Page 1 of 8

Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 30 Dec 2011, 02:11
by matsaiko
Jom kite berkumpul disini dah share apa2 maklumat tentang jam kesayangan kita hehehe

aku pakai model ni:
Casio ProTrek Titanium Triple Sensor 80 PRG-80T-7VDR
Image

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 30 Dec 2011, 02:21
by biNGai
ini jam kalo time bkan tgh transform camne bentuk robot dia ek?

ahakss..

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 30 Dec 2011, 02:25
by matsaiko
hehehe irox apa bole bikin????

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 02 Jan 2012, 09:10
by azhaar
Salam,
Aku punya PRG-50. Tebal gedabak :lol:
Beli kat pertama dlm 10 tahun lepas
Bateri penah tukar sekali kat segambut
Buku manual ntah hilang kat gunung mana :|
Mintak tolong sesiapa yang tahu ajar camana nak calibrate compass dan altitute

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 02 Jan 2012, 11:33
by matsaiko
Mintak tolong sesiapa yang tahu ajar camana nak calibrate compass dan altitute
aaaa joma share cemana nak calibrate

matsaiko - PRG 80T
azhaar - PRG 50
hazzri - pro trek prg130Y
shahrul-PRG 130T-7VDR
petis tekan - PRG-40
jenal -PRG 80T
kayrol - PRG 110
denan - PRG 130Y
pachio - PRG40
nazryst - PRG-500T-7V
atomic - PRG 110Y

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 02 Jan 2012, 11:39
by adventure inc
hazzri - pro trek prg130Y

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 02 Jan 2012, 13:17
by shahrul
wah cik mat semenjak ade protrek ni cepat je bukak kelab :lidah:
btw, saye PRG 130T-7VDR

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 02 Jan 2012, 21:48
by matsaiko
hehe syahrul saje meriahkan sosana...asyik kelab beg je hehehe

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 03 Jan 2012, 01:14
by petis tekan
matsaiko - PRG 80T
azhaar - PRG 50
hazzri - pro trek prg130Y
shahrul-PRG 130T-7VDR


pergghhh... sume angka beso2 je kat blakang... saya punya kecik jer..
tambah lagi sowang ni hah...
Jai- PRG-40... hikhukhik :oops:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 03 Jan 2012, 10:46
by Luarpintu
pergghhh... sume angka beso2 je kat blakang... saya punya kecik jer..
tambah lagi sowang ni hah...
Jai- PRG-40... hikhukhik :oops:[/quote]

Image

PRG-40 wow!Sy minat sgt tu..klu xsilap model dia camni kan? :lidah:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 03 Jan 2012, 23:01
by atomic
Wah Sudah Ada Kelab Protrek, Bleh Dpt Info Psal Calibration Ape Ptt Ni..

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 02:53
by matsaiko
prg 40 dan 50 ni selain triple sensor ape function yg ada? sapa ada pakai lagi first model protrek ni? zaman dual sensor dan tiada sistem tough solar lagi?

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 02:54
by matsaiko
Wah Sudah Ada Kelab Protrek, Bleh Dpt Info Psal Calibration Ape Ptt Ni..
tengah tunggu otai2 protrek ni masuk huhu

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 02:57
by matsaiko
Casio Service Centre

Marco corporation
2, 2nd Floor, Jalan Segambut Wilayah Persekutuan, 51200
03-4043-8511

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 03:23
by matsaiko
Protrek: Triple Sensor, Wave ceptor (PRW-5100) Series (DEC 2011)
Protrek: Triple Sensor, Wave ceptor (PRW-2500) Series (OCT 2011)
Protrek: Triple Sensor (PRG-250) Series (SEP 2011)
Protrek: Triple Sensor (PRG-510GB,PRG-200GB) Series (SEP 2011)
Protrek: Triple Sensor (PRG-510) Series (JUN 2011)
Protrek: Triple Sensor (PRG-110C) Colorful Series (DEC 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-500Y) Series (DEC 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-240) Series (DEC 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-240) Series (OCT 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-500G) Series (SEP 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-110C) Colorful Series (MAY 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-200A) Series (MAY 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRW-2000A) Series (APR 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-500) Series (APR 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRW-5000) Series (APR 2010)
Protrek: Triple Sensor (PRG-130Y) Series (DEC 2009)
Protrek: Triple Sensor (PRW-2000) Series (SEP 2009)
Protrek: Triple Sensor (PRG-200) Series (SEP 2009)
Protrek: Ultra-Thin,Multiband 6 Limited Edition (PRX-2000YT Series (SEP 2009)
Protrek: Triple Sensor (PRG-130GC) Series (AUG 2009)
Protrek: Triple Sensor (PRG-130GB,PRG-110GB) Series (NOV 2008)
Protrek: Triple Sensor (PRG-110Y) Series (NOV 2008)
Protrek: Twin Sensor (PRG-140) Series (AUG 2008)
Protrek: Triple Sensor (PRG-130) Series (MAY 2008)
Protrek: Triple Sensor (PRG-110) Series (APR 2008)
Protrek: Triple Sensor (PRG-110G) Series (NOV 2007)
Protrek: Triple Sensor (PRG-120) Series (SEP 2007)
Protrek: Tide Graph Tough Solar (PRS-500) Series (DEC 2006)
Protrek: Triple Sensor (PRG-100) Series (SEP 2006)
PROTREK: Triple Sensor (PRG-90) Series (MAR 2006)
PROTREK: Triple Sensor (PRG-80) Series (MAR 2005)
PROTREK: Triple Sensor (PRG-70) Series (JUL 2004)
PROTREK: Triple Sensor (PRG-50) Series (MAR 2004)
PROTREK: Triple Sensor (PRG-60) Series (MAR 2004)
PROTREK: Satellite Navi GPS (PRT-1GP-N1T) Series (JAN 2000)

source:Google

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 07:31
by shahrul
nak kalibrate ape cikmat?

mende ni ikut model jam jugak..tak sama semua model.. biasa ada dalam buku manual dia
kalo PRG-80 cer tengok sini http://ftp.casio.co.jp/pub/world_manual ... qw2894.pdf

bukak page 11 kalo nak kalibret bearing reading cenggitu
dia ckp gak battery power level indicator kena ada pada "M" or "H" sebelum proses calibrate boleh dilakukan

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 07:38
by shahrul
sesapa yg ilang buku manual die atao kena carik dek tikus boleh download PDF file kek sinin..
http://world.casio.com/wat/download/en/manual/
Use this page to download a copy of CASIO watch manuals in PDF format. To download a PDF file, enter the four-digit (or three-digit) module number marked on the back cover of your watch.
mcm sy punya PRG-130T 4-digit module no. dia 3135.. lain model lain la buku manual dia ye dok? :wink:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 14:13
by matsaiko
shahrul
aku ada manual book 8T Module no. 2894 :)
cuma tak study lagi hehe

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 14:15
by matsaiko
apa kelebihan/kelemahan resin band dan titanium? jom share ...

aku tak gemar pakai resin sbb gatal kulit bile berpeluh..

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 04 Jan 2012, 17:29
by shahrul
shahrul
aku ada manual book 8T Module no. 2894 :)
cuma tak study lagi hehe
hahah..gitu ke ghupenye..
belek2 la buku tu, tapi senang pakai PDF tu je.. Ctrl+F carik je tajuk yg kita suka :lol:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 05 Jan 2012, 13:07
by JeNaL
Jom kite berkumpul disini dah share apa2 maklumat tentang jam kesayangan kita hehehe

aku pakai model ni:
Casio ProTrek Titanium Triple Sensor 80 PRG-80T-7VDR
Image
aku pun ini model jugak...

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 05 Jan 2012, 21:54
by kayrol
wah syok-syok dah ada kelab pro trek pulak,
aku ada seketul pro trek PRG 110.
....
bukan setakat pakai atas gunung, buat diving pun pernah....

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 06 Jan 2012, 01:26
by matsaiko
ok updated..welkam to da club :D

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 09 Jan 2012, 11:28
by Denan
aku pakai PRG-130Y... :minum:

Image

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 10 Jan 2012, 00:40
by matsaiko
welcome denan..wah ramainye pakai prg 130 heheh

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 10 Jan 2012, 01:18
by pachio
Nak join club gak..ada seketul prg 40

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 10 Jan 2012, 10:37
by matsaiko
welkam pachio :D

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 10 Jan 2012, 22:38
by nazryst
ni model aku pakai...PRG-500T-7V...

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 10 Jan 2012, 23:16
by shahrul
ni model aku pakai...PRG-500T-7V...
lawa model ni bang, teringin gak nak pakai dulu tapi dari pandangan saya yg jahil ni mcm susah je nak adjust jarum jam analog tu dgn digital kasi synchronize :lol:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 11 Jan 2012, 20:34
by atomic
Sebijik prg 110y dari stor buruk saya... :)

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 11 Jan 2012, 21:29
by matsaiko
welkam nazryst+ atomic

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 12 Jan 2012, 14:15
by nazryst
ni model aku pakai...PRG-500T-7V...
lawa model ni bang, teringin gak nak pakai dulu tapi dari pandangan saya yg jahil ni mcm susah je nak adjust jarum jam analog tu dgn digital kasi synchronize :lol:
takder synchronize bang.... memang dah auto bang... bukan setakat auto masa bang... running time pun auto synchro bang... mana mana pusing... sama ada set tak set... analog dan digital second tetap synchro... teknologi dah mantap banggg..

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 13 Jan 2012, 05:54
by CRAZYhAMStER
PRG-90-1VDR

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 27 Jan 2012, 16:04
by maxevan
PRG-130Y

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 08 Feb 2012, 16:10
by azliePSG
nak join lah, PRG 80

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 16 Feb 2012, 00:39
by nadir
nak join gak, tapi casio protrek twin sensor aku dah lingkup, puas hati la jugak pakai dekat 10 tahun lebih... baruuu saja buang masa dok kemas bilik harituh.

boleh join ke en matsaiko? hehehe(

besnyeee tengok model baru maru... masalhnya saya tangan kecik, kalau pakai nampak macam pakai jam dinding.... :(

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 16 Feb 2012, 11:18
by Freelance
dah lama ngidam jam Pro-trek.. selalu belek2 kt kedai jam pertama kompleks.. tapi saiz besar2.. nampak besar sangat bila dipakai kt pergelangan saya yang comel ni.. nak cari yang sesuai..kalo ada yg tomei2 leh lah saya beli..ahaks!!!camner pun saya peminat jam brand 'Casio' hehehe!!!

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 17 Feb 2012, 11:59
by seichinakamura
salam..saya and the geng pun join jugak :D

PRG-70 ~ PRG-130Y

ni masa kat tahan, yang paling hampir pun jam paling baru tu...yang lain semua drift, tak reti nak calibrate cam mane..huhu, kalau ada info kongsi ye..

Image

zainul ariffin

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 18 Feb 2012, 02:45
by matsaiko
wahhh dah ramai2 ni bole wat trip protrek nih hahaha :lidah:

Re: Kelab pemilik Casio Protrek

Posted: 18 Feb 2012, 10:08
by shahrul
hahah trip protrek pun ada ke?
jumle bulih kalibret sama2 :minum: