Kathamandu

Kaunter khas untuk mencari maklumat berkaitan gunung dari rakan gunung yang lain.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Kathamandu

Post by mohdariff » 30 Nov 2012, 14:00

Ada sesiapa yg pernah trekking ke kaki pergunungan everest?Kalau x silap 15 hari trip ni,bukan sampai ke puncak. Tolong bagi info jika ada ajen yg bagus menguruskan dan pernah mengadakan trip ini.Ada sekali nampak iklan kt mudah.my tapi sekarang dah xde lagi.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kathamandu

Post by seper4alif » 30 Nov 2012, 15:04

mak ai... 15 hari naik evr mmg terbaik ah heehehe... en orga rasanya yang tuan maksud kan tuh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

komunis timur
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 20 Apr 2011, 13:25

Re: Kathamandu

Post by komunis timur » 01 Dec 2012, 23:41

Tlg tel nom nim...
0102575590 - angoh den
Dia ada buat trip kesana..

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Kathamandu

Post by mohdariff » 02 Dec 2012, 00:46

Ada sesiapa yg pernah pergi trek ni,mana tau boleh cite sikit pengalaman.

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Kathamandu

Post by ikan-lelumba » 02 Dec 2012, 19:35

nk pegi basecamp ke? bila nk pegi.? sye ade contact company yg supply guide/trekking package kt sana.
Bulan 10 aritu sye pegi Annapurna Basecamp. Ingat 2013 nk pegi everest basecamp lak. Skrg solo lg, blm ade sape2 yg nk join.
Ingat nk cari geng beberapa org.

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Kathamandu

Post by mohdariff » 02 Dec 2012, 23:20

Plen nak g bulan 6 tahun depan, ada 2 orang. Nak tanya tentang kos sinopsis perjalanan.hehe

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Kathamandu

Post by ikan-lelumba » 02 Dec 2012, 23:51

kalu bulan 4 bole join sye jer..lagi ramai dlm 1 grup bole dpt murah skit..bulan 4-5 musim bunga, cantik la. kalu bulan 6 (june-august) rasanyer dh start musim hujan, monsoon. Aritu sye pegi bulan 10 baru lepas monsoon, cuaca tengok elok sgt. everday clear blue skies. cadang nak rasa musim bunga plak.
kos pun tengok gak pakej yg ko amik.
aku sejes ko training pi naik ulang alik tangga kat batu caves tu. sbb trek dia tak sama cam hutan kite. guide aku ckp musim hujan pacat byk hehe..
nnti kalu nk aku bole kasi contact guide yg aku pakai tu. sorang lg freelance guide yg aku jumpe masa trekking tu.
Nnti ko try2 jer la compare harga/pakej.
Tp kalu ikut pengalaman aku nk save bajet :
- ko amik guide/transport/penginapan/flight ke Lukla biar agen/guide uruskan
- makan ko byr sendiri - senang ko nak bajet ape yg ko nk mkn. Lagipun bukan byk benda ko bole makan. kena jadi vegetarian, hari2 mkn dhal bhat, veggie fried rice, veggie pasta, veggi curry, veggie momo, etc. paling kuat pun ko bole makan telur jer. Lain la ko tk kisah nk makan daging tk semelih hahahahaa. yak steak..
- kalu ko fit tkyah pakai porter. pikul sendiri jer beg. takpun ko share 2 org 1 porter. 1 porter bole carry dlm 20kg jer. bukan byk brg ko nk bwk pun. lain la ko nk bwk dslr camera + 2-3 lens berat gak tu nk pikul.

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Kathamandu

Post by mohdariff » 05 Jan 2013, 21:48

Lama betul x boleh buka website GO ni,kenapa ek? Apapun,terima kasih atas segala cadangan yg diberi. Biasanya berapa hari trip ni?Baca kt utusan malaysia, diaorang g 18 hari.Lama sgt,susah pula dapat cuti.

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Kathamandu

Post by deep purple » 07 Jan 2013, 10:35

Assalamualaikum, :D

Saya & member2 pegi dulu 21 hari -15 hari trekking EBC & KP, baki 6 hari tu utk standby apa2 yg patut. Kami pergi masa musim bunga nak masuk musim panas tapi kat Kala Patthar suhu di awal pagi sebelum matahari naik cecah -6 darjah Celsius! :o

Bila tanya kat guide pasal salji dan ais kat EBC, dia kata, keadaan camtu sepanjang masa... :)

http://phototrek.wordpress.com/

"LIFE IS SHORT. THE TRAIL IS LONG. BEST WE KEEP MOVING"

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Kathamandu

Post by mohdariff » 10 Jan 2013, 12:45

Masa pergi dulu berapa kos keseluruhan?ada kemungkinan ke trip tu dipendekkan masa kpd 10 hari keseluruhan?

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Kathamandu

Post by ikan-lelumba » 10 Jan 2013, 14:36

ebc payah nk pendekkan sbb ade 2 x kena acclimatize. Jangan main2 kawan, bulan 12 aritu ade member pegi trip ebc, sorang peserta meninggal pada hari ke-3 sbb kena AMS. Lagipun kena ade 2-3 hari standby utk flight delay.
kalu nk trip pendek skit pi Annapurna Basecamp je la bro. Nak pendek jadi 9, 7 hari bole. kalu fit bole wat 6 hari jer. cuma kena jaga2 jgn sampai kena AMS. Prepare fitness & gear yg cukup. Malam2 sejuk. Pakai thermal wear, fleece, down jacket, glove/snowcap,thermal socks. Sejuk2 senang kena AMS utk kite yg tk biasa dgn tpt tinggi/sejuk. View cantik Annapurna route ni, di keliling Annapurna Mountain & Machhapuchhre (Fishtail) mountain. Kalu cuaca tak baik utk fly, bole pegi/balik naik bas jer 8-9 jam ke Pokhara.

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Kathamandu

Post by mohdariff » 10 Jan 2013, 22:38

AMS tu apa? Pernah kena pening gila,muntah2 masa naik Kinabalu. Bila turun sikit dari Laban Rata terus ok.Itu AMS ke? Nampak Annapura trek ok sikit ya.

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Kathamandu

Post by deep purple » 11 Jan 2013, 11:32

AMS tu apa? Pernah kena pening gila,muntah2 masa naik Kinabalu. Bila turun sikit dari Laban Rata terus ok.Itu AMS ke?
AMS ler tu... :) kalau dekat area2 Himalaya, kalau x rawat, AMS leh jadik HAPE (High Altitude Pulmonary Oedema) & kalau extreme cases leh kena plak HACE (High Altitude Cerebral Oedema). Dua-dua ni leh kasi mati...

Formula dia mudah aje. Lagi tinggi kita naik, lagi teruk kesan AMS...

Masa gi dulu, kita orang telan pil Diamox (Acetazolamide). Drug ni leh kurangkan sket kesan AMS.

Ada orang kata trail Annapurna lagi best dari EBC & KP...

"WE TAKE PLAY SERIOUSLY"

http://phototrek.wordpress.com/

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Kathamandu

Post by betterman » 11 Jan 2013, 11:36

teringin nak ke nepal tapi bajet tak berapa nak ada
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Kathamandu

Post by deep purple » 11 Jan 2013, 11:37

Masa pergi dulu berapa kos keseluruhan?
oppss lupa plak! :o

masa gi dulu all in dlm RM4K++.. :)

"IMPOSSIBLE IS NOTHING"

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Kathamandu

Post by mohdariff » 11 Jan 2013, 11:59

Kembara deep purple memang hebat!!!

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Kathamandu

Post by deep purple » 11 Jan 2013, 15:39

Kembara deep purple memang hebat!!!
TQ bro... :D

saya anggap ini trip trekking terbaik yang pernah saya tempuh walaupun memakan masa 15 hari...x rasa boring sebab sibuk layan view dgn amek gambar... :wink:

"DREAM AND MAKE ALL YOUR DREAMS COME TRUE..."

http://phototrek.wordpress.com/

Post Reply