RADIO AMATUR ( AMATEUR RADIO ) - II

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

killers wrote:
solaris wrote:askum..
minta tolong mcmne nak join geng radio? beli kat mne kat kdai hanset ade ke leps tu nk amik exam kat mne ?brape kos untuk perbelanjaan radio?kalau kawasan kl area mne? tolong sye sbb berminat untuk join radio amatur nie sekian
assalam..
nk join senang je..byk kelab kat kl ni.klu xde lesen lagi.bleh la join PRADAS ble,SCS pn bleh.port TT byk kat area kl..exam setakat ni die dh tutup tuk registration,kene tnggu exam lagi satu exam ujung tahun ni..nk beli radio kat kedai henpon mane ade bang..klu ade pn,mungkin xsame ngan amatur nyer freq..nk bli kene kontek member2 radio la.nk kontek aku pn bleh..bagi email ko.
tq killers ko PM jer kat aku bg taw info2 radio nie nk thu sesuatu bende yang bru

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

nak belajo dulu kat mana ada class nie...
takkan nak masuk exam dulu kot...
kena pi berguru dulu....

kekawan leh tulun tak???? mana nie pi berguru....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

rembau wrote:nak belajo dulu kat mana ada class nie...
takkan nak masuk exam dulu kot...
kena pi berguru dulu....

kekawan leh tulun tak???? mana nie pi berguru....
rembau member radio ckp... kursus ada kt bangsar... nak amik lesen ehh.. lily pun mcm berminat ehh.. member2 udah racun aah suruh lily amik...

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

rombau, ko join dulu mana2 kelab radio. Dah join bole dapat lesen AA mengunakan/membeli radio secara sah. Pastu belajar camana nak QSO (cakap) dalam radio. Tu bagusnya kelab, kita cakap berterabur pun org tak marah sebab mmg untuk org baru belajar.

Bila dah ramai kengkawan bole eyeball belajar lebih lanjut. Pastu baru apply amik exam. 100 soklan objective (50 soklan pengunaan, rules & regulation dan 50 soklan technical). Passing mark 51%. Selalu kelab ada buat 2day class amik exam.

Rules & regulation bole donload dari MCMC (Guidelines to Amateur Radio & Guideline for Callsign). Buku technical hardcopy aku ada (lupa apa nama buku & author tapi buku ni mmg std suma org nak amik lesen kelas B pakai). For a start kalu ko nak aku ada ebook Ham Radio for Dummies (8meg) & The Beginners Handbook of Amateur Radio (3meg) tapi tak berapa sesuai utk Malaysia dan aku sendiri tak berapa paham bab technical.

Aku pun pasal radio ni Mukhlis (Killer) yg introduce kat aku masa pegi ikut group adik ke G. Bubu last year. Mungkin jugak the same Mizi ada masa tu. Alhamdulillah 1st time amik exam pass.

Kalu ko nak beli radio atau sesaja nak tgk radio, 1 jun ni ada flea market kat MARES, PJ. Checkout website dia utk direction.


73. Cheerio.

9W2ZOE/PR-ZO

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

azhaar wrote:
Aku pun pasal radio ni Mukhlis (Killer) yg introduce kat aku masa pegi ikut group adik ke G. Bubu last year. Mungkin jugak the same Mizi ada masa tu. Alhamdulillah 1st time amik exam pass.



73. Cheerio.
tahniahhh....bila nk berkumandang ni?yg mn satu hg niii

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

''Kalu ko nak beli radio atau sesaja nak tgk radio, 1 jun ni ada flea market kat MARES, PJ. Checkout website dia utk direction''

nie kat mne kat amcorp mall ke? ade jual radio amatur huh bleh pi nie

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

kat jalan tinggi, PJ. Selalu Cepot dari Onecommunication ada bukak kedai kat situ

http://www.mares.org.my/files/map-club.jpg

Mizi, hang kalu jumpa mukhlis atau adik ko tanya la depa sapa aku.

Cadangan aku
1. Thread2 lama ada discuss pasal nak set frequensi simplex. Apa jadi? Jom la kita set std frequensi gunung.

2. Bila geng2 radio GO nak eyeball kat puncak mana2? Musti meriah jalur sepanjang XPDC.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

azhaar wrote:kat jalan tinggi, PJ. Selalu Cepot dari Onecommunication ada bukak kedai kat situ

http://www.mares.org.my/files/map-club.jpg

Mizi, hang kalu jumpa mukhlis atau adik ko tanya la depa sapa aku.

Cadangan aku
1. Thread2 lama ada discuss pasal nak set frequensi simplex. Apa jadi? Jom la kita set std frequensi gunung.

2. Bila geng2 radio GO nak eyeball kat puncak mana2? Musti meriah jalur sepanjang XPDC.
azhar...dah ada 146.010 simplex gunung.73

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

waaaahhhh.....bagus r abg azhar ni..hehehehe
sape2 nk bli radio@nak blaja pasal radio,bleh la g kat flea market MARES kat club house..dekat je ngan ampcorp mall tu.dalam taman perumahan(jalan selangor klu xsilap.
jeng kreng

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

killers wrote:waaaahhhh.....bagus r abg azhar ni..hehehehe
sape2 nk bli radio@nak blaja pasal radio,bleh la g kat flea market MARES kat club house..dekat je ngan ampcorp mall tu.dalam taman perumahan(jalan selangor klu xsilap.
oi pe citer ngan perak nyer kelab tuh? kata nak suh ambik alih.... dah dill blom?

dah beranai anai dah buku keje aku nih....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

mizi wrote:
azhaar wrote:kat jalan tinggi, PJ. Selalu Cepot dari Onecommunication ada bukak kedai kat situ

http://www.mares.org.my/files/map-club.jpg

Mizi, hang kalu jumpa mukhlis atau adik ko tanya la depa sapa aku.

Cadangan aku
1. Thread2 lama ada discuss pasal nak set frequensi simplex. Apa jadi? Jom la kita set std frequensi gunung.

2. Bila geng2 radio GO nak eyeball kat puncak mana2? Musti meriah jalur sepanjang XPDC.
azhar...dah ada 146.010 simplex gunung.73
azhar set la 1 tarikh dan set gunung mana mau jumpa....nnt leh gebang2

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

heee...

Post by amkdh08 »

salam.....
meriah nampak.......he2 best betoi dah ramai kwn2 gng mula main radio.
hrap2 jgn disalah gunakan yerkkkkk.... :lol:
Stay 2gether We Survive

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

tu dia, otai radio gunung dah sound.....

146.010?????? Vee brapa nih?????? Takpe, hantam saja la labu. Asal bole QSO sudah.

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

heee..

Post by amkdh08 »

salam...

vee 69 kot :roll: kahhhhh2. mana la saya tau...

p/s: pembahagian simpalx chnal di setiap kawasan tu adalh berkaitan untuk memudahkan rakan2 ham mempergunakan di setiap kawasan yang berlainan. Contoh...pembahagian no telefon tetap or mudah alih.

kawasan utara 012-4................
012-5................

kawsan slatan 012-6...............
012-2...........

mcm tu la lebih kurang, jd pengkelasan VEE itu adalh ini siatif sesuatu organisasi itu sndri.

73
Stay 2gether We Survive

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

azhaar wrote:
Aku pun pasal radio ni Mukhlis (Killer) yg introduce kat aku masa pegi ikut group adik ke G. Bubu last year. Mungkin jugak the same Mizi ada masa tu. Alhamdulillah 1st time amik exam pass.

la si killers nie mukhlis ke....
ingat kan budak mana lah yang dok beria pasal radio nie...
kui kui kui
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

betterman wrote:
azhaar wrote:
Aku pun pasal radio ni Mukhlis (Killer) yg introduce kat aku masa pegi ikut group adik ke G. Bubu last year. Mungkin jugak the same Mizi ada masa tu. Alhamdulillah 1st time amik exam pass.

la si killers nie mukhlis ke....
ingat kan budak mana lah yang dok beria pasal radio nie...
kui kui kui
salah org tu bro...name die bukan nippon ke?
jeng kreng

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

killers wrote:
betterman wrote:
azhaar wrote:
Aku pun pasal radio ni Mukhlis (Killer) yg introduce kat aku masa pegi ikut group adik ke G. Bubu last year. Mungkin jugak the same Mizi ada masa tu. Alhamdulillah 1st time amik exam pass.

la si killers nie mukhlis ke....
ingat kan budak mana lah yang dok beria pasal radio nie...
kui kui kui
salah org tu bro...name die bukan nippon ke?
nak kluarkan nama penuh ke...heehhehhe

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

orca wrote:
killers wrote:
betterman wrote:
azhaar wrote:
Aku pun pasal radio ni Mukhlis (Killer) yg introduce kat aku masa pegi ikut group adik ke G. Bubu last year. Mungkin jugak the same Mizi ada masa tu. Alhamdulillah 1st time amik exam pass.

la si killers nie mukhlis ke....
ingat kan budak mana lah yang dok beria pasal radio nie...
kui kui kui
salah org tu bro...name die bukan nippon ke?
nak kluarkan nama penuh ke...heehhehhe

hampeh...siap nk kuarkn name penuh tu.hahaha
jeng kreng

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

azhaar wrote:tu dia, otai radio gunung dah sound.....

146.010?????? Vee brapa nih?????? Takpe, hantam saja la labu. Asal bole QSO sudah.
untuk frekuensi radio amatur dr 146.000 MHz ke 148.000 MHz jd hg dok la kt mn mn pon.146.010 tu sbb rakan2 tak gunakan lg jd tak la dubling ngan rakan2 lain.QSL?????

wnazry
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 18 Apr 2006, 20:14
Contact:

Post by wnazry »

ooooo....

ramai gak geng gunung yg ader lesen.....

Salam Kontek Kenal......



-warga W70-

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

Bijak la ko mizi. Aku pun lupa band radio amatur sampai 148mhz. Asyik teringatkan Vee aje. Ni nak tanya ilmu skit. Base antenna apa ko selalu bwk naik gunung?

Salam contact forum wnazry. Warga W70 tu group apa?

9W2ZOE / PRZO

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

dah boleh lock ini topik...
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

okeh di lock..smbg topik baru
ImageImageImage

Locked