Kelab pemilik Casio Protrek

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Denan »

matsaiko wrote:wahhh dah ramai2 ni bole wat trip protrek nih hahaha :lidah:
stujuuuu sgt abam mat....!!!! :mrgreen:

ekan_biliss
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 08 Sep 2006, 22:25
Location: group blakang

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by ekan_biliss »

prg40

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by JeNaL »

saya punya protrek nak kena melawat services center ni.... ada kluar word "OPEN" dan pastu semua function tak leh guna kecuali jam sahaja.... atau ada kengkawan pernah alami masalah yg sama...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by JeNaL »

casio PRO TREK error 'OP EN'

after google ni penyelesaiannya...nanti balik nak cuba

The problems is very simple: On the back cover (inside) is a little Cu metal Part. This part is glued to back cover using a poor glue (rubbered glue) and, in time, is moving from original position. You must put back this parts to original positin ( a little hole inside of back cover) and glue using a good glue. When the back cover is mounted , this part must have a ferm contact with two springs from mechanism (sensor for back cover open). If beatwin this springs isn't a electric short (using Cu metal parts) the internal mechanism of watch "see" the back cover is open and show "OPEN" on screen!

atau ini juga boleh membantu

http://kaliphonia.com/content/protrek/h ... p-en-error

http://forums.watchuseek.com/f17/protre ... 87270.html
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by matsaiko »

aku pernah kena camni ...semua malfunction kecuali waktu saja...punca terjadi sbb terjatuh ke lantai...pegi sev ctr dia buat kejap je...cas dlm rm12 ...dorg kata 'machine' dlm lari sket due to impact yg kuat akibat terjatuh.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by JeNaL »

jam saya dah ok dari "OP EN" error... heeheh repair sendiri lebih kurang 15 minit sahaja diperlukan. nanti saya upload cara-caranya
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by matsaiko »

JeNaL wrote:jam saya dah ok dari "OP EN" error... heeheh repair sendiri lebih kurang 15 minit sahaja diperlukan. nanti saya upload cara-caranya
terbaik
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Denan »

nak tanya... Protrek PRW-1500YJ-1JF Pathfinder ada 'Radio wave Atomic time reception'... ni apa funtion dia ye...

rid2uan
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 18 Nov 2009, 21:37

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by rid2uan »

Tumpang lalu...
Hamba ade sebutir prg-110vdr.

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by shah_1816 »

saye pun naik juin..tapi protrek twin sensor jelah..
model PRG-100T..
die nyer strap titanium..ngt nk tukar ke resin band (tali getah tu)..
selesa skit bwk masuk utan..
kawan2, abang2, bro2 ade yg tau x kat mane bleh order..TQ

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by matsaiko »

shah_1816 wrote:saye pun naik juin..tapi protrek twin sensor jelah..
model PRG-100T..
die nyer strap titanium..ngt nk tukar ke resin band (tali getah tu)..
selesa skit bwk masuk utan..
kawan2, abang2, bro2 ade yg tau x kat mane bleh order..TQ
cuba kol sini
Marco corporation
2, 2nd Floor, Jalan Segambut Wilayah Persekutuan, 51200
03-4043-8511
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by matsaiko »

sapa tau bagaimana nak calibrate altimeter secara betul dan tepat? yg aku dgr kena berada di point2 tertentu untuk mengambil tanda aras...betul ke? aku masih blur pasal ni...kalo perlu berada di point2 tertentu,apa kite wat satu outing disitu untuk belajar caranya..tapi kena ada seorang yg pandai la bab2 ni hehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by shah_1816 »

matsaiko wrote:
shah_1816 wrote:saye pun naik juin..tapi protrek twin sensor jelah..
model PRG-100T..
die nyer strap titanium..ngt nk tukar ke resin band (tali getah tu)..
selesa skit bwk masuk utan..
kawan2, abang2, bro2 ade yg tau x kat mane bleh order..TQ
cuba kol sini
Marco corporation
2, 2nd Floor, Jalan Segambut Wilayah Persekutuan, 51200
03-4043-8511
TQ abam matsaiko.. :wink: :wink:

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Denan »

matsaiko wrote:sapa tau bagaimana nak calibrate altimeter secara betul dan tepat? yg aku dgr kena berada di point2 tertentu untuk mengambil tanda aras...betul ke? aku masih blur pasal ni...kalo perlu berada di point2 tertentu,apa kite wat satu outing disitu untuk belajar caranya..tapi kena ada seorang yg pandai la bab2 ni hehe
nak calibrate aku x tau... yang outing tu aku stuju le... :mrgreen:

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by ironore »

Saya punya PRG 110..

tentang calibration tu...IMHO...cari batu tanda jalan... yang memang dah ada bacaan di buat oleh jabatan ukur dari paras laut.
DAn lagi satu...Bawak ke tepi Pantai...dan dari situ bacaaan juga boleh di ambil kira.
Aku pernah cuba calibrate jam ni masa pergi kat rumah api tanjung Tuan PD di sebelah belakang rumah api tu...
ada di buat batu tanda dari aras laut. Dan setiap kali aku turun kerja laut...aku akan tanya bebudak Surveyor...tanya berapa ketinggian. Tapi agak sukar utk buat calibration ni atas Kapal...pasal tarikan magnetic badan kapal.

Satu lagi masalah utk calibrate jam casio ni...tak boleh dapat accurate. pasal bacaan altimeter utk casio ni dia Measuring unit adalah setiap 5 meter dan bukan mcm SUUNTO...bacaannya adalah setiap satu meter..

mral
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 19 Jul 2011, 12:08

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by mral »

Aq pkai Protrek/Pathfinder yang triple sensor cam kt gambar yg mula2 tu tp bkn la titanium Resin band je yg button adjust ngn light kt depan tu kaler kuning. model ape xingat nnt nk check blk kt invois. So far kalau battery dh kt 'M' cas je kt matahari then jd full blk.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by matsaiko »

mral wrote:Aq pkai Protrek/Pathfinder yang triple sensor cam kt gambar yg mula2 tu tp bkn la titanium Resin band je yg button adjust ngn light kt depan tu kaler kuning. model ape xingat nnt nk check blk kt invois. So far kalau battery dh kt 'M' cas je kt matahari then jd full blk.
selama aku pakai ni x pernah bateri ke M ...asyik H je ..hehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by ironore »

matsaiko wrote:
mral wrote:Aq pkai Protrek/Pathfinder yang triple sensor cam kt gambar yg mula2 tu tp bkn la titanium Resin band je yg button adjust ngn light kt depan tu kaler kuning. model ape xingat nnt nk check blk kt invois. So far kalau battery dh kt 'M' cas je kt matahari then jd full blk.
selama aku pakai ni x pernah bateri ke M ...asyik H je ..hehe
baru beli memang le..H... :tembak: :tembak: :tembak: :tembak:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by matsaiko »

aku beli secondhand je ...usianya dh 4 tahun :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by shahrul »

matsaiko wrote:sapa tau bagaimana nak calibrate altimeter secara betul dan tepat? yg aku dgr kena berada di point2 tertentu untuk mengambil tanda aras...betul ke? aku masih blur pasal ni...kalo perlu berada di point2 tertentu,apa kite wat satu outing disitu untuk belajar caranya..tapi kena ada seorang yg pandai la bab2 ni hehe
saya compare dgn gps je lepaih tu kasi sama bacaan dia
so far okay je rasanya :minum:
_________________
_________________

User avatar
semut_api
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 20 Sep 2007, 12:55
Location: di puncak tipu.
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by semut_api »

aku pakai PRG40.. tp skrg kalau mau tekan compass ade tulis "RECO"... apekehal nye der..? mau kene tuko betri ke? dah la 4 bijik tu wooo.. ade sape2 yg pakai prg40..? brape bajet nk tuko bateri...
Image

zulk2
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 20 Jan 2012, 16:55

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by zulk2 »

salam..baru angkat prg510gb,belum abis godek2 lagi.. :)
selain marco,kat mana bleh dapat resin band ye??kedai2 jam ke?agak2 berapa harganya??area kl..tq..

JEEP32
Pendaki Gunung
Posts: 59
Joined: 27 Oct 2009, 13:45

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by JEEP32 »

kawan pun pakai PRG-130Y.... dah test dalam selut paya bakau n simpan dlm peti ais 1 hr-terbaekk :D
It's a Jeep thing...
You wouldn't understand

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Tokwan »

Bini Tokwan pandai pandai pegi beli Protrek 250T. Selama ni yang aku perlukan cuma GPS Garmin 60CSX aku ja...la ni dia pi beli jam ni kat aku....Triple Sensor dan Tough Solar.
Ada buku manual ....aku dah naik pening.

Sapa kat belah Penang atau Kulim boleh tolong train aku guna jam ni wei.....terutama bab penggunanan Barometer dia, apa guna menatang ni pun aku tak tau....Nak kena calibrate pulak ka?
Lecve betui bini aku......sapa sapa leh tolong Tokwan.....calling calling....
Tak kisah kena bayar pun tak pa...janji bini aku tak ingat aku ni lembu...bagi barang tapi tak tau guna.....

User avatar
Mancis
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 24 Jun 2012, 12:18

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Mancis »

Image

Gambar kat atas adalah contoh jam yang saya sangat sayang walaupun dah tahap boleh masuk muzium. Mohon nasihat kawan-kawan kat sini kalau-kalau tau tempat repair jam yang boleh dicadangkan. Terima kasih.

User avatar
Mancis
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 24 Jun 2012, 12:18

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Mancis »

Mancis wrote:Image

Gambar kat atas adalah contoh jam yang saya sangat sayang walaupun dah tahap boleh masuk muzium. Mohon nasihat kawan-kawan kat sini kalau-kalau tau tempat repair jam yang boleh dicadangkan. Terima kasih.
Maaf. Ada sedikit kesilapan, Model jam Casio yang saya ada adalah ATC-1000. Harga dia dulu RM270.00. Rupa dia macam ni:

Image

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by adventure inc »

Tokwan wrote:Bini Tokwan pandai pandai pegi beli Protrek 250T. Selama ni yang aku perlukan cuma GPS Garmin 60CSX aku ja...la ni dia pi beli jam ni kat aku....Triple Sensor dan Tough Solar.
Ada buku manual ....aku dah naik pening.

Sapa kat belah Penang atau Kulim boleh tolong train aku guna jam ni wei.....terutama bab penggunanan Barometer dia, apa guna menatang ni pun aku tak tau....Nak kena calibrate pulak ka?
Lecve betui bini aku......sapa sapa leh tolong Tokwan.....calling calling....
Tak kisah kena bayar pun tak pa...janji bini aku tak ingat aku ni lembu...bagi barang tapi tak tau guna.....

hahahaha
dah buleh ka tokwan? tak buleh lagi meh turun penang bawak buku manual tu skali, kita study sesama.. nak gak godek2 PRG250 nie :roll:
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
buDak gUnUng
Pendaki Gunung
Posts: 63
Joined: 13 Mar 2009, 23:31

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by buDak gUnUng »

Salam...

Aku ni kene masalah yg sama... Tapi masalah yg paling beso skarang ni dia ckp arab pulak raca2 nyer... Buleh tulung translate kn dlm bahaya yg lebuh mudah phm x? Tima kasih abg....

JeNaL wrote:casio PRO TREK error 'OP EN'

after google ni penyelesaiannya...nanti balik nak cuba

The problems is very simple: On the back cover (inside) is a little Cu metal Part. This part is glued to back cover using a poor glue (rubbered glue) and, in time, is moving from original position. You must put back this parts to original positin ( a little hole inside of back cover) and glue using a good glue. When the back cover is mounted , this part must have a ferm contact with two springs from mechanism (sensor for back cover open). If beatwin this springs isn't a electric short (using Cu metal parts) the internal mechanism of watch "see" the back cover is open and show "OPEN" on screen!

atau ini juga boleh membantu

http://kaliphonia.com/content/protrek/h ... p-en-error

http://forums.watchuseek.com/f17/protre ... 87270.html

johariaris
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 21 May 2012, 12:40

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by johariaris »

PRG-500T tahun lepas beli

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Tokwan »

adventure inc wrote:
Tokwan wrote:Bini Tokwan pandai pandai pegi beli Protrek 250T. Selama ni yang aku perlukan cuma GPS Garmin 60CSX aku ja...la ni dia pi beli jam ni kat aku....Triple Sensor dan Tough Solar.
Ada buku manual ....aku dah naik pening.

Sapa kat belah Penang atau Kulim boleh tolong train aku guna jam ni wei.....terutama bab penggunanan Barometer dia, apa guna menatang ni pun aku tak tau....Nak kena calibrate pulak ka?
Lecve betui bini aku......sapa sapa leh tolong Tokwan.....calling calling....
Tak kisah kena bayar pun tak pa...janji bini aku tak ingat aku ni lembu...bagi barang tapi tak tau guna.....

hahahaha
dah buleh ka tokwan? tak buleh lagi meh turun penang bawak buku manual tu skali, kita study sesama.. nak gak godek2 PRG250 nie :roll:
Masih dok merangkak lagi....nanti bila senang...la ni bulan posa...nak naik scrambler nak merentas benua dari Padang meiha ke Bukit Gambir...ni teghasa peghit la jugak...sat lagi sampai kedai Nadir...jenuh nak kena order ayaq la pulak...kaco.....tunggu mana mana weekend ni.
:lidah:

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by shahrul »

PRG 130T-7VDR saya sudah tiada :(

terhilang/tercicir pd trip rabong 30/8 yg lepas
_________________
_________________

atomic
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 21 Oct 2008, 11:00
Location: kedah
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by atomic »

:( Alamak encik sharul, sdih tu, sy tumpang simpati ye.. Insyaallah nnti ada rezki dpt blik yg lain..
====

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Denan »

shahrul wrote:PRG 130T-7VDR saya sudah tiada :(

terhilang/tercicir pd trip rabong 30/8 yg lepas
xpe shahrul ada rezki angkat baru... :mrgreen:

fuardo
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 10 Jul 2012, 13:33

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by fuardo »

Aku pakai PRG-130Y

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by shahrul »

@atomic: insyaallah..

@abg nan: mau angkat baru tapi mcm mau tunggu model baru protrek la..sambil kumpul dana dulu :lidah:

@fuardo: welkam tuda kelab!
_________________
_________________

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Denan »

a'ah alang2 nak angkat baru baik tunggu model baru kuar ye dak... kalo dah sambo kang upload gambo kat sini ye... bagi kitaorg jeles :mrgreen: :keke:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by seper4alif »

Image
CASIO PRT-1GP-N1T ProTrek World First Satellit Navigatorrrr

nak keluar kelab.....
nak jual rm1000 negro sampai putih :)
masih berfungsi
masih lawa
masih dara
masih di gunakan
masih ada lagi....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by Denan »

walaweh tebaek tu en. atan... apa pasal mau tolak... mau angkat protrek model baru ka :mrgreen:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by seper4alif »

dok ah... mahu maintain sama rolex saja.... hee heee
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Post by burningredberry »

As salam
Sy ahli baru, nak join gak..heheh

Model:PRG-250T

Image
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

Post Reply