tent dalam boleh cabut kalau nak basuh.

4. Pasang tu lebih la dari 2 seconds. Tapi memang senang pacak la. Keluar sarung. Campak. Dan pancang. Lebih kurang 2-3 minit sahaja. Simpan pun senang.

5. Free standing maknanya kalau tak boleh pancang masih boleh diri.

6. Kayu dia lembik sket jadi kena pancang nak stabilkan. Kalau angin kuat leper.

Aku rasa bagi price dia yang agak murah boleh la recommend. Tapi untuk 4 wheel atau naik kereta la. Nak hiking mungkin tak berapa sesuai. Dan kalau boleh spray waterproofer dulu dan tape semua seam. Pastu patut ok kot.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by nadir » 15 Aug 2011, 14:38

uiks.... ko ada try khemah nih muazz....heheheheh... aku pernah tngok org pakai, tapi macam muazz cakap la, bila lipat, boleh tahan besar dia, so payah nak bawak kecuali kalau gi trip santai - tepi pantai / 4x4.

lagi satu yang aku tengok, belah atas memang kene letak fly asing.

entahla, bagi aku baik gune fly ngan groundsheet je.

single walled tents pun bes..... dari dulu dok mengidam Bibler.... tapi harganyaa.... masyallahhhh.

masalah single walled tents ni - sure berkuap kat dalam.... macam sauna...hehehe , satu lagi masalah, harga... dulu dok check Bibler, kalau 2 man tent tuh dalam rm 3-4k gitu. tak sure sekarang berapa, sebab dah kene beli oleh Black Diamond.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 15 Aug 2011, 15:02

Aku tgk dulu kat intersport murah, besar lak tu. Tu yang aku tertipu tu. Lantas aku pun beli lah.

Single wall fail la Nadir. Member aku beli Skinny Too MSR. Condensation air menitik. Tension la. Itu kat sana. Aku rasa kat sini lagi fail humidity tinggi. Breathable tak breathable.

Lagi satu membrane dia tak tahan lama2 condemn jadi serbuk. Tu aku tetap fan double wall. Takde masalah dan tak pening. Tapi kalau dah fetish light packing memang tak boleh lawan la single wall ringan.

Biber tu kecik tau ngam2 dua orang duduk dalam. Fly/Vestibule pun takde nak masak/letak kasut payah. Kalau nak vestibule mau tambah duit la towkay.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 15 Aug 2011, 17:18

ni berbanyak brands tapi boleh dapat tak dalam klang valley? kalau boleh kat area macam pj, subang, sunway, shah alam, klang..
i think paling best i kena pergi tengok and feel sendiri la..

mral
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 19 Jul 2011, 12:08

Re: Camp Tent suggestion

Post by mral » 15 Aug 2011, 17:35

[img][IMG]http://img717.imageshack.us/img717/2029 ... ent.th.jpg[/img][/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]

Ni ade tent dari Alps Moutaineering:
ALPS Mountaineering Zenith 3 AL Tent - 3-Person, 3-Season

# Factory-sealed seams for maximum weatherproofness
# Simple two pole free-standing design promotes easy setup-breakdown
# Full mesh walls offer superior ventilation
# Two roomy vestibules store extra gear and boots
# Mesh storage pocket organizes gear
# Two doors
# Fly securely buckles to tent
# Tent clips snap over poles for easy assembly
# Stakes and guy ropes included
# 3-person, 3-season
# Floor: 74x89", 40 sq.ft.
# Vestibule: 18 sq.ft.
# Height: 41"
# Stuff size: 21x6"
# Weight: 5 lb. 3 oz.
# Material:
# Fly: Urethane-coated polyester taffeta
# Floor: Urethane-coated nylon
# Poles: Strong and lightweight aircraft alloy aluminum
# Made in China.

Harga tambah tolak.. kalau tak kena tax dlm RM402 cmtu la..
yang 2P pun ade gak berat dia dlm 4 lb. 8 oz.

mral
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 19 Jul 2011, 12:08

Re: Camp Tent suggestion

Post by mral » 15 Aug 2011, 17:42

Image

ALPS Mountaineering Zenith 3 AL Tent - 3-Person, 3-Season

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by poncho » 15 Aug 2011, 17:45

Image
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 15 Aug 2011, 22:42

[img][IMG]http://img717.imageshack.us/img717/2029 ... ent.th.jpg[/img][/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]

Ni ade tent dari Alps Moutaineering:
ALPS Mountaineering Zenith 3 AL Tent - 3-Person, 3-Season

# Factory-sealed seams for maximum weatherproofness
# Simple two pole free-standing design promotes easy setup-breakdown
# Full mesh walls offer superior ventilation
# Two roomy vestibules store extra gear and boots
# Mesh storage pocket organizes gear
# Two doors
# Fly securely buckles to tent
# Tent clips snap over poles for easy assembly
# Stakes and guy ropes included
# 3-person, 3-season
# Floor: 74x89", 40 sq.ft.
# Vestibule: 18 sq.ft.
# Height: 41"
# Stuff size: 21x6"
# Weight: 5 lb. 3 oz.
# Material:
# Fly: Urethane-coated polyester taffeta
# Floor: Urethane-coated nylon
# Poles: Strong and lightweight aircraft alloy aluminum
# Made in China.

Harga tambah tolak.. kalau tak kena tax dlm RM402 cmtu la..
yang 2P pun ade gak berat dia dlm 4 lb. 8 oz.
4 lb. 8 oz? lebih kurang 2kg sahaja.. agak ringan tu!! tapi beratnya harga :( kedai mana ada jual ni?

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 114
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: Camp Tent suggestion

Post by khairil » 16 Aug 2011, 00:12

rasanya kat europe mmg ada mcm2 brand yg baguih2 tertakluk pada harga dan spesifikasi..yg agak murah bg omputeh ni mcm coleman, vango, etc dieorg punya harga 50euro, 100euro...sama ja mcm kita belanja rm50, rm100..

tp bila kita beli convert duit rm...huihh mmg naik berlipat-lipat-lipat kali la...termasuk harga postage...dan margin untung
dah jadi beribu la...silap2 bleh dpt sejibik moto sekenhen...kalau mcm bibler, blek diamond dah upper market kot... kalau company bawak masuk malaysia ni..silap2 nak dekat downpayment rumah kos rendah (70k) dah leh kaver....

http://www.simplyhike.co.uk/products/Va ... 0Tent.aspx

Features

* Pitching: Inner-first
* Now waterproof to 3000mm HH
* Flat groundsheet in porch area
* Part mesh inner door
* Sewn-In inner groundsheet
* Mesh ventilation
* Windows have internal curtains
* Fire retardant fabrics
* Storage solutions
* Lantern hook
* Supplied in handled carry bag


Specification

* Fabrics: Flysheet: Protex 3000 polyester embossed
* Inner: Breathable 190T polyester
* Groundsheets: Polyethylene 10,000
* Windows: 'Crystal Clear' PVC
* Poles: PowerFlex fibreglass
* Pitching time 10 mins
* Pack size 50 x 16 x 16cm
* Total Weight 2.75 kg

Price: £43.95 atau €53.87 atau $75.60 atau RM226.80...
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 16 Aug 2011, 08:02

Buat masa ni, Tokwan hanya tumpukan kepada 1 khemah dan 1 hammock saja. Khemah ialah Coleman Kraz X1, untuk single person, dan beratnya apabila di packkan ialah 1.6kg.

Hammock pulak, Tokwan suka gunkkan Hennessy A Sym Deluxe Hammonck. Ini single person hammock, dan apabila dipackkan, hanya 1.4kg. Kedua dua saiz setelah dibungkus ialah 1kaki X 6".

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 16 Aug 2011, 08:28

korang semua import camp tent punya.. wah.. takda local kedai yang jual brand2 tu?
dan saya nak cari yang 2-person punya..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by nadir » 16 Aug 2011, 17:30

korang semua import camp tent punya.. wah.. takda local kedai yang jual brand2 tu?
dan saya nak cari yang 2-person punya..
owh... ada bro.... boleh ushar sini - http://www.outdoordynamics.com.my/main. ... ent_page=1

kalau moondance I & II kena pre order , firefly ada ready stock.

kalau betul intrested harga boley runding :mrgreen:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 17 Aug 2011, 07:56

Kalau nak gna khemah biasa pun ok...contoh, ada Coleman, yang ringan dan small packnya , untuk 2 orang, buleh dapat kat Tesco atau Giant.
Cuma dia punya waterproofing kurang elok.
Tetapi kalau kita ikut peraturan berkhemah, iaitu lapik bawah khemah dgn groundsheet dan pasang fly sheet melindungi khemah, khemah tu lebih kurang saja dgn khemah import.
Tokwan ada beberapa khemah yang high quality dan juga normal saja. Yang normal tu brand dia Moby Garden dan SeaHawk.
Moby Garden ni dibuat diChina (oleh kilang yang sama yang buat khemah St AGnes)...dan Tokwan beli untuk test test saja. Dia guna aluminium poles...dan ada second layer. Air tak masuk kalau hujan lebat, tetapi ada kadang kadang tu menitis jugak.
Seahawk pulak jenis A shaped tent..dan beli kat tackle shop kat Beach Street.
Dua dua khemah ni bila pasang ground sheet dan fly sheet, kira sudah cukup comfy...jadi jgn kita dok kira nak beli yang mahai sgt, melainkan tent yang mahai tu ada kelebihan seperti better ventilation.

Tokwan beli Coleman tu dari Mudah.com sebab ada orang jual murah...sebab dia silap beli khemah.

Yang Tokwan beli Hennessy Hammock tu sebab Hammmock siam selalu pecah...hehehehe

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 114
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: Camp Tent suggestion

Post by khairil » 17 Aug 2011, 08:11

nak tanya, apa beza khemah 3 season dgn 4 season? sesuai ka dgn keadaan hutan/iklim kita ni?

brader nadir...moondance 2 tu mmg ringan ka? tak sampai 2kg, floor dia 10,000mm tpu..

tp tak mampu la den,..den boli fly dgn ground ja..
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 17 Aug 2011, 11:55

nak tanya, kalau nak pasang flysheet.. macam mana nak pasang? boleh tak terus letak flysheet direct atas tent saja atau kena ikat kat pokok supaya tak tersentuh tent?

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 114
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: Camp Tent suggestion

Post by khairil » 17 Aug 2011, 16:56

nak tanya, kalau nak pasang flysheet.. macam mana nak pasang? boleh tak terus letak flysheet direct atas tent saja atau kena ikat kat pokok supaya tak tersentuh tent?
aku penah buh fly atas khemah..tp kena gak ikat dihujung-hujung nya...kalau ujan lebat takda la dinding rasa dingin beku ja... hehehe
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 18 Aug 2011, 09:00

Jgn bagi fly sheet tersentuh khemah lagi baguih.

Khemah 3 season tak sesuai untuk cuaca sejuk atau salji atau winter...
4 season untuk semua iklim....kita disini 3 season leh guna, Tokwan suka yang summer punya.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Camp Tent suggestion

Post by Denan » 18 Aug 2011, 22:47

aku cuma pakai 'coleman sundome 2 tent' je... saiz 120cm x 200cm.. harga rasanya rm 199... berat 2.3 kg... jenis 2 layer...
stakat ni aku pakai xde masalah le... walaupun khemah ni utk 2 org tp kalo masuk yg jenis badan besar akan jd sempit... utk badan kecik ngam2... tapi beg kene letak luar lah, berat nya 2 kilo lebih tp kalo kongsi2 bawak xde masalah... makna nya pecah2kan khemah tu dan kongsi2 bawak akan jd ringan...

beg yg kat luar tu pandai2 lah balut jgn kene hujan dan embun... beg bashah ok g... jangan barang2 kat dlm tu bashah sudah... :mrgreen:

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 19 Aug 2011, 06:32

Sundome 2 tent ni kira baguih apa? Tak masuk air ...

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Camp Tent suggestion

Post by Denan » 19 Aug 2011, 19:19

Sundome 2 tent ni kira baguih apa? Tak masuk air ...
yap betul tok wan... stakat ni dah try kat g7 dlm keadaan hujan lembab dan kabus xde masalah... kat khemah pun dia ada tulis 'KEEPS YOU DRY... GUARANTEED'.
untuk yg budjet ciput cam aku nih ni lah yg terbaik :mrgreen:

User avatar
navilink
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 31 Jul 2011, 15:55

Re: Camp Tent suggestion

Post by navilink » 20 Aug 2011, 07:38

Sundome 2 tent ni kira baguih apa? Tak masuk air ...
yap betul tok wan... stakat ni dah try kat g7 dlm keadaan hujan lembab dan kabus xde masalah... kat khemah pun dia ada tulis 'KEEPS YOU DRY... GUARANTEED'.
untuk yg budjet ciput cam aku nih ni lah yg terbaik :mrgreen:
ada tak gambar yang sunrise sundome yang u guna tu? 2-layer 2.3kg saja??

Azman_202
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 30 Apr 2010, 11:26

Re: Camp Tent suggestion

Post by Azman_202 » 21 Aug 2011, 18:25

Sundome 2 tent ni kira baguih apa? Tak masuk air ...
yap betul tok wan... stakat ni dah try kat g7 dlm keadaan hujan lembab dan kabus xde masalah... kat khemah pun dia ada tulis 'KEEPS YOU DRY... GUARANTEED'.
untuk yg budjet ciput cam aku nih ni lah yg terbaik :mrgreen:
ada tak gambar yang sunrise sundome yang u guna tu? 2-layer 2.3kg saja??
ahah..sun dome 2 mmg selesa pakai sorang jer...kalau pandai masukkan dlm compression sack beso dia jadi lbh kurang 1.5l bottle air mineral

btw check PM bro navilink.. ada offer baik

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Camp Tent suggestion

Post by Denan » 22 Aug 2011, 16:20

Sundome 2 tent ni kira baguih apa? Tak masuk air ...
yap betul tok wan... stakat ni dah try kat g7 dlm keadaan hujan lembab dan kabus xde masalah... kat khemah pun dia ada tulis 'KEEPS YOU DRY... GUARANTEED'.
untuk yg budjet ciput cam aku nih ni lah yg terbaik :mrgreen:
ada tak gambar yang sunrise sundome yang u guna tu? 2-layer 2.3kg saja??
yap beratnya 2.3 kg... ni gambo nye test kat y.belar...

Image

Image

Image

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 23 Aug 2011, 07:44

Nampak gaya hangpa tak guna ground sheet....

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Camp Tent suggestion

Post by ikan-lelumba » 24 Aug 2011, 02:59

sorry bro, tersilap ttg beratnya.
ianya 1.95kg.
specnya klik link ni.

http://store.karrimor.com/karrimor-x-lite-1-tent-783203

rege kat uk kurang lebih rm300.
elom termasuk shipping.
aku mau tolak 4 rat je.
baru.. tak pernah pakai ini brg.

kalu khemah camni sesuai ke pakai utk hutan di malaysia?

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 25 Aug 2011, 09:19

Nampak macam lebih kurang konsepnya dgn Coleman Krax X1 yang Tokwan gunakan. Boleh guna, tapi ingat, pasang ground sheet dan flysheet. Kalau guna flysheet, cover second layer kat luar tu boleh buka, dan boleh dapat airflow yang lebih bagus, tidoq pun sejuk.

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Camp Tent suggestion

Post by blacksword » 23 Nov 2011, 12:30

penting ke ground sheet tok wan?
nak guna yang macam mana?

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 30 Nov 2011, 02:02

Aku punya 2 sen la.

Ground aku jarang pakai kalau hiking sebab weight factor. Tapi khemah aku floor dia watercolumn 10000mm jadi memang aku tak risau bocor. Kalau nak banding floor coleman tak sampai 1000mm watercolumn dia. Tu pasal tak tulis kat kotak. Jadi langit ngan bumi gak la. Kalau la tercocok duri kejap je boleh repair pakai Seam Grip atau Tenacious Tape. Duct Tape pun boleh gak.

Tapi kalau aku kayak dan weight bkn factor, aku bwk la ground. Sebab aku pakai ground untuk protect floor nak jaga khemah. Khemah mahal. Ground murah. Bukan untuk add waterproofing ke apa ke. Dan aku pakai ground khas untuk khemah aku. Selalu khemah elok mesti ada matching ground yang kita boleh beli sekali. Ada setengah boleh cover apsis punya area jadi extend sikit floor space khemah.

Ini kelebihan khemah yang elok sikit la berbanding khemah coleman etc etc. Kita punya total packweight rendah bila kita tak payah bawak extras mcm fly dan ground etc etc. Khemah Coleman 2p dah 4kg. Campur ground campur fly dah berapa? Kalau khemah modern 2p sekarang tak sampai 2kg. Setup dan simpan khemah pun senang tak yah nak kena lipat2 khemah bila nak simpan. Sodok je masuk stuff sack dia mcm pack sleeping bag. Jadi kita jimat byk masa dan juga tenaga masa pagi bila kita nak break camp nak gerak, atau petang bila sampai dan nak setup camp. Tenaga dan masa kita memang limited masa trip dgn makan tak seberapa jadi byk sebenarnya plus dia yang kita tak nampak sekali pandang.

Satu cara yang kita boleh buat untuk tanak air serap masuk dalam khemah yang watercolumn dia tak tinggi adalah jangan tekan floor tu dengan lutut ke atau kaki. Try spread weight kita secara rata dalam khemah. Lagi bagus kalau pijak carrymat sahaja dan jangan tekan floor. Sebab bila kita tekan floor tu pressure kuat atas area yang kita tekan dan air boleh serap masuk.

Aku skrg kalau sorang pakai antara Obi 2p (1.6kg takder ground 1.8 dgn ground)dan Esprit 2P (1.7kg takde ground 1.9kg dgn ground) dari Nemo Equipment, Ultima II dari Salewa (2.2kg takde ground, 2.5kg dgn ground).Asashi 4p (4.5kg) jugak dari Nemo Equipment kalau camp dengan family. 1p punya khemah aku takleh pakai la, kecik sangat bagi aku. Claustrophobia.

Image
Pacak je bwh wakaf. Fly pun takyah pasang haha..

Hammock aku pakai hammock siam dgn net mosquito macam Nadir jual harga RM65. Fly pakai dari Golite bila pakai hammock.

Aku bab weight ni memang sensitive sikit. Pasal aku byk buat trip solo dan bila solo tiap gram equipment kena hangkut sendiri. Rasa wooo. Lighter pun kengkadang aku bwk satu je. Baju aku hike semua aku potong label dia. Selagi boleh buang aku buang. Berus gigi batang potong. Tali khemah ganti yang nipis punya. Pancang ganti pancang syle needle stakes. Byk la lagi contoh benda merepek aku buat untuk save weight. Tapi bukan untuk solo je la bagus save weight. Kalau hiking biasa2 pun lagi selesa kalau pack tak berat. Tahun 2003 base weight equipment (beg tak masuk) utk hiking solo 3 season aku 11kg. Sampai tahun 2010 dah turun 8kg. Itu dah save 3 kilo. Itu makan dgn fuel untuk 6 hari extra tu. Itu juga bermakna kalau aku nak trek kejap weekend (3 hari 2 malam) aku punya pack boleh kurang 15 kg. Tak ke best? Masa aku start hiking sendiri satu hari aku jalan paling jauh 15km. Bila sampai tahun 2010 dgn equipment lagi ringan aku boleh sampai 30km sehari. Bukan sebab aku fit lagi. Tapi lebih kepada sebab beg dah byk ringan dari dulu. Tak cepat penat, turun bukit naik bukit pun tak sakit sangat.

P.S: Kalau nak beli khemah Nemo Equpment dah boleh beli kat aku skrg ni. Paling ringan la skrg ni dkt market. Kurang2 setengah kilo lagi ringan dari MSR kat Malaysia. http://www.nemoequipment.com

Ground yang macam karung beras tu ada jual kat mana2. Evergreen 8'x8' harga RM17.50. Berat ada setengah kilo gak rasanya. Ingat lebih la.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Camp Tent suggestion

Post by blacksword » 30 Nov 2011, 10:44

hu hu
terima kasih paham da....
kurang berat = kurang beban = lebih cepat = save tenaga = cover more distant

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Camp Tent suggestion

Post by irmuaaz » 30 Nov 2011, 12:25

Ha lebih kurang camtu la theory dia. Byk benda sebenarnya kita boleh buat utk save weight dan bukan aje tertakluk kepada khemah sahaja. Pakai setup memasak/dapur yang save gas (Primus ETA Power, Jetboil, MSR Reactor) boleh bwk gas kurang. Kalau pakai gas quality propane/butane tak yah bawak sebanyak gas cartridge butane. Greenhouse gases pun kita kurangkan bila pakai gas kurang. Jimat duit lagi.

Lagi satu bila cerita pasal weight khemah jangan tgk kat kotak je dia tulis apa. Timbang sendiri dulu baru kita tau weight dia sebenarnya.

Berat pack kita kena manage. Kalau tak manage jadi haru. Aku paling pantang bila orang bwk barang lebih2 lepas tu tak larat bawak campak je dalam gaung. Sampah pun sama, bila penat tak larat nak bawak campak dalam gaung. Aku tgk bukan peserta aja. Organizer pun ada yang 2x5 jadi macam mana nak tunjuk tauladan. Ada aku tgk selamba je campak puntung kat tanah lepas isap rokok. Ini semua sebab tak plan betul2 atau niat nak masuk hutan salah. Bangang organizer/guide camni pasal hancurkan periuk nasik sendiri dengan attitude camtu.

Jadi kalau rasa tak boleh bertanggung jawap dan kalau masuk hutan byk lagi meranapkan hutan tu pikir balik la kenapa nak beroutdoor ni. Niat nak tunjuk macho aku terror panjat gunung tu gunung ni ke? Atau nak nikmati keindahan alam? Kalau yang nombor dua memang tak tergamak nak buang sampah kiri kanan, bakar tin lah. Kalau niat memang yang pertama elok duduk rumah jelah.Kalau boleh bwk masuk bwk keluar. Kalau takleh jangan bawak.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Camp Tent suggestion

Post by Tokwan » 01 Dec 2011, 14:52

Hehehehe....Irmuaaz...la ni Tokwan dah malaih dah nak guna multi fuel stove ni...leceeee...

Tokwan suka guna alcohol stove, samada buatan sendiri dari coke cans atau jenis yang Tokwan beli dari Nadir dulu. Senang guna...nak masak air dan masak bubur nasi dan goreng ikan no problem. Masak makan tin pun no problem...ringan pun ringan..

Post Reply