Page 1 of 1

Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 15 Feb 2012, 15:11
by nadir
baru dapat info bagi semua pengguna gas tin panjang.

Kalau guna dengan dapur remote ( macam firemaple spider stove - fms 100 , fms 105 , fms 104 etc ) bersama adapter ( lindal ) sila pastikan notch atau lekuk pada tabung gas tersebut berada di bahagian atas.

Ini adalah kerana dalam tabung gas tu, ada satu paip plastik yang hujungnya sama arah dengan notch tersebut. Kalau notch tersebut berada di bahagian bawah atau mengiring, hose tersebut akan terendam dalam cecair gas, dan dapur akan mengeluarkan api kuning / flare up ( kecuali dapur FMS 100 dan FMS F2 )

boleh tengok gambar kat bawah ni supaya lebih jelas. pastikan hose putih tu menyedut gas sahaja, bukan cecair - so ada dua cara, samada tegakkan tabung gas, atau kalau nak baringkan, pastikan notch tu berada di bahagian atas.

harap dapat membantu .

Image

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 26 Feb 2012, 15:23
by che'gu
Terima kasih atas perkongsian berguna ini...

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 11:11
by biNGai
time kasih ahmad nadiaq..

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 11:16
by maxevan
thanks for the info..very helpful

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 11:18
by matsaiko
gud info

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 11:31
by betterman
Thx

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 11:45
by Rob
oooo.. cam tu. hehe. thanks for the info.

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 17:16
by nadir
sama sama geng...

ada customer dok complain, dapor rosak, dapor api tak bes, api merah, terbakar bulu lengan , sekarang baru tau pasai apa....

mintak kawan kawan kongsikan dengan kengkawan lain agar keselamatan dan keselesaan terjaga.

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 18:23
by mizi
sama sama geng...

ada customer dok complain, dapor rosak, dapor api tak bes, api merah, terbakar bulu lengan , sekarang baru tau pasai apa....

mintak kawan kawan kongsikan dengan kengkawan lain agar keselamatan dan keselesaan terjaga.
nak sesuai dgn dapur2 ni kena guna selalu..aku dedulo mula2 pon selalu tebakar lengan jaket abis bagai la...tp skrg aku da serasi dgn dapur2 jenis spider ni..apapon tima kasih ats info

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 06 Mar 2012, 19:55
by kacang
Terima kasih berkongsi maklumat... :D

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 07 Mar 2012, 00:07
by adventure inc
tak ingat sy baca kat mana dulu; kalau canister tu ditegakkan, pembakaran & penggunaan gas lebih efficient.
bila guna sy selalu bagi canister tu berdiri so takde masalah api besar sambar2 lengan.
the best cam kata abam mizi, kena suaikenal bermesra ngan dapur anda baru leh serasi... tq for sharing

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 07 Mar 2012, 11:05
by arejent
waaa.... Terimas Mas Nadir... Info sgt berguna...

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 07 Mar 2012, 11:25
by nadir
macam ni , baru nampak terang sket.

Image

:minum:

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 10 Mar 2012, 03:17
by ajidellgado
info berguna..tq!!

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 21 Mar 2012, 09:08
by pulut_itam
Oo..baru ler tahu...
Terima kasih....

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 22 Mar 2012, 15:34
by hcyongs
Terima Kasih... Betul2 panduan yang berguna

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 24 May 2012, 03:00
by sukahatiadam
nice info . thanks .

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 22 Oct 2012, 10:01
by azkramm
sabtu lepas baru mendaki gunung dato'. Saya baru 2 kali pakai stove kovea jenis tin panjang ni. Mak aiii... sekali api kuning menyala tak ingat duniaaaaaa...bila saya tegakkan tin tu baru api dia ok.

saya pernah baca info ni dulu, tapi tak perasan sangat. So pagi ni baru nak review balik.. skrg baru paham. memang betul..pengalaman tu penting.

terima kasih atas info yang berguna ni

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 22 Oct 2013, 13:15
by Tok Uban
Nadir,
baru ni guna 105 kat telok Kampi...notch dok atas masih flare la...lepaih tu bila buntut tin gas tu di naikkan, flare tadak...apa pasai aa?

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 03 Mar 2015, 09:29
by bargading
Paling selamat rasanya posisi tegak.
Ooo ada posisi baring yg tertentu, patut arr stove kdg2 api x best, x biru ... ini laa sbbnya baru tau

Re: Pemilik dapur remote canister / firemaple - sila baca

Posted: 03 Nov 2015, 09:56
by bargading
test test