Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
merang30
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 09 May 2011, 11:02

Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by merang30 »

assalamualaikum & salam sejahtera semua warga GO,

group saya bercadang nk meredah yy>bubu>t.nenek bln 7 ni. saya duk surf2 ada yg masuk ikut pos brooke..ada yg masuk kut lojing. nk kepastian adakah ini 2 jalan masuk yg sama ataupun berbeza. mintak tolong otai2/warga GO yg berpengetahuan luas perjelasakan perkara ini.

terima kasih.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by orga »

route sama..tp kalo cadang nk meredah, homework kena lg lebe dr ni..guna log .gpx ke?
ImageImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

hmmmm.... Area Lojing tu Daerah... Pos Brooke tu Mukim..... cuba laa masuk dari Pos Rengil...

merang30
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 09 May 2011, 11:02

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by merang30 »

ooo mcmtu rupanya. kami meredah pun ikut trek yg selalu hiker lain guna gok hehehehe.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nadir »

apakata kalau naik Yong Yap dari Kuala Mu , turun kameren .....

haaaa kan dah pening.... heheheh

Paling senang dan berkesan elok bro ajak mana mana guider / kaki gunung yang ada lalu tempat tuh + duduk sembang sambil kene teh.... baru senang nak paham. lagi cantik kalau boleh buat peta lakaran.... memang senang nak paham kalau ada peta...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by biNGai »

mao redah? haaa baguihhh..bole sambung lagenda aku masuk ikut sg siput, kuar kt gua musang..ekekeke


redaahhh bang jgn tak redaahhh..kalo sesat, kiteorg bole tolong carik korg psal kiteorg byk masa terluang nihhh..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

merang30
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 09 May 2011, 11:02

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by merang30 »

hehehhe...kami redah ikut trek geng2 gunung dh lalu je...x berani nk redah ikut dang sb sokmo ada budak2 bru blajo ikut trip kami...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

rasanya... tak payah kot main terjah encik merang... pasal kawasan ni dah terpahat sejarah tersendiri... lagi satu di kem agas ada dua jalan bertanda:- satu menuju yong yap dan satu lagi menuju ke air terjun ujang... perjalanan yang salah boleh memakan 4 jam untuk membetulkan keadaan... bak kata nadir... sila cari dan rujuk sambil minum teh bersama mereka yang tahu selok belok disana.... jalan meredah sungai dan hakisan track asal banyak yang tidak kelihatan dan memerlukan mereka yang biasa dan luar biasa dalam pendakian.... ini bukannya nasihat... cuma pandangan...

merang30
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 09 May 2011, 11:02

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by merang30 »

nazryst wrote:rasanya... tak payah kot main terjah encik merang... pasal kawasan ni dah terpahat sejarah tersendiri... lagi satu di kem agas ada dua jalan bertanda:- satu menuju yong yap dan satu lagi menuju ke air terjun ujang... perjalanan yang salah boleh memakan 4 jam untuk membetulkan keadaan... bak kata nadir... sila cari dan rujuk sambil minum teh bersama mereka yang tahu selok belok disana.... jalan meredah sungai dan hakisan track asal banyak yang tidak kelihatan dan memerlukan mereka yang biasa dan luar biasa dalam pendakian.... ini bukannya nasihat... cuma pandangan...
ya betul kata tuan tu...sb tu saya masih membelik2 dan membaca semua info yg mampu dicari mengenai trek ni. bkn x sudi nk duk minum2 ngan otai2 gunung area kl tp jauh sgt memandangkan saya bkerja di kemaman. saya juga sedang mencari guide yg blh menyertai & membimbing group kami utk trip kali ni, klu tuan atau any geng GO yg sudi/any suggestion tlg pm contact no...blh bincang lbh lanjut.

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

cuba tanya mizi, am, solo, castello, bingai, nadir, orga, rembau, soulfly dan ramai lagi guide bertauliah kat dalam ni... kompem dia orang semua berbesar hati nak tolong

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by JeNaL »

bang kadang-kadang otai pun ada tengok burung jugak walaupun trek biasa lalu.... paling best ada gps dan topo pun boleh jadi gak....

lagi bagus bawa orang dah pergi la kalu tak nak jugak guna guide yang tersohor atau seperti kata para otai dan kengkawan lain di atas, kena buat byk homework... byk nostalgia di kawasan liputan tersebut
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by adventure inc »

nazryst wrote:cuba tanya mizi, am, solo, castello, bingai, nadir, orga, rembau, soulfly dan ramai lagi guide bertauliah kat dalam ni... kompem dia orang semua berbesar hati nak tolong
betul kata org2 yg berpengalaman & berpengetahuan luas seperti di atas tu... tanya abg nazryst tu
pun bleh jugak.. ahli parlimen merangkap guide bertauliah gak tu...
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

adventure inc wrote: betul kata org2 yg berpengalaman & berpengetahuan luas seperti di atas tu... tanya abg nazryst tu
pun bleh jugak.. ahli parlimen merangkap guide bertauliah gak tu...
saya takde kene mengena dalam ini gambar..... semua citer ni kawan saya yang citer

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by mizi »

bang kalu nak redah aku mmg sokong...tp dgn satu syarat..ko kena ada log,gamba-gamba,topo area tu,gps,parang..dan yg last skali ko kena ada jiwa hati kering...
climb long trail
p11at

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Nak keringkan ati tu cam mana
Berdiri kat padang pasir selama 7 hari 7 malam, makan biawak dab ke hapa
maka kering la ati engkau

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by solo »

Aku masuk 30th April - 2nd May...trek dah semak kau2...pelan2 cari trek kalo tak biasa masuk. adalak panther n cub lalu trek balak lepas bukit 1133m. amekla guide...orang asli pun boleh kalo dah budget sangat.
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by sid »

pesanan:

jgn lupa bawak radio utk kecemasan.. bukan radio fm
memudah lagi skuad SAR jika sesat. ini bukan calang2 punye tempat.. 70map sq dalam masa 2 bulan ooo...
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by JeNaL »

sid wrote:pesanan:

jgn lupa bawak radio utk kecemasan.. bukan radio fm
memudah lagi skuad SAR jika sesat. ini bukan calang2 punye tempat.. 70map sq dalam masa 2 bulan ooo...
bawa radia tak tau freq tak guna gak sid...hehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by aliph »

jangan bukak channel ERA.fm lak

nak pollow.....berhid-yongyap-bubu-tok nenek :tembak:
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

haiii bang... takkan kasi channel ajer... kasi laa frequency sekali.... 99.3 ke... 106.7 ke.. band width pakai FM ke AM ke

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by mizi »

aliph wrote:jangan bukak channel ERA.fm lak

nak pollow.....berhid-yongyap-bubu-tok nenek :tembak:
perghhhh...ada jalan ke bang hahaha
climb long trail
p11at

merang30
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 09 May 2011, 11:02

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by merang30 »

ok bro nazryst confirm jd guide group kami erk... :D

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by mizi »

merang30 wrote:ok bro nazryst confirm jd guide group kami erk... :D
bagus la brader nazri bw korang..err jgn lupa tanya dia byk2 bab hutan..dia byk ilmu tuhh
climb long trail
p11at

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by rembau »

mizi wrote:
merang30 wrote:ok bro nazryst confirm jd guide group kami erk... :D
bagus la brader nazri bw korang..err jgn lupa tanya dia byk2 bab hutan..dia byk ilmu tuhh
terbaik adalah NAZ :minum:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

ehh apasal tetiba petik aku ni.... aku pun belajar dari Rembau dgn Mizi.... Takder dia orang ni, takder makna laa aku gamaknya........ Tapi nak tanya ilmu... ilmu ngangkung bleh citer....

merang30
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 09 May 2011, 11:02

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by merang30 »

hehehehe :)

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by azlinazaini »

merang30 wrote:hehehehe :)
jika dibenarkan saya mau ikot ke trip nih...en... :D

User avatar
ahmad saufi
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 20 May 2006, 12:40
Location: kuala selangor

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by ahmad saufi »

mrNazryst jd guide??
Trans Berhid-YongYap-Bubu-TukNenek?
aku pun nak joint niii....

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

ahmad saufi wrote:mrNazryst jd guide??
Trans Berhid-YongYap-Bubu-TukNenek?
aku pun nak joint niii....
hahahaha cilakak lu.... gua tak pegi berhid bang.... kang tak pasal pasal ... ni pun nenguk camana priority??? tapi alang alang kalau berhid... ada orang ajak Kuala Medang....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by JeNaL »

nazryst wrote:
ahmad saufi wrote:mrNazryst jd guide??
Trans Berhid-YongYap-Bubu-TukNenek?
aku pun nak joint niii....
hahahaha cilakak lu.... gua tak pegi berhid bang.... kang tak pasal pasal ... ni pun nenguk camana priority??? tapi alang alang kalau berhid... ada orang ajak Kuala Medang....
lembah medang?
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

yup lembah medang the lost world

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by matsaiko »

kat tambun pon ade lost world
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by aliph »

mizi:ada jalan nyer,bawak la peta topo abg tu
kita redah ala2 urukai rrrrrrr
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
red
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 15 Jul 2010, 11:42

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by red »

solo wrote:Aku masuk 30th April - 2nd May...trek dah semak kau2...pelan2 cari trek kalo tak biasa masuk. adalak panther n cub lalu trek balak lepas bukit 1133m. amekla guide...orang asli pun boleh kalo dah budget sangat.
aku naik dulu ambik guide kat pos brooke- ajes anak sedara pak rajes. 2 kotak gudang garam kitaorang dia pow.

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by nazryst »

Salam Encik Red,

Sebelum menaip dan memberi hujah fikirkan lah kesensitifan masyarakat gunung lain yang membaca... Apabila memberi komen yang saudara telah di POW, bermakna dengan bukan kerelaan hati saudara untuk memberi rokok. Dengan tiada budi bicara atau sikap toleransi, maka statement ini boleh menjadi Joke atau saudara sedang mengadu kepada segelintir didalam GO yang saudara tidak berpuas hati.

Encik Rajes, Tok Batin Kampung Sg. Rengil adalah merupakan ahli kehormat didalam GO. Semasa operasi mencari & menyelamat Hasan Ayat, beliau merupakan antara orang kuat yang meredah disegenap pelusuk kawasan Yong Yap, Berhid dan Bubu... Selain dari itu Encik Rajes juga saudara baru iaitu baru memeluk Islam. Status mualaf beliau menjadikan dia adalah antara teristimewa didalam masyarakat GO yang mengenalinya.

Kesimpulan, sekiranya Saudara Red tidak berpuas hati dengan 2 kotak gudang garam yang telah di POW oleh anak sedara beliau, maka saudara boleh lah menuntut kepada segelintir ahli kehormat GO untuk menebus kembali ganti rugi. Insyallah ada segelintir dari kami akan cuba membantu membayar kembali harga 2 kotak gudang garam itu. Dan kami boleh mengadu kepada Encik Rajes, supaya kejadian ini tidak akan berulang.

Terima kasih diatas maklumat saudara...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sila e-mailkan alamat anda kepada saya kapitan_lanun@yahoo.com atau hubungi kosong siji songo, tiga satu empat nam pat lima dua untuk saya gantikan 2 kotak gudang garam anda nescaya 2 lori setengah saya akan hantarkan dari penyeludup rokok kretek yang bermaustatin di Banting @ tempat pembunuh upahan tersohor.

merang30
Pendaki Gunung
Posts: 35
Joined: 09 May 2011, 11:02

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by merang30 »

alhamdulillah...syukur kpd allah swt. trip ini telah berjaya disempurnakan.

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by azlinazaini »

merang30 wrote:alhamdulillah...syukur kpd allah swt. trip ini telah berjaya disempurnakan.
tq encik merang... sila add saya di fb... azlina zaini ya... ada beberapa gambau anda... :D

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by mizi »

nazryst wrote:Salam Encik Red,

Sebelum menaip dan memberi hujah fikirkan lah kesensitifan masyarakat gunung lain yang membaca... Apabila memberi komen yang saudara telah di POW, bermakna dengan bukan kerelaan hati saudara untuk memberi rokok. Dengan tiada budi bicara atau sikap toleransi, maka statement ini boleh menjadi Joke atau saudara sedang mengadu kepada segelintir didalam GO yang saudara tidak berpuas hati.

Encik Rajes, Tok Batin Kampung Sg. Rengil adalah merupakan ahli kehormat didalam GO. Semasa operasi mencari & menyelamat Hasan Ayat, beliau merupakan antara orang kuat yang meredah disegenap pelusuk kawasan Yong Yap, Berhid dan Bubu... Selain dari itu Encik Rajes juga saudara baru iaitu baru memeluk Islam. Status mualaf beliau menjadikan dia adalah antara teristimewa didalam masyarakat GO yang mengenalinya.

Kesimpulan, sekiranya Saudara Red tidak berpuas hati dengan 2 kotak gudang garam yang telah di POW oleh anak sedara beliau, maka saudara boleh lah menuntut kepada segelintir ahli kehormat GO untuk menebus kembali ganti rugi. Insyallah ada segelintir dari kami akan cuba membantu membayar kembali harga 2 kotak gudang garam itu. Dan kami boleh mengadu kepada Encik Rajes, supaya kejadian ini tidak akan berulang.member bergurau je tuhhh...apa la dgn gudang garam tuu..pekena rajis bw beg beso pom bes gak kan hahahaha

Terima kasih diatas maklumat saudara...
climb long trail
p11at

atomic
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 21 Oct 2008, 11:00
Location: kedah
Contact:

Re: Entrance utk Yong Yap > Bubu > Tok Nenek

Post by atomic »

Alhamdulillah, Selamat Semuanya...
====

Post Reply