Callsign reference

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
Post Reply
sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Callsign reference

Post by sid » 30 Sep 2011, 15:38

Pada rakan2 gunung yang dah lulus dan ingin mencari callsign, disini ada laman web untuk anda refer sebelum pergi mendaftarkan callsign anda di skmm. check dulu callsign pilihan sama ada available or not.
Dan juga pada yang dah ada callsign boleh check tempoh tamat lesen anda...

http://www.skmm.gov.my/link_file/regist ... aa=AARadio
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Callsign reference

Post by pr oli » 27 Oct 2011, 23:31

Pada rakan2 gunung yang dah lulus dan ingin mencari callsign, disini ada laman web untuk anda refer sebelum pergi mendaftarkan callsign anda di skmm. check dulu callsign pilihan sama ada available or not.
Dan juga pada yang dah ada callsign boleh check tempoh tamat lesen anda...

http://www.skmm.gov.my/link_file/regist ... aa=AARadio
bguih2 ni...
kalu di bg info bile nak amik exam pun ok jgk ni bang....
mane nak study ke.....
idea je....
:minum:
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Callsign reference

Post by JeNaL » 28 Oct 2011, 10:54

tq sid... aku punya AA pundah tamat tempoh....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Callsign reference

Post by shah_1816 » 02 Nov 2011, 12:49

tQ 4 the info sid..nak tanye skit..aku dah lulus exam aritu..skang ade skit konpius mcm mane nk apply callsign..aku ade refer kt website MARES..tp byk sgt form(borang) yg ade kt situ..bleh x sape2 tolong bg info..form(borang) ape yg perlu di isi untuk apply callsign sahaje..yg AA tu blum ade lg..

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Callsign reference

Post by sid » 03 Nov 2011, 10:46

shah.. meimei arrr... isi je semua borang tu, yang penting pesuruhjaya sumpah ngan sign 9Mike. yang lain tu boleh isi sendiri. borang yg SKMM bagi tu dah lengkap dah tinggal isi je. pastu sediakan wang pos, abis cerita...

sila dapatkan borang APPLICATION FOR APPARATUS ASSIGNMENT di sini
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Callsign reference

Post by shah_1816 » 03 Nov 2011, 13:55

ooo gitu yer..jd isi sume la borang tu..ok2 TQ for d info..pesuruhjaya sumpah tau nk cari kt mane..tp abam2 9Mike ni cane lak..kene mintak tolong lagi nih..huhu

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Callsign reference

Post by sid » 03 Nov 2011, 17:14

hahaha... nak cari 9Mike ni ko kene geledah mana mana club radio yang ada. diorang banyak bersembunyi kat sini. contoh kelab kelab yang aktif dan sedia bersemuka macam Mares, Astra, Jasra, Marts, Nesrac dan di komersial pon ada gak macam SCS, Paradas.. kene rajin selongkar insyaAllah dapat nya.

kebiasaan nya, tiap-tiap kali lepas result keluar, mereka akan membuat grand eyeball untuk yang lulus ni dapatkan sign 9Mike ni. kat situ gak ada wakil pesuhjaya sumpah bukak table. senang semua under 1 roof. kalo nak tau bila acara diadakan, kene lah rajin monitor dijaluran ya.. tak pon contact mana kawan yg aktif. tapi kalo nak datang kena bawah doc yang lengkap tau..
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Callsign reference

Post by biNGai » 04 Nov 2011, 00:43

sid..ko tkde lobang ke submit borang RAE secara haram? aku terlepas mao apply laa sblom 28 oct ari tuh..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Callsign reference

Post by sid » 04 Nov 2011, 10:29

sid..ko tkde lobang ke submit borang RAE secara haram? aku terlepas mao apply laa sblom 28 oct ari tuh..ekekeke
rasanya dah 2 tahun aku dengar alasan ko ni ngai... cari alasan baru la...
lobang lobang tarak... intergriti kena jaga ma..
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Callsign reference

Post by shah_1816 » 04 Nov 2011, 16:38

huhu..kene geledah la plak..ok2..TQ 4 d info tuan sid..akan diusahakan nye nanti..xpun nanti aku pm tuan sid jela kalo dh xdpt sgt..hehe

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Callsign reference

Post by mizi » 04 Nov 2011, 21:01

huhu..kene geledah la plak..ok2..TQ 4 d info tuan sid..akan diusahakan nye nanti..xpun nanti aku pm tuan sid jela kalo dh xdpt sgt..hehe
nak tolong pon jauh hehehe..
climb long trail
p11at

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Callsign reference

Post by biNGai » 04 Nov 2011, 23:03

tapi aku nk amik exaammmmm ;(
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Callsign reference

Post by sid » 05 Nov 2011, 02:13

tapi aku nk amik exaammmmm ;(
alasan ni pon aku rasa dah 10x aku dengar :lidah:
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Callsign reference

Post by shah_1816 » 05 Nov 2011, 14:59

huhu..kene geledah la plak..ok2..TQ 4 d info tuan sid..akan diusahakan nye nanti..xpun nanti aku pm tuan sid jela kalo dh xdpt sgt..hehe
nak tolong pon jauh hehehe..
Huhu..TQ di atas keprihatinan anda.. : :mrgreen: kalo abam mizi dok area barat @ selatan..dh lame saye kontek2.. :mrgreen:

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Callsign reference

Post by aliph » 11 Nov 2011, 08:53

abam mizi jauh sangat.tapi kalau gunung dekat jer
aku kat HUKM
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Callsign reference

Post by shah_1816 » 12 Nov 2011, 13:27

incik aliph nk membantu ke..TQ2..aku suda 'pm'..pls checked..

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Callsign reference

Post by shahrul » 04 Apr 2012, 20:42

tq sid... aku punya AA pundah tamat tempoh....
kalau tamat tempoh sbb tak renew kena amik exam lain ke abam?
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Callsign reference

Post by shahrul » 11 Sep 2012, 23:46

saya jawab sendiri la soalan di atas, selepas dpt maklumat ttg lesen yg tak di renew..
Is it possible for me to retain my call sign even though my AA is no more valid?

An AA holder who fails to re-apply for 2 consecutive years after the expiry of his AA will have his call sign revoked.
Please refer to: http://www.skmm.gov.my/facts_figures/co ... -Feb04.pdf
http://mcmc.gov.my/Spectrum/FAQs/Spectr ... -even.aspx
_________________
_________________

Post Reply