Gunung Ledang dah di buka semula ?

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

danail
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 19 Mar 2011, 14:59

Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by danail » 12 Feb 2012, 00:35

Assalamualaikum

ada terbaca post kat fb yang Gunung Ledang dah buka balik
betul ke ?
just nak confirmkan..kalau betul alhamdulillah
x pernah naik lagi ni..hehe
When everything seems like an uphill struggle, just think of the view from the top ;)

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kenoi » 14 Feb 2012, 12:09

berita terkini den dpt drpd guide berlesen dr Johor: TAK BOLEH naik smpi puncak lagi...dorang bawak sampai puncak ke 2 tertinggi di Ledang yang dinamakan Puncak Mahligai (Bukit Botak?)

TAPI kalo nak guide bawak sampai puncak mmg boleh, tp kena buat underground laa..sekian, tq

p/s: tengah pilih tarikh nak upah guide wat underground smpi puncak ni...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by JeNaL » 14 Feb 2012, 14:35

1. Puncak Gunung Ledang rasanya tak akan dibuka semula pada public sehingga mendapat perkenan Sultan Johor.
2. Penutupan Puncak ini pun atas arahan baginda sultan jugak.
3. Tapi walaubagaimanapun trek Gunung Ledang masih dibuka seperti biasa. Trek ini hanya sampai ke Botak.
4. Mana yg nak advance sikit boleh la terus ke Puncak Mahligai atau Anjung Mahligai.
5. Anjung Mahligai ni kalau ada tangga ke puncak Ledang dah boleh sampai dah Puncak Gunung Ledang ni, tapi biasanya tangga ni disorok.
6. Tapi mana yg berhajat nak ke Puncak Gunung Ledang ni dengan cara menceroboh kena la pikir berkali-kali yer... Itu dah dikira menceroboh kawasan larangan tentera dibawah kawasan sasaran penting utama. Kiranya pihak tentera boleh lepaskan tembakan membunuh kalau tak silap saya dan jugak kalau tak pun boleh ditangkap.
7. Masa trip saya pergi lepas, nasib baik 6 orang budak nyaris-nyaris kena tangkap. dia orang dah trekking sampai ke Batu Hampar, pastu kena halau turun.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kenoi » 14 Feb 2012, 15:57

terima kasih atas maklumat Tuan...
maka saya akan cari gunung lain sebab apalah erti naik gunung jika tidak sampai ke puncak...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance » 16 Feb 2012, 12:26

Kenapa ya. Puncak Gunung Ledang ditutup?pendaki2 tak leh sampai ke puncak.. selain dari arahan sultan johor..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 16 Feb 2012, 13:16

Tiada.
Kalau ada alasan lain cuma direka untuk sedapkan ati.
Maaf kalau ada yang teringin kepuncak tu sebab yang manjaganya tu kebanyakannya dari Pasukan 22 Komando Kuala Kubu Bharu dan 21 Komando Cameron Highland. Mereka adalah Pakar Penembak Tepat. Saya sendiri yang melatih mereka dulu.

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance » 16 Feb 2012, 15:25

Tiada.
Kalau ada alasan lain cuma direka untuk sedapkan ati.
Maaf kalau ada yang teringin kepuncak tu sebab yang manjaganya tu kebanyakannya dari Pasukan 22 Komando Kuala Kubu Bharu dan 21 Komando Cameron Highland. Mereka adalah Pakar Penembak Tepat. Saya sendiri yang melatih mereka dulu.
abang kamal.. pelik gak tu.. siap komando yang jaga kt atas.. bkn ada hutan pun kt puncak tu..hehehe!! depa mau wat hotel ke kt puncak tu..memang luas kawasan tu..hehehe!!! jgn bukak kasino udah ler.. :tembak:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 16 Feb 2012, 16:11

Sy no komen cuma ada kuman.
Bukan perihal jabatan saya sekarang.
Dan bukan saya juga yang engkar perintah raja. Perintah Raju sahaja selalu saya maki hamun.
Sy dapat maklumat dan pernah juga tengok sendiri dari Heli ada jentera berat milik tentera beberapa puluh miter dari jalan Telekom menuju puncak mahligai, Malah komando tu juga tengah bancuh simen........ he he he

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance » 16 Feb 2012, 16:29

Sy no komen cuma ada kuman.
Bukan perihal jabatan saya sekarang.
Dan bukan saya juga yang engkar perintah raja. Perintah Raju sahaja selalu saya maki hamun.
Sy dapat maklumat dan pernah juga tengok sendiri dari Heli ada jentera berat milik tentera beberapa puluh miter dari jalan Telekom menuju puncak mahligai, Malah komando tu juga tengah bancuh simen........ he he he
ait takkan mau wat kem askar kt situ kot ..hehehehe!! wooo mau wat landasan helicopter kot.. ? :keke:

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kabusgunung » 16 Feb 2012, 17:52

orang cerita cam nih kat aku...
masa ayahanda kepada sultan johor yang sekarang nih mangkat selang setahun yang lalu...
ada rombongan dari puncak g ledang datang ziarah katanya....
sejak itu.... anaknya yang naik taktha nih pun melarang rakyat jelata naik ke puncak ledang

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance » 17 Feb 2012, 00:20

orang cerita cam nih kat aku...
masa ayahanda kepada sultan johor yang sekarang nih mangkat selang setahun yang lalu...
ada rombongan dari puncak g ledang datang ziarah katanya....
sejak itu.... anaknya yang naik taktha nih pun melarang rakyat jelata naik ke puncak ledang

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by JeNaL » 19 Feb 2012, 21:24

kawasan seperti puncak ledang, bukit mexwell, gunung tampin dan beberapa lagi puncak merupakan backbone dlm ragkaian perhubungan ketenteraan dan juga komunikasi awam dan juga akan jadi salah satu sasaran pertama jika berlakunya perperangan. Contohnya dikawasan sekitar gunung ledang terdapat byk kali tangkapan spy asing terutamanya negara jiran selatan. puncak ledang juga selain stesyen komunikasi ianya juga boleh menempatkan system meriam berat tentera darat kita. inilah antara isu antara keselamatan yg menjadi keutamaannya...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by seper4alif » 19 Feb 2012, 23:19

ooow..... sayang lah... tak dapat berdamping dengan puteri kemboja dah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 20 Feb 2012, 08:46

Puteri Cambodia banyak
kat Pasar Kampucia Jalan Masjid Kanchong Darat.
Beroperasi Hari Ahad sahaja. hu :minum:

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Luarpintu » 20 Feb 2012, 15:57

Dgr org ckp nk buat resort.Dia dgr dr tv mana ntah..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by seper4alif » 21 Feb 2012, 11:25

Puteri Cambodia banyak
kat Pasar Kampucia Jalan Masjid Kanchong Darat.
Beroperasi Hari Ahad sahaja. hu :minum:

haiyaa ini dekat bukit bintang banyak... itu complex hai-oraya haum haumhaum..... untun untun ale masuk tb nantih 999 haahahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 23 Feb 2012, 14:25

TV. huhh orang TV pun tak berani lah
Nak kena Penampo nanti. Tu tanah jajahan siapa

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by pulut_itam » 24 Feb 2012, 09:10

penampo...teringat lak cerita budak muda keja kat kelab golf kenapa penampor...dng sult_n dulu... dulu laaa...
kalau dah tak boleh nak pagi puncak nak buat camna...dah jadi kawasan larangan...
komando lak yang jaga tuu....
kang kena tangkap ...erk lagi laa...
nak....uat camna lagi ...
Pulut a.k.a pitam

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by JeNaL » 24 Feb 2012, 09:36

naik puncak mahligai pun cantik gak pastu terus ke anjung mahligai
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kenoi » 24 Feb 2012, 11:45

aiseh, takde rezki nak jejak titik tertinggi Johor nih....camne nak buat nih?
kalo buat surat rayuan kpd Sultan boleh kot....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 24 Feb 2012, 11:46

Senang cita.
Banyak gunung lain lagi kat semenanjung ni.... pergi lah.
Ada perjanjian antara Pemegang Keris Warisan Bugis. Sebab tinggal tiga sahaja Johor Pahang dan Selangor sahaja masih ada Perjanjian Alam. Ada kaitan dengan Bukit Jugra, Gunung Ledan dan Tahan dan ada kaitan dengan Hassan Ayat Zainuddin. Cuma buleh cerita bawah Fly la Bro.

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by adventure inc » 24 Feb 2012, 12:14

salam, just nak tanya; kalau naik ikut trek asahan pulak camna?
puncak ledang ada satu je kannn, so adakah same rule applied?

** mintak info sebab ada plan nak naik ikut asahan mac ni
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by seper4alif » 25 Feb 2012, 21:40

suh adik sundol trek baru lah haahahhaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

danail
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 19 Mar 2011, 14:59

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by danail » 26 Feb 2012, 10:50

haha..banyak sungguh sejarahnya
thanks semua
When everything seems like an uphill struggle, just think of the view from the top ;)

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by JeNaL » 27 Feb 2012, 16:35

heheh naik ikut mana pun tak boleh sampai ker puncak ledang ni.... tak kira la nak ikut paragliding ker apa ka... janji sultan cakap tutup untuk orang awam...

kalau nak naik ikut jalan lain tu boleh jer... jgn kena tangkap dah la... kalau kena tangkap atau tembak baru ada kes... kalau tak, lepas jer kan.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Luarpintu » 28 Feb 2012, 09:05

Perjanjian Alam?keris bugis?cam best je dengar...betik ke ni?kongsi2 lar... :lol:

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by adventure inc » 28 Feb 2012, 23:54

Senang cita.
Banyak gunung lain lagi kat semenanjung ni.... pergi lah.

sy setuju ngan abg kamal... byk lg gunung2 lain yg bleh dipanjat... selain keindahan flora & fauna, cabaran,
berdiri di puncak adalah satu sebab kita susah payah panjat gunung, so tak berapa indah kalau panjat gunung
tak sampai ke puncak...
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

flyfreesya
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 21 Jun 2010, 16:00

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by flyfreesya » 29 Feb 2012, 15:23

Info yg dot dapat kan..sultan plan nk buat istana hinggap kat sane.mmg takde can dah nk g peak of ledang.wallahualam :)

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by ikan-lelumba » 29 Feb 2012, 17:30

ade jugak ke org percaya sultan nak buat istana hinggap kat atas tu. Kalu sbb isu2 national security tu bole la di terima akal.
Sempat naik puncak Ledang sebulan sblm diaorg tutop. Tak sangka plak itu last bole sampai puncak Ledang.
Tapi byk lg gunung ganang kat malaysia ni bole naik puncak. Takyah la sampai nk menceroboh semata2 nak sampai puncak.

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by roket* » 01 Mar 2012, 15:50

lumrah manusia, yang dah hilang/dilarang/dihalang, yang itulah yang diinginkan.cuba try tutup Gunung Kinabalu plak. hehe.
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 02 Mar 2012, 11:00

Dari segi keselamatan:
Gunung ni mengadap ke Selat melaka. Pemerhatian dari sini akan memudahkan kawalan selat melaka dari darat sebab tak banyak puncak tinggi yang mengadap Selat Melaka disamping ianya berada ditengah Semenanjung dan boleh memerhati sepanjang selat melaka dari Langkawi hingga ke Kukup.
Dari segi Geologi:
Gunung ini mengandungi banyak emas. Mungkin tingalan Sultan Melaka atau runtuhan jembatan emas yang dibina oleh Sultan Melaka. Sebab mengikut sejarahnya pelaut memangilnya Tanah Tinggi Semenanjung Emas. Mt Ophir.
Astronomy:
Emas mengandungi Isotop yang tinggi untuk radias. Pancaran gelombang mikro dan kedudukan emas yang bertaburan menyukarkan radias searah jadi tembakan menggunakan peluru berpandu agak sukar. Musuh dari selat melaka (Kapal) yang membuat tembakan ke Kubu yang dibina di Gunung Ledang akan sukar tepat dan Frekunsinya sering tergangu oleh radias emas. Jadi baki buat kubu disini.

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Freelance » 02 Mar 2012, 12:45

Senang cita.
Banyak gunung lain lagi kat semenanjung ni.... pergi lah.
Ada perjanjian antara Pemegang Keris Warisan Bugis. Sebab tinggal tiga sahaja Johor Pahang dan Selangor sahaja masih ada Perjanjian Alam. Ada kaitan dengan Bukit Jugra, Gunung Ledan dan Tahan dan ada kaitan dengan Hassan Ayat Zainuddin. Cuma buleh cerita bawah Fly la Bro.

citer menarik ni..boleh lah nanti kita sembang bawah fly hehehe!!!

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by pulut_itam » 02 Mar 2012, 16:14

'Jambatan Emas'... baru teringat cerita sultan melaka nak minang puteri gunung ledang..
Akhirnya dapat kat sultan ..johor.....
tapi kalau dari jalan raya boleh nampak ke projek ..kat puncak ledang..?
atau dari mana-mana arah sekali pun...
Pulut a.k.a pitam

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by JeNaL » 05 Mar 2012, 11:04

heheh tahukah anda, selain projek jambatan emas ni kira zaman dulu ka...., tapi zaman moden ni ada satu lagi projek cable car dlm cadangan dari ladang IOI hingga ke bawah sikit dr pencawang telekom... dia punya line nanti selari dengan jalan yg baru buat tu yg nak ke taman lagenda... kalau anda masuk ke ladang ioi yg berdekatan kawasan gunung ledang ni, sebenarnya ada satu kawasan taman seluas 10 ekar yg sebenarnya sedia untuk pembangunan base untuk cable car ni... cuba bayangkan tengah ladang-ladang kelapa sawit ni ada satu kawasan taman bunga yg cantik.... hehehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 06 Mar 2012, 08:28

Dari Jalanraya sebelah Sagil tak nampak... dia sebelah side Telekom tu dan laluan yang digunakan tu melalui Jalan Telekom tu jugak. Saya ternampak beberapa bulan lepas melalui Heli ketika membuat tinjauan banjir di Segamat. Air bertakung dan beberapa kawasan didapati mendap. Alih alih ternampak ada jentera berat milik Tentera di puncak gunung tu.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by seper4alif » 06 Mar 2012, 20:41

'Jambatan Emas'... baru teringat cerita sultan melaka nak minang puteri gunung ledang..
Akhirnya dapat kat sultan ..johor.....
tapi kalau dari jalan raya boleh nampak ke projek ..kat puncak ledang..?
atau dari mana-mana arah sekali pun...

hoh... yer ke dapat? haahaha.. macam lopong jer citer nye


Ltc: ternampak ada jentera berat milik Tentera di puncak gunung tu.
peergh leh naik nih rembat bering dia seketul dua buat tempa heehehee
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
pulut_itam
Pendaki Gunung
Posts: 193
Joined: 30 Dec 2005, 10:06

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by pulut_itam » 15 Mar 2012, 09:43

Dari Jalanraya sebelah Sagil tak nampak... dia sebelah side Telekom tu dan laluan yang digunakan tu melalui Jalan Telekom tu jugak. Saya ternampak beberapa bulan lepas melalui Heli ketika membuat tinjauan banjir di Segamat. Air bertakung dan beberapa kawasan didapati mendap. Alih alih ternampak ada jentera berat milik Tentera di puncak gunung tu.
'Jentera Berat' ini bukan projek kecil-kecilan nie...
kira ni projek rahsia...ketenteraan...
Pulut a.k.a pitam

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by shahrul » 03 Apr 2012, 14:09

2 minggu yg lepas ada kawan2 saya yg dah naik sampai puncak secara halal
rasmi dah dibuka semula..

selamat mendaki gunung ledang semula.. sapa nak open trip nih? :D
_________________
_________________

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by ikan-lelumba » 04 Apr 2012, 10:19

Ye ke bole sampai puncak. Baru jer call Taman Negara Johor. Bole naik sampai puncak mahligai jer. Puncak masih jadi kawasan larangan.

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Gunung Ledang dah di buka semula ?

Post by kenoi » 04 Apr 2012, 12:14

tu Puncak Mahligai kot bro....jauh lg drpd puncak Ledang tu.
apa pon den totap berpegang apo lah erti naik gunung kalo x smpi puncak ey..hehe
kono carik gunung lain la nampak nyer....

Post Reply