Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita..

Khas untuk kaum wanita...perbincangan permasaalah berkaitan wanita sebelum, semasa dan selepas beraktiviti.

Moderator: Freelance

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita..

Postby Freelance » 21 Nov 2008, 11:56

Perbincangan secara terbuka... leh luahkan apa masalah yang selalu dihadapi oleh pendaki2 wanita... apa yang selalu anda dengar dan hadapi sendiri bila time mendaki gunung ataupun aktiviti perkhemahan...

Daki gunung? hobi atau suka2....

aah leceh lah....
Buat apa daki gunung ni... masuk hutan pun takut lah... pacat banyak lah...

Yang biasa dengar lah :

1. nak tidur macamana ehh? ada khemah ke?
2. apa yg ko dapat bila masuk hutan?
3. nanti nak mandi kt mana? ada air ke? ada toilet ke?
4. kang kalo period lak camner ek?
5. Baju nak bawak berapa banyak aah
6. Beg berat lah....

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Postby siti situ sana sini » 21 Nov 2008, 14:30

masalah...?mmmm takde la major...cuma kekadang kena bebel sbb lembab...heheheh.. :oops:

lagi satu bila tetiba nak 'menyahut panggilan pulau' adehhh.. nak gi sensorang takut.. nak ajak org teman segan la plokk! :oops:
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Postby 9w2sti » 21 Nov 2008, 15:52

Hik Hik.... Masalah semua menda ada masalah... kadang exposure dan mentaliti la nak perbetulkan... se-eloknya rakan wanita menasihatkan atau bercerita kebaikan hobi dan bermula dari yang simple dan leisure.. jadi tak la stres... kalau hardcore sangat sure tak mau ikutnyer.. nanti lelama okay la kut...

sekadar pendapat shaja.. :D
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Postby Freelance » 21 Nov 2008, 15:54

masalah...?mmmm takde la major...cuma kekadang kena bebel sbb lembab...heheheh.. :oops:

lagi satu bila tetiba nak 'menyahut panggilan pulau' adehhh.. nak gi sensorang takut.. nak ajak org teman segan la plokk! :oops:
bab tu aah.. kalo lily sorang ke... kalo dah tak nampak pompuan.. kadang suruh gak dak2 lelaki ni teman... takut tu takut lah gak.. tapi kalo sorang kang.. tah mana2 sesat... atau pun tak jumpa jalan kang ... bahaya tu..

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Postby melati » 21 Nov 2008, 16:21

masalah? ermmm...ok jerk cuma kalu trip kena berdikari
paling sukar kalu nk memerut memlm la...selalu ajk org..
tk kose nk g snsornag..takut 1..bahaya 1..(ewah! yg sebenarnya takut)
tk kesah la cerah atau gelap..mesti nk kena berteman..huhuh

lg pn kalu nk membuang elok la g reramai kn..heheh lps sorang..sorang..
amik no. k..ahaks!

lelain rasa tk der kot..
seronok ja selalu..tu pasai asik kuar msuk utan jerk...

beg berat?? ermmm rasa tk der kot..sbb selalunya yg berat2
kaum adam yg selalu bwk kn..kaum hawa dpt yg ringan2 ja...

tp tk tau lah lain gogo lain cr nya hihihi....

time trekking pn cm tu gak..tk penah lg trek snsorang..
tk berani wehh..kang silap jln ke..apa ker..eeiii yuuu takut...
kalu tk larat ngejo org depan jln ja ngan geng sweper kt blkg..kmpom
tk kena tinggal..

tk kira la laki atau pmpuan..tp aku cukup tk setuju kalu jenih trek snsorang...

User avatar
mountaineer
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 19 Feb 2008, 18:43
Location: area campsite

Postby mountaineer » 21 Nov 2008, 18:37


lagi satu bila tetiba nak 'menyahut panggilan pulau' adehhh.. nak gi sensorang takut.. nak ajak org teman segan la plokk! :oops:
hehe..tang ni dh tk kire malu tk malu dh.....emergency...mlm2 walaupun same2 pompuan tp klu dh dua2 penakut ajak je dak lelaki teman...tp mesti pilih lelaki yg paling kite bleh caye la (dpt yg tang gatai, nnt amek kesempatan mengintai pulak..huhu)

....biasenye saya akan halakan torchlight ke arah port org yg teman saya... so dia tk leh nmpk la ape yg kite 'buat' disebalik cahaya tuh...hehe
~ tuMPaNg LaLu sAt ~

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Postby Freelance » 21 Nov 2008, 18:52


lagi satu bila tetiba nak 'menyahut panggilan pulau' adehhh.. nak gi sensorang takut.. nak ajak org teman segan la plokk! :oops:
hehe..tang ni dh tk kire malu tk malu dh.....emergency...mlm2 walaupun same2 pompuan tp klu dh dua2 penakut ajak je dak lelaki teman...tp mesti pilih lelaki yg paling kite bleh caye la (dpt yg tang gatai, nnt amek kesempatan mengintai pulak..huhu)

....biasenye saya akan halakan torchlight ke arah port org yg teman saya... so dia tk leh nmpk la ape yg kite 'buat' disebalik cahaya tuh...hehe
alaa kita nak g port membuang pun ada orang nak skodeng gak ke? apa kejadahnya.. :evil: yang penting baik berteman.. bkn per.. malam2 ni kita tak awas sangat.. so takut2 ada binatang2 berkeliaran ...

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Postby akademiks » 22 Nov 2008, 09:39

alaa kita nak g port membuang pun ada orang nak skodeng gak ke? apa kejadahnya.. :evil: yang penting baik berteman.. bkn per.. malam2 ni kita tak awas sangat.. so takut2 ada binatang2 berkeliaran ...
maaf mencelah.......
tau xpe :evil:
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

User avatar
dovemerpati
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 02 Mar 2006, 12:06
Location: putrajaya
Contact:

Postby dovemerpati » 26 Nov 2008, 19:22

nak tidur macamana ehh? ada khemah ke?
2. apa yg ko dapat bila masuk hutan?
3. nanti nak mandi kt mana? ada air ke? ada toilet ke?
4. kang kalo period lak camner ek?
5. Baju nak bawak berapa banyak aah
6. Beg berat lah....

2 soklan pertama masa mula terjebak ngan xtvt ni...2004, huh gila first gunung dah panjat Gunung Tahan yang memang tak tahan... bawa student... saya pun poyo2 jerk cam dah biasa ngan utan... heheh jangan kan gunung pernah ku tawan.. camping pun jarang sekali... i terlalu pobia ngan pacat gelap n whatever yang melecehkan...

tapi sebab nak mencuba, dah kene cabar ngan abang sooo... join laa... abang cakap jangan banyak songeh.. semua soklan tak berjawab.. tapi buat janji tak nak susahkan dia...

preparation memang ada gi joging, gi gim nakkan stamina... huh sepanjang perjalanan ke puncak membebel tak berenti meyesal tak sudah babkan dah janji bawa je laa beg berat n tak cuba nak nyusahkan abang malu beb bawa student...sampai puncak rasa puas sangat...

4 hari dalam utan rasa cam 1 bulan... sepanjang turun asyik membebel tak nak daki gunung dah ...... dah sampai merapoh, balik putra.... 2 minggu lepas tu... rasa ada 1 perasaan yang tak leh di ucapkan... rindu jerk ngan puncak... suasana hutan yang nyaman.... huh aku dah jatuh cinta ngan xtvt gunung .... trus minat tapi bukan hobi.... dan 2 tahun kedian puncak tahan aku tawan lagi skali....dan kerana minat ni gak aku bertemu jodoh dalam utan, puncak gunung...cuma lepas nikah bunting pelamin, bersalin gantung beg lee... may be next year mulakan hidup gunungku....skang dah tak pobia ngan semua tu.... :lol: :lol: tpi skang aku larat ke, nak angkat peha pun mengah... camne nak mendaki....ememememem...
saya budak baru blajar...

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Postby kambinggurun » 27 Nov 2008, 00:22

budak2 laki outdoor nih biasanya lain mcm sket gila perangai dia kan..

so maybe awek2 yang baru nak join tu ngeri jugak tengok perangai budak2 laki nih.. ade yang cakap sekali tengok mmg takut nak kawan, takut kene sexual harassment!! hahaha!
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Postby orga » 27 Nov 2008, 01:27

nak tidur macamana ehh? ada khemah ke?
2. apa yg ko dapat bila masuk hutan?
3. nanti nak mandi kt mana? ada air ke? ada toilet ke?
4. kang kalo period lak camner ek?
5. Baju nak bawak berapa banyak aah
6. Beg berat lah....

2 soklan pertama masa mula terjebak ngan xtvt ni...2004, huh gila first gunung dah panjat Gunung Tahan yang memang tak tahan... bawa student... saya pun poyo2 jerk cam dah biasa ngan utan... heheh jangan kan gunung pernah ku tawan.. camping pun jarang sekali... i terlalu pobia ngan pacat gelap n whatever yang melecehkan...

tapi sebab nak mencuba, dah kene cabar ngan abang sooo... join laa... abang cakap jangan banyak songeh.. semua soklan tak berjawab.. tapi buat janji tak nak susahkan dia...

preparation memang ada gi joging, gi gim nakkan stamina... huh sepanjang perjalanan ke puncak membebel tak berenti meyesal tak sudah babkan dah janji bawa je laa beg berat n tak cuba nak nyusahkan abang malu beb bawa student...sampai puncak rasa puas sangat...

4 hari dalam utan rasa cam 1 bulan... sepanjang turun asyik membebel tak nak daki gunung dah ...... dah sampai merapoh, balik putra.... 2 minggu lepas tu... rasa ada 1 perasaan yang tak leh di ucapkan... rindu jerk ngan puncak... suasana hutan yang nyaman.... huh aku dah jatuh cinta ngan xtvt gunung .... trus minat tapi bukan hobi.... dan 2 tahun kedian puncak tahan aku tawan lagi skali....dan kerana minat ni gak aku bertemu jodoh dalam utan, puncak gunung...cuma lepas nikah bunting pelamin, bersalin gantung beg lee... may be next year mulakan hidup gunungku....skang dah tak pobia ngan semua tu.... :lol: :lol: tpi skang aku larat ke, nak angkat peha pun mengah... camne nak mendaki....ememememem...
errr..tompang tya bole..bunting pelamin tu apa..
selalu dengar tp tak brape tau..bab2 ni kurang tau skek..
ImageImageImage

sitieya
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 25 Aug 2006, 14:53
Location: depan tak larat, belakang pewai
Contact:

Postby sitieya » 27 Nov 2008, 07:55

kekadang jer
"dr laju oooooo"
laju erkk sowi la break rosak..

User avatar
dovemerpati
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 02 Mar 2006, 12:06
Location: putrajaya
Contact:

Postby dovemerpati » 27 Nov 2008, 14:24

.bunting pelamin ------>tak sempat honeymoon dah ada isi.. hehhee.. sebulan nikah sebulan lee baby dalam perut, kekadang jerk... jadinyer.. kalo nikah time subur peratus bunting pelamin tinggi lee.. hampir 100% berhasil... :lol: :lol:
saya budak baru blajar...

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Postby vanhemeir » 28 Nov 2008, 04:56

bunting pelamin <===== masa bersanding dah ada isi.. contoh nikah dulu baru buat kenduri.. (nikah gantung)

tapi kalau prepaid panggil bunting apa? :roll:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 28 Nov 2008, 09:05

Itu Bunting Dulu baru kawen :tembak:

Cakap serupa tadak insuran la aku ni. :kah:

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Postby melati » 28 Nov 2008, 11:11

tapi kalau prepaid panggil bunting apa? :roll:
TU bunting topup kot...hiihihhi

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Postby Freelance » 28 Nov 2008, 14:15

tapi kalau prepaid panggil bunting apa? :roll:
TU bunting topup kot...hiihihhi
apa nya lawak lah melati.. :lol: :lol:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Postby orga » 28 Nov 2008, 16:06

oo taula aqu skang..mekaseh
ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Postby mizi » 28 Nov 2008, 16:42

tapi kalau prepaid panggil bunting apa? :roll:
TU bunting topup kot...hiihihhi
apa nya lawak lah melati.. :lol: :lol:
:D :D :D hehehehe

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Postby vanhemeir » 28 Nov 2008, 17:28

Itu Bunting Dulu baru kawen :tembak:

Cakap serupa tadak insuran la aku ni. :kah:
:kah:
Last edited by vanhemeir on 29 Nov 2008, 18:32, edited 1 time in total.

User avatar
jojo
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 18 Sep 2006, 12:01
Location: perak

askm..

Postby jojo » 28 Nov 2008, 22:02

kalo saya la kak lily..masalah saya cuma 1 je kalo bab2 daki gunung ni... paham2 la org pmpn...sebulan sekali mesti kena punye. jadi bila d program daki gunung ke,camping ke,terkena lak time peot...x selesa gak dibuatnye. :oops:
Jiwa Kacau

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Postby leha » 03 Dec 2008, 20:55

Gunakan lah KOTEX utk keselesaan klu time peot..
leha no problem punyo.... :lol:

User avatar
jojo
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 18 Sep 2006, 12:01
Location: perak

askm...

Postby jojo » 04 Dec 2008, 21:50

hahahhaha... leha ni memang lawak la.. tapi saya memang suka guna kotex pun... :lol:
Jiwa Kacau

SeRi
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 14 Nov 2009, 16:08

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita..

Postby SeRi » 05 Jan 2010, 15:24

kotex yg ada wing pulak tu...hehehe

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2825
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita..

Postby betterman » 20 Feb 2010, 11:07

bagi perempuan yang period sewaktu mendaki, dinasihatkan bagitau keadaan tu kepada ketua xpdc supaya ketua xpdc akan lebih aware pasal kesihatan diri korang.

bukan apa sbb kita pon tau pompuan kalau period biasanya sakit2 pinggang, senggugut etc...

jadik mungkin ketua xpdc buleh mengurangkan beban beg yang dibawak...

tapi ada jugak kengkawan aku yang bila dia kira2 hari xpdc tu kemungkinan besar dia period, before xpdc tu dia makan ubat penahan period.

side effect dia aku tak tau la apa kan tapi bagi aku kalau time tu tuhan dah cakap ko akan period, watpe nak tahan-tahan ye dak. takut memudaratkan di masa akan datang
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
amyzsa
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 25 May 2010, 23:35
Location: cheras, k.l.

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby amyzsa » 30 May 2010, 22:40

Perbincangan secara terbuka... leh luahkan apa masalah yang selalu dihadapi oleh pendaki2 wanita... apa yang selalu anda dengar dan hadapi sendiri bila time mendaki gunung ataupun aktiviti perkhemahan...

Daki gunung? hobi atau suka2....

aah leceh lah....
Buat apa daki gunung ni... masuk hutan pun takut lah... pacat banyak lah...

Yang biasa dengar lah :

1. nak tidur macamana ehh? ada khemah ke?
2. apa yg ko dapat bila masuk hutan?
3. nanti nak mandi kt mana? ada air ke? ada toilet ke?
4. kang kalo period lak camner ek?
5. Baju nak bawak berapa banyak aah
6. Beg berat lah....

soklan2 gitu mmg biasa sgt dgr..even lau nk g camping or kursus...
tp bg amyzsa, amyzsa x pnah fikir tentang soal tpt tdo, tpt mandi or toilet.janji ada sungai je..hehe...
soal priod lak, sediakan kelengkapan secukupnya..
soal baju lak, bg sy sndri, x susah...sempoi jek udah...sehari sehelai..ckup ler..tp lau treking lebih dr 3 hari, alah....dua hari sehelai bju pon x apa..hehehe
soal beg berat? itu plg utama....x tau apa yg nk dikurangkan dr dlm beg 2...wkakakaka......

errrkkk...sembang mcm le amyzsa ni berpengalaman pulak..hehe....
i'm sori 2 all senior.......sy sembang ikut apa dlm kpala je....hehehe...
mencintai alam semulajadi itu lebih indah dr bercinta sesama manusia...
krna nature will love us beter than human...

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby nazryst » 29 Jun 2010, 01:21

bagi perempuan yang period sewaktu mendaki, dinasihatkan bagitau keadaan tu kepada ketua xpdc supaya ketua xpdc akan lebih aware pasal kesihatan diri korang.

bukan apa sbb kita pon tau pompuan kalau period biasanya sakit2 pinggang, senggugut etc...

jadik mungkin ketua xpdc buleh mengurangkan beban beg yang dibawak...

tapi ada jugak kengkawan aku yang bila dia kira2 hari xpdc tu kemungkinan besar dia period, before xpdc tu dia makan ubat penahan period.

side effect dia aku tak tau la apa kan tapi bagi aku kalau time tu tuhan dah cakap ko akan period, watpe nak tahan-tahan ye dak. takut memudaratkan di masa akan datang

Bettt kalau perempuan period bleh paham lagi bett..... Kalau lelaki period makkkk aiii lagi buruk dari perempuan bettt....

nana1776
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 12 Apr 2011, 16:34

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby nana1776 » 21 Apr 2011, 15:43

setakat ni tak penah lagik la... period taim tu... tp rasa mesti tak bape selesa kalo kena hari pertama atau hari ke2

embuN
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 05 Jun 2008, 02:18
Location: shah aLam
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby embuN » 05 Jun 2011, 01:52

setakat ni tak penah lagik la... period taim tu... tp rasa mesti tak bape selesa kalo kena hari pertama atau hari ke2

period mmg problem utama kalo nak g camping nie..
sgt2 xselesa kan?
just to share la...
masa saya nak g xpdc G.Tahan (Merapoh-Kuala Tahan) tahun 1999 dulu saya amik pill postponed period. pill ni xmemudaratkan kita. d suggestkan oleh farmacist sndri kepada saya.
so far ok. pill ni juga d amik oleh jemaah wanita yg nak g umrah n haji.
pill ni kena amik setiap hari selama xpdc. xleh miss. kalo miss je mmg period la.
kesan sampingan tu xde la cuma bila da period tu skit lbih dr biasa la. :D
>Livin' harmony wit Natur3<

embuN
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 05 Jun 2008, 02:18
Location: shah aLam
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby embuN » 05 Jun 2011, 02:00

Perbincangan secara terbuka... leh luahkan apa masalah yang selalu dihadapi oleh pendaki2 wanita... apa yang selalu anda dengar dan hadapi sendiri bila time mendaki gunung ataupun aktiviti perkhemahan...

Daki gunung? hobi atau suka2....

aah leceh lah....
Buat apa daki gunung ni... masuk hutan pun takut lah... pacat banyak lah...

Yang biasa dengar lah :

1. nak tidur macamana ehh? ada khemah ke?
2. apa yg ko dapat bila masuk hutan?
3. nanti nak mandi kt mana? ada air ke? ada toilet ke?
4. kang kalo period lak camner ek?
5. Baju nak bawak berapa banyak aah
6. Beg berat lah....

lagi satu problem saya rasa... melecet d celah paha hehehehe...
penah sekali saya kena masa 1st join xpdc g Korbu
sakit n pedih tuhan ja yg tau...seksa giler

then ada orang bg tips...jgn pkai panties masa xpdc
sbb panties punca melecet celah paha tu
so better kita pakai tight then baru pkai suar yg berkaitan
memula mmg xselesa la tapi lelama da biasa
lpas pada tu saya da xde problem tu lagi :D
>Livin' harmony wit Natur3<

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby Freelance » 29 Jun 2011, 15:16

Perbincangan secara terbuka... leh luahkan apa masalah yang selalu dihadapi oleh pendaki2 wanita... apa yang selalu anda dengar dan hadapi sendiri bila time mendaki gunung ataupun aktiviti perkhemahan...

Daki gunung? hobi atau suka2....

aah leceh lah....
Buat apa daki gunung ni... masuk hutan pun takut lah... pacat banyak lah...

Yang biasa dengar lah :

1. nak tidur macamana ehh? ada khemah ke?
2. apa yg ko dapat bila masuk hutan?
3. nanti nak mandi kt mana? ada air ke? ada toilet ke?
4. kang kalo period lak camner ek?
5. Baju nak bawak berapa banyak aah
6. Beg berat lah....

lagi satu problem saya rasa... melecet d celah paha hehehehe...
penah sekali saya kena masa 1st join xpdc g Korbu
sakit n pedih tuhan ja yg tau...seksa giler

then ada orang bg tips...jgn pkai panties masa xpdc
sbb panties punca melecet celah paha tu
so better kita pakai tight then baru pkai suar yg berkaitan
memula mmg xselesa la tapi lelama da biasa
lpas pada tu saya da xde problem tu lagi :D
untuk mengelakkan melecet di celah peha...:-
1. pakai seluar tight leh mengelakkan melecet di celah peha..selama ni guna panties tak de lak kena melecet..sebab pakai suar tight..

2. leh guna panties pakai buang... (ringan, leh salin banyak kali, tak perlu basuh tapi pastikan jangan dibuang merata2 atau buang di dalam hutan)

3. Jangan guna panties saiz ketat2...Panties perempuan (alaa beli lah yg RM10 - yang 4 helai, 5 helai tu kan ada jenis saiz besar)

4. leh pakai panties boxer..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby seper4alif » 06 Jul 2011, 10:38

peergh.. dah tahu dah pakai brand aper? haahahahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

zacz
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 11 Jul 2011, 11:58

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby zacz » 12 Jul 2011, 09:00

Perbincangan secara terbuka... leh luahkan apa masalah yang selalu dihadapi oleh pendaki2 wanita... apa yang selalu anda dengar dan hadapi sendiri bila time mendaki gunung ataupun aktiviti perkhemahan...

Daki gunung? hobi atau suka2....

aah leceh lah....
Buat apa daki gunung ni... masuk hutan pun takut lah... pacat banyak lah...

Yang biasa dengar lah :

1. nak tidur macamana ehh? ada khemah ke?
2. apa yg ko dapat bila masuk hutan?
3. nanti nak mandi kt mana? ada air ke? ada toilet ke?
4. kang kalo period lak camner ek?
5. Baju nak bawak berapa banyak aah
6. Beg berat lah....

lagi satu problem saya rasa... melecet d celah paha hehehehe...
penah sekali saya kena masa 1st join xpdc g Korbu
sakit n pedih tuhan ja yg tau...seksa giler

then ada orang bg tips...jgn pkai panties masa xpdc
sbb panties punca melecet celah paha tu
so better kita pakai tight then baru pkai suar yg berkaitan
memula mmg xselesa la tapi lelama da biasa
lpas pada tu saya da xde problem tu lagi :D
untuk mengelakkan melecet di celah peha...:-
1. pakai seluar tight leh mengelakkan melecet di celah peha..selama ni guna panties tak de lak kena melecet..sebab pakai suar tight..

2. leh guna panties pakai buang... (ringan, leh salin banyak kali, tak perlu basuh tapi pastikan jangan dibuang merata2 atau buang di dalam hutan)

3. Jangan guna panties saiz ketat2...Panties perempuan (alaa beli lah yg RM10 - yang 4 helai, 5 helai tu kan ada jenis saiz besar)

4. leh pakai panties boxer..
yup2..kalau nak elak celah peha melecet pakai tight yg stretchable (betol ke ejaan ni ye). kalau pki tight² yg biasa pun kadang² boleh melecet jugak sebab kain nya yg tak berapa sesuai utk buat xtvt lasak.ada tight yg mmg khas utk extreme xtvt.ringan pun ringan ~_^

nrhyt75
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2006, 15:32
Location: putrajaya
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby nrhyt75 » 20 Jul 2011, 10:51

Ni ada masalah lein yg x berkaitan dgn pe2 yg dibincangkan di atas. --> Masalah kekurangan kaki2 yg layan day pack (area Selangor, Lembah Klang, N.9, Melaka, Cameron) SECARA LAST MINUTE <-- Tlg jgn tiru perangai mcm ni, x bagus sbnrnya :lidah:

Nature pekerjaansaya tak membolehkan diri buat komitmen pendakian awal. Tapi mdaki tu sgt2 dekat di hati ni... *wink* ;)

So, kalu de kengkawan yg terasa nak p day pack di saat2 akhir & perlukan regu, pls roger2 ya. Appreciate it very much.

p/s- Nak p sengsorang penakut.... :)
"I can't" are sad words in any language

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby seper4alif » 20 Jul 2011, 12:54

erk....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby mizi » 20 Jul 2011, 20:18

Ni ada masalah lein yg x berkaitan dgn pe2 yg dibincangkan di atas. --> Masalah kekurangan kaki2 yg layan day pack (area Selangor, Lembah Klang, N.9, Melaka, Cameron) SECARA LAST MINUTE <-- Tlg jgn tiru perangai mcm ni, x bagus sbnrnya :lidah:

Nature pekerjaansaya tak membolehkan diri buat komitmen pendakian awal. Tapi mdaki tu sgt2 dekat di hati ni... *wink* ;)

So, kalu de kengkawan yg terasa nak p day pack di saat2 akhir & perlukan regu, pls roger2 ya. Appreciate it very much.

p/s- Nak p sengsorang penakut.... :)
jummmmm
climb long trail
p11at

nrhyt75
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2006, 15:32
Location: putrajaya
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby nrhyt75 » 21 Jul 2011, 17:11

Mekasih Mizi pelawa... ;)
"I can't" are sad words in any language

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Masalah yang selalu kerap dihadapi oleh pendaki2 wanita.

Postby azlinazaini » 09 Aug 2011, 12:56

Mekasih Mizi pelawa... ;)
kawan2 aku nih mmg ramah2 belaka....kawan aku cakap la :lidah:


Return to “Hal Ehwal Wanita”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron