Majalah MyKembara..mane menghilang?

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by pakcik » 27 May 2009, 20:42

Aku igt dulu ade skali, ade kawan2 pendaki yang buat majalah MyKembara..aku beli tu majalah tu, aku order tru pos...aku simpan lagi majalah tu, tp dah tercerai2 la skrg...tp itu skali je la kot klua majalah tu, lepas tu takde dah...eh, satu ke dua keluaran ntah aku dpt beli...mane eh majalah tu skrg? tak keluar lagi ke? n takde ke yg nak menyambung usaha tu? bagus tu majalah tu, ade report trip, ade education, ade tips2, macam2 la...
Never Crack Under Pressure

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by matsaiko » 28 May 2009, 17:22

dh bungkus
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by pakcik » 28 May 2009, 20:35

apesal tapau?
Never Crack Under Pressure

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by matsaiko » 29 May 2009, 10:51

entah la...hehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by JeNaL » 29 May 2009, 11:36

buat majalah ni overhead dia tinggi.... tambah lagi cost printing mahal tak banyak yg mampu bertahan. kalu nak harap pada pulangan jualan tak seberapa pun. dan kalu pulak nak harap iklan pulak susah jugak mana yg baru tu.

pada pendapat peribadi saya.... saya kagum dengan majalah seperti Sirip dan Pancing yg masih boleh bertahan dan juga mendapat sambutan hanyat seperti goreng pisang setiap keluarannya
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by matsaiko » 29 May 2009, 12:09

komuniti pancing lagi besar n meluas...adakah ini menunjukkan outdoor di mesia nih masih kecil n tak mengembang?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 01 Jun 2009, 14:50

Komuniti ini besar sekarang...
Cuma mereka kurang membelidan kurang membaca

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by nadir » 02 Jun 2009, 14:14

saya ada kenal orang dari kulim , dia kata dia dah beli rights untuk magazine tuh. masa dia contact saya, dah lama dah , 2-3 tahun lepas. dia kata nak buat balik, tapi sampai harinih takder pun berita....

sapa mau setat balik?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by poncho » 02 Jun 2009, 15:28

kalaulah bleh dapat loan dari government, nak gak aku buat majalah gunung.
khas untuk gunung je kot. tapi skop global lah, versi je Malaysia. nak gak aku cari penulis tetap dari oversea sebagai tarikan. tapi sampai sekarang pihak kerajaan masih tidak takde skim macam nie.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by matsaiko » 02 Jun 2009, 15:55

skim cepat kaya byk lah :kah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 02 Jun 2009, 16:29

Cuba tanya En Jenal.
Macam mana pendaftaran GO sebagao NGO dulu tu.
Kalau jadi NGO bawah Jabatan Perdana Menteri.
Satunya kita akan dapat Grant Tahunan yang boleh dibelanjakan untuk menjalankan kursus mendidik cara yang selamat mendaki gunung dan buleh gak buat majalah secara berpenggal atau setengah tahun sekali. Kita juga mungkin kena setkan satu team voluntear untuk mencari dan menyelamat orang ilang digunung.
Macam Ponco kata kena carik gak penulis tetap, Grafik Editor dari luar bagi menarik minat pembaca.
Banyak gak nak buat keja tuhhhhh

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by poncho » 02 Jun 2009, 16:44

Bang Kamal,
insya-Allah tenaga kerja tetap atau sambilan memang ramai dari keluarga gunung sendiri. saya sendiri terkejut bila tahu ramai pendaki terdiri dari golongan editorial/publishing punya line. setakat photographer tetap atau sambilan insya-Allah ramai. team editor dan grafik juga ada. ramai penulis blog berpengalaman ada di luar sana adalah pendaki gunung. satu fakta yang masih membuatkan saya terkesima sampai hari ini.

cuma modal permulaan dan overhead tu yang stuck.
printing semua bleh suruh printer buat kerja. hantar artwork dan material je.
promosi online ada, promosi mulut pun ada. semua lengkap kalau semua pendaki ada minat kan?
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by matsaiko » 02 Jun 2009, 16:59

poncho
ko kena ada paperwork
kalo paperwork ko mantap dn meyakinkan sure ramai nak join ...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by biNGai » 02 Jun 2009, 18:38

paperwork lagik..kalo la paper tu bole work sendri kan bagus..

SME tkkan tkde kot yg bole provide skim2 utk mende2 camnih?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 03 Jun 2009, 15:50

Ponco.
Saya juga terkezzzzut semasa SAR Asan ramai yang saya jumpa sudah semestinya Volunter untuk mencari orang Ilang dan dikalangan mereka sebenarnya ramai Jurnalist yang ada nama dan jurugambar pro lagik. Orang Grafik base on computer juga ramai sangat disini. Untuk menerbitkannya rasanya kita ada cukup kemampuan.
Kita mahu Penggerak dan modal asas.
Tetapi sebelum itu beberapa perkara perlu saya sebutkan. Undang Undang Penerbitan.
Para penggerak, penulis dan Editor perlu ada kelulusan dari KEmenterian Dalam Negeri (KDN).
Mereka mereka ini tidak ada dalam senarai, Penghasut, Kumpulan Money Laundry, Black Money, Communist,

Ngai.
Kalau paper leh keja sendiri dah lama banyak orang ilang keja sebab paper leh buek. Kita cuma jadi tukang pandang je. Banyak paper lama yang berlongok kat Genting Sanyen tu berlari lari buat keja. :kah:

Bro Jenal.
Ada dalam list untuk perbincangan untuk daftarkan GO tu dalam NGO. Atau GO GO je
Dulu aku minat Agogo la :tembak: :pig: :lidah:

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by pakcik » 10 Jun 2009, 01:05

experience pembikin majalah MyKembara yang dulu tu mungkin kita bleh gunakan ek? die lg paham punca kejatuhan, ape masalah yg timbul, saluran mane mau bikin majalah...

aku tak kenal sape yg bikin majalah tu, tp aku rasa org2 GO, KHK, RMDC atau KHG jgk (kwn2 pendaki, tak kesah dr kelab ape)...sbb mjlh yg 1st tu siap bett bikin artikel Tahan, KB tulis komen,tomot tulis komen, lypan pn komen (padahal sorg pn aku tak penah jumpe, sbut je lebey...hehehe), ade artikel tragedi Korbu sume (aku tak igt cape tulis).

aku rase yg penting, tau dan belajar dulu masalah dari org yg mengalami masalah tu...baru la takde masalah sok2...
Never Crack Under Pressure

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by nadir » 11 Jun 2009, 10:34

betul tu, kene kaji semula kenapa MyKembara tuh bungkus. nanti aku try tanya pemilik baru dia...

Tapi kalau buat mag baru menarik jugak nih..... boleh kautim semua aktiviti rekreasi - trekking, panjat gunung, mountain bike , rock climbing , 4x4 , motocross , cub cross , memancing, diving , dll...... wuuuu menarik menarik..... market ada, cuma kepakaran dan $$$$$$
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by pakcik » 11 Jun 2009, 12:51

aku rase la kan, aku rase je, majalah tu bungkus sebab die muncul masa industri pendakian blom berkembang sepenuhnya...kira baru nak stat2 main mainstream nye line...pendaki2 tegar yang ade pun bleh dikira dgn jari, dan sume tu kengkawan jugak...so, bila buat majalah pun, kengkawan tu je yg beli, sbb org lain (yg bukan pendaki/outdoor pny org) tak ade idea lagi ttg apa itu XTVT outdoor, dan anggap bnd2 tu sgt extreme, bkn sume org leh pi panjat2..alangkan naik tahan merapoh-kuala pn menjadi satu XTVT yg GRAND gile2 (apa lagi kalu Kuala-kualau), setel G7 pun time tu dianggap DEWA pendaki, tahap2 komando. Maknanya, majalah dibuat dengan keadaan pada masa tu xde market (kalu ade pun ciput nk mampos).

Tapi aku rase, skrg ni kalu majalah tu diwujudkan semula, InsyaAllah market sgt bagus. Tgk je la, skrg ni naik Tahan cam jenjalan pi pekan je; setel G7 dah skit punye ramai, cam pi pejabat je (tu blom kire brape kali khatam G7); kat IPT kalu bleh sume student nk join naik gunung (mgkn sbb nmpk hype kot?); kampeni2 outdoor pun tumbuh cam cendawan; brg2 outdoor pun laku semacam je (btol x nadir, orga dll?); mane2 pun bleh nampak org pikul beg besar; merata2 org pakai pakaian brand outdoor; ahli dlm GO ni pun dh ramai; siap bleh buat Sidang Gunung lagi, participant pn ramai...banyak lagi la... So, ini aku rase satu indicator yg menunjukkan org2 outdoor ni semakin bertambah. Jadi bile crowd dah ramai dan dah menjadi satu public interest, bila disuakan benda yang disukai, InsyaAllah bleh jalan.

Kesimpulannye, sekarang masa yg dirasakan sesuai utk bikin semula majalah MyKembara tu. Aku tabik spring org2 yg startkan majalah MyKembara tu dulu. Korang BERANI!! korang RISK TAKER YG BERANI!! dgn usaha pertama korg tu, kita skrg t'pikir utk bikin improvement...btol la org kate, a long journey begin with a single step...
Never Crack Under Pressure

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by crampizium » 24 Jun 2009, 05:38

pasal wat majalah baru utk outdoor ni... aku ada wat survey sket(ngan kawan2 yg entrepreneur)

antara input yg aku dpt :

1) better kena ada 1 kampeni yg betul2 fokus utk ni wat majalah ni, kalo ley title Sdn. Bhd (reason dia nnt senang na lepas loan dari MARA@ SME @ lain2)

2) kena tgk brape budjet modal.. kalo modal kurang dr 50k, better wat loan ngan TEKUN(http://www.tekun.gov.my/) atau MARA,
tp kalo budjet lebey 100k, better deal ngan SME. tp SME ni dia na kite ada at least 10% modal keseluruhan bisnes kite baru dia tgk(based on pe yg mmber aku cakap la)

3) Paperwork msti kena mantap, laie2 part financial + costing tu...


kalo pojek ni ada org dlm GO na buat... aku sgt2 berminat na get involve gak....

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by nadir » 30 Jun 2009, 10:14

pasal wat majalah baru utk outdoor ni... aku ada wat survey sket(ngan kawan2 yg entrepreneur)

antara input yg aku dpt :

1) better kena ada 1 kampeni yg betul2 fokus utk ni wat majalah ni, kalo ley title Sdn. Bhd (reason dia nnt senang na lepas loan dari MARA@ SME @ lain2)

2) kena tgk brape budjet modal.. kalo modal kurang dr 50k, better wat loan ngan TEKUN(http://www.tekun.gov.my/) atau MARA,
tp kalo budjet lebey 100k, better deal ngan SME. tp SME ni dia na kite ada at least 10% modal keseluruhan bisnes kite baru dia tgk(based on pe yg mmber aku cakap la)

3) Paperwork msti kena mantap, laie2 part financial + costing tu...


kalo pojek ni ada org dlm GO na buat... aku sgt2 berminat na get involve gak....
Apa kata pihak yang berminat buat JV dengan syarikat majalah yang dah sedia ada , eg karangkraf dll. Pengalaman diaorang amat berguna.

Sdn Bhd boleh register, premis boleh sewa, loan boleh dapat, tapi kepakaran macam mana? Seperti sedia maklum , majalah rekreasi / mykembara tuh dah bungkus, tapi kita tak tau exactly kenapa.

Marketing tak power? modal tak cukup? industri rekreasi belum berkembang? Pengurusan tak mantap?

Pendapat akular, baik buat JV dengan yang dah terbukti berjaya, banyak nasihat boleh dikongsi , pelbagai infrastruktur telah pun tersedia.

sekadar pandangan aje.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by pakcik » 30 Jun 2009, 16:45


Pendapat akular, baik buat JV dengan yang dah terbukti berjaya, banyak nasihat boleh dikongsi , pelbagai infrastruktur telah pun tersedia.
stuju...JV je, tinggal nak bagi idea ttg content je...yg lain2, material, printing, partner JV (e.g karangkraf)tu dah arif..
Never Crack Under Pressure

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by JeNaL » 01 Jul 2009, 20:32

Bro Jenal.
Ada dalam list untuk perbincangan untuk daftarkan GO tu dalam NGO. Atau GO GO je
Dulu aku minat Agogo la :tembak: :pig: :lidah:
sori terlepas pandang la pulak topik ni...

abg kamal....
sekarang ni pendaftaran pertubuhan boleh daftar sama ada ngan ROS atau Belia.... kalu Belia ada dana dia.... kalu ROS kena kerja keras sikit la nak buat paper work... dua-dua ni saya ada dia punya document dan form.... cuma tak dapat lagi nak cari team yg boleh kerja bersama....

rasanya dah sampai masa nak set team balik kot... byk nak kena buat....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by nadir » 18 Aug 2009, 10:24

salam kengkawan,

nampaknya majalan Mykembara telah kembali. dari apa yang saya paham dari kawan saya , dia kata untuk tahun ni Mykembara cuma diinternet sahaja, mulai tahun depan mereka akan mula print.

so Jom kengkawan, kita bagi sokongan. http://www.mykembara.com

kalau ada article atau apa apa menarik untuk share dengan majalah tu, sila hantar email ke editor@mykembara.com
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by crampizium » 18 Aug 2009, 18:48

wahhh.. menarik2.. thanks fora da info...


p/s : terus bookmark url ni.. heehhe

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by poncho » 18 Aug 2009, 19:31

baguslah.
syukur sebab dah mula meriah kembali dunia pergunungan.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by nadir » 18 Aug 2009, 20:35

jom kengkawan, support majalah ni. bila lagi , takkan nak tunggu majalah ni berkubur balik....

ada aja article , hantar aja. Suhaimi kata english atau melayu semua boleh, trip report, tips, gambar, apa apa pun boleh.... janji outdoor, so mtb pun boleh, wwr pun boleh, 4x4 pun boleh, panjat gunung lagiiiiiii la boleh....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by soulfly » 19 Aug 2009, 12:57

patutlah aku pernah tengok kat internet sebelum nih..
kalo macm tuh baguslah..
dulu aku baca majalah libur la nih dah lama aku tak baca
lama sangat...

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by Hangar 18 » 20 Aug 2009, 14:41

hmmm.. bagus.
leh le aku salurkan artikel gunung kat sini selain dari KOSMO!

Haidy Fogarty
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 03 Mar 2010, 15:57

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by Haidy Fogarty » 04 Mar 2010, 09:25

Korang boleh gak beli Majalah LIBUR. Majalah Percutian Terunggul di Malaysia. Terdapat segmen XPDC yang memaparkan artikel2 mengenai XPDC Mendaki Gunung dan pelbagai lagi aktiviti outdoor termasuk aktiviti lasak 4X4. Murah je RM 6.90. LIBUR boleh didapati di kedai-kedai buku dan majalah.

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by lastman » 04 Mar 2010, 23:49

aku follow LIBUR dr mule2 die publish..mule2 mmg la best byk aktiviti outdoor ni...
tp skang asyik hotel ...makan...je bosan pulak..aktiviti lasak kurang skit la skang..
rege naik aku paham kos printing tingi TP isi dalam..

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by lastman » 04 Mar 2010, 23:51

saya ada kenal orang dari kulim , dia kata dia dah beli rights untuk magazine tuh. masa dia contact saya, dah lama dah , 2-3 tahun lepas. dia kata nak buat balik, tapi sampai harinih takder pun berita....

sapa mau setat balik?
baru2 ni aku OL ngan mamat yg ko maksudkan ni nader..entah sape name die aku xingatlaa...
bdk kulim tp keje kat baling kalo xsilap aku...skang ade prob ape ntah nak terbitkan mykembara ni..
mungkin kos tingi kot..

Haidy Fogarty
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 03 Mar 2010, 15:57

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by Haidy Fogarty » 05 Mar 2010, 09:34

aku follow LIBUR dr mule2 die publish..mule2 mmg la best byk aktiviti outdoor ni...
tp skang asyik hotel ...makan...je bosan pulak..aktiviti lasak kurang skit la skang..
rege naik aku paham kos printing tingi TP isi dalam..
Ada beli LIBUR yang bulan Mac 2010 ni tak? Ada cerita pasal xpdc G. Korbu.. Best! hehe.. Actually majalah LIBUR ni untuk percutian termasuklah hotel2, xpdc, program sahabat zoom, percutian luar negara dan sebagainya. Kita kira bersyukur kerana pihak libur ada menyediakan sekurang2nya 10 ke 12 page untuk ruangan XPDC. Satu artikel dia bole bagi 6 page.. Itu dah kira ok tuu.. Kalau ada sesiapa di kalangan geng2 GO yang ingin menyumbangkan artikel mengenai XPDC Gunung, boleh la cari saya or terus je hantar ke LIBUR.. Kita share experience kita dgn kawan2 yg lain or dgn pendaki2 baru yang baru berkecimpung di arena ini. Sambil mendaki, kita boleh menulis artikel pengalaman kita. Sharing is Caring.. hehehe..

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by lastman » 06 Mar 2010, 02:08

tgk la nanti kalo libur leh bg ruangan masuk sg lembing-atp nanti..

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by Freelance » 02 Apr 2010, 16:55

syabas kepada idea2 bernas kawan2... insyallah kalo ada tenaga penggerak, team yang mantap... leh diteruskan usaha ni... idea memang bagus.. nak laksanakan mgkn mcam2 halangan atau kerenah.. almaklumlah kita tak de sedara-mara menteri2 ni ..ahaks!!! apa2 pun setiap penerbitan kena mintak ijin dulu dengan Kementerian tertentu...dan mcm2 lesen ler nak kena apply.. lagi satu kalo buat paperworks..pastikan ada hitam putih..ada pengesahan lawyer.. paperwork tu hakmilik anda...
udah kerap terjadi.. ramai kawan2 yg dah terkena.. bagi idea wat paperwork... siap wat paperwork.. siap jumpa orang yang berkenaan...baik utk media cetak atau elektronik...tapi malangnya direject paperwork.. aleh2 .tgk2 ada lak rancangan sebiji sama mcm dia nya plan... kalo ada pun tiru sikit2... tenguk, hasil sendiri ..orang lain curi dan ciplak... :roll: so kena lah berhati2 gak...

semakin hari semakin ramai pendaki2 gunung..mahupun penggiat2 outdoor... diharap.. aktiviti ni dapat diserapkan ke sekolah2.. yang lama makin lama kanak2 semakin pasif.. tidak aktif.. sukan pun kureng... ko-korikulum pun kureng...tidak macam zaman kita kanak2 dulu... dunia udah semakin kembang pesat bersama jalur lebar.... :shock:
Dulu2 pun sukar gak nak cari info pasal gunung2 ni...asyik tgk suratkhabar je lah... lama2 dah leh cari dlm internet.. kalo dihasilkan sebahagian jadi bahan bacaan contohnya majalah pun sudah cukup bagus...tapi jangan lah buat majalah cedok dari sana cedok dari sini.. last2 tampal dalam majalah.. jadi lah 1 majalah... baik tak yah wat majalah.. cari bahan dlm internet pun dah memadai... :lidah: :keke: apa2pun idea yang bagus kalo nak wat majalah.. leh jadi rujukan, leh tau pengalaman orang.. tenguk gambar2, citer xpdc., citer pasal puncak2 gunung yang dahulunya kita kenali time sekolah belajar geografi.. , equipment beg, kasut, pakaian, cam2 lah... sape lagi kalo yang nak promote negara kita ..ye dak...!!!

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by deep purple » 10 May 2010, 20:24

Korang boleh gak beli Majalah LIBUR. Majalah Percutian Terunggul di Malaysia. Terdapat segmen XPDC yang memaparkan artikel2 mengenai XPDC Mendaki Gunung dan pelbagai lagi aktiviti outdoor termasuk aktiviti lasak 4X4. Murah je RM 6.90. LIBUR boleh didapati di kedai-kedai buku dan majalah.
salam...sy pernah hantar artikel ke LIBUR, banyak gak tp yg publish x smpai 50%...sy sdri prnh brcakap dengan editor dia, Azlie Halim...apa yg pasti management majalah ni bukan "berminat" sgt dengan aktiviti outdoor compared to Kosmo!...tp menurut member yg kerja kt sana pulak, boss Kosmo skrg ni x brminat sgt nk publish artikel outdoor ni, kena pulak demam Football Cup yg akan brlansung di South Africa, mcm lah M'sia masuk main! Kesimpulannya, kita kena terima hakikat bahawa kita semua bukannya golongan majority compared to geng mancing...
lagi satu sy prnah beli majalah MyKembara. Sebagai penulis part time, I'm sorry to say that trlalu byk kureng dgn majalah ni. Mungkin pendapat sy agak keterlaluan tp sekali lagi kita kena terima hakikat...gambar & ilustrasi dalam majalah tu kurang bermutu, bahasa yang digunakan harus diperbaiki. Kita kena menulis berkonsepkan "write to express, not to impress"...sy harap kpd management yg baru perbaikilah aspek2 ni kalau nk survive...

"STILL OF THE NIGHT" ~WHITE SNAKE

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by sany ADALAH alger » 14 May 2010, 09:52

kalaulah bleh dapat loan dari government, nak gak aku buat majalah gunung.
khas untuk gunung je kot. tapi skop global lah, versi je Malaysia. nak gak aku cari penulis tetap dari oversea sebagai tarikan. tapi sampai sekarang pihak kerajaan masih tidak takde skim macam nie.
http://www.bsn.com.my/pinjaman/pinjaman ... reatif.asp
try Creative Industry Fund. 1st time ever fund/loan utk publishing. tapi dia berunsur loan la.


http://www.mosti.gov.my/mosti/index.php ... Itemid=162
under heading Grant. DAGS grant lebeh ke arah komuniti.
CARPE DIEM!

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by poncho » 15 May 2010, 16:52

thanks Sany. sangat menarik!
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

trabo
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 02 Oct 2011, 21:11

Re: Majalah MyKembara..mane menghilang?

Post by trabo » 10 Oct 2011, 22:23

kalau tak silap saya ni link facebook mykembara...
http://www.facebook.com/mykembara
owner : suhaimi zainol
http://www.facebook.com/suhaimi.zainol
sekarang ni beliau berada di tasik banding resort.best mamat ni.with fresh idea.tambah pulak dia lepak banding.saya ada berbincang dengan beliau.kalau nak ikutkan banyak benda lagi dia nak propose.tapi.......................

Post Reply