KERATAN AKBAR / RENCANA

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
Tarzan
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 05 Jan 2006, 08:33
Location: Belantara

KERATAN AKBAR / RENCANA

Post by Tarzan »

kemungkinan kekawan kat laur sana sibok nak baca surat khabar...mungkin senang baca gunungonline je :lol: ...kalau bab naik gunung tak payah suruh ...tapi kalau bab cerita gunungpun agk sensitif jugak...
Mungkin keratan akbar boleh memberi sedikit inspirasi kepada geng dan saya ....

semua kat atas tu adalah saya..saya le jua...

Terima kasih
Jaga Hutan Kita

Tarzan
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 05 Jan 2006, 08:33
Location: Belantara

Post by Tarzan »

Utusan
Rencana

Nasib tanah tinggi Cameron Highlands
Pendapat
Buletin Utama TV3 pada 17 Februari lalu telah menyiarkan laporan mengenai sikap penyangak alam sekitar yang merosakkan persekitaran tanah tinggi di Cameron Highlands. Terdapat dua lokasi yang telah digondolkan oleh penyangak-penyangak ini iaitu berdekatan dengan Kg. Pos Terisu dan Sg. Palas yang berdekatan dengan Ladang Teh Boh.

Akibat kerakusan mereka yang terlibat serta ketiadaan pemantauan dari pihak berkuasa yang berkaitan, kegiatan penyangak-penyangak ini berjalan tanpa dapat dikesan. Mujurlah masih ada segelintir rakyat yang prihatin membangkitkan perkara ini kepada pengetahuan media.

Jika tidak, mungkin kegiatan ini berlarutan dan kerosakan alam sekitar yang terjana mungkin lebih dahsyat lagi, bukan setakat hakisan tanah malahan kesan penggondolan ini boleh mengakibatkan tanah runtuh dan mengancam nyawa penduduk setempat.

Ironinya, kegiatan penggondolan tanah tinggi ini berlaku sejak bulan Oktober 2005 lagi. Dan pada ketika itu juga pemantauan dari udara menggunakan helikopter telah diberhentikan atas sebab-sebab yang tidak diketahui. Adakah ini secara kebetulan ataupun sememangnya mengikut perancangan pihak-pihak tertentu yang bersekongkol dan berkomplot untuk memastikan kegiatan penggondolan bukit dilakukan tanpa dapat dikesan oleh pihak berkuasa.

Kegiatan jenayah alam sekitar ini didalangi oleh pihak-pihak tertentu secara terancang dan menggunakan khidmat masyarakat Orang Asli untuk meneroka tanah milik kerajaan tersebut. Modus operandi sindiket ini bertujuan untuk berselindung menggunakan imuniti masyarakat Orang Asli, sementelahan tanah milik kerajaan tersebut terletak dalam kawasan pengumpulan semula Orang Asli di Kg. Pos Terisu.

Pembangunan tanah tinggi di Cameron Highlands bukanlah satu isu baru malahan Kabinet telah mengarahkan pemantauan yang berterusan dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan kerosakan yang berlaku tidak berpanjangan. Penubuhan Jawatankuasa Kabinet dan Pasukan Petugas Pembangunan Tanah Tinggi telah dibentuk untuk menggubal polisi, prosedur pembangunan dan melakukan pemantauan berkala.

Apa pun alasan diberikan, kecuaian pihak yang diamanahkan untuk memantau arahan Kabinet dan melaksanakannya secara sambil lewa perlu dihukum. Kekecewaan rakyat melihat arahan Kabinet diperkotak-katikkan oleh pihak tertentu amat mendukacitakan.

Jabatan-jabatan teknikal yang terlibat dalam memantau pembangunan di Cameron Highlands ketika ini boleh diibaratkan seperti kucing tidak bergigi, menyebabkan tikus berani menari-nari dan melompat tinggi.

Walaupun garis panduan pembangunan tanah tinggi telah disediakan, namun pelaksanaan pemantauan di lapangan amat sukar untuk dilaksanakan. Penerokaan tanah yang mempunyai kecerunan melebihi 25 darjah masih terus berlaku.

Contohnya terdapat beberapa kawasan tanaman sayur yang mempunyai batas-batas tanaman terletak hingga mencecah puncak bukit yang mempunyai kecerunan melebihi 25 darjah. Perlanggaran ke atas syarat pembangunan cuma dikenakan kompaun yang agak minimum oleh Pejabat Tanah dan Daerah sekitar lingkungan RM500 sahaja.

Apabila kompaun telah dilunaskan oleh mereka, kegiatan penggondolan cerun bukit masih boleh diteruskan tanpa sebarang arahan berhenti kerja. Sedangkan peraturan dan perundangan pihak berkuat kuasa pun boleh dilanggar, apatah lagi garis panduan yang tidak mempunyai sebarang sokongan perundangan.

Sudah tiba masanya keberkesanan Jawatankuasa Pemantauan Pembangunan Tanah Tinggi dikaji semula. Sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan yang berkaitan dengan fungsi jawatankuasa yang terlibat perlulah dimantapkan. Pihak yang cuai melaksanakan tanggungjawab perlu menerima hukuman yang setimpal.

Tidak mustahil malapetaka tanah runtuh di Pulau Leyte, tenggara Filipina yang mengorbankan lebih 2,000 nyawa penduduk kampung mungkin boleh berlaku di Cameron Highlands jika pihak berkuasa hanya membiarkan pencerobohan tanah tinggi di sana berlaku tanpa pemantauan yang ketat.


- ISMAIL FARIHIN,

Bukit Beruntung, Selangor
Jaga Hutan Kita

Post Reply