'Secukup rasa' atau bawang2

Khas untuk kaum wanita...perbincangan permasaalah berkaitan wanita sebelum, semasa dan selepas beraktiviti.

Moderator: Freelance

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby poncho » 28 Aug 2010, 17:11

untuk 10 orang trip 4h3m, berat mana sangat bawang, serai, cili tu kan. kalau bawak kentang atau buah mangga tu lain la. dah la berat pejal dan guna space plak kan. bawang tu bleh pecahpecahkan atau cili boleh sumbat dalam bekas kecil. tak habis boleh je buang atau tanam. menda organik, mesra alam.

bawa Secukup Rasa pun bagus untuk pelengkap memasak. kira update sikit lah menu kita. pernah jadi kes emergency, serbuk camni lah penyelamat nyawa, pembuka selera. serbuk nih bleh buat sup kalau dah abis ration atau ration 'ghaib' di hari terakhir. cari ulam/umbut, tumis dengan serbuk nih dah bleh tambah nasi punya setting. cuma, janganlah terlalu bergantung harap pada serbuk perisa macam nih sangat. nanti semua menu rasa sama. terutama kalau menu tumis atau goreng-goreng. tambah untuk pelengkap pada bahan tradisional baru ngam. lagipun dah nama serbuk perisa, mestilah MSG ada. ada juga yang takde MSG jadi pastikan buat pilihan yang sihat
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby adisos2002 » 29 Aug 2010, 00:20

Alaaa poncho.. Kiub ayam atau kiub bilis pun buleh gak. Malahan lebih praktikal... Cuma aku punya beg mmg tak muat bwg dgn ubi kentang nie hehehe
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby biNGai » 29 Aug 2010, 01:00

ala ko kalo bawak pon mana reti masak mus..asik asik menu sosej dgn serbuk perencah je laa..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby adisos2002 » 29 Aug 2010, 01:29

Kuang ajo ngai.. weh dulu2 aku pandai masak laaaa skrg aku jadi tak rajin... bukan tak pandai
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby poncho » 29 Aug 2010, 01:38

Alaaa poncho.. Kiub ayam atau kiub bilis pun buleh gak. Malahan lebih praktikal... Cuma aku punya beg mmg tak muat bwg dgn ubi kentang nie hehehe
hehe.
maksud ayat aku kat atas tu bukan menafikan kiub tapi kita kan berborak pasal serbuk Secukup Rasa. aku just jelaskan kita jangan menolak inovasi dalam menu tapi janganlah juga menolak bahan asas mentah. balance la kunun. hehe. er..memang kalau nak buat sup, kiub diperlukan sebagai bahan utama. memang aku setuju praktikal
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby adisos2002 » 30 Aug 2010, 01:01

Hehehe... sbbnya aku tak pernah rasa punbenda cukup rasa nie.. Aku takut nnt bila dah rasa nnt langsung tak bwak menda lain.
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby Freelance » 23 Sep 2010, 15:37

ala ko kalo bawak pon mana reti masak mus..asik asik menu sosej dgn serbuk perencah je laa..
ngai, mus gheti masak lah... dulu kitaorang buli dia.... semua ration solo... kasik kt dia.. suruh dia masak..hehehe...mus ingat tak trip bintang dulu.. tu lah ko kata ration sendiri2.. skali yg solo ni semua bwk ration sendiri..last2 semua yg solo ni bagi selambak ration kt ko suruh ko dan mak su masak... skali kumpul leh wt stok trip sebulan.... :kah: :kah: ampun mus...selamat hari raya.. kosong2 ek... :keke:

User avatar
adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby adisos2002 » 03 Oct 2010, 17:50

Mekasih lily.. Idup lily hehehe selamat hari raya jugak
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby yonrawk » 18 Oct 2010, 16:32

Secukup rasa????.... kalau masuk bag aku mmg aku campak keluar.... koh koh koh

Vote for bawang!
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

nana1776
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 12 Apr 2011, 16:34

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby nana1776 » 21 Apr 2011, 16:14

bwk bawang la besh... bila menumis pssssssssssssssssssss besh.... bau dia menyambo walopon tak bape sedap mcm masak kat umah.....

User avatar
adlyana
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 04 May 2006, 13:11
Location: KL
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby adlyana » 21 Apr 2011, 17:01

Memang janggal memasak tanpa bebawang & segala mak nenek rempah ratus bagai.. Nih nak share cara memasak gulai lemak cili api yang sedeppp tanpa perlu pikul bawang, cili api kunyit, segala bagai:

memula, sebelum masuk hutan sila mesin cili api, bawang merah, kunyit idop, halia sikit, belachan, kalau memang terer memasak, boleh blend terus dgn garam sekaligus (so masa masak nnt tayah bubuh garam dah)

Lepas blend konpem bebahan tadi berair kan? so, nenek aD cakap, sila masukkan bebahan tu dalam kuali (tanpa minyak) dan kacau sampai kering atas api yg perlahan.

Bila dah kering, boleh la bungkus bwk masuk hutan. Cara nak masak, just gaulkan bahan yg dah kering tu kat daging (esp daging lembu salai yg boleh tahan berhari-hari kalau bwk masuk hutan), pastu bubuh santan kotak (campur air sikit.. dan walla.. mmg sedeppp. Kalau nak tukar bhn mentah kepada ayam atau ketam, ikut suka uolss..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby JeNaL » 21 Apr 2011, 17:06

Memang janggal memasak tanpa bebawang & segala mak nenek rempah ratus bagai.. Nih nak share cara memasak gulai lemak cili api yang sedeppp tanpa perlu pikul bawang, cili api kunyit, segala bagai:

memula, sebelum masuk hutan sila mesin cili api, bawang merah, kunyit idop, halia sikit, belachan, kalau memang terer memasak, boleh blend terus dgn garam sekaligus (so masa masak nnt tayah bubuh garam dah)

Lepas blend konpem bebahan tadi berair kan? so, nenek aD cakap, sila masukkan bebahan tu dalam kuali (tanpa minyak) dan kacau sampai kering atas api yg perlahan.

Bila dah kering, boleh la bungkus bwk masuk hutan. Cara nak masak, just gaulkan bahan yg dah kering tu kat daging (esp daging lembu salai yg boleh tahan berhari-hari kalau bwk masuk hutan), pastu bubuh santan kotak (campur air sikit.. dan walla.. mmg sedeppp. Kalau nak tukar bhn mentah kepada ayam atau ketam, ikut suka uolss..
Ad boleh bukan topik Menu Hutan ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com


User avatar
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: 'Secukup rasa' atau bawang2

Postby Freelance » 05 May 2011, 11:46

Memang janggal memasak tanpa bebawang & segala mak nenek rempah ratus bagai.. Nih nak share cara memasak gulai lemak cili api yang sedeppp tanpa perlu pikul bawang, cili api kunyit, segala bagai:

memula, sebelum masuk hutan sila mesin cili api, bawang merah, kunyit idop, halia sikit, belachan, kalau memang terer memasak, boleh blend terus dgn garam sekaligus (so masa masak nnt tayah bubuh garam dah)

Lepas blend konpem bebahan tadi berair kan? so, nenek aD cakap, sila masukkan bebahan tu dalam kuali (tanpa minyak) dan kacau sampai kering atas api yg perlahan.

Bila dah kering, boleh la bungkus bwk masuk hutan. Cara nak masak, just gaulkan bahan yg dah kering tu kat daging (esp daging lembu salai yg boleh tahan berhari-hari kalau bwk masuk hutan), pastu bubuh santan kotak (campur air sikit.. dan walla.. mmg sedeppp. Kalau nak tukar bhn mentah kepada ayam atau ketam, ikut suka uolss..

Tq ad.. bagi petua persediaan awal perencah2 hehehe!!biasa akak perencah2 asas ni dari rumah ler.. kalo sambal tumis.. dah siap2 wat kt rmh.. nanti dlm hutan senang je ..terus panaskan.. cuma leh masukkan bahan sampingan.. mcam ikan bilis ke.. telur ke.. kita leh jimat masa dan jimat ruang bag.. :lol:


Return to “Hal Ehwal Wanita”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron