Page 2 of 2

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 21 Jun 2011, 11:35
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Tak berat sangat.
Asas komando bawak Pisau, mancis dan garam sahaja. Tapi terlalu asas untuk yang muda tak pe. Tapi sy guna Personal Survival plus sedikit ubat ubatan dan Kayu Kemuning hitam dan Kayu tas. Apa apapun kita capai ini dulu untuk terus survive

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 21 Jun 2011, 12:53
by Tokwan
LT Cmdr...haaaa benda benda cam ni la yang saya nak belajaq ni....ada pengkeghaih ka?
hehehehe....

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 21 Jun 2011, 12:58
by Tokwan
Saya haghi ni baghu nak beli Mini Trangia daghi Nadir. Selama ni dok guna MSR Dragonfly tapi leceh. Lepaih tu saya guna dapoq "penny stove" yang saya buat sendighi, ikut U tube..guna 2 tin coke...ok jugak...ringan dan senang.
Ni saja gatai nak beli yang ori punya dari Nadir. Nadir...jgn lupa 2.30ptg nanti nuuu?

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 21 Jun 2011, 15:11
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Tokwan.
Patutnya aku la kena belajar dari Tok sebab Hang dah Tok. kih kih :kah:
Pengerasnya tentulah buleh keras :minum:
Aku pung beli Stove kat Nadir, jadi kila lebih kurang jer
Dah tua tua ni tak larat nak Survive sangat sangat. Dok muda muda dulu buleh, antibody pong masih kuat lagi apa makan suma buleh masuk. Nanti makan benda benda tu cirit la pulak. :kah:

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Jun 2011, 08:32
by Tokwan
LT Cmdr, let's get together sometimes, and we just do a quick TTS somewher in the forest and over a campfire.
Hehehe...

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Jun 2011, 09:52
by kemm
lepak2 kat chiling la.. nk ikut.. hehehe...

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Jun 2011, 10:37
by Tokwan
Tokwan punya location kat padang meha, kulim Kedah....kalau semua dok jauh jauh, meet somewhere in the middle atau bila ada event ka...

Lusa nak ride pi Kalumpang..hujung July ..nak ride dan camp kat Sg Lembing...ni semua for fun saja..
Tunggu lepaih raya, kot kot Lt Cmdr boleh arrange satu outdoor camping dan buat clinic untuk kita ka.

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Jun 2011, 13:01
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
July nak masuk Endau Rompin - bawak pajero, ada beberapa sample untuk pengesahan gunung berapi purba dan beberapa ratus gambo kena ambik ha ha ha
Lepas raya ingat nak lepak Rompin Pahang - Tanjung Seratus kira outdoor camping sambil buleh pancing pancing udang galah. Tapi tak tido Hotel tau, Seribu Bintang weei. Mau clinic ape..... bercakap dengan jin, gunung berapi purba, hidrografi, marine engeneering, notical science, survival ha ha ha
jangan buat skim pyramid atau skim cepat kaya... kat situ gak aku benam kepala budak tu

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Jun 2011, 13:58
by Tokwan
LT Cmdr,
bagi tau bila lepaih raya...nampak gaya boleh ride lagi nih...kalau LT Cmdr naik 4X4, saya leh tumpang tong minyak....dan jugak barang barang...itu pun kalau dibenarkan join la. Tu pun kalau trail ok..kalau trail susah...kena cari alternatif lain ler.

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Jun 2011, 15:19
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Wookey nanti lepas raya kita set tarikh sebab aku kena tengok jadual keja dulu dan mungkin akan dapat lagi satu mega projek di Sendayan tuuuuu.
Tok Wan dok Kulim sy dok Banting jer tompang 4x4 tarahal punya
pekena udang galah sepit biru pehhhhhhh Kuala Rompin.

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Jun 2011, 15:48
by kemm
best nyee.. nk join ok. bln 7 takleh dah. lps raya cun la.. wooohoo!

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 23 Jun 2011, 10:53
by Tokwan
Wookey nanti lepas raya kita set tarikh sebab aku kena tengok jadual keja dulu dan mungkin akan dapat lagi satu mega projek di Sendayan tuuuuu.
Tok Wan dok Kulim sy dok Banting jer tompang 4x4 tarahal punya
pekena udang galah sepit biru pehhhhhhh Kuala Rompin.

Perggghhhhh! Melelh ayaq lioq.....Yang lepaih simpang Leban Condong tu ka? Lama tak pekena...
Ok, thanks for the offer to tumpang....saya bawak gear tak banyak...so ok la..

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 24 Jun 2011, 09:02
by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Yang kat Leban Condong tu kedai Abang Bakar bekas Tukang Masak saya dalam Kapal KD Mutiara, buleh jugak nak singah.
Tapi saya lebih minat kat Kuala Rompin kat tepi pantai tu terus je kat hujung tu ada tempat nama Tanjung Seratus, Campsite kat sana then ada satu Kuala Sungai tertutup dan jadi tasik Ladam. Sana Udang Galah dia sebab campur air masin kecik sikit tapi rasa dia lagi kau dan ada 2 ekor buaya katak yang menginap kat situ, rasanya boya boya tu masih kenal saya walaupun dah beberapa tahun tak jenguk dia.
Barula survaival ha ha ha

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 28 Jun 2011, 11:15
by Tokwan
Manakan tak kenal si Boya Katak dgn Boya TLDM...muahahahahahahaha...taikkk Tuan!

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 24 Oct 2011, 11:31
by blacksword
Bagus bagus belakan semua post post diatas, banyak yang boleh dipelajari.
Bagi Tokwan, selain dari main pack, Tokwan selalu bawak satu bag pinggang yang Tokwan namakan survival pack. Ini ialah kerana pak ini sentiasa dgn Tokwan dan jika ada apa apa kecemasan dan terpaksa melarikan diri ..Tokwan capai beg ini dulu.
Beg:
lazimnya satu waist pouch yang diletakan water bottle tentera, pisau dan waist pouch.
Dalam waist pouch ialah mini first aid kit, fishing kit, sewing kit hotel, matches, magnesium strip, fire starter, fire strip, penny stove, sebotol rubbing alcohol sebanyak 250ml, mata pancing 3 saiz, batu ladong 2 saiz, tali memancing, para cord 2.5mm 20kaki, compass, magnifying glass, mini flash light, whistle, multi purpose knife and tool, lilin pendek, batang lampu yang orang guna untuk memancing dalam 4 batang, hunting knife, wire tie dalam 3 kaki, gaji yang boleh lipat tu, commanda wire saw, dan poncho.
Sebelum keluar ke hutan, Tokwan akan masukkan sedikit beras yang dikisar, halia dan juga oat campur nestum dan susu tepung dalam plastik kedalam kit ini.

Bila camping, Tokwan gunakan benda benda lain dan benda dalam survival kit hanya untuk emergency saja.


maaf tok wan kalo bole saya nak tambah sket rasa saya boleh mencontoh peralatan ni...cume saya nak tambah satu je yang saya rasa agak penting water filter...mungkin boleh gunakan lifestraw untuk filter air bro nadir ade jual...atau pun jename lain macam KATADYN, Aquamira bile keadaan survival air penting dan mesti bersih takut nanti terkena penyakit bawaan air macam taun ke ngan satu lagi saya akan bawa sekali coklat yang sebagai makanan kecemasan

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 24 Oct 2011, 22:00
by irmuaaz
takpe kot Tokwan dah bawak penny stove boleh masak air. Itu dia punya insurance :) Saya bawak water filter tapi bukan dalam survival pack lah. Besar sangat. Saya survival pack pun bukan ader :)

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 07 Dec 2011, 07:59
by Tokwan
Satu update.....Tokwan ada buat satu research la...research ni ikut cara Tokwan pi camping laaa....

Selalu nya survival pack orang guna waist pouch..(Tokwan pun guna camtu gak)...tetiba, baru ni...ada menung dan fokus sikit....rasanya, kalau kita gunakan Hydration pack sebagai survival kit pun baguih juga...dah ada water bladder, ada yang bokleh isis sampai 3 liter...dan boleh isi barang banyak sikit....
Waist puch ni berat di hanya kat pinggang, tapi hydration pack berat di kat belakang badan...selesa sikit....Tokwan dah gunakan satu Hydrapack sebagai Survival kit/bag....dan dapati lebih realistik.....
Sebab:-
1. Dah ada 3 liter air.
2. Boleh bawak Trangia mini set.
3. Boleh bawak Poncho /flysheet dan ground sheet atau hammock ringan.
4. Boleh bawak baju spare.
5. Boleh bawak first aid.
6. Tali temali.
7. Pisau dan gergaji.
dan macam macam lagi...quite practical.....

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 07 Dec 2011, 09:37
by rembau
bro tgk orang jugak....ada macam abg kamal...tak perlu beg pon....tapi ada yg perlukan semua sekali dlm beg...
tapi ini semua ada persediaaan anda....kecik tak semestinya anak besar tak semestinya bapak...yg penting tau apa yg dibuat...

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 07 Dec 2011, 09:41
by Tokwan
Betui bro...ikut cara masing masing....

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 08 Dec 2011, 12:31
by orga
aqu punya cara plak mesti ada mini survival kit kt kocek dan main survival kit dlm beg..

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Oct 2013, 10:39
by Tok Uban
LT Comm.....lama saya tak masuk...sebab tak leh nak access...la ni dah masuk semula...bila boleh kita jumpa?

Re: Personal Survival Pack/Kit

Posted: 22 Oct 2013, 13:26
by Tok Uban
Review....la ni Tokwan dah mula kurangkan barang dalam survival kit....berikut ialah latest punya:
1. Mini first aid kit yang mengandungi sedikit ubat yang perlu, sterile strips, plaster kecil dan besar, bandage, alcohol swap serta kit jahit luka.
2. Magneium firestarter.
3. Whistle
4. Headlamp
5. Pisau lipat.
6. Disposable raincoat.
7. Aquatabs
8. Condom
9. Space blanket
10. Fishing kit.
11. Aluminum foil 6 kaki (dilipat)
12. Beg sampah 2 keping
13. Signal mirror

Selain dari itu Tokwan pakai paracord Bracelet (8 kaki tali dalam tu) dan Paracord Belt (anyam bat talipinggang) (100 kaki dalam tu).

Dalam poket pi mana pun, Tokwan bawa SOL punya survival kit....untuk Urban survival.