Majalah Kembara Malaysia- Majalah Baru Dunia Lasak Malaysia

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Majalah Kembara Malaysia- Majalah Baru Dunia Lasak Malaysia

Post by Freelance » 07 Feb 2006, 12:12

MENARIK DI DALAM - Edisi Pengenalan 2006








Beli Majalah Gunung Kinabalu. Sejarah Awal

GUNUNG KINABALU merupakan gunung yang tertinggi di Malaysia dan di Asia Tenggara. Ketinggiannya ialah 4,095.2 meter dari aras laut. Ia terbentuk dari batu granit dan terletak di banjaran Crocker. Gunung Kinabalu mempunyai kawasan hutan Dipterokrap Bukit, hutan Diptrokrap Atas, hutan Montane dan hutan Ericacous atau hutan gunung.

Disini terdapat pelbagai spesis fauna dan flora yang tidak terdapat ditempat lain seperti bunga Rafflesia dan Nepenthes Rajah. Penyelidikan saintifik membuktikan bahawa Kinabalu mempunyai kepelbagaian spesis flora dan diiktiraf sebagai salah satu dari enam kawasan yang terkaya dengan tumbuhan di dunia. Gunung Kinabalu terhasil dari pertembungan litosfera Laut China Selatan dan litosfera yang membentuk kepulauan Borneo. Litosfera ialah bahagian paling atas permukaan kerak bumi.








Beli Majalah


5 Asas skil survival

Satu daripada elemen terpenting dalam survival (ikhtiar hidup) ialah menggunakan akal fikiran sebaik mungkin untuk menghadapi sebarang bentuk situasi survival. Jangan panik, gunakan akal fikiran dan praktikkan lima elemen asas survival iaitu api, perlindungan, isyarat, makanan/air dan pertolongan cemas.

Setiap orang yang terlibat dalam aktiviti luar (outdoor) sememangnya terdedah kepada risiko yang tinggi dan berdepan situasi kecemasan yang memerlukan survival. Oleh itu, mereka haruslah faham dan tahu menggunakan asas skil suvival tersebut. Terdapat 5 skil asas survival iaitu API, PERLINDUNGAN,ISYARAT, MAKANAN & AIR, serta PERTOLONGAN CEMAS.








Beli Majalah
TRAGEDI KORBU - Rohan & Sepoi dalam Ingatan

Sedang kami makan keropok, Mono pergi membuka zip khemah mereka. Saya mengikut dan kami sungguh terperanjat dengan keadaan mereka. Walau pun posisi badan mereka dalam keadaan seperti orang tidur, namun mereka tidak sedarkan diri.

Kami memanggil kesemua rakan yang sedang bersarapan itu untuk melihat Rohan dan Sepoi. Setelah mengamati keduanya, kami pasti sesuatu yang luar biasa telah berlaku. Mono memeriksa badan mereka dan mendapati keduanya sejuk. Kami berfikir sejenak tentang apa yang sedang berlaku dan apa yang harus dibuat. Mujur juga tiada siapa yang panik. Akhirnya keputusan dibuat untuk mengeluarkan mereka dari khemah supaya mendapat udara segar sementara cuaca di puncak sudah panas.







Beli Majalah
EKSPEDISI GUNUNG TAHAN

Berkumpul di Maju Curry House. Lepas maghrib gerak ke Hentian Putra menaiki LRT. Sampai kat stesen PWTC hujan lebat pulak tuh. awal-awal dah kena take five. Dalam kol 8.30 hujan still tak berhenti, kena pegi jugak nie. So ramai-ramai meredah hujan dari stesen PWTC ke Hentian Putra. Orang agak ramai kat sini. Masing-masing nak balik kampung sempena cuti Tahun Baru Cina.
Line up terakhir yang pegi tahan : bett, lipan, coklat@bud bud, nowa, pogolix, lofier @ izahaz, arinazzly, tojen, muhibbah, hensem, pulut_itam, syam, temakaujawa, onepolar, amoi, redtomato, puterilily, lipan2 @ nieta, miminurain, cipoi, nay, gapil, sofiah






penerbit
ORCET HOLDING SDN BHD
(624202-A)

pengarah urusan
mohd rezal
mohd risham

pengurus kanan
pentadbiran & operasi
ramlan



ketua pengarang
mohd risham

ketua kreatif
suhaimi cam

penulis/wartawan
zaza
nizam
azman

jurufoto
rabani hm ayub
achik
rekabentuk
sunon © studio

pemisah warna
new dot imaging
pencetak
royomas sdn bhd



alamat surat menyurat
1184, Lorong Kenari 3A/2, Taman Kenari,
09000 Kulim, Kedah Darul Aman. Malaysia.
Tel/Fax (604) 496 5904

www.mykembara.com
info@mykembara.com




Diterbitkan oleh ORCET HOLDING SDN. BHD. (624202-A) ringkasan daripada Ordinary Company, Extraordinary Team. Tujuan myKembara untuk menjadi sebuah Majalah yang berinformasi & bermaklumat dan membudayakan aktiviti-aktiviti Outdoor & Lasak. Dengan Majalah myKembara ini, kami berhasrat untuk mendidik peminat & pengamal aktiviti outdoor dengan ilmu dan tip-tip agar menjadi insan yang Smart & berilmu. Kami turut bangga untuk berkongsi pengalaman dan informasi dengan geng-geng outdoor di dalam majalah ini.
Ledakan IT mengilhamkan myKembara beroperasi secara vitual. Team myKembara hanya dihubung melalui talian Internet. Tiada pejabat khusus dan kami berkomunikasi secara Online. Tiada sempadan untuk menghalang perhubungan di antara myKembara, Sifoo dan Peminat untuk berinteraksi walau di mana-mana.





Hakcipta Terpelihara © 2005. mykembara.com
Apa jua bahan berupa gambar,tulisan, illustrasi di dalam laman ini tidak boleh disiarkan semua dengan apa jua cara sekalipun oleh mana mana pihak tanpa izin bertulis dari penerbit.



Untuk keterangan lanjut sila layar my.kembara.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance » 07 Feb 2006, 12:13

Baru dpt email dari my.kembara.com

Kengkawan ada yg dah beli ke?

User avatar
adikcomelx
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 05 Dec 2005, 16:55
Location: ataih bawah..
Contact:

Post by adikcomelx » 07 Feb 2006, 15:30

Image

dan kat mana paling senang nak beli.. ?
tak sabo aku nak negok gambor² gediks mereka² tuhh.. ekekkekkee
~walerrzz~

User avatar
KuKuBesi
Tokey KHK
Posts: 112
Joined: 05 Dec 2005, 09:06

Post by KuKuBesi » 07 Feb 2006, 17:27

aku baru je order dan baru je daftar forum wakakakakakak

syhamid
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 27 Jan 2006, 11:06
Location: upm serdang selangor
Contact:

Post by syhamid » 07 Feb 2006, 18:50

Assalamualaikum wh wb
Kalau diKL atau Kajang dikedai mana boleh beli
atau beli posteroder
atau penerbit beri no akaun
dan kirim pada pembeli

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 07 Feb 2006, 19:14

sapa nak order masuk topik kat campsite.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
zackbadang
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 10 May 2006, 12:20
Location: Laut Dalam
Contact:

Post by zackbadang » 10 May 2006, 15:17

dah beli...hehe..artikel bett ada dalam tu...apalagass...tampal kat dinding umah ler ye tak bett..
The worst day in the jungle is alway better dan the best day in the office!

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 10 May 2006, 18:52

weh zack ko rilek je guna gambo banditleader...
hehehe
dia pun ada kat dlm nie
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 10 May 2006, 22:15

ni zackbadang navy tu ker?

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 11 May 2006, 09:36

ye lah tuh reen
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
napie_mm
Pendaki Gunung
Posts: 107
Joined: 15 Feb 2006, 18:53
Location: bangi
Contact:

Post by napie_mm » 11 May 2006, 13:54

kt mana ada jual majalah ni???payoh benor nk dapat..

User avatar
zackbadang
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 10 May 2006, 12:20
Location: Laut Dalam
Contact:

Post by zackbadang » 11 May 2006, 16:27

aku jumpa majalah ni kat kedai mamak dekat sebelah 7-Eleven Jln Kolam Ayer Lama kat area Ampang Jaya..tu pun tinggal satu..

Bandit Leader tu kan kembar aku bett...dia suruh aku pakai topi dia...hehe..

Aku bukan navy lar matsaiko...aku askar tanah....
The worst day in the jungle is alway better dan the best day in the office!

User avatar
specky
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 25 Feb 2006, 20:34
Location: kubang

Post by specky » 11 May 2006, 17:14

kalau nak order boleh ker??

Post Reply