Amateur Radio (Radio Amatur)

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

hehehe arip dah ada callsign tuuu.PROG?? hehehe ko yg bg ka atan.dah masuk qso ka si arip ni hehehehe

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

mizi wrote:hehehe arip dah ada callsign tuuu.PROG?? hehehe ko yg bg ka atan.dah masuk qso ka si arip ni hehehehe
hem... dia mintak lain nye csng tapi dah ada org pakai so aku tukar le PROG... tinggal tambah OL je bakang dia huu huu

kat tahan arituh dia kata cuma dapat monitor jer.... takleh nak QSO... napa tah....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kacang
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 21 Mar 2006, 19:58
Location: kl
Contact:

Post by kacang »

wow...nampaknye semakin hangat topik ni yer... kalu ada apa apa yang menarik, ajak aku sekali ye atan...
no mistake, no discovery

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

huh gambo hang hee hee
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

new rae.... ade sesape yg boleh dapat sayap ke????

mongkut
Pendaki Gunung
Posts: 73
Joined: 10 Apr 2007, 14:08
Location: Depan Kubur, View Bukit Tabuh

Post by mongkut »

syukur alhamdulillah...

aku, wnazry & shahrul penang lulus hari tu... :evil:

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

mongkut wrote:syukur alhamdulillah...

aku, wnazry & shahrul penang lulus hari tu... :evil:
taniah bro.... nanti ada callsign bagitau key

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

hehhee tahniah la pada mongkut,wnazri dan sharul dah lulus rae...aku gak yg kantoi huhuhuhuhu.bln 11 jom p ambik lg sekali kepada kenkawan lenlain hehehehe

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

hehheh mizi.... aku pun dulu ambik 2 kali gak......

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

bulan 11 ada lagi ke???
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

betterman wrote:bulan 11 ada lagi ke???
ya bett,setahun 2 kali mcmc mengadakan peperiksaan RAE.bln 6 ngan bln 11,jd apa lg jom la ambik...takmo demam demam lg hahaha.

p/s..orca hg pon 2 kali gak.....kata 9m2 kat aku,jika kali kedua kita ambik peperiksaan,ia lebih mematangkan kita dr segi kemahiran,penggunaan dan pengetahuan.

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

tahniah kepada geng2 yg dah lulus tu... nanti kita buat list untuk korang letak calsign masing2.

takziah kepada yang kecundang (mizi).. jangan cepat mengalah
insyaAllah kita ambik skali leh tolong ajar2kan aku ni bebal nih



* mizi.. ada brani ambik sampai 7 kali la... baru mantap pengalaman tuh
:lol:
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

sid wrote:tahniah kepada geng2 yg dah lulus tu... nanti kita buat list untuk korang letak calsign masing2.

takziah kepada yang kecundang (mizi).. jangan cepat mengalah
insyaAllah kita ambik skali leh tolong ajar2kan aku ni bebal nih



* mizi.. ada brani ambik sampai 7 kali la... baru mantap pengalaman tuh
:lol:
waakaakaa... kecundang mizi? waakaaakaaa
tu kau priocupait sangat, hee heee

tarih lu ambik tu ada 2 org dak mppj ambik gak, out gak aku denga hee he

takpa beb, bln sebelasnya aku dah reg, sekali le reramai hee hee...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

sori la bett... gua tak leh join le la bulan seblas ni :evil: sebab gua baru dapat result: PASS! YAHOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

nanti nak pakai calllsign apa?

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

ntah callsign ape lagi yg tinggal.... yg best best sume dah kena sapu...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

tahniah bro dah lulus...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

INFO
besok pagi kat taman comenwell rawang jam 9.00am persatuan radio amatur ASTRA ada buat sedikit junggle trecking sesambil belajar menggunakan Handy kat dalam hutan, cara pemasangan antena dan pelabagai info.......

marilah beramai ramai
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

ESOK!!!

SELASA!!!

0900!!!!

ASTRA!!!!!

JUNGLE TREKING!!!!

kenapa la hari bekerja... diorg ni tak kije ke...
Tan, ada bayaran ke?? kalo free ingat nak ambik MC la
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

heem... diorang tukar dah....
31 ogos....

klu dulu g percuma jer.... taktau ler yang nih....
benda open tuk sume
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

tempat 9W2XLT tu

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

hak ah 9W2XLT... atau pak LT jeer...

besok ada gak budak panjat, tapi tak tau bapa ramai....
nak bajar Q bleh aar
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

dia orang masuk hutan tu ke mana? brape jauh?

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

Perghh... mongkut pass??
Radio bler nk beli lak??? Hahha!
Pinjam Nazry nyer laa..
Huihhh.. aku sepatah haram tak phm psl radio nih.. nk ckp2 dlm radio sket2 bley la.

mongkut
Pendaki Gunung
Posts: 73
Joined: 10 Apr 2007, 14:08
Location: Depan Kubur, View Bukit Tabuh

Post by mongkut »

-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote:Perghh... mongkut pass??
Radio bler nk beli lak??? Hahha!
Pinjam Nazry nyer laa..
Huihhh.. aku sepatah haram tak phm psl radio nih.. nk ckp2 dlm radio sket2 bley la.
wan... radio aku da byk la kat rumah ni... cume xbawak je time ari tu...

mongkut
Pendaki Gunung
Posts: 73
Joined: 10 Apr 2007, 14:08
Location: Depan Kubur, View Bukit Tabuh

Post by mongkut »

shahrul penang baru je dpt callsign tadi... 9W2GGK...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

mongkut wrote:shahrul penang baru je dpt callsign tadi... 9W2GGK...
dasyat callsign tu mcm Group Gerak Khas je....

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

to mukhlis....

PR-MK (papa romeo mik kilo = cs lu beb)
Freq= 142.800
minus-4.60,
tone 186.3

sekian.............
(forwerd from pak-jek 9w2jek)
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

bros sekelian... ade sesape brader 9Mike ke? aku baru nak apply callsign... takde mike yg nak endorse... :oops:

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

bawak mai sini borang....nnt aku p sign kt member aku.

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

mizi.... lokasi ko kat mana?

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

kg gajah perak...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Bro..kita main PM je le.....kalau nak tanya soalan personel nyer..... :lol:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

hehehe tarak masalah....di jalur panjang astra pon boleh hehehehe. bro qtr master...mau cepat kasi pm la lg bagus dan leh tau maklumat lanjut

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

cam na nak joint PRADAS

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

orca wrote:cam na nak joint PRADAS
atan leh jawab ni...hehehehe

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

mizi wrote:
orca wrote:cam na nak joint PRADAS
atan leh jawab ni...hehehehe
hem insya'allah, klu free sy dtg puchong kita tenggo tenggo kat sana...
dak dak pradas ni pon lepak kat tmn bukit puchong jer....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

seper4alif wrote:
mizi wrote:
orca wrote:cam na nak joint PRADAS
atan leh jawab ni...hehehehe
hem insya'allah, klu free sy dtg puchong kita tenggo tenggo kat sana...
dak dak pradas ni pon lepak kat tmn bukit puchong jer....
kat je ngan umah aku tu

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

orca wrote:
seper4alif wrote:
mizi wrote:
orca wrote:cam na nak joint PRADAS
atan leh jawab ni...hehehehe
hem insya'allah, klu free sy dtg puchong kita tenggo tenggo kat sana...
dak dak pradas ni pon lepak kat tmn bukit puchong jer....
kat je ngan umah aku tu
hem k... pepe saya g tau bro...

erk 9mike? heem bro dah lebih setahun ke pakai 9W
klu tak silap sy ler, kene lepas setahun paki.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

QM,

nak mik endorsement 9mike, pergila lepak ali B jumaat malam, atau pergi ke clubhouse mares/marts...
ninewhiskeytwosierraalphanovemberclearandmonitoring

Locked