Personal Survival Pack/Kit

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Personal Survival Pack/Kit

Post by nizran » 04 Oct 2006, 20:30

SURVIVAL KIT / SURVIVAL PACK

mari kita bincangkan mengenai peralatan kecemasan yang wajib di bawa semasa kita berada di rumah, didalam kenderaan dan sewaktu membuat aktiviti rekreasi seperti berkhemah dan mendaki gunung.

APAKAH SURVIVAL KIT / SURVIVAL PACK?

survival kit sebenarnya adalah peralatan kecemasan yang kita perlu bawa setiap masa untuk sebarang keadaan. Ianya mengandungi pelbagai peralatan yang penting dan mempunyai banyak kegunaan yang dapat membantu kita semasa kita menghadapi situasi kecemasan.
terdapat pelbagai kategori Survival Kit ini,

1. Personal Survival Kit ( PSK )
2. two person survival kit,etc
3. home Emergency Kit
4. etc..

Sebagai intro, saya akan memulakan dengan Personal Survival Kit atau PSK. PSK adalah satu set peralatan yang perlu di bawa untuk di gunakan semasa kecemasan di dalam Hutan. Isi kandungan PSK sebenarnya berubah mengikut keperluan keadaan dan perlu di rancang sebaiknya untuk aktiviti rekreasi yang berbeza.

Kebiasaannya, berikut adalah peralatan persendirian yang selalu di bawa oleh seseorang individu itu untuk kegunaan dirinya sendiri semasa berada di dalam hutan.

1. Kelengkapan "hygiene" seperti ubat gigi, berus gigi, etc..
2. Ubat-ubatan persendirian seperti Ubat Lelah ( bagi yang berpenyakit tersebut ), insect repellent, minyak gamat, etc...
3. Pakaian ekstra seperti stokin, pakaian dalam, etc.
4. Makanan tambahan seperti "power bar", cokelat, air, etc..

Mengikut teori asas, PSK mestilah
1. Berada di dalam bekas yang kedap udara dan "waterproof".

- Bekas yang kedap udara dan waterproof, dapat memastikan jangka hayat dan keadaan perkakas didalam PSK sentiasa dalam keadaan baik. Ini juga bermaksud, perkakas dapat terlindung daripada udara lembab, basah oleh hujan atau sewaktu jatuh kedalam air, dll.

2. Mudah untuk di bawa dan dicapai.

- Ini bermaksud, ianya berada di kawasan capaian tangan dengan mudah. Sebagai contoh, di sidepocket backpack, posket bahagian teratas backpack, dan juga didalam beg pinggang.

3. Mudah untuk dipelbagaikan isi kandungannya mengikut keadaan yang berbeza.

- Seperti yang dinyatakan di atas, perkakas kandungan PSK boleh di ubah mengikut kesesuaian program dan aktiviti yang diceburi.

4. Tahan lasak.

- bekas dan peralatan PSK adalah daripada material yang mempunyai ketahanan yg kuat. Tidak mudah rosak dan pecah, Juga boleh digunakan bagi keadaan yang berbeza. Sebagai contoh, bekas yang boleh menggantikan mess tin, atau cawan dan pinggan, sudu dan garpu daripada besi yang sekiranya keadaan memerlukan boleh digunakan untuk memburu...

saya merasakan berikut adalah kategori peralatan yang perlu di bawa oleh setiap individu di dalam PSC mereka.

1. Peralatan " first Aid"
2. Air dan water purification tablets.
3. Alat penghidup api.
4. Alat untuk meminta bantuan
5. Makanan tambahan dan alat utk mencari makanan.
6. Alatan untuk membuat tempat perlindungan.

maka, marilah kita bincangkan jenis peralatan yang perlu di bawa....
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 04 Oct 2006, 20:32

berikut adalah barangan yang perlu ada di dalam PSC mengikut Clive Johnson, 2002.

1. Windproof matches
2. candle
3. flint and striker/small saw.
4. sewing kit
5. water purification tablets.
6. compass
7. heliograph/ small compact disc
8.safety pins
9. magnifying glass
10. fishing kit
11. water bags
12. potassium permanganate
13. snare wire.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 04 Oct 2006, 20:33

namunbegitu, di kala zaman moden ini, pada saya berikut adalah isi kandungan PSC yang perlu ada...

1. pemetik api tambahan utk menggantikan "windproof matches"
2. lilin
3. sewing kit.
4. water purifyer
5. kompass. (boleh di buat sendiri dengan menggunakan jarum)
6. lampu picit dan bateri tambahan.
8. alat memancing
9. beg air
10. bedak berubat.
11. tali atau dawai.
12. poncho
13. pisau
14. wisel.

perlu di ingatkan adalah sebaiknya peralatan yang terkandung di dalam PSK di asingkan dengan peralatan yang lain. sebagai contoh, lampu picit, pisau dan pemetik api. adalah wajib untuk membawa tambahan bagi barangan ini
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 04 Oct 2006, 20:37

Ekstra Tips.

selain PSK, anda juga di nasihatkan untuk membawa Side Ration Pack.
SRP adalah bekalan makanan asas sekiranya berlaku tragedi yang tidak diduga didalam hutan semasa beraktiviti dengan kawan2...

isi kandungannya adalah

1. chocolate,
2. biskut beras,
3. garam
4. gula
5. teh atau kopi.

barangan ini perlu diasingkan juga, memandangkan ianya akan digunakan sewaktu kecemasan seperti, tersesat, tertinggal jauh dari kawan2 dan perlu untuk berehat atau bermalam .
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 04 Oct 2006, 20:38

yang penting kena tau hutan Tropika nie dan kesesuaian yang perlu dibawak...

list tu ada betulnya...tapi bertambah baik jikalu tau kenapa ianya diperlukan...Orga boleh cite pasai bab nie...

1. pemetik api tambahan utk menggantikan "windproof matches"
kalau aku lebih suka bawak liter banyak sikit
2. lilin
mungkin perlu...trapi hutan Topika nie banyak jenis pokok keluar kan damar..
3. sewing kit.
kalau gi ngan kumpulan besar ada le bawak
4. water purifyer
kalau kita lahir dalam hutan tropika MAlaysia rasa selamat lagi..sebab bakteria tu dah sebati dengan antibody kita...cuma jgn minum air bertakung dah le..
5. kompass. (boleh di buat sendiri dengan menggunakan jarum)
kompas perlu..walupon matahari senang kelihatan...tapi dalam hutan susah nak dipastikan arah matahari
6. lampu picit dan bateri tambahan
pergerakkan malam selalu jarang dibuat waktu malam...tapi utk keselamatan ianya adalah perlu...sebaiknya berlindung sebelum malam dan nyalakan api...bau asap boleh dihidu
8. alat memancing
benda nie perlu kreative..dan paling senang bawak je mata kail tu...dan tali utk keperluan memancing....perambut boleh dibuat....
9. beg air
entah aku suka guna Komdom je...boleh isi 1-2 liter air ...
10. bedak berubat.
aku tak pernah bawak...
11. tali atau dawai.
aku tak pernah bawak
12. poncho
aku tak pernah bawak
13. pisau
nie aku bawak
14. wisel.
nie penting utk komunikasi...selain pelbagai bentuk komunikasi boleh dibuat..
yang lain nanti den komen le sesikit...orga tu ok..malu le plak...

Sebaiknya asingkan beg Suvival ngan beg lain...senang kalau ada emengency...
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 04 Oct 2006, 20:39

bagi aku survival kit kene sentiasa dekat ngan badan..kat pinggang ke..
contoh kalo jatuh sungai, terpaksa lepaskan havesack nih pun, kit tadi still ade kat badan kite..

aku prefer sume alatan survival letak dalam porch, ikat kat pinggang.
tak letak dalam haversack le..

kalo kite terpisah ngan haversack, still ade survival kit kat badan kite..
sbb tuh parang pun kene ikat kat pinggang..

pendapat je..
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 05 Oct 2006, 07:15

ada sesapa nak upkan sekiranya ada pertambahan?

dan ada sesiap leh cadangkan jenis bekas yang sesuai atau jenis susunan yg sesuai? upload gambo contoh ke..

saya selalu pakai messtin sebagai bekas, barang2 tu saya susun dalam tu, then mess tin tu saya bungkus dalam plstik.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 08 Jan 2008, 22:49

topik menarik ni pon pekata up balik..sbb setiap hari ada je item2 baru yg keluar kt pasaran yg lebe ringkas, padat, kecik dan praktikal..peralatan gabungan dr kelas pencahayaan dan isyarat misalnya, dgn inovasi light mitting diodes(LED), ia menjimatkan penggunaan ruang terhad PSK..lalu ciri ekonomik LED berbanding xenon dan krypton mengenetepikan muatan berlebihan bateri sekaligus meningkatkan kapasiti ruang terhad PSK..maka ruang kosong tu bole la di tambah dgn item2 lain yg diyakini keperluan penggunaannya..jd tu contoh gak yg mana pertukaran item menjadi sumber kreativiti utk memanfaatkan ruang terhad PSK..

Apa item baru yg korang plan nk tambah2 dlm PSK thn 2008 nih?
ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 09 Jan 2008, 13:52

Aku dedulu suka bawak CONDOM...best siut...nak buat apa pon tak takut :evil: ...ada rasa lak tu i.e lemon/ strawberi/ ..tapi rasa bagi den tak penting yang penting mestilah terdiri dari golongan EXTRA STRONG...bukan apa thin takut tak tahan..bocor...ini kes emengency den keluar je...sebab dulu bukan semua ada beg canggih macam sekarang...beg ada kecik...kalau isi semua tentu melimpah...sebab taknak mereka yg bebaru pek beg melimpah mcam cerita askar gurkha maka aku bawak spare COMDOM utk kes kecemasan...

guna..semua orang mesti tau punya....nak jawapan esok...kalau dah tau sila2 lor memberi jawapannyer di dalam topik ini..
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 09 Jan 2008, 22:16

gempak intro tuh..hehe

apa yg aqu nampak masalah utama PSK ni bukan pd apa yg nk kena bawak..tp macamana nk bawak..emm camne tuh..
ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 10 Jan 2008, 22:42

Soalan...apakah yang dipentingkan dalam PSK ini...
adakah dari segi senarai yg ditetapkan atau mempunyai dislpin tersendiri dalam membina list PSK ini....sebab dari awal semua post lisst masing2 tapi apkah yg fundumental disini...

mungkin dapat diterangkan secara ringkas, contoh...
1. SUmber api
2. Sumber makanan
3.Alat komunikasi
etc

mungkin kalau dapat dinyatakan senarai keperluan ini baru kita dapat lihat senarai yang patut dibawak...jangan le disebabkan list tu kita kena sediakan semuanya sedangkan bukan semua diperlukan.........macam bro nizran nyatakan
saya merasakan berikut adalah kategori peralatan yang perlu di bawa oleh setiap individu di dalam PSC mereka.

1. Peralatan " first Aid"
2. Air dan water purification tablets.
3. Alat penghidup api.
4. Alat untuk meminta bantuan
5. Makanan tambahan dan alat utk mencari makanan.
6. Alatan untuk membuat tempat perlindungan.
dan lepas tu baru kita dapat lihat dan membina list kita sendiri sebagi contoh bro nizran nyatakan:
berikut adalah barangan yang perlu ada di dalam PSC mengikut Clive Johnson, 2002.

1. Windproof matches
2. candle
3. flint and striker/small saw.
4. sewing kit
5. water purification tablets.
6. compass
7. heliograph/ small compact disc
8.safety pins
9. magnifying glass
10. fishing kit
11. water bags
12. potassium permanganate
13. snare wire.
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

kekerk
Pendaki Gunung
Posts: 177
Joined: 11 Feb 2008, 23:34
Location: bawah pokok

Post by kekerk » 22 Apr 2008, 02:41

benang ngan jarum bleh ke?? klo benang kte gne kan polister+nylon.. klo jarum kte bwk satu set jela..lg pun mende 2 nipis n ringan.. bleh jahit beg yg koyak ngan suar..bleh ke mcm ni?? :)

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran » 04 May 2008, 00:50

gempak intro tuh..hehe

apa yg aqu nampak masalah utama PSK ni bukan pd apa yg nk kena bawak..tp macamana nk bawak..emm camne tuh..
pasal macamana nak bawak nie, pada saya apa yg penting ialah tahap capaian terhadap barang tersebut, barang yg sangat penting, tahap capaian mestilah mudah dan pantas, sebagai contoh pada pinggang, tali sandang beg atau ruangan di sisi beg.

pusing balik ayat pailang orga,, mungkin jawapan kedua adalah..

teknik simpanan peralatan tersebut,

samada dalam tin ke,, beg pouch ke, idea nya adalah, barang tersusun kemas, selamat, tidak mudah rosak, dan praktikal.
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga » 05 May 2008, 04:25

gempak intro tuh..hehe

apa yg aqu nampak masalah utama PSK ni bukan pd apa yg nk kena bawak..tp macamana nk bawak..emm camne tuh..
pasal macamana nak bawak nie, pada saya apa yg penting ialah tahap capaian terhadap barang tersebut, barang yg sangat penting, tahap capaian mestilah mudah dan pantas, sebagai contoh pada pinggang, tali sandang beg atau ruangan di sisi beg.

pusing balik ayat pailang orga,, mungkin jawapan kedua adalah..

teknik simpanan peralatan tersebut,

samada dalam tin ke,, beg pouch ke, idea nya adalah, barang tersusun kemas, selamat, tidak mudah rosak, dan praktikal.
pailang seremban..mana tau ni,hehe

tahap capaian, kedudukan PSK dan teknik simpanan..menda ni yg ada pelbagai pendapat..apa nk bawak bkn jd masalah..

kalo ikot jenis utan yg kita duduk skang nih, kena imagine utan kita ada sg2 beso n deras tak henggat..ada kepala air, ada byk binatang, ada utan tebal..jd btk ancamannya utk setiap tempat tu berbeza..jd setting PSK ikot aqu berbeza gak..

kalo ikot apa yg aqu praktikkan skang..aqu bahagikan PSK pd main PSK dan mini PSK..main PSK sbb dia beso skek byk brg,aqu taruk kt side poket beg..kemdian aqu ikat holdernya ke pinggang..at least ar,beg hanyut main PSK tu masih tergantung kt aqu..mini PSK aqu letak kt byk tempat..kt pisau kecik , kt parang n dlm pouch bag aqu..lain tempat lain gunanye..even kalo tido pon, mesti ada kt badan aqu at least 1 mini PSK..bkn apa,kena sapu ngan air tgh tido kang pjg jugak la ikhtiarnya lg..
ini fahaman aqu plak ttg PSK ni..

brg yg nk bawak pon lg baek ikut setting sendri..contoh,kalo sapa yg dah terer idupkan api tu takyah la bawak umpan bebyk..lebe kuang camtu la..pastikan tau nk pakai, pastikan item dlm tu blom expired..nk taruk apa pon ikot la planning apa yg perlu bwk..aqu pon lain tempat lain setting item PSK nya..tp seblom pegi byk homework nye la kot..
ImageImageImage

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 28 Oct 2008, 23:01

Survival kit saya...
Lighter, poncho, parang...

Lenlain takda takpe kut..
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 28 Oct 2008, 23:22

survival pack saya lak..

1. pisau swiss army
2. tali pancing & mate kail
3. firestone
4. beras 500gm
5. garam secukop rasa


psstt mus..ang patut masuk lagi satu kelengkapan survival kit ang..enpon dgn betri spare sama handsfree earphone wakaka..psstt ang ade skendel dgn poncho ekkk :kah:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Ajis_AJ » 18 Mar 2009, 20:21

ok..... topik ni dh lama keudara kat sini.
baru hari ni aku terpanggil utk nengoknya.

Aku cerita ikut pengalaman aku la ok... so... klu ada sapa2 nk tambah, silakan.

Kata "SURVIVAL" bermaksud 'Ikhtiar Hidup"
Ikhtiar hidup akan terjadi bila seseorang individu dalam keadaan terdesak mengharungi situasi cemas
tanpa sebarang peralatan bantuan.

Contoh mcm cerita Mc Gyver la..... dia hanya memiliki pisau lipat pelbagai guna. Cukup bagi nya menyelesaikan pelbagai masalah yang dihadapi.

Tu Mc Gyver...... kita? (Para pendaki Gunung) Mcmner plak?

Dari pengalaman aku la, aku hanya memerlukan [color=#FF0000]pisau[/color] aje untuk survival.
Dari pisau kita bleh memotong akar/rotan untuk dibuat tali. Tali banyak gunanya.
1. Untuk ikatan membuat kemah
2. Untuk membuat jerat/bubu
3. Untuk ikatan membuat rakit

Dari pisau juga kita boleh menghidupkan api.
1. Gores pisau dengan batu bagi menghasilkan percikan api
2. Memotong buluh dan membuat beberapa peralatan menghidup api. (Ni kena ada subjek khas, baru ble paham)

Dari pisau kita ble buat pelbagai senjata tajam (mengikut inisiatif)
1. Lembing
2. Panah
3. Bujak (tombak serampang untuk menangkap ikan)
dan sebagainya.

Ish... panjang gak haku berceloteh... mcm kelas sebibel lak dh...
Pokok pangkalnya, seseorang individu boleh meneruskan ikhtiar hidupnya hanya dengan memiliki pisau DAN KEMAHIRAN membuat sesuatu mengikut ideanya.
itu saje la pandangan aku kali ni.... len kali sambung lg..

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Ajis_AJ » 18 Mar 2009, 20:43

Aku bercadang nk kumpulkan beberapa peralatan survival.
Benda2 tu aku akan cari dan beli dan aku akan pasarkan untuk sesapa yg nak. Harga aku xkisah sgt. Yg penting aku dapat tolong warga GO kita ni agar masing2 ada memiliki peralatan yang lengkap bagi menghadapi situasi ikhtiar hidup.
Nasib kita xdpt diramal... lebih baik kita berusaha sedikit , at lis ada peralatan yg cukup walaupun ilmu tidak seberapa dari xada apa-apa langsung... btol x?

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 19 Mar 2009, 08:24

Bagus sangat cadangan tu En Ajis
nanti leh up gambau dan senarai barang
lepas tu beri reganya.
Kalau orang malas nak cari barang buleh terus beli je....
Kalau nak cari sendiri pun boleh.......

User avatar
Ajis_AJ
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 17 Apr 2006, 19:19

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Ajis_AJ » 20 Mar 2009, 08:51

ye la komander.... benda ni sepatutnya ada pada setiap pendaki.
Nnt saya beli barang2 tu dan up gambonye skali.
Sapa nk, ble beli dr saya atau cari sendiri mengikut barang2 yg saya up kn tu.
kita kongsi2 la ilmu skit.. xrugi kn.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by rembau » 20 Mar 2009, 09:02

ye la komander.... benda ni sepatutnya ada pada setiap pendaki.
Nnt saya beli barang2 tu dan up gambonye skali.
Sapa nk, ble beli dr saya atau cari sendiri mengikut barang2 yg saya up kn tu.
kita kongsi2 la ilmu skit.. xrugi kn.
sokongan padu dalam pa jua bentuk oleh semua warga gunung kepada warga gunung amat dihargai :minum:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by soulfly » 30 Mar 2009, 13:22

Aku bercadang nk kumpulkan beberapa peralatan survival.
Benda2 tu aku akan cari dan beli dan aku akan pasarkan untuk sesapa yg nak. Harga aku xkisah sgt. Yg penting aku dapat tolong warga GO kita ni agar masing2 ada memiliki peralatan yang lengkap bagi menghadapi situasi ikhtiar hidup.
Nasib kita xdpt diramal... lebih baik kita berusaha sedikit , at lis ada peralatan yg cukup walaupun ilmu tidak seberapa dari xada apa-apa langsung... btol x?
bang...gambar kalo ada lagi best.. :minum:
saya pun tengah carik barang SPK nih
lama sangat...

User avatar
pokpar
Pendaki Gunung
Posts: 84
Joined: 26 Aug 2009, 15:44
Location: k.trg / k.brang / kenyir / atas gunung
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by pokpar » 05 Jun 2010, 22:30

apa kate kita up balik topik ni.. mesti sekarang ni PSK dah beruboh isi kandungan nyer..
Guide License No.: TG10640
Mobile No.: 0139102125 (sms shj)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by betterman » 08 Jun 2010, 01:32

pisau sebenarnya sgt penting utk setiap pendaki.
tapi masih ramai yang tak peduli ttg kepentingan pisau.
beli je pisau mora nadir tu hehehe
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by nadir » 08 Jun 2010, 11:42

pisau sebenarnya sgt penting utk setiap pendaki.
tapi masih ramai yang tak peduli ttg kepentingan pisau.
beli je pisau mora nadir tu hehehe
hehehehe... aktually betul apa yang betty sebutkan nih.... walaupun kita tak bawak parang, paling kurang kena ada pisau satu.

kalau x pernah bawak, rasa macam x perlu. tapi sekali dah bawak, dah tak boleh ditinggalkan...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by betterman » 17 Jun 2010, 12:32

lelaki mungkin ramai la yang bawak pisau tapi golongan wanita nie... kenapa jarang bawak pisau (selain pisau dapur)...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by maxevan » 09 Dec 2010, 14:35

paling penting utk survive:

1. pisau
2. penghidup api

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by fulltimesinner » 10 Dec 2010, 12:15

paling penting utk survive:

1. pisau
2. penghidup api
penghidup api kena reliable skit.. pernah kena 3 biji lighter rosak kena air/tanah/pasir .. rasa macam nak menangis je time tu... kalau boleh kena ada waterproof/dirtproof lighter satu. :D
just a small time adventurer :D

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by maxevan » 16 Dec 2010, 19:26

magnesium fire starter - most reliable

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by JeNaL » 16 Dec 2010, 19:53

magnesium fire starter - most reliable
kalu ada pun tak tau nak guna susah jugak...hehehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by maxevan » 16 Dec 2010, 23:33

practice make perfect..pnah tgk org gne bow drill nak hidupkan api...mmg terbaekk...

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by fulltimesinner » 16 Dec 2010, 23:34

magnesium fire starter - most reliable
kalu ada pun tak tau nak guna susah jugak...hehehehe
hahaha... tak pernah plak pakai magnesium firestarter tu.. nanti cari la satu buat belajar :D
just a small time adventurer :D

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by forestgump » 18 Dec 2010, 09:32

practice make perfect..pnah tgk org gne bow drill nak hidupkan api...mmg terbaekk...
Jangan merelit mata tengok hidupkan api cara bow & drill - seua tu sudah di keringkan semasak2nya.... cuba masuk hutan dan pickup kayu , walaupun kayu terpilih , pasti tak boleh hidup api. Lebih elok cari buloh kering sebab buloh kering cepat kering dan carilah yang terpacak ...cuma kena gosokkan dengan satu loagi bulohkering baru boleh hidup. Memakan masa dan buloh mungkin rapud dan patah serta pastikan juga peluh kita tidak menitik ke buloh kering tu juga.
Guna bateri dengan pengosok periuk yang amat halus juga boleh menghidupkan api...

Seperkara lagi..kalau bimbang tak dapat bantu besarkan api kerana kayu terlalu basah... sebelum masuk hutan, celupkan kayu2 sepanjang 6 inci kedalam cat varnish<kita sebut syelek?> dan rendamkan selama 4 hari. Begitu juga dengan lilin...rendamkan kedalam cat varnish selama 24 jam...dan keringkan selama 1 minggu.

Kedua2nya akan jadi waterproof....bila bakar cepat api menangkap dan cahayanya amat terang dan amat perlahan pulak nak habis terbakar.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by fulltimesinner » 18 Dec 2010, 20:34

practice make perfect..pnah tgk org gne bow drill nak hidupkan api...mmg terbaekk...
Jangan merelit mata tengok hidupkan api cara bow & drill - seua tu sudah di keringkan semasak2nya.... cuba masuk hutan dan pickup kayu , walaupun kayu terpilih , pasti tak boleh hidup api. Lebih elok cari buloh kering sebab buloh kering cepat kering dan carilah yang terpacak ...cuma kena gosokkan dengan satu loagi bulohkering baru boleh hidup. Memakan masa dan buloh mungkin rapud dan patah serta pastikan juga peluh kita tidak menitik ke buloh kering tu juga.
Guna bateri dengan pengosok periuk yang amat halus juga boleh menghidupkan api...

Seperkara lagi..kalau bimbang tak dapat bantu besarkan api kerana kayu terlalu basah... sebelum masuk hutan, celupkan kayu2 sepanjang 6 inci kedalam cat varnish<kita sebut syelek?> dan rendamkan selama 4 hari. Begitu juga dengan lilin...rendamkan kedalam cat varnish selama 24 jam...dan keringkan selama 1 minggu.

Kedua2nya akan jadi waterproof....bila bakar cepat api menangkap dan cahayanya amat terang dan amat perlahan pulak nak habis terbakar.

lilin yang dimaksudkan lilin askar tu ke atau lilin biasa? ... wah boleh try ni :minum:
just a small time adventurer :D

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by forestgump » 18 Dec 2010, 22:44

practice make perfect..pnah tgk org gne bow drill nak hidupkan api...mmg terbaekk...
Jangan merelit mata tengok hidupkan api cara bow & drill - seua tu sudah di keringkan semasak2nya.... cuba masuk hutan dan pickup kayu , walaupun kayu terpilih , pasti tak boleh hidup api. Lebih elok cari buloh kering sebab buloh kering cepat kering dan carilah yang terpacak ...cuma kena gosokkan dengan satu loagi bulohkering baru boleh hidup. Memakan masa dan buloh mungkin rapud dan patah serta pastikan juga peluh kita tidak menitik ke buloh kering tu juga.
Guna bateri dengan pengosok periuk yang amat halus juga boleh menghidupkan api...

Seperkara lagi..kalau bimbang tak dapat bantu besarkan api kerana kayu terlalu basah... sebelum masuk hutan, celupkan kayu2 sepanjang 6 inci kedalam cat varnish<kita sebut syelek?> dan rendamkan selama 4 hari. Begitu juga dengan lilin...rendamkan kedalam cat varnish selama 24 jam...dan keringkan selama 1 minggu.

Kedua2nya akan jadi waterproof....bila bakar cepat api menangkap dan cahayanya amat terang dan amat perlahan pulak nak habis terbakar.

lilin yang dimaksudkan lilin askar tu ke atau lilin biasa? ... wah boleh try ni :minum:
Lilin biasa kamu boleh beli kat mana2 je....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by kemm » 03 Jan 2011, 11:32

Antara barang yang tak miss aku bawak dlm kit aku: tali bungkusan/parcel. yang warna putih tu.. agak kuat & enviromental friendly. takat nk ikat nk buat shelter no problem la. Antara kegunaan lain: 1. leh buat sumbu/umpan api, 2. ada byk strands, leh guna utk buat tali pancing, 3. penanda jalan kalo sesat (lagi baik kalo simpan tali nih & guna method lain utk tanda jalan), 4. simpan/amik air (ala-ala span, kalo terdesak la kan? hehehe), 5. dan lain lain..
Wa tanya saja, wa taktau..

oxthin
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 22 Feb 2011, 12:53

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by oxthin » 25 Feb 2011, 16:51

Antara barang yang tak miss aku bawak dlm kit aku: tali bungkusan/parcel. yang warna putih tu.. agak kuat & enviromental friendly. takat nk ikat nk buat shelter no problem la. Antara kegunaan lain: 1. leh buat sumbu/umpan api, 2. ada byk strands, leh guna utk buat tali pancing, 3. penanda jalan kalo sesat (lagi baik kalo simpan tali nih & guna method lain utk tanda jalan), 4. simpan/amik air (ala-ala span, kalo terdesak la kan? hehehe), 5. dan lain lain..


Salam bro sumer,

Tali kain : sgt byk kegunaanye..mmeh cukup beguna kan..btol gk x terpikir plak seblum nie...nway tq bro..

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan » 20 Jun 2011, 12:22

Bagus bagus belakan semua post post diatas, banyak yang boleh dipelajari.
Bagi Tokwan, selain dari main pack, Tokwan selalu bawak satu bag pinggang yang Tokwan namakan survival pack. Ini ialah kerana pak ini sentiasa dgn Tokwan dan jika ada apa apa kecemasan dan terpaksa melarikan diri ..Tokwan capai beg ini dulu.
Beg:
lazimnya satu waist pouch yang diletakan water bottle tentera, pisau dan waist pouch.
Dalam waist pouch ialah mini first aid kit, fishing kit, sewing kit hotel, matches, magnesium strip, fire starter, fire strip, penny stove, sebotol rubbing alcohol sebanyak 250ml, mata pancing 3 saiz, batu ladong 2 saiz, tali memancing, para cord 2.5mm 20kaki, compass, magnifying glass, mini flash light, whistle, multi purpose knife and tool, lilin pendek, batang lampu yang orang guna untuk memancing dalam 4 batang, hunting knife, wire tie dalam 3 kaki, gaji yang boleh lipat tu, commanda wire saw, dan poncho.
Sebelum keluar ke hutan, Tokwan akan masukkan sedikit beras yang dikisar, halia dan juga oat campur nestum dan susu tepung dalam plastik kedalam kit ini.

Bila camping, Tokwan gunakan benda benda lain dan benda dalam survival kit hanya untuk emergency saja.

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by blacksword » 21 Jun 2011, 10:47

wah tok wan lengkap betoi tu.....berat beg pouch tu tak keterlaluan ke?

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Personal Survival Pack/Kit

Post by Tokwan » 21 Jun 2011, 11:34

Tak jugak bro...Tokwan beli beg pouch ala Thai army tu yang pouch dia boleh pusing kebelakang. Yang berat cuma water bottle saja.
Benda benda lain tu semuanya dipacking kecik kecik dalam 3 tupperware kecik. Makanan dan rubbing alcohol hanya di isi sebelum keluar untuk trip itu.
Jadi semua benda dalam pouch kecuali, water bottle, first aid kit dangolok perak atau hunting knife yang ada belt slot, dan Tokwan boleh letak dekat pouch tu punya belt. Ponco tokwan ikat bawah pouch.
Dalam backpack pulak, Tokwan letak benda benda camping biasa seperti:-
1. Hennesy Hammock Deluxe A sym.
2. Extra Flysheet.
3. Extra strings dan fly sheet
4. Stoves dan cookset.
5. Main food stuff.
6. Pakaian.
7. Hygenic item
9. Slleeping items.
10. Main First aid.
11. Bushcraft knife..(dah makan jari dah tempoh hari...kena 5 jarum)
12. Water bladder

Tokwan buleh bawak barang lebih sikit sebab selalu buat Motorcycle camping, guna dirt bike dan selalu guna beg Giant Loop Coyote, yang diletak atas Motosikal.

Post Reply