Gunung vhf radio frequency

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
Post Reply
User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Gunung vhf radio frequency

Post by JeNaL »

Pada warga GO terutama yg ada VHF radio,

1. buat masa ni frequency 146.010 di gunakan sebagai antara freq untuk perhubungan semasa berxtvt gunung. freq ni termasuk dlm amateur radio (144-148) punya freq. rasanya kurang enak kalau kita guna bagi mana yg tiada AA (lesen).

2. minta pendapat semua kengkawan yg ada radio (vhf) kalau boleh kita set satu freq baru untuk kita gunakan masa di gunung yg boleh semua orang guna tak kira ada AA atau tidak. macam geng 4wd guna 140.100 atau 140.400

sekadar cadangan dan pendapat

sekian terima kasih

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

molek juga cadangan kau ni, rasanya elok kita pilih satu frekuensi simplek guna bawah dari 144

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Post by 9w2sti »

Boleh pakai kut bawah amatur radio nya band... tapi kalau emergency se-eloknya panggil memanggil di amatur sebab situ ramai yang monitor... senang untuk hal2 kecemasan yer tak?

Kalau walkie talkie FRS tuh berapa la jauhnya pun boleh transmitt.....
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by killers »

orca wrote:Pada warga GO terutama yg ada VHF radio,

1. buat masa ni frequency 146.010 di gunakan sebagai antara freq untuk perhubungan semasa berxtvt gunung. freq ni termasuk dlm amateur radio (144-148) punya freq. rasanya kurang enak kalau kita guna bagi mana yg tiada AA (lesen).

2. minta pendapat semua kengkawan yg ada radio (vhf) kalau boleh kita set satu freq baru untuk kita gunakan masa di gunung yg boleh semua orang guna tak kira ada AA atau tidak. macam geng 4wd guna 140.100 atau 140.400

sekadar cadangan dan pendapat

sekian terima kasih

klu nk maen bleh je,ape kate maen kat CB.. 11 meter pny band..yg ni mmg rezab tu citizen..name die pn Citizen Band..hehe
jeng kreng

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

lagi satu aku perasan, bila aku guna 146.010 ni, dia cepat habiskan aku punya battery berbanding masa aku guna 143.950.

contoh
1. 146.010 = bertahan 1 1/2 hari, high power, ketinggian 1220m mak
2. 143.950 = bertahan 4 hari, high power, ketinggian 2550m mak

so boleh sesape terangkan tak nape ini berlaku.

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

orca wrote:lagi satu aku perasan, bila aku guna 146.010 ni, dia cepat habiskan aku punya battery berbanding masa aku guna 143.950.

contoh
1. 146.010 = bertahan 1 1/2 hari, high power, ketinggian 1220m mak
2. 143.950 = bertahan 4 hari, high power, ketinggian 2550m mak

so boleh sesape terangkan tak nape ini berlaku.
ok bro..back to basic
kenape org check VSWR?knp org tune antenna?
bleh nmpk ke orca?
jeng kreng

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

killers wrote:
orca wrote:lagi satu aku perasan, bila aku guna 146.010 ni, dia cepat habiskan aku punya battery berbanding masa aku guna 143.950.

contoh
1. 146.010 = bertahan 1 1/2 hari, high power, ketinggian 1220m mak
2. 143.950 = bertahan 4 hari, high power, ketinggian 2550m mak

so boleh sesape terangkan tak nape ini berlaku.
ok bro..back to basic
kenape org check VSWR?knp org tune antenna?
bleh nmpk ke orca?
- tau tu
- cuba huraikan bahasa yg semua orang tau.....hehhe tak semua yg ada radio ada AA lagi... ada yg ada radio cuma tau pakai je....
- ada pendapat bila simplex kat gunung ni baik guna tx=145.200 (nape ?)
- ni utk kebaikan bersama dlm forum ni

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Post by 9w2sti »

Ahaks... Ok ok.. sblum kekeliruan berlaku pada mereka yang blom ada AA dari MCMC rasenya lebih baik diterangkan secara ringkas dan padat...

1. VHF Amateur Band bermula dari 144.000 hingga ker 148.000 Mhz.. Frequency ini telah dirizabkan pada mereka yang bergelar operator radio amatur oleh MCMC. Maka selain daripada itu tidak dibenarkan untuk memancar.. Sebab kesalahan tuh boleh didenda...

2. UHF Amateur Band bermula dari 430.00 hinggga 440.000 Mhz juga sama seperti di atas... Frequency ini telah dirizabkan pada mereka yang bergelar operator radio amatur oleh MCMC. Maka selain daripada itu tidak dibenarkan untuk memancar.. Sebab kesalahan tuh boleh didenda...

Merujuk pada ringkas.. frequency yang telah dipakai guna adalah dalam julat frequency jalur amatur.. maka pada mereka yang tiada AA adalah menjadi satu kesalahan.. Tetapi kalau pakai cam CB radio.. seperti abg killer bagi tahu tuh boleh la... tak pun pakai talkabout motorola tuh okay la..

berkenaaan penggunaan bateri cepat abis ada banyak kemungkinan selain dari radio... Contoh pada ketinggian yang tinggi, cuaca adalah sejuk.. maka bateri mungkin tidak dapat berfungsi dengan baik.. ambil contoh maglite yang besi kalau sejuk agak malap.. tapi di tempat yang suam2 terang menerang...

kedua VSWR seperti yang dibicarakan oleh abg killer.. Kadang kala antenna telah dipadankan kepada frequency tertentu.. ketepatan SWR mampu menjimatkan bateri ataupun menjadi cepat habis...

CADANGAN:
1. Untuk kemudahan komunikasi, dinasihatkan ambil RAE untuk penggunaan radio di frequency amatur tertentu.

2. Jika tiada, galakkanlah rakan yang mempunyai AA ikut serta ekspedisi.

:D Maaf jika penerangan ini masih tidak cukup padat.. kalau ader rakan lain yang ingin memberikan pendapat amat digalakkan..
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

bro... nak buat cam mana ambik dua tiga kali tak lulus gak... tapi dah ada radio...nak gak guna masa ikut trip. nak guna dlm amateur freq tak berani, nanti orang marah...

sebenarnya ramai yg guna freq haram sebelum ni dan karang ni. contohnya mcm geng powil, geng keta, geng mat motor, byk la sehingga wujud pulak geng commercial radio seperti pat,scc, dan pradas.

persoalannya di sini, kalu la kita nak standardkan freq utk geng gunung, mana freq yg bersesuaian...untuk yg ada AA dan tidak. atau tak perlu nak setkan. ikut suka geng trip tu...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

orca wrote:bro... nak buat cam mana ambik dua tiga kali tak lulus gak... tapi dah ada radio...nak gak guna masa ikut trip. nak guna dlm amateur freq tak berani, nanti orang marah...

sebenarnya ramai yg guna freq haram sebelum ni dan karang ni. contohnya mcm geng powil, geng keta, geng mat motor, byk la sehingga wujud pulak geng commercial radio seperti pat,scc, dan pradas.

persoalannya di sini, kalu la kita nak standardkan freq utk geng gunung, mana freq yg bersesuaian...untuk yg ada AA dan tidak. atau tak perlu nak setkan. ikut suka geng trip tu...
hehehe ni yg pening aku nak jawab nii..pa pon aku cuba terangkan.untuk yg memiliki AA takdak masalah la nak dok dlm band amatur...bg yg belum ada AA mmg salah la klu dok dlm band amatur...tp dr segi penggunaan band amatur di bolehkan jika berlaku EMERGENCY.Dr segi frekuensi 146.010 diwujudkan adalah untuk melarikan frekuensi tersebut dr bertindih dgn rakan2 simplek yg lain...lg tinggi kita naik lg banyak frekuensi yg dapat.kekadang jika kita guna simplek yg ditetapkan banyak qrm yg masuk contoh...gunung inas...setiap jalur simplek semua dapat rx di selang pulak dengan frekuensi repeater..jd bila kita guna frekuensi simplek mengangu rakan2 di bawah. klu kita amatur station x digalakan jugak berada di band komersial..di bawah 143.000.mau x mau kena la berada di band amatur...ikut SOP yg dibenarkan jika berada d band amatur.

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

perghhh..mcm2 kluar dh ni.huhu..mcm ni lah utk kepentingan bersama,eloklah kirenye kiter tak diskas mende ni..sbb bkn grup kiter je yg masuk forum nih..aku rase korang paham ape aku nk sampaikan nih.. :lol: :lol: :lol: :lol:
jeng kreng

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

tak semua post atau topik yg orang luar boleh nampak..hehehhe :evil:
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

orca wrote:
killers wrote:
orca wrote:lagi satu aku perasan, bila aku guna 146.010 ni, dia cepat habiskan aku punya battery berbanding masa aku guna 143.950.

contoh
1. 146.010 = bertahan 1 1/2 hari, high power, ketinggian 1220m mak
2. 143.950 = bertahan 4 hari, high power, ketinggian 2550m mak

so boleh sesape terangkan tak nape ini berlaku.
ok bro..back to basic
kenape org check VSWR?knp org tune antenna?
bleh nmpk ke orca?
- tau tu
- cuba huraikan bahasa yg semua orang tau.....hehhe tak semua yg ada radio ada AA lagi... ada yg ada radio cuma tau pakai je....
- ada pendapat bila simplex kat gunung ni baik guna tx=145.200 (nape ?)
- ni utk kebaikan bersama dlm forum ni
wokeh2..kici punya hal..
mcm yg bro azmin citer pasal suhu tu..btol la tu..aku rase sume pn dah maklum.electronic device@component ade working tempreature die sndiri..tgk pada manufacturer la.radio@camera@torch light@mp3 player dll yg sewaktu dgn nyer..

utk VSWR plak,yg ni nmpk mcm susah..tp senang je sbnrnye..
Voltage Standing Wave Ratio..sbnrnye die satu wave paten yg terjadi bile electric energy yg kite nk transfer dr set,x ditransfer sepenuhnye.maknenye,ade yg patah balik ke dalam set..terjadi bile set xmatch dgn antenna.impedance lari@xmatch..citer die,korang transmit 5 watt,yg patah balik masuk dlam set 3watt..ape jadi?bergaduh die dlm tu..hahaha..ape yg penting kat cni ialah,pastikan antenna ngan cable impedance die is the best la..set xpower xpe,antena ngan cable adalah yg penting..sbb die yg kuarkan wave@energy..

cth mudah:
kete pakai enjin turbo,tapi tp pakai radiator cap ayam..ape jadi kat enjin?he:lol:


*tolong betulkan klu aku ade kesilapan dalm post aku nih..aku pn bkn pandai sgt..hhehehe
jeng kreng

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

hehehe paham tu...
1. tapi dlm situasi dibawah;
a. 146.010 = bertahan 1 1/2 hari, high power, ketinggian 1220m
b. 143.950 = bertahan 4 hari, high power, ketinggian 2550m

2. Guna setting power yg sama dan set yg sama. Handy. antenna yg sama. tak ade pun cable.

3. Satu lagi adakah situasi ni berlaku kat aku je. Pasal freq 146.010 ni sebelum ni aku tak pernah guna.

4. Aku lebih suka guna luar Amateur freq, pasal dlm satu xpdc kadang-2 ada yg tak de AA, so aku pun tak guna aku punya callsign aku bila nak berqso masa xtvt ni.

5. Cuma satu je la, aku tak lak check aku punya sw meter masa aku set freq ni.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

klu situasi camtu,mmg antenna tu cun kat c2 la.die xcun kat 146 tu..antena ori pn kadang2 mengong gak..die claim 144-148.cek swr,melambung kadang2 sampai 3..hahaha.
jeng kreng

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

Salam everyone.

Nice effort here, my input will follow...maklumla AA baru dua bulan lebih.

situation ni apple to apple comparison x? maksud saya tx, rx & standby time is the same?

apa2 pun kita teruskan discussion ni, kerana penjimatan power in this situation is too great to ignore...takyah pikul battery banyak2 :D

73
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

killers wrote:perghhh..mcm2 kluar dh ni.huhu..mcm ni lah utk kepentingan bersama,eloklah kirenye kiter tak diskas mende ni..sbb bkn grup kiter je yg masuk forum nih..aku rase korang paham ape aku nk sampaikan nih.. :lol: :lol: :lol: :lol:
rileks aa bang...jgn kalut,,bila kita x discuss benda2 mcm ni,,mungkin ramai yg tak tau nnt.hehehe paham tu...
1. tapi dlm situasi dibawah;
a. 146.010 = bertahan 1 1/2 hari, high power, ketinggian 1220m
b. 143.950 = bertahan 4 hari, high power, ketinggian 2550m
saiz batery hg berapa?dlm situasi yg sama hg qso atau monitor jaa.146.010 ni pon bila di pikirkan pon ada teknikalnya juga.nak discuss sini aku tak reti nk menulis hehehehe.senang mcm ni la...pandai2 aa nk hidup

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

bukan kalut mizi...sblm ni kan topic ni kat luar..telinga aku nih dh sakit nk dengo org membebel..hehehe...
jeng kreng

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Post by 9w2sti »

Hik HIk.... Tak apaa... rileks.. ahaks.. aku pun dok menyengih baca.. Taniah to all!!

Okay, aku tak pasti apa aku nak share ni ko pernah kena... Aku pakai Yaesu VX-170R.. pakai standard manufacture nyer antenna cantek.. battery save transmit pun kira-kira ok... Tapi bile aku tukau antenna 3rd party dari diomand.. notice batt pun cepat abis masa transmit... so aku conclude sendiri VSWR tak match ngan handy set tuh... so pakai ajer yang standard rubber duck tuh... Macam rakan kita bagi tahu, VSWR ini bloh calculate PF (Power Foward) dan PR (Power Reflect) yang memainkan peranan besar dalam electronic dan transmission; juga bekalan tenaga pada unit kita pakai....

Okay hik hik hik... Pasal isu AA dan takada AA. :D Sebenarnya radio ni perlukan pendedahan.... Cara alternative ari tuh pun dah bagi tau... at least seorang bawak 1 unit Handy Amateur Radio for emergency.. sebab HAMS memang sedikit sebanyak ader public civil services terutamanya emergency..

Reason ada AA pun, emergency kat Amateur Band akan menyusuli juga ngan CALLSIGN. tak da callsign pun tak apa.. cuma takut ada rakan yang takut beri bantuan atau berlaku kekeliruan.. Sebab pemilik AA adalah dibawah badan yang berkanun dan juga kita berkanun pada undang...

Balik pada commercial freq, tak jadi masalah nak join.. Currently pun ramai yang masuk... cuma ia terhad pada satu frequency sahaja... Juga pada hakikatnya; commercial user tidak sepatutnya memakai Amateur Radio Equipment.. yang ini kurang pasti itu yang saya paham..

Rakan2 sila perbetulkan jika ader kesalahan.. :P jumpa dan jumpa lagi..

73! QRT..
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by azhaar »

OK ini pendapat aku pulak

Tak wajar kami yg ada lesen ni mengalakkan pengunaan radio haram. Tujuan ada lesen pun agar pengunaan frequensi diselaraskan dan tatacara pengunaan yg betul digunakan. Sekarang pun dah byk radio haram mengganggu frequensi dan main hentam aje cakap tanpa mengira implikasi.

Cadangan aku
1. Radio FRS berkuasa 0.5W sahaja. Tak boleh memancar jauh. Max 2km. Dalam hutan boleh drop kepada 50m. Trip santai2 boleh la pakai.
2. Ada satu lagi radio jenis GMRS yg juga seperti FRS mengunakan frequensi UHF. Yg ini boleh kepada 50W tetapi perlukan lesen berbayar. Masaalah dia seperti juga dgn FRS, sesapa yg ada radio single band VHF tak dapat terima.
3. Radio CB bagus gak. License free. Tapi sama masaalah dia, kena beli radio baru yg boleh guna 11m band.
4. Pass lesen radio amatur. Mmg la susah tapi kena usaha skit.
5. Join mana2 persatuan radio. Otomatik dapat frequensi dan lesen AA.
6. Tubuhkan kelab radio gunung. Pun otomatik dapat frequensi khas untuk kita sahaja yg pakai dan dapat lesen AA. Tak semudah yang disangka tapi possible.

Mengenai bateri cepat habis tu, aku pun suspect VSWR. Tapi anggapan ni inconclusive sebab berlaku sekali sahaja tanpa lain2 ujikaji seperti mengunakan bateri2 yg lain, test mengunakan antenna rubber duckie yg dibekalkan, suhu berlainan dsb

9W2ZOE

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by JeNaL »

begini....
- aku dulu jadi HAM atas sebab aku selalu joint 4WD trip. dari situ mula jadi lanun pastu suka kat HAM.
- dan ramai lagi yang aku percaya yg ada AA hari ini bermula sebagai Lanun. cthnya budak dr gruop keta, bigbike, 4WD. pendek kata yg selalu konvoi
- biasa HAM memang jadikan Radio ni sebagai sebati dalam diri masing-masing
- bagaimana kita nak galakkan budak yang naik gunung, jadikan radio sebagai salah satu antara equipment yg wajib bawa masa bergunung.
- semasa sidang warga gunung, kami ada membuat pendedahan ini. tapi tak cukup
- kita kena pasti kenapa perlu bawa radio masa bergunung
--komunikasi antara team
--kominikasi kecemasan
--dsb

- itu sebab mengapa aku jemput anda semua yang ada AA untuk bincangkan perkara ini dgn wajarnya.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by azhaar »

Aku cadangkan kita tubuhkan kelab radio gunung dan apply kat MCMC untuk dapatkan frekuensi. Dgn cara ini rakan2 kita yang tak ada lesen dapat saluran yg sah. Tak perlu ada repeater, setakat simplex sahaja sudah cukup untuk komunikasi lokalan.

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by 9w2sti »

azhaar wrote:Aku cadangkan kita tubuhkan kelab radio gunung dan apply kat MCMC untuk dapatkan frekuensi. Dgn cara ini rakan2 kita yang tak ada lesen dapat saluran yg sah. Tak perlu ada repeater, setakat simplex sahaja sudah cukup untuk komunikasi lokalan.

Aku pun setuju... Tapi seeloknya buat jadi biro dibawah persatuan berdaftarkan... Jika GO persatuan berdaftar lagi banyak perancangan leh buat... :D
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by mizi »

azhaar wrote:Aku cadangkan kita tubuhkan kelab radio gunung dan apply kat MCMC untuk dapatkan frekuensi. Dgn cara ini rakan2 kita yang tak ada lesen dapat saluran yg sah. Tak perlu ada repeater, setakat simplex sahaja sudah cukup untuk komunikasi lokalan.
ok azhar...bule tubuh club di bawah badan berkenaan cuma club akn didaftarkan dibawah persatuan seperti MARTS,ASTRA tidak ada club dibawahnya,MARES aku x pasti samaada bule atau tidak.jd segala permohonan repeater atau frekuensi akan melalui pihak mana club bernaung di bawah sesiapa.SWAL tidak dibenarkan memancar jika tiada AA walaupon ianya seorang ahli dr club tersebut...tu yg aku tau serba sedikit perihal CLUB ni.klu ada rakan2 lain ada cadangan atau nak tambah silakan.
climb long trail
p11at

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by JeNaL »

mizi wrote:
azhaar wrote:Aku cadangkan kita tubuhkan kelab radio gunung dan apply kat MCMC untuk dapatkan frekuensi. Dgn cara ini rakan2 kita yang tak ada lesen dapat saluran yg sah. Tak perlu ada repeater, setakat simplex sahaja sudah cukup untuk komunikasi lokalan.
ok azhar...bule tubuh club di bawah badan berkenaan cuma club akn didaftarkan dibawah persatuan seperti MARTS,ASTRA tidak ada club dibawahnya,MARES aku x pasti samaada bule atau tidak.jd segala permohonan repeater atau frekuensi akan melalui pihak mana club bernaung di bawah sesiapa.SWAL tidak dibenarkan memancar jika tiada AA walaupon ianya seorang ahli dr club tersebut...tu yg aku tau serba sedikit perihal CLUB ni.klu ada rakan2 lain ada cadangan atau nak tambah silakan.
cam na ngan PRADAS, PAT dan SCC
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by mizi »

Jenal wrote:
mizi wrote:
azhaar wrote:Aku cadangkan kita tubuhkan kelab radio gunung dan apply kat MCMC untuk dapatkan frekuensi. Dgn cara ini rakan2 kita yang tak ada lesen dapat saluran yg sah. Tak perlu ada repeater, setakat simplex sahaja sudah cukup untuk komunikasi lokalan.
ok azhar...bule tubuh club di bawah badan berkenaan cuma club akn didaftarkan dibawah persatuan seperti MARTS,ASTRA tidak ada club dibawahnya,MARES aku x pasti samaada bule atau tidak.jd segala permohonan repeater atau frekuensi akan melalui pihak mana club bernaung di bawah sesiapa.SWAL tidak dibenarkan memancar jika tiada AA walaupon ianya seorang ahli dr club tersebut...tu yg aku tau serba sedikit perihal CLUB ni.klu ada rakan2 lain ada cadangan atau nak tambah silakan.
cam na ngan PRADAS, PAT dan SCC

klu bawah kormesial nya band takpa...x payah apply melalui mana2 persatuan yg ada..just tubuhkan club dan apply je frekuensi komersialnya band kt mcmc.klu mcmni private la sikit band tu..bebaru ni aku ada bertanya kt mcmc mengenai komersial...dia kata hanya cari 30 atau 60 station dan bayaran akan diambil yg pertama keahlian sahaja...mengenai repeater mmg mahal,x salah aku 2000 ke 3000 setahun...fuhh
climb long trail
p11at

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by azhaar »

Mmg itu pun tujuan kita. Tak perlu repeater kerana tidak mahu frekuensi terlalu sesak sehingga kena beratur untuk ber QSO. Cukup untuk komunikasi lokalan. Itupun kena nasihat ahli mengunakan power serendah yg boleh. Kalau emergency kita boleh pakai repeater persatuan lain. Cadangan aku agar kita tubuh kelab pra-amator seperti SCS & Pradas untuk pendaki gunung. Kepada ahli kita berikan callsign persatuan. Kemudian hari jika ahli nak upgrade kepada 9W2 tidak jadi masaalah kerana tujuan kita nak membantu ke arah tersebut. 146.010 kita still maintain sebagai band gunung untuk yg bukan ahli. Mungkin juga kemudian hari bila kelab telah ditubuhkan kita boleh menyewa radio kepada ahli dgn harga minima. Kita bukan nak buat untung pun. Beli radio 2nd hand dari kwn2.

mizi, kalau boleh kau check dgn MCMC berapa yuran dan syarat2 mendapatkan frekuensi. Aku tak kenal sesapa.

p/s jenal, radio yg aku pinjamkan utk SAR Hassan tu aku beli 2nd hand murah dari chepot.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by JeNaL »

azhaar wrote:Mmg itu pun tujuan kita. Tak perlu repeater kerana tidak mahu frekuensi terlalu sesak sehingga kena beratur untuk ber QSO. Cukup untuk komunikasi lokalan. Itupun kena nasihat ahli mengunakan power serendah yg boleh. Kalau emergency kita boleh pakai repeater persatuan lain. Cadangan aku agar kita tubuh kelab pra-amator seperti SCS & Pradas untuk pendaki gunung. Kepada ahli kita berikan callsign persatuan. Kemudian hari jika ahli nak upgrade kepada 9W2 tidak jadi masaalah kerana tujuan kita nak membantu ke arah tersebut. 146.010 kita still maintain sebagai band gunung untuk yg bukan ahli. Mungkin juga kemudian hari bila kelab telah ditubuhkan kita boleh menyewa radio kepada ahli dgn harga minima. Kita bukan nak buat untung pun. Beli radio 2nd hand dari kwn2.

mizi, kalau boleh kau check dgn MCMC berapa yuran dan syarat2 mendapatkan frekuensi. Aku tak kenal sesapa.

p/s jenal, radio yg aku pinjamkan utk SAR Hassan tu aku beli 2nd hand murah dari chepot.
tq azhar.... best la radio tu.... berapa harga ko sambar. ada lagi ke
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by azhaar »

Radio Yaesu VX-170 tu tahan lasak spec IPX7 - boleh jatuh 1m & tenggelam 3m. Tapi yg tak best speaker suara tak cun sebab ada lapisan plastic sekat air. Tak bole la ckp kat sini berapa aku dapat. Nanti kita eyeball aku beritau. Dulu chepot ada 10 biji sebab ada orang engage dia supply alat komunikasi untuk satu event. Dgr dah habis jual.

Berbalik pada cadangan aku menubuhkan kelab, rasanya time ini paling bagus kerana ramai yang dah dapat melihat kepentingan radio dalam operasi SAR Hassan.

Lagong
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 01 Oct 2008, 19:48
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by Lagong »

Salam semua GO, the AA holders..!

Bagus kalu buat under commercial license..permudahkan rakan2 GO utk membiasakan diri dgn penggunaan radio, belajar dan seat for RAE (Class B dan seterusnya CW). Satu platform sebelum dapat AA. Dan lg commercial repeaters yg ada skrg ni pun mcm dah tak 'muat' frequency tu..

Tp kalu GO nk bikin mcm MARES/ASTRA etc maybe sy syorkan agar attach kan GO ni dlm senarai JK mereka tu atau GO jadi keluarga angkat mereka..camtu la..Kalau nk buat satu lagi kelab amateur radio..mcm x ok la plak..tapi merupakan satu usaha yg bagus.

Sy juga suka nk bantu2 mana yg buleh..
Do or Don't , there's no try..!!
Kalu nak buek, buek jo..takdo nak cubo cubo..!

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by mizi »

[quote="Lagong"]Salam semua GO, the AA holders..!

Bagus kalu buat under commercial license..permudahkan rakan2 GO utk membiasakan diri dgn penggunaan radio, belajar dan seat for RAE (Class B dan seterusnya CW). Satu platform sebelum dapat AA. Dan lg commercial repeaters yg ada skrg ni pun mcm dah tak 'muat' frequency tu..

Tp kalu GO nk bikin mcm MARES/ASTRA etc maybe sy syorkan agar attach kan GO ni dlm senarai JK mereka tu atau GO jadi keluarga angkat mereka..camtu la..Kalau nk buat satu lagi kelab amateur radio..mcm x ok la plak..tapi merupakan satu usaha yg bagus.
Sy juga suka nk bantu2 mana yg buleh..[/quote

idea yg bernas...tp kena bawa berbincang pasal nih ,sbb nk tubuhkan kelab mmg bule pasal x tertakluk pd mana2 persatuan amatur.band cormersial akan di pohon di bawah persatuan atau club yg kita tubuh,jd senang aa nk maintain sesama kita.bab repeater tu ja aku x berapa suka sbb bayaran dia mahal untuk setahun serta nak kena ramai ahli br bule jadi...x cuba pon kita x tau hehehehe.tp pendapat aku la setelah kejadian di lojing,mungkin ramai pendaki dah buka mata tentang kegunaan radio ni serta minat pendaki je kita kena asuh....klu jd aaa pasang satu repeater kt kl n budak2 gunung dok tengek kt situ pon syok gak hehehehe.nk pasang repeater kt mn2 gunung pon tadak masalah...

tentang nk jd keluarga angkat atau di bawah bimbingan depa tak ada masalah...marts,mares,astra dan banyak club lg akan cuba membantu...
climb long trail
p11at

Lagong
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 01 Oct 2008, 19:48
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by Lagong »

mizi wrote:
Lagong wrote:Salam semua GO, the AA holders..!

Bagus kalu buat under commercial license..permudahkan rakan2 GO utk membiasakan diri dgn penggunaan radio, belajar dan seat for RAE (Class B dan seterusnya CW). Satu platform sebelum dapat AA. Dan lg commercial repeaters yg ada skrg ni pun mcm dah tak 'muat' frequency tu..

Tp kalu GO nk bikin mcm MARES/ASTRA etc maybe sy syorkan agar attach kan GO ni dlm senarai JK mereka tu atau GO jadi keluarga angkat mereka..camtu la..Kalau nk buat satu lagi kelab amateur radio..mcm x ok la plak..tapi merupakan satu usaha yg bagus.
Sy juga suka nk bantu2 mana yg buleh..[/quote

idea yg bernas...tp kena bawa berbincang pasal nih ,sbb nk tubuhkan kelab mmg bule pasal x tertakluk pd mana2 persatuan amatur.band cormersial akan di pohon di bawah persatuan atau club yg kita tubuh,jd senang aa nk maintain sesama kita.bab repeater tu ja aku x berapa suka sbb bayaran dia mahal untuk setahun serta nak kena ramai ahli br bule jadi...x cuba pon kita x tau hehehehe.tp pendapat aku la setelah kejadian di lojing,mungkin ramai pendaki dah buka mata tentang kegunaan radio ni serta minat pendaki je kita kena asuh....klu jd aaa pasang satu repeater kt kl n budak2 gunung dok tengek kt situ pon syok gak hehehehe.nk pasang repeater kt mn2 gunung pon tadak masalah...

tentang nk jd keluarga angkat atau di bawah bimbingan depa tak ada masalah...marts,mares,astra dan banyak club lg akan cuba membantu...

Mizi, ayuh..!! kita mulakan..!!MARES nak AGM hujung bulan ni...kita lobi rakan2 GO yg berkaliber utk dok dlm Exco, more stronger and closer to the mgmt team..tp kena mtk restu AA holder yg lain dlm GO dulu..nanti x berkat plak..!!
Do or Don't , there's no try..!!
Kalu nak buek, buek jo..takdo nak cubo cubo..!

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by sid »

Salam GO Hams,

Ada perkembangan terbaru tentang frequency tetap untuk warga gunung, pertubuhan or kelab Radio Gunung?

2 tahun lebih dah berlalu..
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by mizi »

sid wrote:Salam GO Hams,

Ada perkembangan terbaru tentang frequency tetap untuk warga gunung, pertubuhan or kelab Radio Gunung?

2 tahun lebih dah berlalu..
aku duk pakai 146.010 tu la smpai skrg..
climb long trail
p11at

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by aliph »

aik reti pulak tenet2 radio ni bang predator...
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by aliph »

bang...trip raya pegi mana
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by mizi »

aliph wrote:bang...trip raya pegi mana
pergi mesin rumput sama galas tong racun sambil tabur baja..sekerap mahai woo skrg :lidah:
climb long trail
p11at

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by aliph »

aramak....nak motong getah turun dari ulu sepat pun boleh
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: Gunung vhf radio frequency

Post by solo »

mizi wrote:
sid wrote:Salam GO Hams,

Ada perkembangan terbaru tentang frequency tetap untuk warga gunung, pertubuhan or kelab Radio Gunung?

2 tahun lebih dah berlalu..
aku duk pakai 146.010 tu la smpai skrg..
samalah kita
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

Post Reply