SOTA (summit on the air)

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
Post Reply
User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

SOTA (summit on the air)

Post by Luarpintu »

Assalamualaikum..
Rasa tertarik untuk buat topik ni memandangkan sebahagian besar drpd penggiat aktiviti gunung
mempunyai AA..Saya ada baca pasal SOTA ni dr website http://www.sota.org.uk/
Kt luar tu rupenye dh banyak yg buat camni,dan saya percaya ada jugak rakan2 kita di sini yang
TX di atas puncak gunung.Mungkin disebabkan terrain di malaysia tidak sama seperti terrain di luar negara,
menyebabkan masalah untuk memikul barang2 komunikasi hingga ke puncak (nk bwk ration pun ngelat2 :mrgreen: )
Manakala gunung di luar negara boleh di akses dengan kelengkapan day pack sahaja.Saya minta pendapat rakan2 mengenai
aktiviti ini,adakah ianya tidak bersesuaian di negara kita atau belum popular.Sebarang pengalaman rakan2 amatlah
dihargai untuk dikongsikan..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: SOTA (summit on the air)

Post by JeNaL »

malaysia belum ada wakil atau manager lagi ni..
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: SOTA (summit on the air)

Post by Luarpintu »

Klu kita transmit di mana2 puncak,itupun dh dikira SOTA ye dak?cuma xofficial jer..Klu negara kita nk join SOTA Associations,kene berhubung dgn diorang..Tp melalui MARTS
atau kumpulan tertentu,atau individu?Klu la Malaysia dh join dlm SOTA Associations,sy percaya ramai yang semangat untuk buat aktiviti ni!Mungkin boleh buat trip utk SOTA di gunung/bukit Malaysia.. :lol:
One day..InsyAllah.. :wink:

Post Reply