Info Gunung Belumut, Johor

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Info Gunung Belumut, Johor

Post by AzmanZainal »

Salam kawan2,

Ada sesiapa yg boleh share info untuk mendaki gunung belumut di Johor x?

Berkenaan dengan contact, permit, guide (perlu atau tidak), parking, dan lain2..
TQ

User avatar
GoKu
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 08 Dec 2005, 18:19
Location: Johor Bahru
Contact:

Re: Info Gunung Belumut, Johor

Post by GoKu »

Pehh..one of my favorit gng tp dah lamo x manjat.. Tp klau hang minat ni ade serbe sdikit tips:
1. Klau dr KL kena naik ketapi mlm turun stesen kluang pekene kopi & roti bakar dulu
2. kena carik kontek utk transport ke kaki gng ni
3. pegi balik hari x digalakkan
4. kena grak dr pagi utk sampai puncak, klau tgahari sampai mlm la jawapnye
5. kat puncak xde air, so kena amik kat bwh (on the way ke puncak)
6. campsite x beso, dlm 20-30 pax kire bole sumbat lg
Klau nak guide sila hubungi Saudara Poncho.

p/s: BTW mane gi Poncho nih? Dah lame x dgr cite??

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Info Gunung Belumut, Johor

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Kalau naik kereta dari KL.
Ambil Lebuhraya Selatan then keluar Air Hitam.
Ambil jalan Kluang.
Sampai Kluang baca sign board Mersing.
Jalan tu akan lalu Penjara Simpang Rengam then jumpa Kampong Gajah.
Ni Pekan terakhir sebelum sampai kaki gunung kalau nak beli apa apa pun.
Kalau nak Beli Gudang Garam, pegi Kedai Jangut Sebut nama aku Lanun. Baru dia boleh jual.
Nak beli nombor pun boleh kat sini tapi gelap punya :shock: :evil: :cry: :oops:
Ok Jalan balik sampai simpang FELDA Kahang masuk kanan
Baca sign Board je.... terus ke kaki gunung. :minum:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Info Gunung Belumut, Johor

Post by biNGai »

beli la Nuvi 200 series..macam2 info adaaa :P
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Info Gunung Belumut, Johor

Post by lastman »

biNGai wrote:beli la Nuvi 200 series..macam2 info adaaa :P
ngai bape ko dpt nuvi200?aku pun tgh survey ni..
AzmanZainal wrote:Salam kawan2,

Ada sesiapa yg boleh share info untuk mendaki gunung belumut di Johor x?

Berkenaan dengan contact, permit, guide (perlu atau tidak), parking, dan lain2..
TQ
kos guide xtau..ni serba sedikit sal belumut..

dr bawah ke puncak 6km @ 6jam treking..
trek...mmg best naik je... kilo ke 3 kalo xsilap ade batu bentuk gigi palsu...
kilo 5.5 ade campsite dlm 15 org...puncak ade batu cam g.datuk 15-20 selese la..
LWP stau aku xde..kene pikul dr bawah..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Info Gunung Belumut, Johor

Post by biNGai »

syed ;

nuvi 200 basic skang 650 daa bole dapat, 205 series ko daa bole ada track log rege dlm 700-750..60csx lak tanye nadir..rege aku killer sgt..hehe

made in tewan/cine bkan under garmin tuh tayah laa pkai..advance sangat!!
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Info Gunung Belumut, Johor

Post by lastman »

biNGai wrote:syed ;

nuvi 200 basic skang 650 daa bole dapat, 205 series ko daa bole ada track log rege dlm 700-750..60csx lak tanye nadir..rege aku killer sgt..hehe

made in tewan/cine bkan under garmin tuh tayah laa pkai..advance sangat!!
dlm mudah.com leh dpt garmin 205 rm599...tp aku survey lg..kat digital mall rm699..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Info Gunung Belumut, Johor

Post by biNGai »

aaa suda turun rege laa tuh kot..kalo kt mudah pon org tolak 599..supplier aku mebi bole kasik bawah lagi tuhhh

skang aku pkai arnold susahnakeja punye voice.."in two hundred fifty meter, turn farking right" ..mmg layan mencarut je laa pkai gps skang nih..

kah kah kah
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Post Reply