RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

killers wrote:
vanhemeir wrote:aku yang dah lulus hampir setahun dah tapi belum ber callsign lagi.... :(
jgn tunggu lama2,nanti lama2
callsign diamek org..hehe

bro kasi buat cepat la..nnt surat pass exam tu expired plak.
ada expired-expired ker?

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

vanhemeir wrote:
killers wrote:
vanhemeir wrote:aku yang dah lulus hampir setahun dah tapi belum ber callsign lagi.... :(
jgn tunggu lama2,nanti lama2
callsign diamek org..hehe

bro kasi buat cepat la..nnt surat pass exam tu expired plak.
ada expired-expired ker?
laa x buat lg ka?borang ada lebih,sain 9m2 ada lebih...ada masa lebih mai jumpa aku hari rabu ni di buterworth..atau lima lima aku kalau mau bikin calsign laaaa

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

vanhemeir wrote:
killers wrote:
vanhemeir wrote:aku yang dah lulus hampir setahun dah tapi belum ber callsign lagi.... :(
jgn tunggu lama2,nanti lama2
callsign diamek org..hehe

bro kasi buat cepat la..nnt surat pass exam tu expired plak.
ada expired-expired ker?
ade maaaaa.....klu xsilap aku,sethn kot.xpn 2 thn.tp mmg ade expired..kasi bikin cepat la bro
jeng kreng

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

mizi wrote:laa x buat lg ka?borang ada lebih,sain 9m2 ada lebih...ada masa lebih mai jumpa aku hari rabu ni di buterworth..atau lima lima aku kalau mau bikin calsign laaaa
sorry la bro mizi... aku ada masaalah dengan 9m2... aritu masa astraa meeting kat merbok, aku tak dapat pegi...

ari rabu aku pegi alor star.. kot-kot tgh jalan boleh jumpa ke.. apa ke..

nanti aku lima-lima hang.. aku perlu sangat pertolongan hang ni..

TQ

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

nanti besok hg tel aku no....sain 9m2 tara masalah...janji hg mau bikin calsign dah laaaa.ni no tel aku 0194290586.tak bule esok lain hari pon takpa.73

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

bro mizi,

sedikit pertanyaan.

1) aku kena cari borang, isi & bagi hang untuk sign 9m2 or hang dah ada borang yang dah sign oleh 9m2?

2) Berapa bilang callsign yang afdal perlu di senaraikan 3, 5, 10 and so on.

TQ

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

vanhemeir wrote:bro mizi,

sedikit pertanyaan.

1) aku kena cari borang, isi & bagi hang untuk sign 9m2 or hang dah ada borang yang dah sign oleh 9m2?

2) Berapa bilang callsign yang afdal perlu di senaraikan 3, 5, 10 and so on.

TQ
untuk callsign pilihan tu ko search la dulu kat mcmc punya site
http://www.skmm.gov.my/registers1/aa.asp?aa=AARadio
tapi site tak up to date la...
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

pentadbir wrote: untuk callsign pilihan tu ko search la dulu kat mcmc punya site
http://www.skmm.gov.my/registers1/aa.asp?aa=AARadio
tapi site tak up to date la...
patutlah banyak sgt yang available.

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

sambung kat sini ye
Warisan Khazanah Pergunungan

semut merah
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 03 Jun 2006, 16:05
Contact:

Post by semut merah »

assalammuaikum semua..
ada ckit pertanyaan ttg ham yg sy nk tau..
- lepas lulus rae apa perlu buat?
- kalau perlu htr borang nk ambik katner?(sy duk shah alam)
- perlu ke join mana klb@mares dsb nya..
:oops: :oops:
harap sudi membantu..
tq 73s

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

Jawapan kepada semut merah
1. Lepas lulus RAE
Isi borang akuan sumpah, permohonan radas, 9M recommendation & permohonan callsign. Cuba lawat www.mares.org.my , boleh download borang2 tersebut. Lepas ni akuan bersumpah (SD) tuh jgn sebar pulak dalam internet!!!!!

2. Kat Shah Alam boleh hantar sendiri kat MCMC Tkt 17, Wisma SunwayMas Section 9. Immediately boleh dapat AA & callsign.

3. Tak perlu join tapi lagi afdal. Sesetengah kelab pra-amatur ada callsign sendiri seperti PR dan SC3, tapi kalau MARES, ASTRA dan kebanyakkan kelab guna callsign yg MCMC bagi. Malu la kalau tgh QSO di tanya no ahli. Anyway, bagi sumbangan sikit untuk diaorang maintain repeater.

73.
9W2ZOE

semut merah
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 03 Jun 2006, 16:05
Contact:

Post by semut merah »

terima kasih en azhaar...
:lol: :lol:

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

azhaar wrote:Jawapan kepada semut merah
1. Lepas lulus RAE
Isi borang akuan sumpah, permohonan radas, 9M recommendation & permohonan callsign. Cuba lawat www.mares.org.my , boleh download borang2 tersebut. Lepas ni akuan bersumpah (SD) tuh jgn sebar pulak dalam internet!!!!!

2. Kat Shah Alam boleh hantar sendiri kat MCMC Tkt 17, Wisma SunwayMas Section 9. Immediately boleh dapat AA & callsign.

3. Tak perlu join tapi lagi afdal. Sesetengah kelab pra-amatur ada callsign sendiri seperti PR dan SC3, tapi kalau MARES, ASTRA dan kebanyakkan kelab guna callsign yg MCMC bagi. Malu la kalau tgh QSO di tanya no ahli. Anyway, bagi sumbangan sikit untuk diaorang maintain repeater.

73.
9W2ZOE
nak tambah lg hehehe....jgn lupa photocopy ic,surat lulus dr mcmc,duit rm60 untuk proses dan rm24 kali berapa taun mau bikin AA.(limit 5 taun).amran....mau letak berpuluh puluh calsign yg dimohon pon takpa...nnt mcmc akan bg satu ja kt hg hehehehe.chario

semut merah
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 03 Jun 2006, 16:05
Contact:

Post by semut merah »

mizi wrote:
azhaar wrote:Jawapan kepada semut merah
1. Lepas lulus RAE
Isi borang akuan sumpah, permohonan radas, 9M recommendation & permohonan callsign. Cuba lawat www.mares.org.my , boleh download borang2 tersebut. Lepas ni akuan bersumpah (SD) tuh jgn sebar pulak dalam internet!!!!!

2. Kat Shah Alam boleh hantar sendiri kat MCMC Tkt 17, Wisma SunwayMas Section 9. Immediately boleh dapat AA & callsign.

3. Tak perlu join tapi lagi afdal. Sesetengah kelab pra-amatur ada callsign sendiri seperti PR dan SC3, tapi kalau MARES, ASTRA dan kebanyakkan kelab guna callsign yg MCMC bagi. Malu la kalau tgh QSO di tanya no ahli. Anyway, bagi sumbangan sikit untuk diaorang maintain repeater.

73.
9W2ZOE
nak tambah lg hehehe....jgn lupa photocopy ic,surat lulus dr mcmc,duit rm60 untuk proses dan rm24 kali berapa taun mau bikin AA.(limit 5 taun).amran....mau letak berpuluh puluh calsign yg dimohon pon takpa...nnt mcmc akan bg satu ja kt hg hehehehe.chario
ok mizi n semua info korang semua byk membantu...
TQ

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

Salam semua.

Semut merah,

MCMC tak terima cash. Kena bank in kat Maybank atau CIMB, pas tu bawak slip bank in sebagai bukti pembayaran.

Kalo tak silap, CIMB boleh dibank in kat ATM, pas tu bawak slip tu. Maybank kena ke kaunter gak.

Account number Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia.

CIMB - 14200005115055

MBB - 514011742373

73s
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

azhaar wrote:Jawapan kepada semut merah

3. Tak perlu join tapi lagi afdal. Sesetengah kelab pra-amatur ada callsign sendiri seperti PR dan SC3, tapi kalau MARES, ASTRA dan kebanyakkan kelab guna callsign yg MCMC bagi. Malu la kalau tgh QSO di tanya no ahli. Anyway, bagi sumbangan sikit untuk diaorang maintain repeater.

73.
9W2ZOE

bang,PR ngan SC3 tuh menatang hape? :D :D :D :D
abg ni bagus rr...hehhehee
jeng kreng

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

blah la ko killer.

Aku nak mintak ko modified bateri radio UHF aku pakai jack kereta sebelum raya ni. Bole tak???????

9W2ZOE
aaaaa.... benda2 elektronik ni jgn tanya aku. Nak buat bangunan boleh. Pass RAE pun sendirik hairan.... :D :D

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

azhaar wrote:blah la ko killer.

Aku nak mintak ko modified bateri radio UHF aku pakai jack kereta sebelum raya ni. Bole tak???????

9W2ZOE
aaaaa.... benda2 elektronik ni jgn tanya aku. Nak buat bangunan boleh. Pass RAE pun sendirik hairan.... :D :D

ko tanye aku?nk modified?radio?....gua technical xpandai la bro.hancor nnt..wakakaka :lol: :lol: :lol:
jeng kreng

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

azhaar wrote:
9W2ZOE
aaaaa.... benda2 elektronik ni jgn tanya aku. Nak buat bangunan boleh. Pass RAE pun sendirik hairan....:D :D

blah la...heran konon..haha
jeng kreng

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

hello people,

notis rae 2008-2 dah keluar.tarikh last sumit borang 24 oct 08.tarikh exam 17 dec 08.

further details kat http://www.skmm.gov.my/Admin/WhatIsNew/ ... 2008_2.pdf

73
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

jom ramai2 amek exam...
klas???

bleh arrange pny
jeng kreng

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Post by azhaar »

1. Kalau sesapa tau mana ada buat kelas teori dan praktikal antenna, beritau aku. Tak mau yang advance sebab basic pun tak mahir lagi.

2. Kelas morse code untuk ambil lesen 9M2 pun kalau ada info-info kan.

Nine-Whiskey-Two-Zulu-Oscar-Echo

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

azhaar wrote:1. Kalau sesapa tau mana ada buat kelas teori dan praktikal antenna, beritau aku. Tak mau yang advance sebab basic pun tak mahir lagi.

2. Kelas morse code untuk ambil lesen 9M2 pun kalau ada info-info kan.

Nine-Whiskey-Two-Zulu-Oscar-Echo
uuuiiii...nk men CW skang nih..hehehe

nk tny ckit lah,adekah hobi nih,skadar nk blaja buat antena saje?adakah bhgn2 yg laen perlu diabaikan walaupun ianya same penting mcm antena?musykil jgk nih

klu ade,otai2 yg bleh tlg ulas.. :lol: :lol:
jeng kreng

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

kala aku nak QSO dari abu dhabi ke malaysia boleh tak?

aku tak tau macamana.. & how to start :oops:

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

mizi wrote:nak tambah lg hehehe....jgn lupa photocopy ic,surat lulus dr mcmc,duit rm60 untuk proses dan rm24 kali berapa taun mau bikin AA.(limit 5 taun).amran....mau letak berpuluh puluh calsign yg dimohon pon takpa...nnt mcmc akan bg satu ja kt hg hehehehe.chario
mizi, lama tak update.. saja nak share pengalaman..

hari tu lepas aku dapat borang 9m2 dari hang aku terus pegi mcmc kat butterworth dengan rm60 duit proses (early october). dia tak dapat nak proses segera sebab system busy..

2 hari lepas tu aku dapat surat dari mcmc menyatakan berapa aku kena bayar untuk 5 tahun rm102 je. sebab cara kiraan dia dari jan-dec kira satu tahun so untuk tahun 2008 start dari oct - dec dia proportionate.. jadi aku kena bayar 102 untuk 4 tahun 3 bulan.

esoknya (10/10/08) lepas aku dapat surat tu terus aku pegi mcmc dan serahkan slip bukti bayaran... tunggu punya tunggu dah hampir 2 bulan belum dapat lagi surat.. minggu lepas aku call dari sini tanya.. dia kata aku belum bayar lagi... laa... aku bagi by hand pun dia boleh kata aku belum bayar.. dia cari2x tak de pun document aku.. suruh aku resubmit.. gila lama.. anyway aku dah email dah semua slip2x bayaran aku.. harap2x lepas raya adalah oficial callsign aku.. hehehe

nanti aku update lagi


p/s - aku dok jauh ni susah sikit nak follow up.. 1 costly, yang ke 2 time zone, nanti aku call pak guard pulak yang jawab.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

vanhemeir wrote:
mizi wrote:nak tambah lg hehehe....jgn lupa photocopy ic,surat lulus dr mcmc,duit rm60 untuk proses dan rm24 kali berapa taun mau bikin AA.(limit 5 taun).amran....mau letak berpuluh puluh calsign yg dimohon pon takpa...nnt mcmc akan bg satu ja kt hg hehehehe.chario
mizi, lama tak update.. saja nak share pengalaman..

hari tu lepas aku dapat borang 9m2 dari hang aku terus pegi mcmc kat butterworth dengan rm60 duit proses (early october). dia tak dapat nak proses segera sebab system busy..

2 hari lepas tu aku dapat surat dari mcmc menyatakan berapa aku kena bayar untuk 5 tahun rm102 je. sebab cara kiraan dia dari jan-dec kira satu tahun so untuk tahun 2008 start dari oct - dec dia proportionate.. jadi aku kena bayar 102 untuk 4 tahun 3 bulan.

esoknya (10/10/08 ) lepas aku dapat surat tu, terus aku pegi mcmc dan serahkan slip bukti bayaran... tunggu punya tunggu dah hampir 2 bulan belum dapat lagi official Callsign :( . minggu lepas aku call dari sini tanya.. dia kata aku belum bayar lagi... laa... aku bagi by hand pun dia boleh kata aku belum bayar.. dia cari2x tak de pun document aku.. suruh aku resubmit.. gila lama.. anyway aku dah email dah semua slip2x bayaran aku.. harap2x lepas raya haji adalah oficial callsign aku.. hehehe

nanti aku update lagi


p/s - aku dok jauh ni susah sikit nak follow up.. 1 costly, yang ke 2 time zone, nanti aku call pak guard pulak yang jawab.

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

salam..
untuk V56.
sapa2 nak sticker keter Wilayah 70 nanti bagi nama kat aku ya.
kalo ada callsign tolong bagi sekali. nak print terus callsign tu tapi minimum order untuk yg ada callsign tu 2 keping tau.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

vanhemeir wrote:
mizi wrote:nak tambah lg hehehe....jgn lupa photocopy ic,surat lulus dr mcmc,duit rm60 untuk proses dan rm24 kali berapa taun mau bikin AA.(limit 5 taun).amran....mau letak berpuluh puluh calsign yg dimohon pon takpa...nnt mcmc akan bg satu ja kt hg hehehehe.chario
mizi, lama tak update.. saja nak share pengalaman..

hari tu lepas aku dapat borang 9m2 dari hang aku terus pegi mcmc kat butterworth dengan rm60 duit proses (early october). dia tak dapat nak proses segera sebab system busy..

2 hari lepas tu aku dapat surat dari mcmc menyatakan berapa aku kena bayar untuk 5 tahun rm102 je. sebab cara kiraan dia dari jan-dec kira satu tahun so untuk tahun 2008 start dari oct - dec dia proportionate.. jadi aku kena bayar 102 untuk 4 tahun 3 bulan.

esoknya (10/10/08) lepas aku dapat surat tu terus aku pegi mcmc dan serahkan slip bukti bayaran... tunggu punya tunggu dah hampir 2 bulan belum dapat lagi surat.. minggu lepas aku call dari sini tanya.. dia kata aku belum bayar lagi... laa... aku bagi by hand pun dia boleh kata aku belum bayar.. dia cari2x tak de pun document aku.. suruh aku resubmit.. gila lama.. anyway aku dah email dah semua slip2x bayaran aku.. harap2x lepas raya adalah oficial callsign aku.. hehehe

nanti aku update lagi


p/s - aku dok jauh ni susah sikit nak follow up.. 1 costly, yang ke 2 time zone, nanti aku call pak guard pulak yang jawab.
la ingt dah clear...hg folo up tgk kekadang depa ni lupa

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Post by 9w2sti »

semut merah wrote:assalammuaikum semua..
ada ckit pertanyaan ttg ham yg sy nk tau..
- lepas lulus rae apa perlu buat?
- kalau perlu htr borang nk ambik katner?(sy duk shah alam)
- perlu ke join mana klb@mares dsb nya..
:oops: :oops:
harap sudi membantu..
tq 73s
Salam semut..

Tolong menjawab pertanyaan anda...
1. Lepas lulus - alhamdullilah... syukur... Tunggu surat MCMC mengesahkan kelulusan anda. Selepas tuh pilih callsign dalam yang dikehendaki dan mendapatkan sokong dari 9M.. kena rajin sikit cari la.. ade kelab dia buat untuk signing 9M.. nanti aku updatekan..

2. Borang boleh download dari internet.. Sediakan pembayaran untuk membayar lesen... sila rujuk semula "fees" dalam manual. Lebih baik bank-in sebab boleh dapat on da spot. Wang pos kena tunggu seminggu.

3. Boleh jer join memana kelab... kiranya sumbangan pada repeater maintenance... :D selamat menjadi keluarga radio amatur..
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

mizi wrote:la ingt dah clear...hg folo up tgk kekadang depa ni lupa
mizi,

sudah clear.. terima kasih atas bantuan tuan. :wink:

9W2RJR

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

vanhemeir wrote:
mizi wrote:la ingt dah clear...hg folo up tgk kekadang depa ni lupa
mizi,

sudah clear.. terima kasih atas bantuan tuan. :wink:

9W2RJR
salam contact perdana...selamat datang dlm dunia ham 73

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re:

Post by mizi »

vanhemeir wrote:kala aku nak QSO dari abu dhabi ke malaysia boleh tak?

aku tak tau macamana.. & how to start :oops:
wokeh aku terlepas pandang soalan ni...hg kena buat permohonan di mcmc dan negara yg hg duduk tuu untuk pakai calsign negara tersebut(klu negara yg hg duduk takda perjanjian dengan negara kita maka x bule lah hg pakai callsign negara tersebut.....pa kenama ntah perjanjian tuuu....aku lupa la.pa pa hal hg try tanya mcmc tengok.lg satu hg bule setup station 10 meter...yg ni bule sampai dr abu dhabi ke malaysia klu kena propagation hehehhee.
climb long trail
p11at

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re:

Post by killers »

vanhemeir wrote:kala aku nak QSO dari abu dhabi ke malaysia boleh tak?

aku tak tau macamana.. & how to start :oops:
pakai echolink la..tp xbyk org online.
klu nasib baek,ade repeater yg link dgn echolink nih..
try la
jeng kreng

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Post by solo »

Salam people,

ni link ke echolink.....

http://www.echolink.org/

repeater 9M4RNS is linked. kalo tak silap repeater 9M2RTB sekali.

selamat mencuba.

73s
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

anakALAM
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 09 Nov 2009, 13:29

Re: RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Post by anakALAM »

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua rakan rakan ham di GO
salam kontak perdana pada yang belum kenal lagi...
9W2CDX handle Sedek Bentong, pahang... kalau nak memanjat lagi di persekitaran
bentong info infokan boleh tumpang tengok hee... :arrow:

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Post by killers »

anakALAM wrote:Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua rakan rakan ham di GO
salam kontak perdana pada yang belum kenal lagi...
9W2CDX handle Sedek Bentong, pahang... kalau nak memanjat lagi di persekitaran
bentong info infokan boleh tumpang tengok hee... :arrow:
jauh merayau pak sidek?hehe
jeng kreng

User avatar
niteterror
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 07 Aug 2011, 19:22

Re: RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Post by niteterror »

assalamualaikum dan salam sejahtera..

salam kontek perdana.. sy muiz baru berkecimpung dlm amatur n hiking serentak.. huhu.. sy baru register komersil lom berkesempatan amik RAE.. ilmu belum cukup.. harap boleh mntk tnjk ajar drp rakan2 sume..

mike uniform india zulu standingby..
NITETERROR was here.. You can smell it..

Putra Heights-Shah Alam-Cyberjaya

SIERRA DELTA MIKE MIKE ZULU

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Post by aliph »

komersil tu yg mana yer....
x sempat x per laen kali boleh amik lagi,janji minat jer
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
niteterror
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 07 Aug 2011, 19:22

Re: RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Post by niteterror »

aliph wrote:komersil tu yg mana yer....
x sempat x per laen kali boleh amik lagi,janji minat jer
sy join GT Channel.. baru lg join.. memancar pn ade la baru 5 kali sbb keupayaan radas xckup n lokasi base xstategik..

pelan2 kayuh takut rush2 ape pn xjadi.. huhu..
NITETERROR was here.. You can smell it..

Putra Heights-Shah Alam-Cyberjaya

SIERRA DELTA MIKE MIKE ZULU

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: RADIO AMATEUR (AMATEUR RADIO) - IV

Post by aliph »

ok la tu
jadi SWL untuk mana2 amateur kelab pun bagus jugak
mula2 ni beli je alat radas made in china
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

Post Reply