laksamana trail to penang hill

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 30 Jul 2009, 19:47

tok mod.. nadir..

aku browse2.. tejumpa gambaq ni.. so teringin gak la aku nak treking ikut trail ni..

http://s236.photobucket.com/albums/ff17 ... opviwe.jpg

aku nak mintak info sket pasai trek ni.. taktau la kalau dah penah dibincangkan..
aku plan masa cuti raya nanti nak la treking ikut trek ni... macam menarik je..

aku beraya kat balik pulau nanti..
kalau hang free bleh la tolong guide kan..

kalau ada member2 nak join.. dialu-alukan.. tarikh blum tetap la.. tapi beberapa ari lepas raya la.. sebab tu ja ada peluang nak balik penang..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 31 Jul 2009, 19:07

uiks... camana ko boley jumpe gambar tuh kat photobucket.....heheheheh gambar akutuh....

anyway, aku ada write up pasal trek tuh , cuba tengok : http://outdoordynamics.myphpbb.net/view ... ?f=19&t=13

Trail kalau ikut dari Chin farm memang menyengat.... ala ala panjat gunung. kalau ikut dari taman rimba rekreasi, dia potong sket jalan menyengat tuh, tapi still dia ada simpan sket buat kenang kenangan....hehehehe

topik tak sesuai kat sini, nanti saya pindah ke bahagian pertanyaan gunung.

raya selalunya aku ke kelantan, tengoklah nanti. kalau ada kat penen, insyaAllah takder masalah....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 31 Jul 2009, 19:28

haaa.. tu laa.. saja ler cari2.. sebab sebelum ni dah penah jumpa.. tapi blum bekesempatan ikut trek ni.. kalau dari botanical garden tu biasa laa...

sori kalau salah topic.. ok pindahkan laa topic ni..

kalau tak dapat raya ni.. takpa lain kali..aku set betoi2 date..

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 31 Jul 2009, 19:40

ok.. aku dah baca kat link yg hang bagi.. thanks..

view telok bahang dam.. menarikss.. mables..

dah penah try ka overnight kat laksamana peak tu... ada water point ka?

best gak kalau dapat overnight.. pagi sambung sampai penang hill.. then turun ikut railway..

kira trip betoi punya santai la ni..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 31 Jul 2009, 22:48

uiks.... kalau dari botanical gardens tu naik penang hill, kira buat reverse la...

tido kat atas? huhu bes nih...... waterpoint tak ada, last kat chin farm......heheh

ish.... ni yang buat aku tak tahan niiiiii... ko cuti la lama sket... selalunya raya ke 3 atau 4 saya balik penen dah....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 01 Aug 2009, 21:10

haaaa.. ok.. aku rasa raya keempat elok sgt laa kalau hang bleh...
aku pun bleh beraya rumah mak mertua dulu.. pastu baru balik penang..

raya pertama kalau ikut kalendar jatuh ari ahad.. so raya keempat tu ari rabu la..
so.. kita overnight la satu malam... buat santai punya trip.. takyah la panjat awai2 pagi..
tgh hari sket pun ok la aku rasa.. esok tu turun ikut botanica garden.. tak pun ramai2 naik kretapi siap bawak haversack.. huh meriah tuu

tapi bab takdak waterpoint kat puncak tu.. kena la usung air nampak gayanya..
campsite camna? brapa ramai bleh sumbat.. ka blum ada org buat overnight.. semua daypack saja..
kalau jadi.. aku nak open la trip ni.. ada sapa2 nak join bleh saja.. jadikan trip aidilfitri.. bawak lemang bawak ketupat.. trans penang aidilfitri.. bleh ka?

kalau tak jadi pun.. harap2 lain kali nak jadi gak laa..
kalau hang ada idea yg lagi best... aku polow jaa

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 03 Aug 2009, 10:35

haaaa.. ok.. aku rasa raya keempat elok sgt laa kalau hang bleh...
aku pun bleh beraya rumah mak mertua dulu.. pastu baru balik penang..

raya pertama kalau ikut kalendar jatuh ari ahad.. so raya keempat tu ari rabu la..
so.. kita overnight la satu malam... buat santai punya trip.. takyah la panjat awai2 pagi..
tgh hari sket pun ok la aku rasa.. esok tu turun ikut botanica garden.. tak pun ramai2 naik kretapi siap bawak haversack.. huh meriah tuu
huhu kalau setat dari chin farm, habis kat cable car, nak maik keter balik nanti payah woooo... jauh + teksi cekik darah. Kalau habis kat botanical garden pun boleh tahan jauh dia woooo....

tapi bab takdak waterpoint kat puncak tu.. kena la usung air nampak gayanya..
campsite camna? brapa ramai bleh sumbat.. ka blum ada org buat overnight.. semua daypack saja..
Ha, memang kena bawak dari bawah, puncak memang tak ada air, view empangan ada lar....heheh overnight ada kawan pernah buat, tapi tak ramai. campsite pu kecik jer, boleh muat 1-2 khemah, hammock boleh banyak sebab pokok pun banyak.

kalau jadi.. aku nak open la trip ni.. ada sapa2 nak join bleh saja.. jadikan trip aidilfitri.. bawak lemang bawak ketupat.. trans penang aidilfitri.. bleh ka?

kalau tak jadi pun.. harap2 lain kali nak jadi gak laa..
kalau hang ada idea yg lagi best... aku polow jaa
manarik nih, cuma nak kena ejas tarikh tuh....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 03 Aug 2009, 20:54

kalau hang ada tarikh yg lebih sesuai... bleh la kemukakan.. kalau ok.. aku pollow je..

apa cara terbaik kalau nak senang... so naik ikut chin farm.. turun tempat sama gak ka..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 05 Aug 2009, 09:24

kalau nak buat trans, kena turun tempat lain la....heheh cuma nak kena ejas transport. kalau ada dua kereta, senang sket, sebab botanical gardens tu on the way ke chin farm aja
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by bargading » 05 Aug 2009, 16:27

tumpang saja keta askar yg nek trun tuh dir, hehe
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 06 Aug 2009, 20:05

mmm... mm... tu la dia.. transport problem skang ni.. kalau dah tinggai kreta kat bt fringgi tu.. memang jauh la nak ambik plak..

oii phob.. mau join ka?

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 11 Aug 2009, 14:19

batmac:
ada penang smpai bila?
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 11 Aug 2009, 14:21

tumpang saja keta askar yg nek trun tuh dir, hehe
phob, hang dah main area tengah jgn masuk campoq urusan area ataih...
main jauh2... :mrgreen: :mrgreen:
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 11 Aug 2009, 19:44

yaa nabil.. blum tau lagi laa.. tapi kemungkinan tu sampai ahad.. 27 sept.. kalau jadi laa trip ni..
tak jadi kalu.. aku balik kl awai sket laa.. mungkin plan lain plak laa..

tak dapat overnight.. daypack pun jadi laa kalau ada sesapa yg bleh bawak trek ni..

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 11 Aug 2009, 21:21

yaa nabil.. blum tau lagi laa.. tapi kemungkinan tu sampai ahad.. 27 sept.. kalau jadi laa trip ni..
tak jadi kalu.. aku balik kl awai sket laa.. mungkin plan lain plak laa..

tak dapat overnight.. daypack pun jadi laa kalau ada sesapa yg bleh bawak trek ni..
nadir, amcam?? mau balik kelantan seminggu jugak ka??
bat, bgtung kat nadir... kena merayu kat dia...
saya xdak pangalaman...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 13 Aug 2009, 22:19

uih... kalau day hike tamaula.... nanti balik terkangkang.... lagipun nak jugak merasa tidur kat puncak laksamana..... hmmmmm sat aku ejas tarikh....

payah sket nih sebab akubalik kelantan drive dengan family. kalau aku balik awal, semua kena balik sekali..... nanti aku ejas tengok.... hehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by rakangunungpenang » 27 Aug 2009, 10:43

aku penah jejak trek laksamana dari bukit apes bt feringgi terus ke penang hill.tahun 1997 dan 1998....sekarang dah 10 tahun x jejak lagi...kalu free bleh la kita jejak sama2...trek best,bleh jumpa check point water rain bnyak gak la..tak terkira aku.

zan rakangunungpenang

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 27 Aug 2009, 11:11

ya bro, sekarang jalan sama lagi, dari bukit hippies / chin farm , cuma makin terang aja - tangga, tali, etc.

ok geng saya propose tarikh nih: 25( Jumaat ) ngan 26 ( Sabtu ) September 2009, sebab 27 tu ada Hikeathon laksamana, saya ingat nak join sekali....

Planya:

25hb - kita bertolak lepas solat jemaat, dalam kul 3 gitu, dijangka sampai puncak kul 7 gitu.
26hb - Pagi jalan terus ke penang hill + balik. dijangka habis trekking kul 12 - 1 gitu.

saper berminat nak ikut?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by rakangunungpenang » 27 Aug 2009, 12:05

kalu mcm tu.....aku compon ikut sekali...ambik balik angin,dah lama tinggai mendaki ni dan dkt setengah tahun daaa x mendaki.......

zan rakangunungpenang
019-5240104&017-5798895

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 27 Aug 2009, 21:39

ok.. cantek gak tarikh tu... 25-26 sept.. aku rasa.. bleh jadi laaaa...

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 27 Aug 2009, 21:45

kira jadi la nadir.. aku nak up kat multiply ni.. sapa2 nak join jom la.. bawa ration raya..
pakat usung ketupat lemang ke puncak laksamana... hhuuuhuh

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 27 Aug 2009, 22:04

hahahha okeh...... bawak sausage + cili sauce, kita barbeque kat atas sana.... huhu...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 28 Aug 2009, 00:19

smayang jumaatttt lepas ka b4??
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 28 Aug 2009, 15:08

smayang jumaatttt lepas ka b4??
dei..... mata ko kena air ujan ke apa..... hahah lepas smayang laaaaa.... kita gi smayang kat mesjid bagan jermal ka , dekat dekat sket dengan start, awal sikit sampai puncak....heheh
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 28 Aug 2009, 17:21

apapa sms remind kat aku..
biasalaa... dah tua2 nih slalu lupa..
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 29 Aug 2009, 15:08

nadir.. maximum brapa org bleh join ni.. kang tak muat campsite plak..
aku nak set btol2 ni..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 29 Aug 2009, 16:37

entahla, nak bagitau exactly pun saya x pernah tido kat atas sana, tapi kalau hammock + fly sendiri, boleh tido merata, pokok banyak. cuma kawasan lapang dia ada 2 tempat kot, satu tuh mungkin boleh muat 1-2 khemah, satu lagi pun sama 1-2 khemah. Max boleh la dalam 10-12 orang kot....hehhehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 08 Sep 2009, 10:02

opss.. sorry weii.. aku takleh confirm lagi.. tunggu approve cuti dulu...

User avatar
batmac78
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 21 Feb 2008, 19:29
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by batmac78 » 08 Sep 2009, 10:03

kalau tak dapat nak pi.. postpone time deepavali ok ka..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 08 Sep 2009, 11:07

wow... deepavali saya takleh ..... ahad tuh ada hal,
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 14 Sep 2009, 15:24

bzzzz bzzzz kepada mereka yang berminat..... apa cerita? dah dapat cuti ka? aku plan tetap akan pergi, walaupun 2-3 orang...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 14 Sep 2009, 15:28

tett.. tetttt....
aku kalau xcukup org aku pi..
kalau dah cukup aku malu la nk pi nadirrr...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by melati » 14 Sep 2009, 15:35

sbtu ahad tk blh ka?

jumaat keje..

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: laksamana trail to penang hill

Post by adventure inc » 14 Sep 2009, 15:39

wah lau ehh... rugi la plak tak dapat nak braye kat laksamana...
dah clash ngan xtvt lain laaa. menarik ni dapat hike ngan geng
geng otai...
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 14 Sep 2009, 15:42

menunggu si mamat batmac ni..... kata dia kena balik ahad....

kalau dia x jadi, on aja hari Sabtu + Ahad...

Nabil, hang toksah dok gatai..... jom ikut... kalau tak bila jumpa nanti aku pulaih tinga....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: laksamana trail to penang hill

Post by adventure inc » 14 Sep 2009, 15:58

sy baru p sana last weekend nadir... (bantai hiking di bulan posa.. training hike tuk trans YY)
kalu ramai yang ikut trip ni, careful skit kat area platform tu, platform tu tunggu masa je nak
runtuh... campsite tu ok, clear sebab ramai hiker wat pit stop kat situ...
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 14 Sep 2009, 17:31

bro.... ke biar betul trekking masa puasa.... mushkil laaaa.... hehehe ko trekking malam ka?

hahha ya platform tuh dari dulu lagi agak ngeri. ingat nak takek buat kayu api aja....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 15 Sep 2009, 00:29

sbtu ahad tk blh ka?

jumaat keje..
sabtu ahad holidayyyy... no kompromi... :lidah: :lidah:

nadir:
takkan kita 2 ja.. errr.. mawar kembang sekontom boleh supply kawan2 dia aku rasa nehh..
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nadir » 15 Sep 2009, 01:01

nabil.... hahaha apa lagi, jomla racun mawar kembang sekuntum tuh..... 4-5 orang pun jadilah, senang sket transport.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Re: laksamana trail to penang hill

Post by nabil » 15 Sep 2009, 02:32

:kah: :kah: :kah:

mawar bawak kapey terbang.. boleh ajak dia.. :pig:
4-5 org pon kalau dapat dah kira besaq rahmat wett...
2-3 org pon jadilahh...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

Post Reply