ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 13 Oct 2010, 08:42

Aku sedang meneliti Perjalanan haji yang naik bas dari Tanah Melayu tu. Bas tu di taja oleh Transnasoional, laluan yang sama.

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby abe~G » 21 Oct 2010, 12:18

Salam. saya tertinggal bas ,dah berbulan bro ketua lanun kita ni up topik baru saya tersedar, itu pun pasal dah dekat musim haji baru terlihat " ROAD to MACCA"

tersangat kagum dengan idea dan perancangan tersebut, di lihat menyerlah semangat2 waja rakan rakan pendaki semua. mudah mudahan ianya menjadi kenyataan bila sampai ketikanya nanti.
walau pun misi ini nampak rumit tapi ia tidak mustahil untuk di realisasikan.
tersedu hati tidak terkata. cabaran2 pasti banyak menanti di depan. apa pun ia bukan satu misi mustahil.andai kata ada ruang teringain juga melibatkan diri. :)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 21 Oct 2010, 12:37

Terima kasih Abe G.
Saya masih lagi memerhati Program yang naik bas tu, Mereka tidak melalui Kashmir.
Setakat ini kemungkinan penaja adalah
DRB Hicom
Proton
Dawina - Bramim
Satu syarikat tayar-
CIMB
AirAsia -[ saya telah berbincang dengan Dato Pahamin Rajab. (Tune Grup)
Seorang pegawai PETRONAS juga mungkin menyertai mewakili PETRONAS jika mereka menjadi penaja bersama.
TV3- Ketua pegawai Eksetifnya sendiri akan menyertainya dan sangat teruja dengan idea ini sampai sanggup datang sendiri ke kedai saya beberapa hari lepas sambil makan satay rusa dan nak ikut naik gunung dan kenal semua kawan gunung.

Kita membawa Jenama Malaysia

Masih lagi terbuka. Hasrat Abe G amat saya terharu dan dialukan

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby nazryst » 21 Oct 2010, 20:36

Ehemmm...bila mau meeting boss....pekena teh tarik kat markas manusalwa kaa esok... menarik jugak tu... nak jugak dengar respond dari sponsor camana gayanya...??? At least kalau TV3 nak sponsor.. kita boleh jual dokumentari segala kronologi gunung di Semenanjung kot... sebagai MoU hehehehe.... apa jua yang boleh di Batter Trade...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 22 Oct 2010, 08:34

Nazry:'
Minggu depan saya dah bertemujanji ke Wisma Putra untuk maklumat mengenai Visa dan tentetif perjalanan, walaupun lama lagi tetapi kalau semua penaja dah bersedia mungkin program ini akan dipercepatkan waktunya.
Saya juga nampak yang itu. Saya kan berbincang balik dengan TV3 pasal burter trade program mendaki gunung nih , jadikan dokumenteri dan jual, Media Prima akan jual lak dengan media asing dan akan jadi iklan percuma untuk pelancongan ke negara kita.
Kita = penerbit rancangan mendaki gunung = bawak pelancong mendaki gunung + boleh komuniti kita jadikan sumber pendapatan.

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby span » 22 Oct 2010, 09:47

Nazry:'
Minggu depan saya dah bertemujanji ke Wisma Putra untuk maklumat mengenai Visa dan tentetif perjalanan, walaupun lama lagi tetapi kalau semua penaja dah bersedia mungkin program ini akan dipercepatkan waktunya.
Saya juga nampak yang itu. Saya kan berbincang balik dengan TV3 pasal burter trade program mendaki gunung nih , jadikan dokumenteri dan jual, Media Prima akan jual lak dengan media asing dan akan jadi iklan percuma untuk pelancongan ke negara kita.
Kita = penerbit rancangan mendaki gunung = bawak pelancong mendaki gunung + boleh komuniti kita jadikan sumber pendapatan.

wahhh semakin nampak dah progress dia, harap2 dapat berjalan dengan lancar, ada gak benda yang boleh di buat tuk menaikan nama malaysia dan produk malaysia di mata dunia.
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby azhaar » 22 Oct 2010, 14:48

Salam abg Kamal,

Bila nak bukak kaunter pendaftaran? InsyaAllah ada rezeki, ada masa, ada keupayaan saya nak join.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 22 Oct 2010, 15:45

Kaunter Pendaftaran tak bukak lagi sebab aku tak meniaga :kah:
Nak pegi aji leh daftar kat Tabung Haji
Kedai Satay akupun tak ada kaunter :kah: :keke:

Nanti saya maklumkan disini apa apa perkembangan

Chiff Lanun

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby che'gu » 24 Oct 2010, 12:37

[quote="
Kedai Satay akupun tak ada kaunter :kah: :keke:

[/quote]


Aih bang kamal, takkan la kedai satay takde kaunter bayaran....ke duit main tinggal atas meja cam tu ajer? hehehe :mrgreen:

teruja pulak bila abg kamal bg tau yg ceo TV3 nk join sama mendaki dan berkenalan dng rakan2 GO. utk permulaan, apa kata abg promote utk dia join prog yg sham buat kat gunung nuang bulan 11 nnt. Ok la utk permulaan....

Progress makin nmpk best, semoga projek ni berjaya....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 26 Oct 2010, 09:19

Sekarang saya handle semuanya. Bukan pasal saya terror... belum banyak keja :tembak:
Akan datang saya akan memecahkan kepada beberapa jawatankuasa contohnya Seranta -Abg Rosmal. Logistik, Makanan, Perubatan, Kejuteraan- engine, Komunikasi.

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby sany ADALAH alger » 09 Nov 2010, 15:28

pandangan ulamak pon perlu jugak bang kamal...
CARPE DIEM!

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby haziq » 22 Dec 2010, 03:24

Salam semua!

Mintak maaf lah sy mencelah kat sini, sbb aritu ada gak berazam nk pegi Mekah ngn jln darat, tak sangka lak bang Kamal dah tgh dlm proses nk ke sana..
Saya nk mintak pandangan/tanya bang Kamal, memandangkan abang dh bt byk research.. soalan saya: Wujud tak agaknya cara kesana dgn public transport (combo bas/keretapi/hitchike/etc..)? kalau buleh saya plan nk backpacking je dr sini..

Mintak maaf sekali lagi lah sbb mencelah mcm ni, ditambah plak ngn kekurangan research input dr sy.. harap2 abang dpt bg tunjuk ajar.. :oops:

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 23 Dec 2010, 10:42

Saya memang suka mengembara. Itu jawapannya.
Kalau ada dah tentu saya dah pegi dengan cara tu. Suka suki cara aku ha haha.
Saya meneliti setiap perjalanan darat samada ke Eropah atau Saudi yang kebanyakannya cross ikut China, perjalanan tu jauh dan memang ada termasuk Mamat Jurutera yang naik Moto Kriss, dah balik pun dan satu lagi dengan Bas Transnasional bebaru nih. Saya nak pegi dengan Truck sebab lebih lasak dan komunitinya adalah pendaki gunung, stle dan corenya adalah Pendaki Gunung. Kita drive sendiri masak dan makan tido dalam hammoc atau berkemah macam kita pergi mendaki gunung serta HATI BUDINYA adalah PENDAKI GUNUNG.
Satu lagi KITA MEMBAWA JENAMA MALAYSIA. Barang keluaran Malaysia, makanan dan budinya juga adalah Malaysia Negara Ku Tercinta.

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby haziq » 23 Dec 2010, 11:36

Saya memang suka mengembara. Itu jawapannya.
Kalau ada dah tentu saya dah pegi dengan cara tu. Suka suki cara aku ha haha.
Saya meneliti setiap perjalanan darat samada ke Eropah atau Saudi yang kebanyakannya cross ikut China, perjalanan tu jauh dan memang ada termasuk Mamat Jurutera yang naik Moto Kriss, dah balik pun dan satu lagi dengan Bas Transnasional bebaru nih. Saya nak pegi dengan Truck sebab lebih lasak dan komunitinya adalah pendaki gunung, stle dan corenya adalah Pendaki Gunung. Kita drive sendiri masak dan makan tido dalam hammoc atau berkemah macam kita pergi mendaki gunung serta HATI BUDINYA adalah PENDAKI GUNUNG.
Satu lagi KITA MEMBAWA JENAMA MALAYSIA. Barang keluaran Malaysia, makanan dan budinya juga adalah Malaysia Negara Ku Tercinta.
Betul apa bang Kamal cakap tu: mengembara dengan bawa mission sebegitu dah tentu lagi bermakna dengan mengembara bawa diri sendiri sahaja. Akan saya praktikkan semasa trip saya satu hari nanti, Insya Allah..
Terima kasih buat input dari abang Kamal.. Saya doakan projek abang semuanya berjalan lancar dan diberkati :D

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 07 Feb 2011, 12:48

Sebenarnya idea ini timbul semasa di Lojing. SAR Asan
Ingat lagi masa tidur kat Surau Lojing, aku datang dengan Jenal dan Rembau malam tu tido kat surau. Malm tu terfikir idea ni Road To Mecca.
Maklumat akan di update semasa Majlis Tahlil Lojing 14 Febuari nanti
Kalau Muss ada kelapangan juga kita buleh bincang pasal MARC nanti.
Maklumat terkini
9 buah Truck = crew akan jadi ramai la.
Missi yang dibawa adalah Penjenamaan Malaysia oleh komuniti pendaki gunung.
Penaja dan para crew adalah jenama Malaysia termasuk Dokumentari oleh TV3
yang disumbang oleh syarikat syarikat malaysia yang telah menjelajah perniagaannya keseluruh dunia.
Cikgu, Span, Nazry, Abg Rosmal, Orga, Jenal, Ir Rembau, Mizi, Abg G kalau berkesempatan ke Lojing nanti kita bincang bawah Fly.
Laporan Chiff Lanun

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby deep purple » 08 Feb 2011, 11:32

Cikgu, Span, Nazry, Abg Rosmal, Orga, Jenal, Ir Rembau, Mizi, Abg G kalau berkesempatan ke Lojing nanti kita bincang bawah Fly.
salam,

InsyaAllah kalau ada kesempatan boleh kita bincang2 bwh fly ker, sesi TT ker...doa banyak2 moga2 idea yg baik ini akan dimakbulkan olehNya...weekend ni pun gi Chemerong, Lasir, Berembun bawak budak2 MSU... :lol:

"LIFE'S LIKE A RIVER" ~SCORPIONS~

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby mizi » 08 Feb 2011, 20:19

Sebenarnya idea ini timbul semasa di Lojing. SAR Asan
Ingat lagi masa tidur kat Surau Lojing, aku datang dengan Jenal dan Rembau malam tu tido kat surau. Malm tu terfikir idea ni Road To Mecca.
Maklumat akan di update semasa Majlis Tahlil Lojing 14 Febuari nanti
Kalau Muss ada kelapangan juga kita buleh bincang pasal MARC nanti.
Maklumat terkini
9 buah Truck = crew akan jadi ramai la.
Missi yang dibawa adalah Penjenamaan Malaysia oleh komuniti pendaki gunung.
Penaja dan para crew adalah jenama Malaysia termasuk Dokumentari oleh TV3
yang disumbang oleh syarikat syarikat malaysia yang telah menjelajah perniagaannya keseluruh dunia.
Cikgu, Span, Nazry, Abg Rosmal, Orga, Jenal, Ir Rembau, Mizi, Abg G kalau berkesempatan ke Lojing nanti kita bincang bawah Fly.
Laporan Chiff Lanun
wah-wah-wah suda ada nama ....insyaallah kalu ada masa aku trn dgn airnyaaa
climb long trail
p11at

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby abe~G » 10 Feb 2011, 22:42

insyaallah... kalau tak ada aral melintang teman sampai ler tu, mizi ! bawa air nyior lebih sikit. :lol:

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby che'gu » 14 Feb 2011, 15:32

Majlis kat lojing tak dpt turut serta. Masih lagi di S'wak. Lagi pun bini tngh sarat....
InsyaAllah, cuti bln 3 nnt blk smnjng.....kalu ada kesempatan, kita jmpa....

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby orga » 16 Feb 2011, 12:35

kat lojing sempat sembang bawah fly ngan abg kamal ttg prog road to Mecca nih..

mmg teruja dgn komitmen abg kamal dlm merealisasikan prog terbaek seumpama ini..

perancangan dibuat dgn teliti dan segala kemungkinan diambilkira dpn belakang..

aqu akan membantu membuat website khas utk prog nih sbg tanda sokongan..

thumb up to abg kamal..
ImageImageImage

User avatar
azlinazaini
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 20 Feb 2009, 10:35
Location: kl
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby azlinazaini » 17 Feb 2011, 11:31

Assalammualaikum abg lanun...
seperti lyn nyatakan hari tu.... memang sangat berminat
bermusafir musabah diri... if nama lyn tidak disenaraikan pun... lyn akan terus menyokong... sangat best bila lyn baca dan dengar penerangan live dari abg dilojing....
Moga Allah memudahkan segalanya... amin...

User avatar
is_Nature Xpoler
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 19 Nov 2009, 16:55

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby is_Nature Xpoler » 22 Feb 2011, 18:23

En. Kamal...
sy berminat juga untuk turut serta...
tapi tak tau lah layak ke tidak...kalau dapat g alhamdullillah tak dapat g nak buat camne...makan ati je lah...
ape2 pun saya sokong idea abang kamal....
(sy nak ikut)

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby pokcik gunung » 08 Apr 2011, 20:28

salam abg kamal.sy berminat dgn program ni.mencabar tuh.sy bawak lori boleh lah.ada pengalaman sblum ni.klau diberi peluang sy nak start kumpul duit dah ni. :mrgreen:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

lie012
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 30 Jul 2007, 09:19

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby lie012 » 13 Apr 2011, 00:08

bang...

kawan nie member gunung sejak 2007.....tapi sepanjang idup kawan cuma beberapa kerat gunung jer yang kwn sempat panjat...
tapi semangat memang ada bang...

kawan nak volunteer kan diri join abang nye projek nie...
dah jadi impian nie...

at least kwn leh jadi tukang baca doa makan nasi nanti...hehehe...

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 13 Apr 2011, 09:51

Masih berpeluang dan masih terbuka.
Semua ahli team ni adalah sama taraf
dan semua orang kena memandu, jadi tukang masak, serta tukang bukak tayar bukan sekadar baca doa, usaha juga. Mereka adalah Crew belaka malah semua orang berpeluang membentangkan laporan perjalanan harian di berita TV3 setiap hari untuk 3 minit.
Rasanya hujung tahun ni kita adakan perjumpaan untuk pemecahan jawatankuasa.
Saya ambil nott untuk semua orang yang berminat menyertainya dari Gunungonline.
Peserta adalah dari Pasukan Penaja dan Crew Gunungonline.
Tapi jangan harap nak tido Hotel atau makan di restoran mewah. Hammoc tu yang terbaik dan anda makan apa yang anda masak sama sama. kih kih kih

lie012
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 30 Jul 2007, 09:19

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby lie012 » 13 Apr 2011, 11:44

Masih berpeluang dan masih terbuka.
Semua ahli team ni adalah sama taraf
dan semua orang kena memandu, jadi tukang masak, serta tukang bukak tayar bukan sekadar baca doa, usaha juga. Mereka adalah Crew belaka malah semua orang berpeluang membentangkan laporan perjalanan harian di berita TV3 setiap hari untuk 3 minit.
Rasanya hujung tahun ni kita adakan perjumpaan untuk pemecahan jawatankuasa.
Saya ambil nott untuk semua orang yang berminat menyertainya dari Gunungonline.
Peserta adalah dari Pasukan Penaja dan Crew Gunungonline.
Tapi jangan harap nak tido Hotel atau makan di restoran mewah. Hammoc tu yang terbaik dan anda makan apa yang anda masak sama sama. kih kih kih


terbaikkk bro....

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby pokcik gunung » 14 Apr 2011, 11:34

ok rager abg kamal
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby nazryst » 14 Apr 2011, 12:42

Izin kan saya mencelah Tuan Kamal,

Apa yang dimaksudkan abang kamal, kriteria kriteria mereka yang ingin turut serta dalam projek yang melibat kan maruah, sama ada maruah Penaja seperti HiCom, Berahim, TV3, Bridgestone dan sebagainya memerlukan mereka mereka yang matang, bukan matang usia sahaja tetapi fikiran dan tingkah laku. Memang sesuatu projek gila sebegini memerlukan orang gila gila jugak. Tapi kegilaan tu biar lah bertempat. Antara mereka mereka yang terpilih mewakili persatuan persatuan gunung dan yang membawa martabat GunungOnline, maka dah tentu peranan untuk memartabatkan masyarakat gunung perlu dijaga.

Abang Kamal menekankan didalam kertas kerja, semua orang akan sama dari segala segi, tapi yang tua perlu dihormati, yang lemah perlu dibantu, yang tak tahu perlu lah diterangkan, maka kerjasama itu penting. Seronok dan enjoy memang perlu dalam kehidupan, tetapi berpada pada. Perjalanan yang jauh dan agresif semestinya ada pihak pihak yang beremosi dan tertekan. Rambut sama hitam hati lain lain. Tapi nak jaga hati ni lah yang problem nya kan... apa apa pun kita masih berkesempatan untuk memantapkan diri dan membetul kan apa yang perlu.... Memang seronok bila mendengar satu projek yang membawa nama negara, apatah lagi jika dapat terlibat serta... tapi tanggungjawab dengan nama negara dan sponsor sponsor itu adalah satu beban besar yang orang lain akan ingat kita 7 keturunan sekiranya tidak mencapai matlamat oleh kerana kesilapan kita sendiri....

just sharing my 2 cents

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 14 Apr 2011, 12:47

TQ Nazry
Aku setuju sangat pendapat engkau hari ni bernas dan penuh idea walaupun ada sedikit gila gila termasuk yang kena rembat dengan paip getah tu. Nampaknya kita macam serupa. Budak nakal yang bijak tapi hormat orang tua.

lie012
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 30 Jul 2007, 09:19

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby lie012 » 14 Apr 2011, 13:25

Izin kan saya mencelah Tuan Kamal,

Apa yang dimaksudkan abang kamal, kriteria kriteria mereka yang ingin turut serta dalam projek yang melibat kan maruah, sama ada maruah Penaja seperti HiCom, Berahim, TV3, Bridgestone dan sebagainya memerlukan mereka mereka yang matang, bukan matang usia sahaja tetapi fikiran dan tingkah laku. Memang sesuatu projek gila sebegini memerlukan orang gila gila jugak. Tapi kegilaan tu biar lah bertempat. Antara mereka mereka yang terpilih mewakili persatuan persatuan gunung dan yang membawa martabat GunungOnline, maka dah tentu peranan untuk memartabatkan masyarakat gunung perlu dijaga.

Abang Kamal menekankan didalam kertas kerja, semua orang akan sama dari segala segi, tapi yang tua perlu dihormati, yang lemah perlu dibantu, yang tak tahu perlu lah diterangkan, maka kerjasama itu penting. Seronok dan enjoy memang perlu dalam kehidupan, tetapi berpada pada. Perjalanan yang jauh dan agresif semestinya ada pihak pihak yang beremosi dan tertekan. Rambut sama hitam hati lain lain. Tapi nak jaga hati ni lah yang problem nya kan... apa apa pun kita masih berkesempatan untuk memantapkan diri dan membetul kan apa yang perlu.... Memang seronok bila mendengar satu projek yang membawa nama negara, apatah lagi jika dapat terlibat serta... tapi tanggungjawab dengan nama negara dan sponsor sponsor itu adalah satu beban besar yang orang lain akan ingat kita 7 keturunan sekiranya tidak mencapai matlamat oleh kerana kesilapan kita sendiri....

just sharing my 2 cents

setuju dengan pendapat tersebut......

bagaimanapun, tujuan utama projek ini, selain dari membawa nama Malaysia amnya, dan nama GunungOnline khususnya...adalah bertujuan untuk menunaikan UMRAH....jadi jika ingin menjadi tetamu Allah SWT, maka dengan sendirinya sesiapa yang terlibat harus membersihkan fizikal terutamanya rohani yang tentunya melibatkan emosi, hati dan perasaan....

kwn rasakan kepada warga go yang berniat untuk turut serta, haruslah peka dengan tujuan asal ini.....bab2 lain pasal penaja dan sebagainya adalah bonus bagi projek ini.....jangan anggap perjalanan ini sebagai kembara biasa...tapi kembara kepada Allah SWT....dari situ insyaAllah akan lahir team yang bersatu padu...

ini sebagai pandangan dari kwn...kwn pun berniat dan berharap dipilih untuk menjayakan projek ini....bukan disebabkan ke'gempak'kannya....tapi kepuasannya....mcm kepuasan bila tengok matahari terbit kat peak.....besttt...

"Diri kita ini adalah perjalanan rohaniah yang sedang menepuhi alam duniawi, bukan perjalanan duniawi yang akan ke roh"

renung2kan.....selamat beramal...

anyway...bro kamal....

projek nie terbaikkk.....

lie012
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 30 Jul 2007, 09:19

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby lie012 » 14 Apr 2011, 13:27

Bro Kamal...

kalau hendakkan maklumat lanjut berkenaan dengan mamat naik motor tue, kwn boleh cuba adakan pertemuan...
kwn kenal dengan keluarga beliau....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 14 Apr 2011, 15:43

Sangat teruja dengan pendapat dan idea korang semua
Akan diambil kira. Majoriti anggota pasukan ni dari Gunungonline. Basenya Pendaki Gunung.
Sebab tu route tu ada bermalam di Nepal, Kaki Gunung Everest. Rasanya impian setiap pendaki gunung nak sampai everest tapi disebabkan kos, komitmen, fizikal dan mental, kakinya pun jadilah.
Perjalanan adalah membawa jenama Malaysia dalam perjalanan Pendaki gunung mengejar impian.

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby ajon » 09 May 2011, 09:42

Ape perkembangan terkini Tuan...?

User avatar
scrlettfr
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 21 Sep 2010, 18:26

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby scrlettfr » 05 Sep 2011, 16:31

Masih berpeluang dan masih terbuka.
Semua ahli team ni adalah sama taraf
dan semua orang kena memandu, jadi tukang masak, serta tukang bukak tayar bukan sekadar baca doa, usaha juga. Mereka adalah Crew belaka malah semua orang berpeluang membentangkan laporan perjalanan harian di berita TV3 setiap hari untuk 3 minit.
Rasanya hujung tahun ni kita adakan perjumpaan untuk pemecahan jawatankuasa.
Saya ambil nott untuk semua orang yang berminat menyertainya dari Gunungonline.
Peserta adalah dari Pasukan Penaja dan Crew Gunungonline.
Tapi jangan harap nak tido Hotel atau makan di restoran mewah. Hammoc tu yang terbaik dan anda makan apa yang anda masak sama sama. kih kih kih

assalamualaikum...
amacam apa perkembangan... saya sememangnya mengharapkan projek ini menjadi... dan jika masih ada kekosongan saya juga mahu turut serta... cukuplah klau nak jadi pembantu pasang tayar truck tu nanti... memandu of course saya volunteer... hehehehe.... :mrgreen:
aku... apa pun ok jer... ;)

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby abe~G » 05 Sep 2012, 11:53

chief de mission, macam mana perkembangan terbaru, udah lama tak dengar info, kata bulan april lepas ada meeting, so teman2 di GO ni pun nak tau juga hasil perbincanganya.
sangat berharap projek ni menjadi kenyataan.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby biNGai » 27 Sep 2012, 02:31

2010~2012..daa 2 taun daa umo anak aku nihhh..pejam celik, pejam celik nampak gak depan mate..

korg sume anak daa bape taun skang? hehe..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 28 Sep 2012, 16:25

Maaf.
Laluan tu masih belum dipersetujui oleh Wisma Putra. Risiko keselamatan yang tinggi.
1. Laluan masuk ke Myanmar
2. Keselamatan di India
3. Keselamatan di sempadan India dan Pakistan - laluan ni banyak sangat problem
4. Laluan sempadan Pakistan dan Iran
5. Sempadan Iran dan Iraq masih di kawal Tentera Amerika
6. Penggunaan Kenderaan di Saudi.

Lionel Messi
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 27 Feb 2018, 10:02

Re: ROAD TO MECCA - Jalan Darat

Postby Lionel Messi » 01 Mar 2018, 21:55

Bebaru ni ada dengar berita orang nak ke Mekah dengan Bas, Naik Moto dan 4 WD. Saya mencadangkan dengan Truck kerana membawa penumpang dan muatan yang lebih sebab kita berkemah dan makan secara masak sendiri. Orang yang dicadangkan mesti ada kemahiran Memandu Truck Tentera atau Lori Bawa Ayam. SantaiWong bulah juga.

ไพ่ ออนไลน์
Gclub


Return to “Bantuan, Pertanyaan dan Cadangan”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron