survival kumpulan wanita

Khas untuk kaum wanita...perbincangan permasaalah berkaitan wanita sebelum, semasa dan selepas beraktiviti.

Moderator: Freelance

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 30 Oct 2009, 19:56

Agak2 bila nak lihat kursus survival untuk wanita tempatan ya?
So far..... dah ada perserta all womens' dari Singapore, France, Belgium, Germany, Canada + USA dan Taiwan.....
secara overrall, wanita lebih sabar....cuma aalah pada fizikal sahaja bila keperluan emmergency berlaku.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: survival kumpulan wanita

Postby matsaiko » 30 Oct 2009, 23:00

amacam 'tun teja tun2 GO ?

ada brannnnnnn ? 8)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 02 Nov 2009, 19:04

amacam 'tun teja tun2 GO ?

ada brannnnnnn ? 8)
Tak confident dapat ALL MALAYSIAN WOMENS' Group....
Malaysians la ni manja..... dah lama menjadi seperti jiran kita di selatan - kiasu..... takut susah dsbnya dan ini pemerhatian saya bebelas tahun.
Sepatutnya, kementerian pendidikan memasukkan aktiviti mendaki gunung, sekurang2nya sekali setahin untuk SEMUA pelajar!!! Bagi lasak agar budak2 sekarang tak reti nak complain.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 03 Nov 2009, 08:06

Sangat setuju dengan Brother FG
Modiul pelajar kini cuma teory... semua tahu.
Sebab tu ramai yang jadi gemok dan lembik.... terlampau manja.
Cuma pandai komplain

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 03 Nov 2009, 10:14

Sangat setuju dengan Brother FG
Modiul pelajar kini cuma teory... semua tahu.
Sebab tu ramai yang jadi gemok dan lembik.... terlampau manja.
Cuma pandai komplain
Tidak syak lagi....gemuk dah menjadi status la ni pada budak2 sekarang!
Memandangkan warga GO ada banyak skills dan experience, sepatutnya kementerian pendidikan pergunakan ini untum aktiviti kurrikulum dan dengan saya pasti ramai warga GO sanggup ubah kerjaya jadi penasihat aktif untuk kementerian pendidikan.
LKPN pun..... sekadar 3 bulan, mana cukup. Bagi lasak sikit complain kat mak bapa, wakil politik dan media....
Kalau Msia kena serang...... saya ingat dalam seminngu je dah banyak kain putih berkibar2 di bandar2 utama dan kecil.
Kampung dan pendalaman lain cerita lah, liat nak conquer!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

lolla
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 15 Oct 2009, 08:56
Location: bangi
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby lolla » 04 Nov 2009, 20:20

Sangat setuju dengan Brother FG
Modiul pelajar kini cuma teory... semua tahu.
Sebab tu ramai yang jadi gemok dan lembik.... terlampau manja.
Cuma pandai komplain
Tidak syak lagi....gemuk dah menjadi status la ni pada budak2 sekarang!
Memandangkan warga GO ada banyak skills dan experience, sepatutnya kementerian pendidikan pergunakan ini untum aktiviti kurrikulum dan dengan saya pasti ramai warga GO sanggup ubah kerjaya jadi penasihat aktif untuk kementerian pendidikan.
LKPN pun..... sekadar 3 bulan, mana cukup. Bagi lasak sikit complain kat mak bapa, wakil politik dan media....
Kalau Msia kena serang...... saya ingat dalam seminngu je dah banyak kain putih berkibar2 di bandar2 utama dan kecil.
Kampung dan pendalaman lain cerita lah, liat nak conquer!
perhatian kepada ibu bapa semua!!

masukanlah ank anda belajar di upm.fakulti perhutanan.paksa depa amek rekreasi.kami pakar merebus bdk2.tq

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby nadir » 06 Nov 2009, 10:36

hahah ya betul, saya setuju bebudak sekarang manja + lembik.... mak bapak pun sedar bende nih. ada aku pernah jumpa 2-3 mak bapak, dia kata dia kesian anak anak dia ak pernah panjat pokok, tak pernah lastik burung....heheheh

Tapi apa nak buat, mak bapak sibuk dengan kerjaya, nak bagi anak sibuk, dia belikan playstation , komputer , astro... macam mana nak lembik? pastu anak pulak terpengaruh, nak tiru gaya superman, ultraman, spongebob , transformer....... adoiiiii

sibbaik aku dah "jahat" masa kecik kecik dulu...syok woooooo dok kampung.... orang soh study, aku gi nek basikal dengan kawan, gi main guli, makan durian, pancing ikan....kui kui kui....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
jojo
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 18 Sep 2006, 12:01
Location: perak

Re: survival kumpulan wanita

Postby jojo » 06 Nov 2009, 13:55

hahah....saya cukup sokong sekali kalo ade class survival untuk wanita. ini adalah cara agar wanita lebih pandai berdikari terutama dalam hutan tanpa asyik mengharapkan bantuan daripada kaum lelaki.....
jadi xlah nanti kaum lelaki ingat diaorg ni hero pada pompuan.hahahahah :lol:
Jiwa Kacau

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby JeNaL » 06 Nov 2009, 16:21

selain survival, saya rasa basic outdoor pun kena tau jugak...

tak kata perempuan...lelaki pun ada yg selalu ikut trip ... tapi basic outdoor pun tak tau...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 06 Nov 2009, 18:22

hahah ya betul, saya setuju bebudak sekarang manja + lembik.... mak bapak pun sedar bende nih. ada aku pernah jumpa 2-3 mak bapak, dia kata dia kesian anak anak dia ak pernah panjat pokok, tak pernah lastik burung....heheheh

Tapi apa nak buat, mak bapak sibuk dengan kerjaya, nak bagi anak sibuk, dia belikan playstation , komputer , astro... macam mana nak lembik? pastu anak pulak terpengaruh, nak tiru gaya superman, ultraman, spongebob , transformer....... adoiiiii

sibbaik aku dah "jahat" masa kecik kecik dulu...syok woooooo dok kampung.... orang soh study, aku gi nek basikal dengan kawan, gi main guli, makan durian, pancing ikan....kui kui kui....

Tengok budak2 lelaki sekarangpun ..banyak dah montel kecil2 kan?

dulu lain sekarang lain hehehehe
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: survival kumpulan wanita

Postby biNGai » 07 Nov 2009, 00:30

gemok gemok jgn mensyen aa..aku terasa wooo
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby penJelaJahJuJur » 07 Nov 2009, 00:45

kalau ada menarik jugak ni
:D

User avatar
jojo
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 18 Sep 2006, 12:01
Location: perak

Re: survival kumpulan wanita

Postby jojo » 18 Nov 2009, 12:40

setiap survival mmg perlukan basic outdoor...... jadi ni peluang pada org2 yg langsung xde basic juga.. agak2 bila nak wat?? leh saya tolong war-warkan pada org ramai...
Jiwa Kacau

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 18 Nov 2009, 13:35

setiap survival mmg perlukan basic outdoor...... jadi ni peluang pada org2 yg langsung xde basic juga.. agak2 bila nak wat?? leh saya tolong war-warkan pada org ramai...
DISEMBER 5hb hingga 8hb ATAU DISEMBER 17hb hingga 20hb

MONSOON SURVIVAL COURSE.....

RM 350-00 seorang dari KL.... minima 10 orang wanita GO....
Kalau 20 peserta....RM 300-00 seorang sahaja.

Pengangkutan, bekalan makanan dan jamuan balik disediakan.

Backpack, parang ...di sediakan oleh peserta sendiri.

Gerenti tapak tangan berduri, kasar, 4 kgs lesap dari badan, muscle timbul, pacat tiger menghisap....
akan tetapi....
SEMANGAT 200% akan di dapati, ilmu2 baru yg tak akan didapati dari buku, tambah ketabahan serta sifat NEVER SAY DIE akan tertanam di dalam diri anda.

Mungkin minah mat salleh luar akan join sekali juga..... no promises.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby melati » 19 Nov 2009, 16:41

cpt2 pendaki wanita..

sapa mau joint..

peluang menarik nie..

dn jrg2 mau jumpa wooo

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: survival kumpulan wanita

Postby Freelance » 20 Nov 2009, 12:00

cpt2 pendaki wanita..

sapa mau joint..

peluang menarik nie..

dn jrg2 mau jumpa wooo
Melati.. bila nak on... pendaki gunung..semua wanita..ahaks!!!

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: survival kumpulan wanita

Postby Freelance » 20 Nov 2009, 12:04

hahah ya betul, saya setuju bebudak sekarang manja + lembik.... mak bapak pun sedar bende nih. ada aku pernah jumpa 2-3 mak bapak, dia kata dia kesian anak anak dia ak pernah panjat pokok, tak pernah lastik burung....heheheh

Tapi apa nak buat, mak bapak sibuk dengan kerjaya, nak bagi anak sibuk, dia belikan playstation , komputer , astro... macam mana nak lembik? pastu anak pulak terpengaruh, nak tiru gaya superman, ultraman, spongebob , transformer....... adoiiiii

sibbaik aku dah "jahat" masa kecik kecik dulu...syok woooooo dok kampung.... orang soh study, aku gi nek basikal dengan kawan, gi main guli, makan durian, pancing ikan....kui kui kui....
sibaik kecik2 dulu puas main tembak2 ..main senapang.. hahaha!!! kanak2 skrg pasif.. tak aktif.. game pun banyak bergantung kepada peralatan moden.....sekarang musim orang ngadap komputer.. apa nak semua ada dalam tu..
Lagi satu. .mak bapak manjakan anak sangat... kalo nak bwk wat aktviti outdoor.. macam2 fikir.. biasalah dah berfikiran negatif je... nanti tu lah ni lah... kecuali kalo mak ayah dia pun lasak gak.. biasanya anak pun ngikut gak minat mak ayah dia...

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: survival kumpulan wanita

Postby Freelance » 20 Nov 2009, 12:17

amacam 'tun teja tun2 GO ?

ada brannnnnnn ? 8)
Tak confident dapat ALL MALAYSIAN WOMENS' Group....
Malaysians la ni manja..... dah lama menjadi seperti jiran kita di selatan - kiasu..... takut susah dsbnya dan ini pemerhatian saya bebelas tahun.
Sepatutnya, kementerian pendidikan memasukkan aktiviti mendaki gunung, sekurang2nya sekali setahin untuk SEMUA pelajar!!! Bagi lasak agar budak2 sekarang tak reti nak complain.
rasanya statement che forestgump ni tak berapa betul sangat... pernahkah forestgump melibatkan diri dengan pendaki2 gunung di kalangan dak2 GO... kenali lah kami.siapa kami ?.....
kebanyakan ramai pendaki2 wanita yang join dalam aktviti outdoor... terutama daki gunung.. masuk hutan keluar hutan...
tugas kami bukan hanya untuk memasak sahaja... di dalam hutan kami sama sahaja.. tak kira lelaki atau perempuan.. sama2 pikul barang.. sama2 pikul beg...cuma kami mementingkan keselamatan...
kemungkinan salah satu sebab terutama wanita.. mungkin kekurangan sumber samada dari segi pengajuran kursus survival wanita atau kursus2 lain... saya sokong cadangan forestgump tentang kursus tersebut...

saya rasa bukan wanita sahaja bermasalah dalam hutan ni.. lelaki pun gak yang kekurangan ilmu outdoor... kami kaya dengan pengalaman..tapi kemungkinan kurang tentang ilmu samada yang tertulis atau tidak tertulis... alhamdulillah ramai di kalangan pendaki wanita sekarang mengambil lesen radio... tahniah yang sudah ada lesen... harapan saya ..semoga di masa akan datang, perbanyakkan lagi kursus2 yang relevan serta pendedahan yang lebih meluas tentang dunia outdoor...

Bagi kami pendaki2 wanita.. pernah merancang satu aktiviti daki gunung untuk wanita sahaja..... Pendakian gunung hanya untuk peserta wanita sahaja.. ramai yang memberi respons.. menyahut cabaran ini.. buat masa ni masih tertangguh lagi.. atas sebab2 tertentu..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: survival kumpulan wanita

Postby matsaiko » 20 Nov 2009, 13:13

antara sbb2 nya ialah ketua wanita GO dlm proses menggebukan kulit dan wajah tuk jadi raja sehari :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby melati » 20 Nov 2009, 14:35

k.lily
jum la..
Nk kemping kt mana..sg pauh? sg. pisang? sg. congkak?
atau sg. Penchala?

***jauh2 somi i tk harap la kak..kihkih

bro FG
amboi..pndaki wanita kt sini mnja2 yea..
sebenarnya kami xmnja la..cuma org lelaki jekr
yg nk mnjakn kami..asik nk hulo bntuan ja.. :lol:

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby melati » 20 Nov 2009, 15:07

Gerenti tapak tangan berduri, kasar, 4 kgs lesap dari badan, muscle timbul, pacat tiger menghisap....
akan tetapi....
SEMANGAT 200% akan di dapati, ilmu2 baru yg tak akan didapati dari buku, tambah ketabahan serta sifat NEVER SAY DIE akan tertanam di dalam diri anda
.
pergh! blk ja dr kursus nie dh blh g berperang nie ..ahaks!

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: survival kumpulan wanita

Postby Freelance » 20 Nov 2009, 15:13

setiap survival mmg perlukan basic outdoor...... jadi ni peluang pada org2 yg langsung xde basic juga.. agak2 bila nak wat?? leh saya tolong war-warkan pada org ramai...
DISEMBER 5hb hingga 8hb ATAU DISEMBER 17hb hingga 20hb

MONSOON SURVIVAL COURSE.....

RM 350-00 seorang dari KL.... minima 10 orang wanita GO....
Kalau 20 peserta....RM 300-00 seorang sahaja.

Pengangkutan, bekalan makanan dan jamuan balik disediakan.

Backpack, parang ...di sediakan oleh peserta sendiri.

Gerenti tapak tangan berduri, kasar, 4 kgs lesap dari badan, muscle timbul, pacat tiger menghisap....
akan tetapi....
SEMANGAT 200% akan di dapati, ilmu2 baru yg tak akan didapati dari buku, tambah ketabahan serta sifat NEVER SAY DIE akan tertanam di dalam diri anda.

Mungkin minah mat salleh luar akan join sekali juga..... no promises.
kami semua mengharapkan agar kursus2 yang dianjur oleh pihak2 tertentu... bersesuaian dengan dunia pendakian gunung... kami tak heran tangan berduri..sebab dalam hutan dah biasa dengan calar balar...nak2 sape yang menebas menggunakan parang... sampai kulit muka pun tersagat dek kok duri.. hahaha!! pasal berat kami turun ..kalo ikut pengalaman sampai ada 8 kg berat badan turun... saya pun 5 kg turun bila wat transnoring... , muscle timbul.. dah sure nya sebab pikul beg lebih dari 30kg... pacat tiger uwaaa.. mcm2 kaler kami dapat tenguk... yang sakit, yang gatal..yg digigit semua ada.... tapi bkn ni yang kami mau..

kalo boleh biarlah silibus yang digunakan adalah bersesuaian dan boleh dipakai guna time survival.. apa yang ada di badan kami.. apa yang ada di dalam beg kami.. kalo setakat survival nak nyalakan api... dak pengakap pun leh wat gak... kami tak malas mencari ilmu.. lagi2 seronok kalo dapat ilmu daripada orang2 yang lebih berpengalaman pasal selok belok hutan.... memang pengalaman mcm ni susah nak dapat dlm buku... pengalaman memberi kita pengajaran dan iktibar.. kata orang ..kalo kita nak mengenali seseorang individu.. kita kenalah tau apa yang dia suka dan apa yang dia tak suka... barulah kita leh faham personaliti seseorang tu...
Adalah lebih baik kalo kita dapat g bersama atau mendaki sesama dengan pendaki2 gunung.. mereka memang kaya dengan pengalaman... tapi kadang2 kala cetek ilmu gak... dari aktiviti tersebut baru kita tau..ada kekurangan dan ada kelebihan bila trip ni dilakukan.. bila masalah2 ni timbul barulah kita leh guna pakai apa keputusan..apa cara ..apa survival yang leh kita gunakan mengikut kesesuaian masa, tempat, kejadian dll....

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: survival kumpulan wanita

Postby Freelance » 20 Nov 2009, 15:16

antara sbb2 nya ialah ketua wanita GO dlm proses menggebukan kulit dan wajah tuk jadi raja sehari :mrgreen:
:oops:

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: survival kumpulan wanita

Postby Freelance » 20 Nov 2009, 15:20

k.lily
jum la..
Nk kemping kt mana..sg pauh? sg. pisang? sg. congkak?
atau sg. Penchala?

***jauh2 somi i tk harap la kak..kihkih

bro FG
amboi..pndaki wanita kt sini mnja2 yea..
sebenarnya kami xmnja la..cuma org lelaki jekr
yg nk mnjakn kami..asik nk hulo bntuan ja.. :lol:
ni kemping g terjun tiruk ke.. camping santai2 wat BBQ ni... :roll: hahaha!!! tak kisah kt mana tempat pun leh wat kursus.... janji semua orang leh datang.. yang penting pengisian ilmu tu.. biarlah berbaloi-baloi... :wink:

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby penJelaJahJuJur » 20 Nov 2009, 15:28

monsoon survival?
tajuk pun da bes..
>__<

tapi sangkut kot tang cost tu, huhu (student price ade ke?)

cambes gak layan kalo awek2 je kemping~
(tapi kalo g mandi waterfall pun da takut kalo xde laki besenye =p )
tugas pempuan kalo nek gunung? sama je kut, nak ckp suke pancit2, laki pn ade..
nak kate masak2, sume nominated chef yg berganding bahu~

^__^

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby melati » 20 Nov 2009, 15:47

k.lily
kemping sntai2 dh la..
sesmbil tu blh la ajar kami adik2 yg kering ilmu nie
dgn basic outdoor..tu pn dh memadai..tk pyh la
nk ajar yg berat2..tk mampu kami nk polo..
haks! haks!

PJ
kalu kemping awek2 sj..gedix lebey2 tk mau arr... :lol:
kalau dah tau tmpt tu bahaya jgn la ko g hulo pala weeh..
mau kena ngap..berhati2 la..tk kira la ada laki ke tk der
ke..keselamatan ttp kena di utamakn apa..

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: survival kumpulan wanita

Postby Freelance » 20 Nov 2009, 16:24

k.lily
kemping sntai2 dh la..
sesmbil tu blh la ajar kami adik2 yg kering ilmu nie
dgn basic outdoor..tu pn dh memadai..tk pyh la
nk ajar yg berat2..tk mampu kami nk polo..
haks! haks!

PJ
kalu kemping awek2 sj..gedix lebey2 tk mau arr... :lol:
kalau dah tau tmpt tu bahaya jgn la ko g hulo pala weeh..
mau kena ngap..berhati2 la..tk kira la ada laki ke tk der
ke..keselamatan ttp kena di utamakn apa..
oh basic outdoor ke.. cara2 memasang khemah, cara2 memasang flysheet dengan ikatan yang betul... jangan jadi mcm rmh setinggan udah ler.. hehehe.. penting woo...
lepas tu memasak cara survival.. hehehe!!! jangan lupa hidupkan kayu api tau... :mrgreen:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: survival kumpulan wanita

Postby matsaiko » 20 Nov 2009, 16:46

aii dh berpuluh gng dh pegi pasang fly pon tak pass lg ke? :P :P
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby penJelaJahJuJur » 20 Nov 2009, 16:58

k.lily
kemping sntai2 dh la..
sesmbil tu blh la ajar kami adik2 yg kering ilmu nie
dgn basic outdoor..tu pn dh memadai..tk pyh la
nk ajar yg berat2..tk mampu kami nk polo..
haks! haks!

PJ
kalu kemping awek2 sj..gedix lebey2 tk mau arr... :lol:
kalau dah tau tmpt tu bahaya jgn la ko g hulo pala weeh..
mau kena ngap..berhati2 la..tk kira la ada laki ke tk der
ke..keselamatan ttp kena di utamakn apa..
oh basic outdoor ke.. cara2 memasang khemah, cara2 memasang flysheet dengan ikatan yang betul... jangan jadi mcm rmh setinggan udah ler.. hehehe.. penting woo...
lepas tu memasak cara survival.. hehehe!!! jangan lupa hidupkan kayu api tau... :mrgreen:

nak blaja nak blaja~~!
belom bepuluh gunung nubs lagi ah nk pasang fly, hihi
tau chop tempat cepat2 je sbb tamo tido tepi
:mrgreen:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: survival kumpulan wanita

Postby matsaiko » 20 Nov 2009, 17:22

PJ
Ilmu yang pertama:
Bagaimana nak chop tmpt tidur dgn cepat.
bila hampar je groundsheet,cepat2 lempar kerimet n sleepingbag kat mana2 tmpt yg ko aim sambil berkata 'aku punya' :lol: :mrgreen:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby JeNaL » 20 Nov 2009, 17:43

PJ
Ilmu yang pertama:
Bagaimana nak chop tmpt tidur dgn cepat.
bila hampar je groundsheet,cepat2 lempar kerimet n sleepingbag kat mana2 tmpt yg ko aim sambil berkata 'aku punya' :lol: :mrgreen:
abang mat...karang ni ada matt boleh tiup angin...kalu tempat ada ogawa pun i tak kisah...... :lol:

sori tuan tanah...tumpang memeriahkan jap
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: survival kumpulan wanita

Postby matsaiko » 20 Nov 2009, 17:47

PJ
Ilmu yang pertama:
Bagaimana nak chop tmpt tidur dgn cepat.
bila hampar je groundsheet,cepat2 lempar kerimet n sleepingbag kat mana2 tmpt yg ko aim sambil berkata 'aku punya' :lol: :mrgreen:
abang mat...karang ni ada matt boleh tiup angin...kalu tempat ada ogawa pun i tak kisah...... :lol:

sori tuan tanah...tumpang memeriahkan jap
huhuhu tak survival la tido atas tilam angin whoahahahaahahha :P
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 20 Nov 2009, 20:26

setiap survival mmg perlukan basic outdoor...... jadi ni peluang pada org2 yg langsung xde basic juga.. agak2 bila nak wat?? leh saya tolong war-warkan pada org ramai...
DISEMBER 5hb hingga 8hb ATAU DISEMBER 17hb hingga 20hb

MONSOON SURVIVAL COURSE.....

RM 350-00 seorang dari KL.... minima 10 orang wanita GO....
Kalau 20 peserta....RM 300-00 seorang sahaja.

Pengangkutan, bekalan makanan dan jamuan balik disediakan.

Backpack, parang ...di sediakan oleh peserta sendiri.

Gerenti tapak tangan berduri, kasar, 4 kgs lesap dari badan, muscle timbul, pacat tiger menghisap....
akan tetapi....
SEMANGAT 200% akan di dapati, ilmu2 baru yg tak akan didapati dari buku, tambah ketabahan serta sifat NEVER SAY DIE akan tertanam di dalam diri anda.

Mungkin minah mat salleh luar akan join sekali juga..... no promises.
kami semua mengharapkan agar kursus2 yang dianjur oleh pihak2 tertentu... bersesuaian dengan dunia pendakian gunung... kami tak heran tangan berduri..sebab dalam hutan dah biasa dengan calar balar...nak2 sape yang menebas menggunakan parang... sampai kulit muka pun tersagat dek kok duri.. hahaha!! pasal berat kami turun ..kalo ikut pengalaman sampai ada 8 kg berat badan turun... saya pun 5 kg turun bila wat transnoring... , muscle timbul.. dah sure nya sebab pikul beg lebih dari 30kg... pacat tiger uwaaa.. mcm2 kaler kami dapat tenguk... yang sakit, yang gatal..yg digigit semua ada.... tapi bkn ni yang kami mau..

kalo boleh biarlah silibus yang digunakan adalah bersesuaian dan boleh dipakai guna time survival.. apa yang ada di badan kami.. apa yang ada di dalam beg kami.. kalo setakat survival nak nyalakan api... dak pengakap pun leh wat gak... kami tak malas mencari ilmu.. lagi2 seronok kalo dapat ilmu daripada orang2 yang lebih berpengalaman pasal selok belok hutan.... memang pengalaman mcm ni susah nak dapat dlm buku... pengalaman memberi kita pengajaran dan iktibar.. kata orang ..kalo kita nak mengenali seseorang individu.. kita kenalah tau apa yang dia suka dan apa yang dia tak suka... barulah kita leh faham personaliti seseorang tu...
Adalah lebih baik kalo kita dapat g bersama atau mendaki sesama dengan pendaki2 gunung.. mereka memang kaya dengan pengalaman... tapi kadang2 kala cetek ilmu gak... dari aktiviti tersebut baru kita tau..ada kekurangan dan ada kelebihan bila trip ni dilakukan.. bila masalah2 ni timbul barulah kita leh guna pakai apa keputusan..apa cara ..apa survival yang leh kita gunakan mengikut kesesuaian masa, tempat, kejadian dll....

Sebelum masuk hutan - kami akan periksa dan mengeluarkan semua barang2 peserta. Lighter dan mancis apipun x leh di bawa masuk, contohnya.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 20 Nov 2009, 20:43

amacam 'tun teja tun2 GO ?

ada brannnnnnn ? 8)
Tak confident dapat ALL MALAYSIAN WOMENS' Group....
Malaysians la ni manja..... dah lama menjadi seperti jiran kita di selatan - kiasu..... takut susah dsbnya dan ini pemerhatian saya bebelas tahun.
Sepatutnya, kementerian pendidikan memasukkan aktiviti mendaki gunung, sekurang2nya sekali setahin untuk SEMUA pelajar!!! Bagi lasak agar budak2 sekarang tak reti nak complain.
rasanya statement che forestgump ni tak berapa betul sangat... pernahkah forestgump melibatkan diri dengan pendaki2 gunung di kalangan dak2 GO... kenali lah kami.siapa kami ?.....
kebanyakan ramai pendaki2 wanita yang join dalam aktviti outdoor... terutama daki gunung.. masuk hutan keluar hutan...
tugas kami bukan hanya untuk memasak sahaja... di dalam hutan kami sama sahaja.. tak kira lelaki atau perempuan.. sama2 pikul barang.. sama2 pikul beg...cuma kami mementingkan keselamatan...
kemungkinan salah satu sebab terutama wanita.. mungkin kekurangan sumber samada dari segi pengajuran kursus survival wanita atau kursus2 lain... saya sokong cadangan forestgump tentang kursus tersebut...

saya rasa bukan wanita sahaja bermasalah dalam hutan ni.. lelaki pun gak yang kekurangan ilmu outdoor... kami kaya dengan pengalaman..tapi kemungkinan kurang tentang ilmu samada yang tertulis atau tidak tertulis... alhamdulillah ramai di kalangan pendaki wanita sekarang mengambil lesen radio... tahniah yang sudah ada lesen... harapan saya ..semoga di masa akan datang, perbanyakkan lagi kursus2 yang relevan serta pendedahan yang lebih meluas tentang dunia outdoor...

Bagi kami pendaki2 wanita.. pernah merancang satu aktiviti daki gunung untuk wanita sahaja..... Pendakian gunung hanya untuk peserta wanita sahaja.. ramai yang memberi respons.. menyahut cabaran ini.. buat masa ni masih tertangguh lagi.. atas sebab2 tertentu..
Pernah saya bersama2 ngan budak2 GO tahun lepas kursus survival - depa bagus sebab semangat consistent serta rajin mendengar serta meneliti. Bab mendaki tu, dah naikpun semua gunung2 di Bamboo Trail dan banjaran Bintang tahun 80an full combat pack ngan anggota2 saya serta pegawai SB E1B Pertak dulu dan 21 kali naik G. Tahan termasuk 2 minggu bermula... K.Tahan - Melantai - Kuala Putih - Kuala Teku - Padang - Punck G. Tahan - Ulu Sg Kelah - Ulu Sg Relai dan keluar berhampiran kuari di antara Gua Musang ngan Kuala Krai .... kemudian tu tahan kenderaan PDRM tumpang ke pekan Gua Musang. Saya bersama2...timbalan penguasa Taman Negara dan 14 orang renjer trekker terbaik Taman Negara bermula 1hb Januari 1990 dan keluar 14hb Januari 1990. Ya, memang lama sebab buat pemeriksaan sempadan Taman Negara yang di cerobohi pembalakan haram berbekalkan peta topo terhad dan Mil Compass.
Juga dah 8 kali dalam SAR team Gunung Tahan sekitar awal 90an serta di sekitar gunung2 Cameron Highlands dan G Batu Putih. Pernah juga di dalam kumpulan pengajar combat tracking dan JW untuk 3 team 22SAS serta Delta & Hotel Squad SAS-R Australia di hutan Bruas dan Post Dala.

So...cik adik...janganlah cepat melenting sebab seruan cabaran ini hanya untuk menggalakkan dan menggerakkan wanita tempatan mengikuti kursus survival untuk bekalan diri serta ntuk memaklumkan dan mengajar mereka yang tak berpeluang mengikuti kursus survival ini.

Kalau cik adik rasa dah berpengalaman dan berilmu, tak apalah...kita alu2kan depa2 yang kurang ilmu dan berpengalaman.
Mungkin setahun dua ni saya sendiri tidak lagi tinggal di Malaysia akan tetapi berhijrah dan menetap bersama isteri dan anak. So.... kalau pengetahuan dan kemahiran tidak di tumpahkan kepada depa2 yang minat outdoor....pada sapa lagi?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: survival kumpulan wanita

Postby rembau » 20 Nov 2009, 23:30

bro FG...skrg mas dah banyak berubah...tak dinafikan bro antara yg lama ngan hutan hujan kita...taniah dan syabas atas sokongan anda...cuma ada salah faham disini....

penerangan FL bermaksud trend skrg tak macam dulu ... dan apa saya perhatikan telah berlaku pertukaran fundamental dalam xtvt ini...FL nyatakan ramai gur yg bersemangat dan kurang ilmu...masalah ini juga berlaku pada Boys macam buluh ...kuat bila ditiup badai jika mereka serumpun tapi kosong didalam...hidup dekat sungai, rimbun tapi sayang miang saja yang dapat..kira untung boleh buat bakar lemang........

apa yg saya perhatikan masalah utama skrg mereka tak pernah jadi leader...banyak pi trip berbentuk melancong...jadi apa yg dapat adalah pemandangan dan penat...kerugian adalh mereka...dan salah adalah kita sebab tak tunjuk bagaimana nak kenal pasti masalah dan cara atasi....
Tak confident dapat ALL MALAYSIAN WOMENS' Group....
Malaysians la ni manja..... dah lama menjadi seperti jiran kita di selatan - kiasu..... takut susah dsbnya dan ini pemerhatian saya bebelas tahun.
yup tak dinafikan benda masih berlaku dan kita masih terikat pada sentiment masyarakat sekeliling dan pengaruh budaya...tapi gurl gunung bagi saya OK cuma peluang utk pi ke kursus tu terhad....dan mungkin daripada segi silibus yg patut diterapkan perlu dikaji semula....

komen dari FL perlu dilihat dari segi pendapat komuniti kaun hawa...

ikhlas
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: survival kumpulan wanita

Postby matsaiko » 21 Nov 2009, 11:31

Salam oleh kerana ade masa terluang ni izinkan sy mencelah..
saya tak pandai nak bermadah dan berkias seperti bro rembau diatas,hanya luahan terus dari pengamatan sy...

Mungkin silibus atau pendekatan yg cuba diterapkan oleh FG terlalu 'heavy' dan bersifat 'military look' pada mereka yg hanya jadikan aktiviti outdoor ni sebagai aktiviti riadah/hobi saja,hanya mengisi aktiviti bersama teman2 dan menghabiskan cuti.Jika join course sekalipun,berapa banyak kali mereka akan apply apa ilmu yg mereka dapat? (pada rakan GO yg join dulu,boleh share tak?nak tanya selepas join course,setiap kali masuk utan adakah ilmu yg diperolehi tu menjadi agenda utama dlm trip mereka?)

Ilmu dan skill perlu dipraktikkan dan diasah selalu,jika tak ia tumpul lalu luput,jadi sebagai penggiat rekreasi riadah ni,brp kerap akan mereka paktikal kan ilmu survival? berapa byk kali mereka melakukan xtreme survival trip utk mem praktikkal kan ilmu tersebut?rasanya susah,jarang atau mgkn takde sbb mentaliti mereka hanya pergi ke gng2 yg dh wellknown/komersial,info yg dah bersepah boleh didapati,trek dah luas,selalu trekker kluar masuk,pegi ramai2 so kalo jd apa2 ramai boleh bantu,dikuatkan lg dgn kreadibiliti guide atau organiser itu sediri,menjadikan mereka kurang berminat utk melaburkan duit dan masa kearah kelas2 survival.Golongan ini hanya nak beriadah,happy2 dgn teman,menjaga fitness sambil ingin melakukan aktiviti mencabar dlm hidup yg tak terlalu xtreme serta melarikan diri dari rutin harian di pejabat etc..etc..,?mereka bukan nak menjadi Rambo

Sekarang ni,gajet dan equipment tuk ber outdoor bersepah...dlm GO pon ramai involve dlm perniagaan peralatan canggih.Kenapa manufacturer barangan2 outdoor ni mengeluarkan alatan2 yg canggih ni?semuanya untk membantu dan menyenangkan golongan2 penggiat rekreasi riadah ni dan itulah target market mereka.Sbb dah lumrah,manusia dah senang nak lagi senang.Jadi kalo penggiat2 ni sanggup berabis duit tuk membeli barangan tersebut,kenapa perlu mereka tinggalkannya ketika nak masuk utan?

Basicly its all about mentaliti..ianya dah terlalu comercialised..jika dari mula acuannya berbentuk bulat,maka bulatlah ia,jika FG nak jadikan ia bersegi,bro kena create more effort la pada komuniti ni.pada saya setakat kalo FG hanya posting ur course,menceritakan pengalaman bro,pada saya,itu belum mampu lg menarik ramai penggiat 'rekreasi riadah' selain hanya respek pada pengalaman bro saja.Pada saya la,guide2 dan organiser trip yang serius dlm industri ini perlu ikuti course tersebut.Kalo sy dlm industri guide ini sepenuh masa,saya sendiri akan jumpa dan belajar dari FG enuff said.

bottom line,sy hanya memberikan pendapat sy yg ikhlas mengikut apa yg sy rasa dn lalui sepanjang sy dlm GO ni.tiada niat yg tersurat dan tersirat.Pada FG,niat dan tujuan bro memang amat2 dialukan di GO syabas dan teruskan.Mungkin bro FG boleh tweak sikit berkenaan silibus tu kepada yg lebih ringan n santai seperti basic outdoor course.Rasanya ianya lebih sesuai dan lebih mendapat sambutan dgn komuniti penggiat leisure outdoor activity ni IMHO.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby penJelaJahJuJur » 21 Nov 2009, 13:29


Sebelum masuk hutan - kami akan periksa dan mengeluarkan semua barang2 peserta. Lighter dan mancis apipun x leh di bawa masuk, contohnya.

whoahh ni hardcore punya ke..
menarik~
bak kata orang lain jugak, kalau pacat2, luka-luka, berat turun, tu semua pengalaman yang boleh dapat luar special course.
sekarang nak survive pun equipment cukup lengkap, makin lama makin mudah..
kalau tengok budak-budak (read: kanak-kanak moden) hiking lagi ah, diorg punya equipment maju advance mahal dan sebagainya. takde lagi istilah masstin ngan camping gaz atau lilin askar, macam waktu saya kanak-kanak dulu. bila dah selesa sangat pun kurang masyuk jugak~

so kalau dapat truly back to nature dgn limited resource punya experience bes jugak.
macam dalam cite man vs wild maybe?
betul, aktiviti hiking ni riadah sampingan aje bagi kebanyakan orang yang minat..
tapi saya rasa, survival skill, susah nak kumpul. 2-3 puncak rasanya masih beginner, mungkin nk capai tahap intermediate pulak kena pergi lebih banyak trip, lagipun bukan kerja pro jd guider ke kerja wildlife ke surveyor nak masuk utan selalu.. mungkin sbb kemudahan dah banyak, trek pun dah banyak yang cun, dah boleh berlari-lari macam bersiar-siar kat taman.. bila lagi skill tu semua nak develop, kan?

walaupun xnampak secara direct kat mana boleh apply dlm kehidupan metropolitan serba canggih ni..
in case.. just in case.. sheet happens.. xde sape tau the future~ persediaan untuk worst case scenario

lagi satu sebab saya minat.. orang kata bila belajar hidup susah ni, nanti bleh bersyukur skit kalo slame ni asek ngan nikmat dunia je.. :)
yeah, survival course ni such a good peluang~ ye la kan.. takkan nak masuk komando atau amazing race pulak >__<

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 22 Nov 2009, 13:16

bro FG...skrg mas dah banyak berubah...tak dinafikan bro antara yg lama ngan hutan hujan kita...taniah dan syabas atas sokongan anda...cuma ada salah faham disini....

penerangan FL bermaksud trend skrg tak macam dulu ... dan apa saya perhatikan telah berlaku pertukaran fundamental dalam xtvt ini...FL nyatakan ramai gur yg bersemangat dan kurang ilmu...masalah ini juga berlaku pada Boys macam buluh ...kuat bila ditiup badai jika mereka serumpun tapi kosong didalam...hidup dekat sungai, rimbun tapi sayang miang saja yang dapat..kira untung boleh buat bakar lemang........

apa yg saya perhatikan masalah utama skrg mereka tak pernah jadi leader...banyak pi trip berbentuk melancong...jadi apa yg dapat adalah pemandangan dan penat...kerugian adalh mereka...dan salah adalah kita sebab tak tunjuk bagaimana nak kenal pasti masalah dan cara atasi....
Tak confident dapat ALL MALAYSIAN WOMENS' Group....
Malaysians la ni manja..... dah lama menjadi seperti jiran kita di selatan - kiasu..... takut susah dsbnya dan ini pemerhatian saya bebelas tahun.
yup tak dinafikan benda masih berlaku dan kita masih terikat pada sentiment masyarakat sekeliling dan pengaruh budaya...tapi gurl gunung bagi saya OK cuma peluang utk pi ke kursus tu terhad....dan mungkin daripada segi silibus yg patut diterapkan perlu dikaji semula....

komen dari FL perlu dilihat dari segi pendapat komuniti kaun hawa...

ikhlas

Saja je nak " usik ' dan " umpan " kaum hawa tempatan..... bila dah melenting tu, maknanya ada " emotional energy ", cuma sekarang nak lihat samada ada tak " mental " dan " physiological " energy. Tu lah caranya kalau nak dapatkan anak murid yang berkualiti.

Ahli2 SAFRA - Sinhgapore Armed Forces Reserve Association - dan pemuda2 Singapore kerap datang mempelajari dari kami dan kos pada mereka jauh lebih mahal ntuk warga tempatan akan penyertaan warga tempatan amat kurang sekali - tu lah yang sedihnya. Bagi kami, rezeki tidak boleh di tolak apa tah lagi rezeki halal titik peluh dan kerahan tenaga di alam hutan.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: survival kumpulan wanita

Postby forestgump » 22 Nov 2009, 13:37

Salam oleh kerana ade masa terluang ni izinkan sy mencelah..
saya tak pandai nak bermadah dan berkias seperti bro rembau diatas,hanya luahan terus dari pengamatan sy...

Mungkin silibus atau pendekatan yg cuba diterapkan oleh FG terlalu 'heavy' dan bersifat 'military look' pada mereka yg hanya jadikan aktiviti outdoor ni sebagai aktiviti riadah/hobi saja,hanya mengisi aktiviti bersama teman2 dan menghabiskan cuti.Jika join course sekalipun,berapa banyak kali mereka akan apply apa ilmu yg mereka dapat? (pada rakan GO yg join dulu,boleh share tak?nak tanya selepas join course,setiap kali masuk utan adakah ilmu yg diperolehi tu menjadi agenda utama dlm trip mereka?)

Ilmu dan skill perlu dipraktikkan dan diasah selalu,jika tak ia tumpul lalu luput,jadi sebagai penggiat rekreasi riadah ni,brp kerap akan mereka paktikal kan ilmu survival? berapa byk kali mereka melakukan xtreme survival trip utk mem praktikkal kan ilmu tersebut?rasanya susah,jarang atau mgkn takde sbb mentaliti mereka hanya pergi ke gng2 yg dh wellknown/komersial,info yg dah bersepah boleh didapati,trek dah luas,selalu trekker kluar masuk,pegi ramai2 so kalo jd apa2 ramai boleh bantu,dikuatkan lg dgn kreadibiliti guide atau organiser itu sediri,menjadikan mereka kurang berminat utk melaburkan duit dan masa kearah kelas2 survival.Golongan ini hanya nak beriadah,happy2 dgn teman,menjaga fitness sambil ingin melakukan aktiviti mencabar dlm hidup yg tak terlalu xtreme serta melarikan diri dari rutin harian di pejabat etc..etc..,?mereka bukan nak menjadi Rambo

Sekarang ni,gajet dan equipment tuk ber outdoor bersepah...dlm GO pon ramai involve dlm perniagaan peralatan canggih.Kenapa manufacturer barangan2 outdoor ni mengeluarkan alatan2 yg canggih ni?semuanya untk membantu dan menyenangkan golongan2 penggiat rekreasi riadah ni dan itulah target market mereka.Sbb dah lumrah,manusia dah senang nak lagi senang.Jadi kalo penggiat2 ni sanggup berabis duit tuk membeli barangan tersebut,kenapa perlu mereka tinggalkannya ketika nak masuk utan?

Basicly its all about mentaliti..ianya dah terlalu comercialised..jika dari mula acuannya berbentuk bulat,maka bulatlah ia,jika FG nak jadikan ia bersegi,bro kena create more effort la pada komuniti ni.pada saya setakat kalo FG hanya posting ur course,menceritakan pengalaman bro,pada saya,itu belum mampu lg menarik ramai penggiat 'rekreasi riadah' selain hanya respek pada pengalaman bro saja.Pada saya la,guide2 dan organiser trip yang serius dlm industri ini perlu ikuti course tersebut.Kalo sy dlm industri guide ini sepenuh masa,saya sendiri akan jumpa dan belajar dari FG enuff said.

bottom line,sy hanya memberikan pendapat sy yg ikhlas mengikut apa yg sy rasa dn lalui sepanjang sy dlm GO ni.tiada niat yg tersurat dan tersirat.Pada FG,niat dan tujuan bro memang amat2 dialukan di GO syabas dan teruskan.Mungkin bro FG boleh tweak sikit berkenaan silibus tu kepada yg lebih ringan n santai seperti basic outdoor course.Rasanya ianya lebih sesuai dan lebih mendapat sambutan dgn komuniti penggiat leisure outdoor activity ni IMHO.
Silibus kami tak " heavy " atau berbau " military " langsung - falsafahnya..." Doing what you have to do with Where you are and with WHAT you have around you " Maknaya gunakan apa yg di sekeliling dan bukan dengan apa yang di bawa. Dan setiap situasi praktikal di butkan di dalam keadaan tertekan dari segi kesuntukan masa, cuaca serta keadaan bentuk buka bumi yg tidak berpihak kepada individu.
Ada seorang consulant dari Canada yg pernah menjadi physical consultant untuk MSN, rajon hiking di persekitaran rimba Kanada dan utara Carolina serta telah trekking Nepal sehingga Base Camp Everest 3 kali, body macam hulk hogan akan tetapi ' layu " pada penghujung hari pertama. Sebabnya simple.... lagi kuat dan besar badannya , lagi banyak makanan yg di perlukan serta lagi kuatlah kerjanya bila mencari makanan, hidup api dsbnya walhal dalam keadaan survival.... kena bijak menguruskan tenaga! Tu pasal badan anggota 22SAS tak jauh bezenya ngan saiz kita sendiri - bezanya leher depa macam leher Mike Tyson :-)

Tokleh nak kurangkan inti pati program saya ni - di tambahkan bolehlah dan itu pun mengikuti keadaan sekiranya peserta tidak letih. Kalau di buatkan program lebih mudah untuk warga tempatan - sedih pulak saya bilamana warga luar negara, baik wanita maupun lelaki termasuk ibu2....di berikan silibus yang mampat.

Yes, peralatan sofistikated memang memudahkan riadah seronok2, saya sendiripun guna alat2 yang baru dan selalu terfikir juga..." Ngpalah tak ada semua ini 25 tahun dulu???? ". Cuma yang tak best ia lah kerajaan kita masih mengenakan impot tax yang tinggi untuk peralatan2 riadah luar seperti bacpacks, hydration packs , headlamps etc etc... Secara tidak langsung, kerajaan kita juga boleh di persalahkan kerana menyumbang kepada kualiti generasi2 muda dan kecil. Kalau semua barang affordable, scenario outdoor world tempatan kita pasti berkembang dan sudah tentu juga, kawasan2 hutan akan di tukar klasifikasinya kepada hutan rekreasi permanently.

Akan tetapi sejarah menunjukkan tanah air kita pernah di jajahi beberapa kali dan setiap kali, nenek moyang kita dapat
" survive " dan saya risau bilama apa nak jadi didalam 30 tahun akan datang akan kualiti keturunan kita nanti. Gunung ganang dan hutanpun nampak dah tak selamat dari kemajuan..... Seronok ti memang seronok bila di puncak tapi kita kena juga sedar makin lama makin rapat pembangunan ke puncak yang kita daki tu - contoh G. Gerah yg dulunya nun jauh di ulu tapi kesan pembalakan dah semakin hampir....sedekat lebih kurang 14 kms...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!


Return to “Hal Ehwal Wanita”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron