GPS Technology

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

calcheuts
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 18 Mar 2006, 14:25
Location: pagar ruyung

GPS Technology

Post by calcheuts »

Topic ini membincangkan perkembagan teknologi GPS yang terkini dan segala teknologi yang berkaitan pemetaan yang dapat membantu trekker.

ader pertanyaan sedikit ..kenkadang pengunaan gps dan kompas pada
tempat tertentu adakala tidak dpt digunakan tp paling tepat,serta banyak kegunaan ialah kompas,sebab bebaru nih saya dan kenkawan gunakan gps tpi mengalami masalah sebab tak dapat detect kwsn tersebut ,menjadi hal lagi ...kawasan tu ada penghuni berhijab... :) [/quote]
selamatkan hutan kita ...kita selamatkan hutan..hutan kita selamatkan..hemoh..hemoh..hemoh

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

calcheuts wrote:ader pertanyaan sedikit ..kenkadang pengunaan gps dan kompas pada tempat tertentu adakala tidak dpt digunakan tp paling tepat,serta banyak kegunaan ialah kompas,sebab bebaru nih saya dan kenkawan gunakan gps tpi mengalami masalah sebab tak dapat detect kwsn tersebut ,menjadi hal lagi ...kawasan tu ada penghuni berhijab... :)
pendapat saya le...

Gps digunakan untuk menyemak kedudukan kita...tahap ketepatan nya bergantung jugak pada jenis ..
peta ada skala tetapi GPS ada ralatnyer...
ketepatan jugak bergantung pada signal yg dapat dari satelite dan beberapa faktor yg boleh mengganggu terutamanya halangan awan tebal(hujan), pokok, di lurah/ gaung d sebagainya...

Tidak dapat detect sesuatu kawasan tersebut disebabkan ...camna nak cite ye..bayangkan peta dah ada skala / ralat tertentu dan GPS ada ralat jugak ..jika lau kita baca peta dan koordinat GPS dengan kedua2 nyer ada ralat maka akan bertambahle ralatnyer...kesimpulannya kemungkinan tempat tu ada dikawasan berhampiran tetapi kena cari sikit2..(kalau salah tolong tegur ok)
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Xpeditor
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 01 Feb 2006, 00:42
Location: Ipoh

Post by Xpeditor »

rembau..nasib baik ler GPS ader error..pastu map pun ader gak die punyer error dlm julat tertentu...pastu mase msuk kedudukn puncak lak sib baik ader lari skt lg..heh.heh...klu tidak mase gi gerah ari tu alamatnyer terkedu le kite rembau... :!:
Fight No More
Dream No More
Walk No More
Let Nature Run its Course

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

gps tu kalau nak lagi accurate sikit guna datum kertau...
west malaysia guna kertau....
tapi ini utk peta lama-lama lah....
kalau peta baru guna global datum malaysia (gdm)
sbb gps aku tuh guna datum us punya....
aku pun baru tau pasal datum kertau nie....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

betterman wrote:gps tu kalau nak lagi accurate sikit guna datum kertau...
west malaysia guna kertau....
tapi ini utk peta lama-lama lah....
kalau peta baru guna global datum malaysia (gdm)
sbb gps aku tuh guna datum us punya....
aku pun baru tau pasal datum kertau nie....
secara am, gps bagi kedudukan kita samada tepat atau tak tepat. itu terpulang kpd pengalaman untuk kita sendiri buat adjustment di antara signal gps, topo dan kedudukan sebenar (base on terrain)

kalau signal gps 3D, memang tepat sebab ada satelite dari tepi dan tengah, so pakai axis x-y-z, tepat kedudukan n ketinggian.

kadang2 dalam valley, mungkin ada 4 satelites dari axis z, tak ada signal dari axis x ataupun y, so mungkin hanya dapat 2D reading saja. itu masa adjustment kita kena lah based on actual terrain.

GPS terkini ada function penutaran ke RSO grid dipakai topo malaysia. senang cari kedudukan atas topo. tapi kalau 2D, mungkin kena self adjust juga. so datum memang mustahak.

saya berniat menulis satu arktikel ke STAR for introduction of trail blazing, ada case study signal gps...dll kena ambil sikit masa tidy up my record....
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

good work goh
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

after reading goh punyer statement terus belek gps.
tp, 60csx ni lain sikit. bila dapat signal more than 3 sats, it will display "3d", if dapat signal 3sats, or less, akan display "2d"... regardless of the axis.

no wonder... haritu g trekking kat nuang (gear testing)... sometimes the margin of error very high. but, never lose the signal. next time kena tgk betul2 2d or 3d, pastu, tgk sats kat axis mana. :roll:
Last edited by fs on 08 Jun 2006, 13:59, edited 1 time in total.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Bett kau punya magellan ok siut....

dapat signal kena at least 3 setalite baru boleh mark dan paling baik tunggu di auto generate reading tu sendiri......signal best beb lu punya tools

tapi kalau tempat signal kurang dari 3 boleh mark tapi kena refer topo jugak le...sebab macam cs goh kata tu.....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

bett/goh/rembau,
magellan punya ada margin of error tak? kalau ada, what's the range?

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

fs wrote:bett/goh/rembau,
magellan punya ada margin of error tak? kalau ada, what's the range?
fs
tak pasti dengan M330 saya. kalau ada pun untuk US saja......semua info dipakai luar US, hanya sebagai reference saja :D

secara am
3D at least 4 satelites and above
2D at least 3 satelite

tapi
4 satelites tak mesti 3D
itu hari dalam hutan Tg Malim saya dapat keadaan ini, atas balak lama, banyak canopy. semua signal dari satelites di tengah2 bulat. (z axis)
so tunggu2 pun 2D saja.....he he he

ini sebab say terfikir masalah ini, mungkin kena check signal satelite dari mana (axis)
so if using my assumption, if 2D signal fron x,y,z signal (tengah, kiri/kanan, ats/bawah) mungkin location tepat juga. ketinggian mungkin out

harap kita semua bolek conclude our obseversion dengan banyak2 pengalaman kita....:)
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

goh,
itu lah, i pun tak terfikir nak check 2d or 3d. cuma time tu, i notice accuracy range very high (at best +/-20 feet, at worst +/-100 feet). walaupun itu tak bermakna reading tak betul, tapi, risau la juga. takkan nak cakap kat orang tracklog and waypoint tu accurate dalam range +/-100feet? :D kalau macam tu saya pun tak confident nak bagi org pakai tracklog saya. :cry:

i pun pernah terbaca about 2d, 3d, x-y-z axis. cuma time tu, tak terfikir. kat rumah reception ok. baca you punya statement baru terfikir!!! hmmm :cry: time tu baru nak tgk check kat manual and belek gps... too late. :oops:

btw, kalau 1 group bawak 3 set gps, dapat reading berbeza, macam mana nak tahu mana satu yang accurate?

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

pssst... aritu kata mau buat gps clinic? bila lagi? just nak tengok magellan punya macam mana. lagi byk exposure, lagi byk information... lagi senang faham... right? :)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

goh
my gps buleh baca 3d ke?

kalau kita buleh lepak sama-sama minum-minum pun ok....
me, goh and fs semuanya tingal kat puchong...
rembau pulak tinggal kat equin park, dekat lah tuh dengan puchong...
amacam, teh tarik session???
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

betterman wrote:goh
my gps buleh baca 3d ke?

kalau kita buleh lepak sama-sama minum-minum pun ok....
me, goh and fs semuanya tingal kat puchong...
rembau pulak tinggal kat equin park, dekat lah tuh dengan puchong...
amacam, teh tarik session???
Bett
Boleh, kalau dapat signal satelites yang cukup, iaitu lebih 3.....

boleh juga.....teh tarik session

fs
good question........
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

apa yang penting ..bagaimana nak menukar / membaca koordinat dalam peta suapaya GPS dapat digunakan atau menyemak bacaan koordinat yg diterima berbanding Peta untuk dipastikan kedudukan terkini....

latitude nie kalau pada peta adalah diselah kiri/ kanan peta ...di Malaysia bacaan N (Utara)...

longlititude pula dibaca pada atas/ bawah peta....yang mengambarkan E (Timur)

Persilangan ni adalah lokasi anda dan ianya juga boleh dibaca menggunakan kod (secara formal panggil apa ye?) yang terdapat pada peta yang mengandungi enam angka....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Original post by cs Goh


kadang2, GPS bagi punya reading ada tak tepat sikit, samada latitude salah ataupun longtitude salah

dah 2 kali berlaku dgn M330 saya, kedua-duanya lontitude tak tepat. sekali atas Semangkok, sekali atas Bintang False. tapi Latitude betul.
so jangan percaya 100% kpd GPS, kena adjust sikit atas topo mengikut terrain sebenar (pengalaman mustahak) kalau perlu

itu kod panggil RSO grid line yang digunakan oleh topo malaysia. dalam bahasa GPS, itu map Datum. GPS modem sikit seperti Garmin etrak boleh convert latitude/longtitude terus kpd RSO grid line kalau GPS support RSO dalam coordinate system. masalah setting saja

banyak lagi saya kena belajar...susah jadi pelajar untuk kelas nature
_________________
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:18, edited 2 times in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

itu kod panggil RSO grid line yang digunakan oleh topo malaysia. dalam bahasa GPS, itu map Datum. GPS modem sikit seperti Garmin etrak boleh convert latitude/longtitude terus kpd RSO grid line kalau GPS support RSO dalam coordinate system. masalah setting saja



Sifoo Goh TQ....

Yup betul....RSO tu dimaksudkan Rectified Skew Orthomorphic Grid
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Origanly post by betterman

Goh bila mau setting datum kertau?
_________________
She lies and says she's in love with him...
Can't find a better man..
She dreams in color she dreams in red...
Can't find a betterman...
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:19, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

origanly post by cs goh:
betterman wrote:
Goh bila mau setting datum kertau?
tolong advance me bila u senang, kita meet. itu RSO convertion tak berapa tepat. tengah cari kenapa
_________________
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:20, edited 2 times in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

orginal post by betterman:

goh apa map datum default untuk i punya gps?
sbb i sudah tukar primary punya map datum to kertau tapi bacaan dia pelik lah..
i lupa default map datum yang US punya tu apa...
tq
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:20, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

originaly post by fs;

try wgs84
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:24, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

originaly post by cs goh;
betterman wrote:
goh apa map datum default untuk i punya gps?
sbb i sudah tukar primary punya map datum to kertau tapi bacaan dia pelik lah..
i lupa default map datum yang US punya tu apa...
tq
seperti fs kata WGS 84
secondary boleh set Kertau

jangan konfius dgn coordinate system tu
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:23, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

originaly post by fs:
guys, off topic jap...
segan r nak tanya... but, how to get summit coordinates from google earth?
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:23, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

originaly post by betterman:
tq fs dan sifoo goh..
nanti balik i try...

google earth i tak sure lah sbb tak pernah try pun lagi...
tapi google plus boleh kot...
tapi kena bayar lah google plus...
_________________
She lies and says she's in love with him...
Can't find a better man..
She dreams in color she dreams in red...
Can't find a betterman...
Last edited by rembau on 20 Sep 2006, 13:22, edited 1 time in total.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

gunung wrote:Dari http://www.walkingworld.com:

In January 2006 Garmin launched topographical mapping of the UK for its GPS units. This could mark the beginning of a revolution in the use of GPS in the outdoors. Why? Because with a standard GPS basemap, it is difficult to make an immediate visual connection between the position shown on your unit and your position on a paper map. The detail shown for the type of areas in which we often find ourselves, such as hills, moors, fields and fells, is simply too sparse. More often than not, all you have is a pointer arrow in an empty blank space.

Hence, for much of the time, outdoor users find themselves using the GPS and the paper map as two largely separate navigation systems. This is perfectly acceptable if you have your route pre-loaded into the GPS and are using it to follow from one waypoint to the next. Then you can quite quickly extrapolate where you are on the map, simply by reading the distance to the upcoming waypoint and using this to estimate a rough position. Very often this is more than adequate because, with the GPS, you are homing in on your next waypoint and so you’ll have full confirmation of your position when you get there.

Image

But not everyone is so well organised or indeed wants to use their GPS as a primary route finding device. They would rather pop it in the sack and only get it out if they get lost or want a confirmation fix. They might turn it on at the start of the walk so it records the track followed; this can be very useful if you want a quick and simple way of reversing the route by using the unit’s ‘track-back’ capabilities. But otherwise it’s very much a secondary navigation aid.

I certainly fall into this category of users, being generally quite happy to follow a route using a bog-standard paper map and an occasional reference to the compass. But if you do this and then decide you want an accurate position fix on your map, there’s no quick way to get one. You have to take a grid reference from the GPS and work out where that is on the map in the conventional way: a laborious process which is prone to error – particularly in adverse weather conditions.

In many locations and situations topographical mapping will bridge that gap. It is by no means as detailed as a standard Ordnance Survey map but it does show the 3-dimensional shape of the terrain you are in and key features such as lakes, rivers, spot heights and paths. In many instances, and certainly in hilly terrain where your need for a quick position reference is greatest, there is more than enough visual data to give you a good indication of where you are.

In extremis this could be a lifesaver, because it reduces the chances of error in transfering your position from GPS to map. My hunch, however, is that topographical mapping will lead many a reluctant GPS user into more regular contact with their device. We tested the mapping on a glorious day out in the Black Mountains and, even in those perfect conditions, it was comforting to glance at the screen every now and then and see we were on the right path. In a white-out, that facility would have been a godsend.

So what is topographical mapping?

Essentially it is mapping which displays contours as well as roads, lakes, rivers and tracks. To get this information Garmin has taken highly detailed vector mapping from the Ordnance Survey and taken out data that is not strictly necessary. With vector mapping every item on the map, whether it is a contour, road or shoreline, is described as a mathematical shape rather than being physically drawn (which is the way the more conventional Landranger and Explorer maps are created). This means that these items can be layered, be shown at different resolutions and, where desirable, stripped out completely.

The stripping out is necessary because a fully detailed map would take up far too much memory to load onto a small GPS device. So the trick is to remove as much as possible while still making the map ‘readable’. From our short experience of using the maps in a handful of locations, Garmin have done a pretty good job. A reasonably large tile of mapping of about 20 by 10 miles comes out at around 4MB. With six of these tiles, for instance, you cover nearly all of the Lake District National Park.

In the Garmin product, this Ordnance Survey topographical mapping is combined with routable street level mapping. In theory this means you can use a GPS for in-car navigation from one place to another, although this is without the spoken instructions you would normally expect from such a device. For the moment, however, we’ll leave that function to one side and just concentrate on the maps you would use in the outdoors.

How do you use it?

To use topographical mapping you need a Garmin mapping GPS and the ability to connect it to your PC. If you have not yet bought a GPS we now strongly recommend getting one with the new removable MicroSD disks and a colour screen, as the mapping is much easier to interpret in colour.

The MicroSD disks will allow you to increase the memory on your GPS at relatively low cost (even a very large 512MB one is only £30 or so from online stores). It is perfectly possible to load on map tiles as and when you need them and delete them to make space when necessary. But a MicroSD card (or a small set of them) will save you a lot of hassle and ensure you always have the mapping on the device when you need it.

The mapping comes on a DVD-ROM with Garmin’s MapSource PC application, so do make sure you have a DVD drive before buying it! At the moment the software is only available for Microsoft Windows, but we are assured that a Mac application is on its way. The mapping takes up a fairly hefty 2GB or so on your computer but once there you can easily select areas and download them to your GPS.



We tried out the application and downloaded maps successfully within a few minutes (although copying the 2GB from the DVD took quite a while on our slightly ancient laptop). The MapSource software is reasonably intuitive. All you need do for basic map transfer is zoom into the area of the country you want, select the Map Tool and double-click on the tiles you want to transfer. The selected tiles are listed on the lefthand side with the total disk space they take up shown at the bottom. Once you are happy with your list, you simply click the button to transfer to the device.

On our device (we were using a Garmin GPSMAP 60Cx) the topographical map displayed automatically if one was a available. You can change the level of detail the map displays, but we set it on the highest setting and the map redrew each time quite quickly. The only other major decision is whether to have the map display ‘track up’ (i.e. with your destination at the top of the screen) or ‘north up’. We experimented with both and concluded that ‘track up’ was best as more of the upcoming route was shown. But that is very much a personal preference.



The image above shows the type of detail you will get – in this case on a mountain that will be familiar to many, Helvellyn. You can see that with an accurate fix (a good GPS will give you a fix to within 10m in most conditions) you could see exactly where you were on Striding Edge, for instance (that's the path running across the bottom on the right).

Image
How much?

To start with you will need a suitable mapping GPS. If you don’t have one already, the lowest cost one we would recommend is the eTrex Legend Cx, which is available in the Walkingworld shop for less than £290 (including delivery in the UK). This is a superb little unit with a bright colour screen and the new MicroSD memory card capability. It comes with a 32MB card for starters.

Upgrading to a bigger MicroSD card is not expensive at all. We bought a SanDisk 512MB card from an online retailer called MobyMemory for less than £25 including delivery. Others have bought from MyMemory, who seem to have even cheaper deals from time to time and a 1GB card if you want a really big one.

Then the topographical mapping. This comes on a single DVD-ROM and costs just under £150 in our shop (again with delivery in the UK included).

The Garmin software does have the facility for plotting routes but we think you need the greater detail provided by a mapping application with OS Landranger or Explorer mapping. You can get Memory-Map with one sixth of the country at Landranger scale for less than £50. If you want to splash out a bit more, you can get half the country for £120. Memory-Map digital mapping will enable you to plot routes and download ones from Walkingworld, tweak them if necessary and export them direct to your GPS.

All in all then, you can have a pretty comprehensive digital mapping, topographical mapping and GPS capability for £500 or so. A GPS can make route finding so much easier and enjoyable – getting you effortlessly out of those sticky moments when you’re just not quite sure where you are – and potentially be a lifesaver in an emergency, so you might well consider that £500 well spent.

[/img]
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

originaly post by gunung
Digital topo map telah dilancar sejak Jan lepas, tetapi baru sekarang ada orang tulis article pasal teknologi ini. Sebelum ini basemap dalam GPS hanya terhad kepada streetmap, tapi sekarang di UK dan US dah ada base map topo. Streetmap malaysia boleh didapati dari http://www.malsinggps.com. Dengan adanya teknologi, kita dapat lihat dimana kite berada di dalam GPS unit dengan membelakangi basemap topo. Tetapi dari apa yang aku nampak, teknologi topo mapping ini masih dalam peringkat infancy, banyak lagi development akan berlaku dalam 2/3 tahun lagi. Digital topo map ini tidak berapa jelas berbanding dgn original paper topo.

Setahu aku, digital topo map ini masih belum wujud di Malaysia. Walaubagaimanapun, kita boleh develop map seperti ini dengan menggunakan "vector shaping" software. Another option adalah kalu kite guna scanned topo map sebagai basemap kepada pocket PC, dan menggunakan GPS kite utk connect kepada pocket PC.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

pendaki_labuan wrote:OK dengan Topo Map untuk GPS tapi untuk malaysia saya rasa kene tunggu paling cepat 2-3 tahun lagi :arrow: paling lambat 5 tahun :) skrg pun saya mengunakan GPS etrex Vista n benda nie pun baru saya pakai ketika di borneo jadi jadi pada geng2 GO yang dah lama mengunakan GPS dan ada track2 gunung di semenanjung boleh lah kita tukar2 trak. untuk trak sebelah utara serawak dari limbang, labuan n sampai ke kota belud saya boleh bagi pada yang berminat :idea:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

rembau wrote:Chukang..........kau punya GPS tu kena tukar dah le jawab nyer.......

TQ Brother.........
OK dengan Topo Map untuk GPS tapi untuk malaysia saya rasa kene tunggu paling cepat 2-3 tahun lagi paling lambat 5 tahun skrg pun saya mengunakan GPS etrex Vista n benda nie pun baru saya pakai ketika di borneo jadi jadi pada geng2 GO yang dah lama mengunakan GPS dan ada track2 gunung di semenanjung boleh lah kita tukar2 trak. untuk trak sebelah utara serawak dari limbang, labuan n sampai ke kota belud saya boleh bagi pada yang berminat
bagus nie ..tapi kalau boleh bagi le kepada yang kita kenal & pendaki beretika sikit sekurang2 boleh tahan lama sikit hutan malaysia nie.....takut mereka yang datang tu masuk buat bukan2 kat hutan kita...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

orga wrote:
rembau wrote:Chukang..........kau punya GPS tu kena tukar dah le jawab nyer.......

TQ Brother.........
OK dengan Topo Map untuk GPS tapi untuk malaysia saya rasa kene tunggu paling cepat 2-3 tahun lagi paling lambat 5 tahun skrg pun saya mengunakan GPS etrex Vista n benda nie pun baru saya pakai ketika di borneo jadi jadi pada geng2 GO yang dah lama mengunakan GPS dan ada track2 gunung di semenanjung boleh lah kita tukar2 trak. untuk trak sebelah utara serawak dari limbang, labuan n sampai ke kota belud saya boleh bagi pada yang berminat
bagus nie ..tapi kalau boleh bagi le kepada yang kita kenal & pendaki beretika sikit sekurang2 boleh tahan lama sikit hutan malaysia nie.....takut mereka yang datang tu masuk buat bukan2 kat hutan kita...
betol tu bro..risau di salah gunakan kemudahan yg dah ada..sama2 la kita kekalkan kehijauan hutan hujan yg tercinta..orait
pepon..good info bro chukang..balik nnt roger dulu ek..
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

mali wrote:sememangnya diakui penggunaan gps dapat banyak membantu. dari zaman 3channel hinggalah sekarang menjangkau 24 chanel telah saya guna. tetapi agak malang untuk kita yang berada garisan khatulistiwa dimana isyarat satelit sukar untuk diterima, disebabkan masalah pemanasan atmosfera yang tidak stabil. terutama menjelang t,hari dan menjelang senja.(dari pengalaman saya lah) faktor mukabumi yang bergunung ganang dan kanopi hutan yang padat juga merupakan masaalah utama gps yang menggunakan pacth anttena. jadi, penggunaan gps di hutan kita tidaklah boleh diharapkan 100%. cuma sekadar membantu. kemahiran topografi dan kompas amat penting untunk gang2 yang ingin sondol menyondol. cara ini bukanlan untuk menjimatkan kos semata2, tetapi satu cara baru untuk mendapat kepuasan sebenar. tetapi biarlah menyondol dengan cara berilmu..
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

master wrote:ahaks...walaupun just nak tambah sikit...walaupun topik ni tak kuar kat umum..

Secara umumnya pengguna garmin banyak kat M'sia ni..
boleh gi site www.malsingmaps.com ..boleh tau beribu pengguna garmin m'sia...

yang paling best sini ada topo kebanyakan tempat...aku dah upload dalam GPS aku topo2 tu...bapak tak cukup memory aku nak upload sumer dlm GPS aku... ni rasa nak beli lain ni...hehehe...topo ni boleh la nak buat panduan.. so far aku belum guna lagi kat "battlefield"... Insya Allah ada peluang aku guna..

walaucamana pun aku prefer guna topo map kertas tu...sebab dia besar...so far topo yang dalam GPS tu jadi panduan aku incase malas nak bukak map...scale dia leh tahan, cam lebih kecik dari topo map...camana pun aku still refer kat map tu gak...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

pendaki_labuan wrote:cuba link nie
http://www.malsingmaps.com/forum/users/epultone
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

pendaki_labuan wrote:JIMI
sejahtera buat anda

saya rasa anda teruja untuk mmemeliki GPS n mungkin harga menjadi halangan :arrow: kalau harga nya mcam haversack yang anda pakai saya ingat 2 3 bulan lagi dah tentu anda beli.
ok ini saya cuba terangkan beberapa ciri yang ada pade gps.
1. muka surat mengesan satelit. bahagian ini ialah untuk memberitahu kita kedudukan setelit yang gps kita dapat kesan atas langit. biasanya set gps yang ada boleh mengesan 12 satelit tatapi ini semua bergantung pada kedudukan kita terlindung bawah pokok ke juga bergantung pada jenis antenna set kita pakai.apabila setelit dapat dikesan (sekurang2 tiga) gps akan memberi kedudukan longtitiude n latitiude garis lintang n garis bujur
2. bahagian peta (map) dalam muka surat peta kita akan nampak kedudukan kita. jadi bagi mereka yang mengunakan garmin kami mengunakan set peta malsing yang maner ada jalan dan kedudukan tempat2 menarik (POI)
3.waypoint ialah kedudukan yang kita nak tanda atau yang telah kita tanda. jadi jika kita dah ada waypoint dalam gps kita boleh mendapat kan jarak dan kedudukan dari tempat yang kiter berada sekarang.
4.track ialah tanda jalan yang telah kita lalu. biasanya apabila kita hendak membuat track kita akan meletak beberapa waypoint dalam track kita. contoh. track kita dari kaki gunung datuk ke puncak . kita akan letak kan waypoint keladi, banir, pokok tumbang, batu besar , wakaf n puncak. jadi setelah ade track nie kita boleh back track.

ok jimi 2 perkara asas kebanyak gps ader, fungsi2 lain dalam gps bergantung dengan model (harga yang anda bayar) anda boleh juga mengesan kelajuan anda berjalan, memandu, terbang. tahu ketinggian, tekanan udara, pusingan bulan, masa untuk memancing juga ader jugak game :)
ok jimi 2 sajer buat mlm nie, harap ia dapat membantu anda :)
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

poncho wrote:kat sini buleh korang dapat banyak GPS point sebagai guide utk semua. semoga bermanfaat utk dikongsi bersama :wink:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

poncho wrote:kat sini ade lagi point2 utk GPS dari sumber lain (thanks to earthsearch.net) utk Malaysia. leh dpt kat :sini:. check it out! 8)


(kat sini korang buleh tgk lokasi kat map semenanjung & world. just masukkan nama (jgn panjang sgt) mcm 'ulu kali', 'nuang' dll dan PASTIKAN tick kat kotak "full text search" utk carian yg lebih bernas resultnya..)
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

DewiGunung wrote:Beli The Star hari ini... (7 Febuary 2006 )
dalam INTECH ada cerita pasal GPS ...

http://star-techcentral.com/
pon ada cerita pasal GPS ...


selamat membaca.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

originaly post by fs;

try wgs84
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

sorry, no comment so far

minta maaf
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

cs_goh wrote:
fs wrote:bett/goh/rembau,
magellan punya ada margin of error tak? kalau ada, what's the range?
fs
tak pasti dengan M330 saya. kalau ada pun untuk US saja......semua info dipakai luar US, hanya sebagai reference saja :D

secara am
3D at least 4 satelites and above
2D at least 3 satelite

tapi
4 satelites tak mesti 3D
itu hari dalam hutan Tg Malim saya dapat keadaan ini, atas balak lama, banyak canopy. semua signal dari satelites di tengah2 bulat. (z axis)
so tunggu2 pun 2D saja.....he he he

ini sebab say terfikir masalah ini, mungkin kena check signal satelite dari mana (axis)
so if using my assumption, if 2D signal fron x,y,z signal (tengah, kiri/kanan, ats/bawah) mungkin location tepat juga. ketinggian mungkin out

harap kita semua bolek conclude our obseversion dengan banyak2 pengalaman kita....:)
sorry... bukan margin of error tp "estimated position error", EPE

apa itu EPE?

kalau dapat bacaan coordinate:
"xxx.xxx N and yyy.yyy E +/- Z feet"
+/- Z feet adalah EPE

rasanya EPE bukan diguna pakai di US shj. (kalau WAAS, mmg digunapakai di US shj, saper turn on WAAS luar US :D )

taktau la m315/330 ade EPE atau tidak. untuk menghadapi EPE, ambil la "bacaan purata".... to be continued :)
ninewhiskeytwosierraalphanovemberclearandmonitoring

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Aku pasal GPS nie ..boleh kata Tak Tau...

Harap boleh kekwn yg pakai benda ini kasi up TIPS dalam membeli GPS...

seiuos ini..ada yg bertanya tapi tak pandai nak jawab :lol:

Post Reply