RADIO AMATUR (AMATEUR RADIO) - III

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: ok la

Post by mizi »

killers wrote:
amkdh08 wrote:ok beb, kalu mau p sgapo lagi kasi tau.aku nak kirim barang terlarang beb.
serius niiii
call aku@PM je..lg sng klu sms..nk bli GPS ke,Radio ke,Brg camping ke,bg tau je.. :evil: :evil: :evil:
aku mau hg beli skru antena super ganner 7900 aku yg hilang...ala alenkey yg halussss tu...hampess hilang pulok hahahahahaa

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

killers wrote:
mizi wrote:nak pakai antena pa pon x kisah....tinggi ka rendah ka,janji ada window.kekadang pasang antena gantung di tingkap je..bule transmit jauh sbb satu ada window,2 ada propagasi yg membuka.klu dok rumah flet lg bagus la sbb x payah nak pacak tiang tingi2 hehehe.cadangan aku...ko buat breket hulur ja ke luar balconi atau tingkap umah ko tu....silap2 haribulan leh transmit ke hs9 atau yc5 hehehhe.73
hang terang la ckit propogation tu hape mizi.
Radio propagation is a term used to explain how radio waves behave when they are transmitted, or are propagated from one point on the Earth to another.

In free space, all electromagnetic waves (radio, light, X-rays, etc) obey the inverse-square law which states that the power density of an electromagnetic wave is proportional to the inverse of the square of the distance [radius] from the source.

Electromagnetic wave propagation is also affected by several other factors determined by its path from point to point. This path can be a direct line of sight path or an over-the-horizon path aided by refraction in the ionosphere.

The ionosphere is the uppermost part of the atmosphere, distinguished because it is ionized by solar radiation.

The D layer is the innermost layer, 50 km to 90 km above the surface of the Earth.

The E layer is the middle layer, 90 km to 120 km above the surface of the Earth.

The F layer or region, also known as the Appleton layer, is 120 km to 400 km above the surface of the Earth.

Radio frequencies and their primary mode of propagation Band

Frequency Wavelength Propagation via
VLF Very Low Frequency 3–30 kHz 100–10 km Guided between the earth and
the ionosphere.
LF Low Frequency 30–300 kHz 10–1 km Guided between the earth and
the D layer of the
ionosphere.

MF Medium Frequency 300–3000 kHz 1000–100 m E, F layer ionospheric
refraction at night, when D
layer absorption weakens.

HF High Frequency 3–30 MHz 100–10 m E layer ionospheric
refraction.
F1, F2 layer ionospheric
refraction.

VHF Very High Frequency 30–300 MHz 10–1 m Infrequent E ionospheric
refraction. Extremely rare
F1,F2 layer ionospheric
refraction during high
sunspot activity up to 80
MHz. Generally direct wave.
Sometimes tropospheric
ducting.

UHF Ultra High Frequency 300–3000 MHz 100–10 cm Direct wave. Sometimes
tropospheric ducting.

SHF Super High Frequency 3–30 GHz 10–1 cm Direct wave.

EHF Extremely High Freq 30–300 GHz 10–1 mm Direct wave limited by
absorption.

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: ok la

Post by killers »

mizi wrote:
killers wrote:
amkdh08 wrote:ok beb, kalu mau p sgapo lagi kasi tau.aku nak kirim barang terlarang beb.
serius niiii
call aku@PM je..lg sng klu sms..nk bli GPS ke,Radio ke,Brg camping ke,bg tau je.. :evil: :evil: :evil:
aku mau hg beli skru antena super ganner 7900 aku yg hilang...ala alenkey yg halussss tu...hampess hilang pulok hahahahahaa
org panggil set skru..kat hardware bersepah ade jual..
jeng kreng

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

mizi...explaination tu mcm aku penah nmpak...ko amek kat mane ni mizi? :evil: :evil: :evil: ..same plak tu.. :evil: :evil:..isi dan kulit tu hang kenai ke mizi?hehehehe
jeng kreng

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

killers wrote:mizi...explaination tu mcm aku penah nmpak...ko amek kat mane ni mizi? :evil: :evil: :evil: ..same plak tu.. :evil: :evil:..isi dan kulit tu hang kenai ke mizi?hehehehe
nk terang x reti...copy paste je la hehehehe.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: ok la

Post by mizi »

killers wrote:
mizi wrote:
killers wrote:
amkdh08 wrote:ok beb, kalu mau p sgapo lagi kasi tau.aku nak kirim barang terlarang beb.
serius niiii
call aku@PM je..lg sng klu sms..nk bli GPS ke,Radio ke,Brg camping ke,bg tau je.. :evil: :evil: :evil:
aku mau hg beli skru antena super ganner 7900 aku yg hilang...ala alenkey yg halussss tu...hampess hilang pulok hahahahahaa
org panggil set skru..kat hardware bersepah ade jual..
hg tlg cari kt aku sebiji ja saiz 4 cm.puas dah aku cari

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

4 cm ke 4mm mizi?hang bior betoi..beso tu 4cm.jgn silap mcm nk pegi indon..10sen je naek feri..wakakakaka
jeng kreng

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

killers wrote:4 cm ke 4mm mizi?hang bior betoi..beso tu 4cm.jgn silap mcm nk pegi indon..10sen je naek feri..wakakakaka
hehehe 4 mm la,silap la pulok.....ada kasi tau itu alenkey

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

mizi wrote:
killers wrote:4 cm ke 4mm mizi?hang bior betoi..beso tu 4cm.jgn silap mcm nk pegi indon..10sen je naek feri..wakakakaka
hehehe 4 mm la,silap la pulok.....ada kasi tau itu alenkey
hang nk skru ke?hang nk allenkey?aduh penin aku..
jeng kreng

wnazry
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 18 Apr 2006, 20:14
Contact:

Post by wnazry »

abih hang ikat pakai aper mizi antenna tuh.....

dl member aku pun hilang gak skru tuh.... pastu ganti ngan skru dr mc101 yg dah rosak tak silap aku..... rasernyer samer jer saiz skru tuh.......


*tp kalau antenna hang pakai 4cm punyer skru... tak dapek den nak nolong.... :evil:

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

hello guy

Post by amkdh08 »

salam,
rakan2 apa khabar?? sejak rakan2 gng tau layan radio ni, saya rase dah ramai kaki2 gng yang mempunyai calsgn mahu pun yang mempunyai callsgn komersial.
saya teringin sangat nak jumpe rakan2 gunung yang layan raio ni.apa kata kita plannig kat sini utk wat satu xtvt eyeball. juz sekadar nak kenal lebih rapat aje....
so, if ade ape2 berkaitan dgn hutan mungkin kita bleh bantu rakan2 lain yang perlukan bantuan.
tlg bagi pendapt serta cara2 untuk kita sama2 bleh jumpe...
1. tempat
2. masa
3.tarikh



73, 9W2AMK
chaw-chaw
Stay 2gether We Survive

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

wnazry wrote:abih hang ikat pakai aper mizi antenna tuh.....

dl member aku pun hilang gak skru tuh.... pastu ganti ngan skru dr mc101 yg dah rosak tak silap aku..... rasernyer samer jer saiz skru tuh.......


*tp kalau antenna hang pakai 4cm punyer skru... tak dapek den nak nolong.... :evil:
heheheh buat2 x paham la pulokkkk.alenkey skru laaaaa

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

mizi wrote:
wnazry wrote:abih hang ikat pakai aper mizi antenna tuh.....

dl member aku pun hilang gak skru tuh.... pastu ganti ngan skru dr mc101 yg dah rosak tak silap aku..... rasernyer samer jer saiz skru tuh.......


*tp kalau antenna hang pakai 4cm punyer skru... tak dapek den nak nolong.... :evil:
heheheh buat2 x paham la pulokkkk.alenkey skru laaaaa
cakap la btol2..nk set skru saiz kecik.......mizi ckp mcm *ditapis*.kejap nk skru,kejap nk allenkey..haiya..ini macam punya org pun ada ka..klu ade set skru tu nnt aku bg la..klu xde lu cari sindiri la..hehe
jeng kreng

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

killers wrote:
mizi wrote:
wnazry wrote:abih hang ikat pakai aper mizi antenna tuh.....

dl member aku pun hilang gak skru tuh.... pastu ganti ngan skru dr mc101 yg dah rosak tak silap aku..... rasernyer samer jer saiz skru tuh.......


*tp kalau antenna hang pakai 4cm punyer skru... tak dapek den nak nolong.... :evil:
heheheh buat2 x paham la pulokkkk.alenkey skru laaaaa
cakap la btol2..nk set skru saiz kecik.......mizi ckp mcm *ditapis*.kejap nk skru,kejap nk allenkey..haiya..ini macam punya org pun ada ka..klu ade set skru tu nnt aku bg la..klu xde lu cari sindiri la..hehe
ko punya pahaman lain...aku punya pahaman lain....so klu ko paham set skru hg tlg la beli klu ada....klu tadak x pa,aku leh simpan buat kenangan hehehehe

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

muklis..aqu tapis posting ko satu perkataan..
sbb perkataan dan perbandingan tu menyentuh sensitiviti kaum lain..
mintak maap tp aqu laksanakan amanah yg aqu pikol..pepon,teruskan berposting..
ImageImageImage

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

:D :D
wokeh roger...hehehe..sori bro
jeng kreng

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

hehe biasa le kan..menda kecik je..
geng2 radio terus kan le berposting k..
ImageImageImage

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: hai

Post by killers »

wnazry wrote:
killers: amacam mo shift pi low power ehhh... handy aku always high power laaaaaa......
:oops:

oit...ape la.meh bwk dtg ko nyer handy kasi aku ketuk ckit....hehehe.
jeng kreng

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: hello guy

Post by killers »

amkdh08 wrote:salam,
rakan2 apa khabar?? sejak rakan2 gng tau layan radio ni, saya rase dah ramai kaki2 gng yang mempunyai calsgn mahu pun yang mempunyai callsgn komersial.
saya teringin sangat nak jumpe rakan2 gunung yang layan raio ni.apa kata kita plannig kat sini utk wat satu xtvt eyeball. juz sekadar nak kenal lebih rapat aje....
so, if ade ape2 berkaitan dgn hutan mungkin kita bleh bantu rakan2 lain yang perlukan bantuan.
tlg bagi pendapt serta cara2 untuk kita sama2 bleh jumpe...
1. tempat
2. masa
3.tarikh



73, 9W2AMK
chaw-chaw
am..maybe lepas ni wilayah 70 nk wat eyeball.asenye nk wat skali ngan amateur radio awareness kot..tarikh nnt akn dbgtau..tmpt mcm biase,area kota damansara..sll nyer lepas isyak wat eyeball ni..
jeng kreng

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

hai

Post by amkdh08 »

salam,
weh wat siang laaaaa.aku dah rabun silau.
Stay 2gether We Survive

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: hai

Post by killers »

amkdh08 wrote:salam,
weh wat siang laaaaa.aku dah rabun silau.
siang koje la bro..rmai xdak.xpn k peg flea market la.kat MARES club house..sane ko nk jumpe sape2 pn bleh..
jeng kreng

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

oooo

Post by amkdh08 »

oh yeke....
aku mane la reti lepak2 dgn otai @ club house. pink house reti la lepak
Stay 2gether We Survive

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

minggu ni ade flea market kat club house..mcm2 ada.rugi klu xdtg.ade brg baek pny
jeng kreng

wnazry
Pendaki Gunung
Posts: 52
Joined: 18 Apr 2006, 20:14
Contact:

Post by wnazry »

ko ader jual barang baekk ker nippon.....

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: oooo

Post by mizi »

amkdh08 wrote:oh yeke....
aku mane la reti lepak2 dgn otai @ club house. pink house reti la lepak
hehehe mau lepak club house tuuu....ada berani lepak kemsait la amk.

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

oit

Post by amkdh08 »

skarang layan DX laaaa
Stay 2gether We Survive

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

killers wrote:minggu ni ade flea market kat club house..mcm2 ada.rugi klu xdtg.ade brg baek pny

flea market kat amcop mall ke? ade jual radio murah2 ka? dh ade kekawan 2-3 orang minat mau main radio....mau pegi MARES ke? kena join da clud dulu ka? camana mau jumpa otai radio ? sy duk area KL dan PJ sape2 bleh roger... tinggalkan num kontek?

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

lock dulu yea..da menggunung..
sambung kt topik baru radio IV yg da bukak..
ImageImageImage

Locked