Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

bismillahirrahmanirrahim..

from https://www.facebook.com/events/132763153481741/
23 (fri) -29 (thu) Dec 2011

Line-up:

1. Abg Sham Castello (gogo tqvm muah muahhss)
2. Kak Arifah
3. Incik Husin
4. Abg Shahrol
5. Aku
6. Puan Mami
7. Cik Midge
8. Abg Zul
9. Incik Adiputra
10. Abg Nabil
11. Cikgu Lokman
12. Cik Hannah
13. Icik Amy
14. Incik Ale Super
15. Cik Shafa
16. Tan Sri Dayak Jhon
17. Incik Amir
18. Incik Akmal
19. Incik Shawal

(pix coming soon...HAHAHA)
Last edited by shahrul on 06 Jan 2012, 17:02, edited 2 times in total.
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

bismillahirrahmanirrahim...

trip ni disertai 12 org lelaki gagah plus 6 orang YL..
gerak dari stesen bas Putra malam jumaat tu jam 11mlm+
so kitorang pun sampai stesen bas gua musang yg comei ni dlm kul 4 pagi

Image
---
cam besa, lepaih isi perut apa yg patut, repot balai, naik powil menuju Kg. Rekom
Image
tang ni maleh nak cite lebih.. powil sangkut memasing dah start mengeluh
nasibla..sapa soh masuk gunung, menolakle jawabnye.. abih tenaga kat sini tak sempat trekking lagi woiii :?
---
sebab dah bosan sangat asek nak kena menolak aje, abang gaid call ac mizal belikan gelang utk dipakaikan kat taya powil..
Image

so pehni, mudahle sikit perjalanan kitorang..
---
Last edited by shahrul on 06 Jan 2012, 17:19, edited 4 times in total.
_________________
_________________

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by matsaiko »

mano gamba nyo jang???
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

kejap le bang, tongah haplod nih..
line tenet slow... sabau sabau.. :p
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

tapi takdir tuhan, ada tanah runtuh yg menyebabkan powil takleh sampai nak anta kitorang terus ke puncak chamah, tetaple kena menapak jugak lalu jalan balak..
Image

aku mmg pobia sikit lalu jalan balak ni, satu sebab jalan tanah merah tu berbatu2, keras, takde tempat nak berpaut cam jalan denai..sakit jari jemari kakiku yg mmg comel & mulus nie :lidah:
---

fast train sampai kat kg Rekom dah pukul 10mlm, last train (aku le tu :p).. menyusul tak lama kemudian
beza masa tak lama dlm seploh minit gitu, sbb incik gaid dah terlepas naik trek canak kat simpang nak masuk kg Rekom

esoknye, bangun subuh2 terus canak ke puncak Chamah dari kg Rekom

Image

pic: sesi membeli jiwa tok batin kg Rekom, mlm tu dia belanja ubikayu bako siap dgn jambatan baru :D
---
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

antara pemandangan yg menyejukkan hati sepanjang trek menuju puncak chamah.. subhanallah
Image
---
Image
---
Image
---
Image
---
Image
---
trek belumut, i loike :evil:
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

satu mende paling bes jadi lastmen ni ialah dapat menikmati keindahan alam
(alasan je tu, padahal masing2 dah peywai :twisted: )

kalo terer cer teka menatang hapakah ini...?
Image

Image
wa pun taktau jugak mulanya, tapi si dayak ajak tunggu menatang tu membeso sampailah terbukak kelopak bunga dia...

ooo...pokok bunge rafflesia ghupenye...

Image
si dayak cakap sapa gi chamah tak jumpak bunga pakma ni kena ripit taun depan, so wa pun tumpang amik gambo sebagai bukti kenangan abadi :kah:
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

so, basically nile lbh kurang trip repot..

24/Dec
-----
arinih kira dari Gua Musang ke Kg Rekom aje dah amik masa.. nak tunggu powil lagi, kena menapak ikut jalan balak lagi.. sampai Rekom dah 10 malam.. pasang kemah fly apa yg patut, masak2 apa yg patut, gosip2 & tido
Stesen bas Gua Musang -> sarapan+tapao lunch -> balai polis GM -> naik powil ikut jalan balak -> kg Rekom

25/Dec
-----
pepagi dlm kul 10 dari Rekom kitorang terus shoot ke puncak Chamah

Rekom -> Kem Pakma -> Kem Tengah -> Kem Tongkat Ali -> Anak Chamah -> Puncak Tipu -> sampaile ke puncak Chamah bermalam di sini

kul 10 mlm, dalam lebih kurang 15min nak sampai puncak Chamah, aku & Dayak terserempak dgn penempatan haram
rupe2nye adele dlm 5-6org yg dah bukak dapor haram, terus kena parkinson dan tak larat nak meneruskan perjalanan walhal puncak dah tak jauh sangat dah

sbg lastmen kitorang pujuk2 gak dgn tunjuk GPS route yg mmg dah dekat sangat (tp deme tanak caya...cheittt), deme masing2 dah peywai +parkinson +melecet tetap nak buat setinggan kat situ

cikgu & dayak ckp lantak koranglah, masing2 dah beso panjang..lalu kitorang terus shoot ke puncak dlm 15min sampei ler..

sampai penempatan halal kat atas puncak, chief gaid & team dah bantai tido.. deme dah lama sampai lbh kurang 7.30mlm camtula.. gua kejut & bagi report apa yg patut pehtu ajak dayak shoot balik kat kem setinggan tadi bawak diorang ke puncak.. dah tak jauh pun

sementelah kena pujuk rayu kali kedua barula deme ni mau ngikut.. dayak punya mulut ada manis.. dia telan gula2 kut :minum:

dlm kul 11++ maka sampaila group ni kat puncak Chamah.. rehat2 sekejap dah dihidangkan dgn air+nasik.. gembirala deme.. kalo kat kem setinggan tu camnela korang nak tido wooiii, nasik ape takdak esok kita nak gi Ulu Sepat pulak.. camno??

-----
balik dari puncak Chamah, shoot terus ke kg Rekom (dlm kul 10mlm sampei Rekom sbb ada tanah runtuh otw ke kem Pakma & ada team membe yg kaki dah melepuh :()
sekali lagi kami bermalam kat kg Rekom
yg besnye tido kat sini sbb kemsait dia luas, dekat dgn paip & gigi sungai.. senangle nak membersihkah diri, solat & melepaskan hajat..

yg takbes tu ramei beno anjing derang bele.. aku cam besela tido kat tepi dapor dgn lebihan makanan & nasik utk pagi esok.. kalo anjing datang balingje dgn dapor tu.. :lidah:

26/Dec
-----
esok pepagi dah nak shoot ke Ulu Sepat pulak..tok batin dah bagitau amik route yg dia dah buatkan highway plus tu

Image
^hiway to Ulu Sepat dilengkapi jambatan buloh
*Ale Super yg walaupun kena diarrhea+beg jatuh gaung tetap ceria meneruskan misi CUS ini..tabekk bro
---

so route harini dari Rekom -> Kem Peres (yg kene cross balak tu) -> Kem Maggie -> Kem Sg Retak (kalo tak silap le, tpt ni ada sorang dah arwah.. ada signboard kat situ)

tamat perjalanan harini.. simpan tenaga pulak nak shoot ke Ulu Sepat esok hari, uhhh tak sampai2 lagi :|
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

Image

*buah rotan yg sikit ada manis bersama Dayak Jhon masa kat Kem Maggie

thanks bro, ajar gua makan buah2 hutan..tak rugi duduk belakang samalu ..peace yo

kem Maggie ni taktaula nama sebenor die.. bebudak UTM tu letak signboard kem Maggie, ada yg lain panggil kem anak Peres.. aku ngikut je mana yg ingat
---

Image

*jumpak kawan lama otw dari kem Peres -> Kem Maggie
aku simpan dalam poket bawak ke kem Maggie tu tunjuk kat bebudak lain.. gemor bena deme..

menatang ni bulat macam guli.. cantek wa cakap lu :lol:
---

Image
*dah pueh main2 deme letakle balik ataih tanah, terus cekadak ni bukak langkah seribu..lawa wooo.. seb baik takleh buat bini :keke:
Last edited by shahrul on 06 Jan 2012, 19:49, edited 1 time in total.
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

28/Dec
-----
dr kem Sg Retak, cadangnye terus shoot ke puncak Ulu Sepat
perjalanan harini main mental sket (banyak sebenonye..)

Dayak cakap harini main selut paras pinggang, sbb kat junction nak ke Ulu Sepat tu tempak orang besa jajahan main becak, so tempat tu jadile kubang buat mereka bermain dan bermesra..yang jenuhnye kita nak meredah

route harini: kem Sg Retak -> Kem Sempadan -> Kem View -> Puncak Orkid - Kem Sg. Lepir - Puncak Ulu Sepat
---
Image
*dah masuk sempadan Perak-Kelantan, orang Asli kat sini dah pandai letak signboard sbb bnyk hasil balak dah kena kebas
Tanah Adat!
---

Image
*pantang nampak wa keluar kamera doremon ni, mesti nak interprem..lantak ko la..bukan pakai kodak pun :lidah:
---
Image
*cikgu soh amik gambo anak pakma dgn mende hapetah sebelah dia tu.. katanye nak buat kajian
---

Image

Image
*antara view2 yg menarik sepanjang trek.. lumutnye tebal benor, cantik kawasan ni.. mcm ada org jaga
---

aiseh..lupe plak nak amik gambo trek mental (lepas Junction menuju ke Ulu Sepat tula.. trek kubang gajah)

kalo adepun gambo mesti tak nampak, sbb lastmen ni sampai dah malam, dekat kul 12 kut.. naik menyampah gak lalu trek ni sbb kasut asek tercabut je sebab selut..warrrgh

alhamdulillah semua dapat tido kat puncak Ulu Sepat malam tu, takde lagi setinggan haram :minum:
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

aiseh.. ada silap letak date lah, dah tak bole nak edit pulak :lidah:
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

29/Dec
-----

rini kitorang punya route dari puncak Ulu Sepat -> Junction -> Sg Lenweng -> Kg Rantau -> Fort Kemar
to bi kontinued
_________________
_________________

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by pachio »

Tahniah bro..pengalaman yg menarik
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

pachio wrote:Tahniah bro..pengalaman yg menarik
time kasih..
eh, tak abis ceciter lagi neh :lidah:

japgi sambung attach gambo :keke: kita :minum: dulu

---
ok leh sambung dah..

29/Dec
-----

rini kitorang punya route dari puncak Ulu Sepat -> Junction -> Sg Lenweng -> Kg Rantau -> Fort Kemar
(dia punya trek, asek menurun tegak aje.. I LIKE!! :twisted:

lepas packing hape semua, dalam kul 9 lebih aku polo Dayak turun dulu. Ikut trek yg sama jugak sampai junction tu
(trek kubang gajah lagi.. warrrggghh.. abih belumpo lagik.. kasut getah asek tercabut je, gua dah start nak maki dlm ati.. tapi tahankan aje sbb kiteni kan belaja dari pengalaman mlm semalam.. so meredah selut yg memang tak berapa nak singkat tu kalini mudah la sikit.. sebab hari dah siang, cahaya matahari cukop.. nampak dahan/pokok2 bonsai yg boleh bergayut.. so kalini meredah kubang gajah dilakukan dengan penuh bergaya. Dayak tetap di depan, tanak tunggu langsung antu betul :evil:

aku sampai Junction tengok Dayak tgh basuh stokin dia, dapat bekalan air dr botol kosong kat tepi trek. camne botol tu boleh ade air, wallahu a'lam. protips dari beliau, basuhla stokin yg dah belumpo tu, so nanti kat trek menurun yg tegak tu senangla melompat dan berlari

timekasih bro, mmg hebat tips lu.. so sepanjang trek dari puncak Ulu Sepat -> Sg Lenweng tu berlari2 berkejaranla kitorang bedua..tau2 incik gaid kitorang dah polo kat belakang.. ini tak boleh jadiii.. marathon perlu diteruskan, mana cara kasi incik gaid potong :evil:

kesudahannya sampaile kitorang kat Sg Lenweng dlm lbh kurang 2 jam berlari +tergolek +tertonggek sbb trek menurun yg tegak
Image
*take5 amik gambo jap dgn incik gaid, pokok besau ni mmg gagah beso pemeluk 15org kut.. kayele tokey balak kalo dapekk
-----
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

masih lagi cite kat Sg Lenweng, org keempat yg sampai lps setengah jam lebih kitorang melepak ialah incik Adi, tergesa2 beliau sbb nak qada hajat ghupenye.. patutle laju semacam aje :kah:

gua dgn Dayak yg baek ati sbb first taim sampai awal sangat (kalo idak asek last train aje) menyediakan diorang dgn hidangan kopi panas cambo nestom +milo, adele jugak yg masakkan megi.. hepi je deme dapat makan minum airtangan kitorang sambil menunggu last train yg memang last dari first day hakhakkk
(bukan gua tanak tunggu, tapi kene racun dgn Dayak die ckp bior je deme turun sendiri sbb trek ni one way dude..)

dalam 2 jam lebih sket, peserta terakhirpun sampai, muka dah ilang seri sebab peywai yg amat plus kaki beliau dah melepuh kut.. so cikgu kasi balut2 sikit bubuh ubat seme bagai baru kasi jalan

trek dari Sg Lenweng ke Kg Rantau mendatar aje.. naikpun sikit sangat, turun banyak, pehtu jalan ikut tepi sungai aje

Image
*kalo tak silap ni rumah kebun orang asal, kitorang tumpang amik gambo yeee.. :mrgreen:
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

masih lagi hari last day sepatutnya (29/Dec), masing2 laju je nak balik..
incik gaid dah inpom dah, kite nih out of schedule, powil nak ke Fort Kemar adele, tapi bot nak ke Pengkalan Trojan dah takde malam2 ni
buatnye jalan jugak mau telanggor bangkai kayu tengah2 tasik

so dari Sg Lenweng kitorang gerak dalam kul 2.30

kalini Dayak soh gua jalan dulu, dia nak sweep sorang2..wa ckp gudlak broooo..
dalam perjalanan ke Kg Rantau takde mende best sangat, abg Shahrol main lagu Klassik FM sepanjang perjalanan, yg lain2 mencelah2 ade yang buat dono je bila tego.. mungkin penat sangatkut.. gua cam besa layan perasaan duduk sorang2 kat belakang sambil mata tak lepas perati group di depan.. sampaile check-in kat Kg Rantau dalam 6.30 gitu

yg besh kat kg Rantau ni ada 7-eleben tuh, bulehla beli cekelat, air koka kola bagai buat lapik perut.. oh ya, bekalan makanan utk group dah tak cukup dah sbb jadual perjalanan yg tergelincir sikit dari perancangan asal.. so belila apa yg patut utk group, sardin 4 tin besor sama telor ayam satu papan utk makan & jugak utk partayyyyy.. (ade org grad G7 tuh, mende tah grad2 ni.. aku join je me-royal rumble kan memeriahkan suasana :P)

dalam kul 7 lebih 10 orang yg sampai awal kitorang pos dulu naik powil ke Fort Kemar, so deme ni bulehla buat kemsait dulu sambil main masak-masak

yg tinggal aku dgn incik gaid yg chomel lagi ensem, tunggu last train 2 org peserta beserta incik Dayak yg tolong sweep
cik gaid dok usyar jam aje, lepas sejam, dua jam dia dah ajak rescue

base on pengamatan aku jadik lastmen dgn last train tu, kelambatan diorang dah boleh diagak.. so aku ajak cik gaid bersabo dulu.. agak2 3 jam baru gi jenguk..atas sebab injury yg dialami hanyalah kaki melecet, dah dibubuh ubat pun, cume deme ni berjalan je selow tanak injuredkan kaki lagi

tak sempat 3 jam, aku dah kena seret pegi rescue..redho jele.. bagusgak boleh regangkan urat kaki semula. dalam 10 minit kitorang berjalan, maka terserempakla dgn last train ni (betuldah tekaan gua, deme ni akan lambat dlm 3 jam).. so lepas check2 takde serius sangat.. biasa je kaki melecet sikit2 gitu terusla kitorang berjalan ke tempat powil tadi terus ke Fort Kemar

(oh ye masa tgh nunggu last train tu, ada pakcik org asli ni dia ckp dia team PGA, tapi gue pelik jugak ngape dia pakai baju kadet sekolah.. eh lantaklah.. bukan ape dia citer penah bawak team ABM taun 90-an dulu buat trans V3.. V3 ooiiiii.. besar bagak punye projek tu. so laluan yg dia bawak derang ni adala termasuk Chamah-Ulu Sepat jugak. Lepas tu gaid lain sambung sampaila team ABM ni komplit misi derang..dapatle pakcik ni dlm lima ribu gitu buat habuan tunjuk jalan..pergghh..)

ok, sambung kat Fort Kemar, first class train dah siap buat kemsait dalam bangunan bengkel jentera, kitorang yg sampai last ni tumpang rebahkan badan je, makan dan tido :lol:

esok, sambung aktiviti mengaruk2 meraikan dua orang yg grad G-seben (TAHNIAH mami & adi), maka bertepung dan bertelurlah kepala diorang aritu lagi, ditambah perisa kicap dan minyak buat perabih stok kampeni sbb takde sapa nak pikul lagi
gua cam biasa walaupun tak paham mende grad grad ni, turut sama memeriahkan suasana dgn membuat smackdown telor ayam+tepong gandum yg dibeli semalam ke kepala mami :evil:

Image

Image

*gambar hiasan, tiada kene mengene dengan yang telah hidup ataupun mati kembali
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

30/Dec
------
last day yg terlajak. so harini team kami akan menaiki bot pancung dari Fort Kemar ke Pengkalan Trojan

route: Fort Kemar -> Pengkalan Trojan -> Stesen Bas Grik -> KL

tade hape yg best dah melainkan masing2 dok terpikir nak makan sedap2 kat pekan Grik ato sampei rumah nanti. bajet asal kul 8 naik bot, tapi besa la berjanji dgn org asal diorang pakai jam matahari..lewat sikit je pun

load barang2 naik bot incik Buncil aka Acil, dalam kul 11 sampei Pengkalan Trojan, naik pulak van hantu sampai pekan Grik org dah nakk semayang Jumaat

so lepas selesai semua urusan yg patut, nunggu incik gaid sebab dia kena tinggal van tak muat..die sampei aje terus diajak makan KFC (mekacih adi, mami belanja :minum: :minum: :minum: jasamu dikenang)

Dayak dah berangkat awal sebab bas ke JB dah sampai, abang Nabil amik bas ke Kulim tak silap..aku amik cab balik kampong, yg lain2 tunggu bas ke Ipoh sebelum amik ETS ke KL...sesi bersalam-salaman bermaaf maafan dijalankan di bawah stesen bas bertemankan sinar terik matahari pekan Gerik..sempat gak aku dapatkan sikit soubenier utk dua orang yg 'grad' tuh

terima kasih diucapkan kepada incik gaid, jasamu dikenang..next trip mungkin tak dapat join lagi :( mak den dah beleterrr
juga kepada para line-up terutamanya yg selalu kena henjut dgn aku & Dayak kat belakang (sampai nangis gitu ahahak, aaahhh.. aku kalah airmata perempuan, tapi sbb misi punya pasal ku motibasikan jugak sampaila korang ke puncak.. jangan mara... :evil: )

kita manusia tak lari dari melakukan kesilapan sama ada sedar ataupun tidak, ikhlas saye susun jari mohon ampun dan maaf terkasar, terlanjur bahasa & perbuatan

afterall, kita insan biasa..


Image
*gambar hiasan, menaiki bot pancung meredah tasik banding menuju ke pengkalan Trojan

Image
*kat belakang tu ade gunung Sepat


sekian, the end
salam
_________________
_________________

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by JeNaL »

taksilap nama pakma ni : Rafflesia Kerrii
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

JeNaL wrote:taksilap nama pakma ni : Rafflesia Kenii
time kasih bang, saya try gugel yg jumpak hanyelah Rafflesia Kerrii.. same latu kut...

anak pakma ni boleh tumbuh pulak kat tengah2 trek, tapi itupun membe2 yg jalan kat depan tak perasan :o

yang udah berkembang mekar tu kitorang jumpak kat tepi trek aje (pun diorang tak perasan.. dah asek jalan menonong aje nak cepat sampai ke CP)

sifat dia amik masa nak kembang tu, daripada anak nak mekar kembang makan bulan2, tapi bila dah kembang boleh tahan beberapa hari aje.. begitulah yg saya diberitahu..
_________________
_________________

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by JeNaL »

shahrul wrote:
JeNaL wrote:taksilap nama pakma ni : Rafflesia Kenii
time kasih bang, saya try gugel yg jumpak hanyelah Rafflesia Kerrii.. same latu kut...

anak pakma ni boleh tumbuh pulak kat tengah2 trek, tapi itupun membe2 yg jalan kat depan tak perasan :o

yang udah berkembang mekar tu kitorang jumpak kat tepi trek aje (pun diorang tak perasan.. dah asek jalan menonong aje nak cepat sampai ke CP)

sifat dia amik masa nak kembang tu, daripada anak nak mekar kembang makan bulan2, tapi bila dah kembang boleh tahan beberapa hari aje.. begitulah yg saya diberitahu..
Betul tu R. Kerrii . spesis ni lebih besar jika dibandingkan dengan R. Cantleyii dan R. Azlanii. Spesis ni amat sentitif dan susah gak nak jumpa. pastu kira trip ni ko bertuah la jumpa betul-betul kat trek. Rafflesia ni biasanya ada berhampiran dengan punca air dan kawasan ni biasanya agak bercerun la sikit. Rafflesia ni parasit dan tinggal menumpang pun di akar parasit jugak...heheh
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

JeNaL wrote: Betul tu R. Kerrii . spesis ni lebih besar jika dibandingkan dengan R. Cantleyii dan R. Azlanii. Spesis ni amat sentitif dan susah gak nak jumpa. pastu kira trip ni ko bertuah la jumpa betul-betul kat trek. Rafflesia ni biasanya ada berhampiran dengan punca air dan kawasan ni biasanya agak bercerun la sikit. Rafflesia ni parasit dan tinggal menumpang pun di akar parasit jugak...heheh
mata lastmen yg 2 org tu memang liar..nasib baikle diorang kabo :lidah:
sepanjang trek kat Chamah yg betul2 pelik anak rafflesia ni tumbuh betul2 kat laluan tengah trek, membonjol je die atas akar pokok

yg dah kembang tu kitorang jumpa tepi trek dekat kem Pakma, orang cakap ade bau bunga ni.. tapi aritu tak terbau pun.. mungkin hidung da tersumbat dek kena lumpur

oh ye, masa tgh posing2 amik gambo tu ter-kepak kelopak bunga ni sikit, rasa macam patahle jugak.. sorry ye bunga pakma..lenkali takbuat lagi :minum:

kat trek Ulu Sepat plak banyak jugakle jumpak, tapi anak2 ajele.. itupun dia tumbuh kat belakang pokok2 yg banyak lumut tu..yg dah kembang mekar tak nampak pulakk..isk isk
_________________
_________________

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by ajon »

Tahniah smua :)

User avatar
dirik
Pendaki Gunung
Posts: 42
Joined: 20 Oct 2008, 10:15
Location: KaKiKu
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by dirik »

TAHNIAH SEMUA.........

Menarik baca log........ :D :D

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tahniah
Log pun menarik buleh baca

nrhyt75
Pendaki Gunung
Posts: 56
Joined: 26 Mar 2006, 15:32
Location: putrajaya
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by nrhyt75 »

Huhu..jelesnya. Pg dulu x jumpa pakma pun... :(
"I can't" are sad words in any language

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

aiseyy..lupe plak ada bukak tered kat sini
ajon wrote:Tahniah smua :)
terima kasih bang :minum:
dirik wrote:TAHNIAH SEMUA.........

Menarik baca log........ :D :D
hehe.. merapu je bnyk tu :D
terima kasih!
Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Tahniah
Log pun menarik buleh baca
aisehh.. den terharu abg Kamal pun bace..pecaya jgn, sekadar hiburan bole la...kalau tak busan pulak dunia ini..haha
terima kasih :minum:
nrhyt75 wrote:Huhu..jelesnya. Pg dulu x jumpa pakma pun... :(
ade tu.. dia menyorok..malu2 nak jumpa kamu :D
(tapi kalo nak jumpak jugak kena ripit la bro.. jomjom :D)

leha
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 07 Feb 2008, 23:48
Location: Port Klang

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by leha »

Tahniah Bro :minum:
wOw Bonus la dpt jumpe rafflesia.
last time pegi ujung taun jgak tp xde rezeki kot nk jumpe rafflesia.

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

leha wrote:Tahniah Bro :minum:
wOw Bonus la dpt jumpe rafflesia.
last time pegi ujung taun jgak tp xde rezeki kot nk jumpe rafflesia.
terima kasih :minum:
dapat jumpe rafflesia dan anak2 die tu kira rezeki la kak..
kalo pegi balik ni mungkin dah takde, sebab dia kembang seminggu aje pehtu mati :(
_________________
_________________

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by kenshina »

---
Image
*cikgu soh amik gambo anak pakma dgn mende hapetah sebelah dia tu.. katanye nak buat kajian
---

rasanya ni karang gunung n bunganya.... boleh juga di jumpai di trek Gng Batu Bujang ke Gng Batu Puith...

:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by mizi »

bes jugak nek gng ni...tahniah la da sampai..nk g jugakla kalu gitu
climb long trail
p11at

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

kenshina wrote:---
rasanya ni karang gunung n bunganya.... boleh juga di jumpai di trek Gng Batu Bujang ke Gng Batu Puith...

:mrgreen:
a'ah.. macam karang laut ghupenye.. :D
mizi wrote:bes jugak nek gng ni...tahniah la da sampai..nk g jugakla kalu gitu
abam mizi nak ripit kali keberapa neh.. mo ikot boleh :lol:
_________________
_________________

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by pulut_itam »

Best-Best.....!!
Berkubang-kubang kat trek yek!!
Bunga Pakma tu dapat tgok pun kat G.Tahan jer dulu...
tu pun kecik-kecik ni yang dalam nie agak besar sikit....yek!

Tahniah yg abis G 7..!! n Tahniah pada geng-geng Berkubang...hehe... :mrgreen:
Pulut a.k.a pitam

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by orga »

tahniahh..best baca log tu..
ImageImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

pulut_itam wrote:Best-Best.....!!
Berkubang-kubang kat trek yek!!
Bunga Pakma tu dapat tgok pun kat G.Tahan jer dulu...
tu pun kecik-kecik ni yang dalam nie agak besar sikit....yek!

Tahniah yg abis G 7..!! n Tahniah pada geng-geng Berkubang...hehe... :mrgreen:
time kacih bang, bila nak anta geng2 matrade join trip lagik? :D
orga wrote:tahniahh..best baca log tu..
alemak abam pun bace ke.. bes lagi log penjejak batman :minum:
jomla trip osprey satu saya kasi log baekkk punya

time kacih gak :minum:
_________________
_________________

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by beckham@chayok2 »

terkenang zaman aku dulu... errmmmm...
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by beckham@chayok2 »

terkenang zaman aku dulu... errmmmm...
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Chamah - Ulu Sepat, trip ujung taun

Post by shahrul »

beckham@chayok2 wrote:terkenang zaman aku dulu... errmmmm...
ape hei.. bang? cecite cecite..

trip cus ni bnyk kenangan bagi mereka yg pernah mendakinya
pahit manis tak boleh lupa :minum:
_________________
_________________

Post Reply