Radio amatur???

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Radio amatur???

Post by sun » 08 Jan 2009, 05:26

GO takde buat kelas blajar radio ke?..takde buat grouping utk gi ambek test RAE ke?...ke masing2 kne setel radio masing2 je?
-73-

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 14 Jan 2009, 14:26

GO takde buat kelas blajar radio ke?..takde buat grouping utk gi ambek test RAE ke?...ke masing2 kne setel radio masing2 je?
-73-
rasanya x ada...klu nk attent klas rakan2 go bule tolong..chario
climb long trail
p11at

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by pentadbir » 15 Jan 2009, 15:47

GO takde buat kelas blajar radio ke?..takde buat grouping utk gi ambek test RAE ke?...ke masing2 kne setel radio masing2 je?
-73-
so far GO tak de nak buat kelas radio....cuma kita ada topik radio dan pasal teknikal radio.... mungkin kita boleh usahakan untuk kelas radio dengan kerjasama dengan club radio lain mcm mares dan astra
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by sun » 17 Jan 2009, 06:33

owh...tengkiyu... :D

User avatar
BujangSelamber
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 17 Sep 2008, 23:42
Location: Jln Duta,Selayang,Kemaman
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by BujangSelamber » 22 Jan 2009, 10:01

Bagus juga cadangan untuk buat kelas radio amatur nie....
Saya pun pernah amik RAE nie tapi kandas...tahun lepas le....
so bila nak buat kelas tu....?
Jom kita hijaukan bumi kita........

User avatar
untalkative
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 01 Jun 2008, 16:18
Location: belebas selatan N 02°49.740' E 101°52.253'

Re: Radio amatur???

Post by untalkative » 10 Feb 2009, 12:30

kita nak minta tolong la..
macam mana nak isi borang2 9w2??

73
~~~~~the world is just awesome~~~~~

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 16 Feb 2009, 11:17

nk isi borang 9w2 ya????woke hg cuba cr 9w2sti,9w2 npn klu hg dok kuala lumpur....klu dok area utara hg cr aku...0194290586
climb long trail
p11at

User avatar
untalkative
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 01 Jun 2008, 16:18
Location: belebas selatan N 02°49.740' E 101°52.253'

Re: Radio amatur???

Post by untalkative » 18 Feb 2009, 15:44

alhamdulillah kita da anto borg 9w2..
harap 9w2aco xde lg...
tima kasih bro mizi n sti...
~~~~~the world is just awesome~~~~~

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Radio amatur???

Post by che'gu » 22 Feb 2009, 03:08

Salam...
Ada info berkaitan kos sebelum seseorang itu ditauliahkan sbg pengguna radio amatur? Berapa kos yg terlibat? Kos ujian RAE, kos lesen/yuran tahunan (kalau ada), kos peralatan dan kos2 lain jika ada.....
TQ

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Radio amatur???

Post by azhaar » 22 Feb 2009, 11:35

Seingat aku
Kos kelas belajar RAE RM50 - RM100
Kos ambil ujian RAE RM50
Kos permohonan lesen RM60
Kos lesen setahun Class A (9M2XXX)RM36, class B (9W2XXX) RM24
Kos assessori

Cuba buka laman web ASTRA atau MARES. Ada lebih byk info di sana.

9W2ZOE

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 23 Feb 2009, 11:41

Salam...
Ada info berkaitan kos sebelum seseorang itu ditauliahkan sbg pengguna radio amatur? Berapa kos yg terlibat? Kos ujian RAE, kos lesen/yuran tahunan (kalau ada), kos peralatan dan kos2 lain jika ada.....
TQ
kos peralatan semahal hp nokia 3310 ja tp made in hs9...budak baru nk belajar cm aku leh la pakai...hehehe
climb long trail
p11at

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Radio amatur???

Post by azhaar » 23 Feb 2009, 12:28

Harga peralatan boleh cek disini
http://www.kedaiscs.com/
(aku bukan promoter)

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by sun » 07 Mar 2009, 20:42

tq for the info... :D

User avatar
muhibbah
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 01 Mar 2009, 16:15
Location: di bumi milik Allah
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by muhibbah » 29 Mar 2009, 21:38

teringin gak aku nak ada lesen ni
ada sesapa yang blh guide dari A-Z tentang perkara ni?
aku ni mmg tak tau langsung pasal bebenda ni
nak tanya tak tau kat sapa, so jumpa topik ni tumpang2 tanya la

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 30 Mar 2009, 15:24

teringin gak aku nak ada lesen ni
ada sesapa yang blh guide dari A-Z tentang perkara ni?
aku ni mmg tak tau langsung pasal bebenda ni
nak tanya tak tau kat sapa, so jumpa topik ni tumpang2 tanya la
en muhibah anda berada di kawasan mana????klu kws tengah ramai leh bantu anda
climb long trail
p11at

User avatar
9w2sti
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 14 Oct 2008, 15:02
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by 9w2sti » 09 Jun 2009, 02:33

Uit... heheh lama tak masuk...
tul muhibbah... kena tahu kawasan senang nak ditolongkan...

ya tak cik mizi...
Azmin
web: cordura.multiply.com
callsign: 9W2STI

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by JeNaL » 09 Jun 2009, 11:39

mana la muhibbah ni gi ye...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

anakALAM
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 09 Nov 2009, 13:29

Re: Radio amatur???

Post by anakALAM » 11 Nov 2009, 21:17

bagus tajuk ni
jika ramai yang dah ada callsign mudahlah masa mendaki
gunung tinggi2 tu boleh pasang pengulang mini disetiap puncak
2 handy a solar panel dan satu bateri kecik dah cukup, meriah
gunung2 kat malaysia ni
9w2cdx bentong, suka tengok rakan2 baru ni panjat gunung rajah.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Radio amatur???

Post by biNGai » 11 Nov 2009, 21:45

9w2cdx bentong..minta sampaikan salam pada rob jika ketemu..

sekian, Tango Kilo..

rq5 standing by..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by JeNaL » 12 Nov 2009, 11:45

bagus tajuk ni
jika ramai yang dah ada callsign mudahlah masa mendaki
gunung tinggi2 tu boleh pasang pengulang mini disetiap puncak
2 handy a solar panel dan satu bateri kecik dah cukup, meriah
gunung2 kat malaysia ni
9w2cdx bentong, suka tengok rakan2 baru ni panjat gunung rajah.
salam contact perdana pal sidek..
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 12 Nov 2009, 14:39

bagus tajuk ni
jika ramai yang dah ada callsign mudahlah masa mendaki
gunung tinggi2 tu boleh pasang pengulang mini disetiap puncak
2 handy a solar panel dan satu bateri kecik dah cukup, meriah
gunung2 kat malaysia ni
9w2cdx bentong, suka tengok rakan2 baru ni panjat gunung rajah.
salam kontek perdana pak sidek...hahahhaha sori g bentong x ckp awal aritu..pepehal nnt jika saya turun bentong lg saya coling d 9m4 RAA..X pon d V24
climb long trail
p11at

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 12 Nov 2009, 14:43

9w2cdx bentong..minta sampaikan salam pada rob jika ketemu..

sekian, Tango Kilo..

rq5 standing by..
rob dh x jd penghulu bentong...pak sidek ni penghulu bentong yg sebenar2nya ekekekkeke...mantap ehh 9M4RAA..
climb long trail
p11at

anakALAM
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 09 Nov 2009, 13:29

Re: Radio amatur???

Post by anakALAM » 13 Nov 2009, 14:37

salm kontak perdana juga pada rakan rakan ham mahupun pendaki pendaki yang bersemangat waja di GO, 9m4raa tak ada masalah 1/2 pahang dapat di beri perkhidmatan, tapi jika dapat kat gunung rajah tu baru baik, utara selatan timur barat boleh pegang semua tu, kita tak larat naik, takut perut tersepit kat celah celah dahan hee...
9w2cdx bentong

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: Radio amatur???

Post by yonrawk » 04 Feb 2010, 15:11

Salam semua...

Ape cerite result RAE 16/12/2009 aritu???

Dah keluar result blom???? Setahu aku budak2 gunung & GO ramai yg amik..... tapi entah kenapa tak up list nama diaorg. Mungkin sbb segan kot kalau-kalau fail kene mengulang paper. Errrmmm takpa kalau fail, ramai kawan2 nak tolong. Tapi aku rasa RAE test kali ni ramai yg lulus kot sebab aku tengok ramai yg pandai ttg asas elektronik nih. Anywei ... good luck.
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by Ujang » 09 Feb 2010, 16:00

RESULT DAH KELUAR !!!
Alhamdulillah aku lulus....
will using callsign 9W2UJG...
mekaseh kepada semua tenaga pengajar...
mekaseh pada kawan2 yang support...
mekaseh kepada soalan2 yang susah n tricky...
insaf aku nak amik RAE next time kalau failed!
hehe....

Tahniah pada kawan2 yang lulus...
Jgn putus asa dan usaha lagik pada yang tak berjaya...
kawan2 sedia support... kipitup!!

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Re: Radio amatur???

Post by yonrawk » 09 Feb 2010, 17:00

Tahniah2..... wooo patut la nak ajak aku eyeball mlm ni. Dah lulus ropenye kome iye.

Bestkan lulus rasa nak berqso je dah... ekekekeke.

waaaaaa.... aku sudah ada geng la di Sri Damansara.

Tahniah semua yg lulus!!!!! yg gagal usah gusar amik lagi kita blajar sama2!!!!

:minum: :minum: :minum: :minum:

p/s: ujang check dulu 9w2ujg dah ada org guna blom.
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 09 Feb 2010, 18:32

RESULT DAH KELUAR !!!
Alhamdulillah aku lulus....
will using callsign 9W2UJG...
mekaseh kepada semua tenaga pengajar...
mekaseh pada kawan2 yang support...
mekaseh kepada soalan2 yang susah n tricky...
insaf aku nak amik RAE next time kalau failed!
hehe....

Tahniah pada kawan2 yang lulus...
Jgn putus asa dan usaha lagik pada yang tak berjaya...
kawan2 sedia support... kipitup!!
tahniah...jumpa d simplex gunung cny nnt hehheehhe
climb long trail
p11at

Ujang
Pendaki Tegar
Posts: 221
Joined: 15 Dec 2005, 00:22
Location: Damansara
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by Ujang » 11 Feb 2010, 20:37

terima kasih semua...
Insyallah mizi... jumpa di sana... hehe

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by killers » 28 Apr 2011, 00:08

perghhh..lme gile xposting pasal radio..tahniah pd yg dh lulus RAE
tp klu lulus xapply callsign..BAKO je surat result tu.. :evil:
jeng kreng

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by sun » 28 Apr 2011, 16:11

freq gunung masih lg 146.010 kan...mane lah tau kot2 dah tukar pakai laen ke...
de'9W2BOW

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Radio amatur???

Post by mizi » 28 Apr 2011, 18:55

freq gunung masih lg 146.010 kan...mane lah tau kot2 dah tukar pakai laen ke...
de'9W2BOW
yups masih yg ni....
climb long trail
p11at

Post Reply