KEKALKAN KEASLIAN KAWASAN BARU...

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

KEKALKAN KEASLIAN KAWASAN BARU...

Post by angahbelantara » 31 Mar 2006, 07:06

Assalamualaikum wbt...
Salam Sejahtera...

Seperti yg rakan2 GO sedia maklum...tahun 2006 ni banyak aktiviti yg menarik telah sdr/sdri lakukan...tak kiralah dari aktiviti apapun...
- air
- hutan
- udara...dll..

Dan yg paling terbaru sekarang ni...'TRANS CAMERON - SUKU ke IRAU'
tahniah di atas kejayaan dan usaha sahabat GO membuka laluan trek ini dan kepada sahabat yg telah pun berjaya melangkah masuk ke laluan ini..
Disebabkan itu, ramailah jugak yg teruja utk ikut XPDC tersebut, termasuklah saya sendiri...
Teringat saya pada satu topik tentang "trek gunung irau" yg dulunya kita sedia maklum semangnya indah..tp, setelah ramai yg mengetahui Gunung ini, maka trek gunung ini berubah sama sekali..
Oleh itu, satu pendekatan perlu kita ambil utk mengekalkan keaslian tempat ini...
Bukan saja kawasan2 baru, tetapi semua gunung2, air terjun, laut...dan kawasan dimana menjadi tempat org2 seperti kita ini mencuci mata, melihat keindahan ciptaanNya..ianya perlu dijaga dan dikekalkan keasliannya utk santapan generasi akan datang....
Terima kasih kepada mereka yg berusaha mencari tempat yg baru ini utk mereka yg dahagakan kehijauan, & cabaran...

Akhir kata...

'KEKALKANLAH KEASLIAN & KEINDAHAN ALAM'
'KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA...'

angahbelantara

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 04 Apr 2006, 09:07

Alhamdullillah, baru jer balik dari suku irau..
Memang betul apa yang Angah kata tue.. aku sokong.

Tapi dari dulu asyik berkata2 jer tapi kita semua masih kurang tindakan..
Adik telah buktikan keinginan meneroka trek barunya telah dikotakan...
Kawan2 yang lain...??? Ada yg bercadang nak save trek sana, save trek sini.. tapi at last tak jalan jugak..

Balik dari Suku Irau dengan 7 orang disamping 2 beg sampah baru2 nie rasanya tak puas hati lagik... anak2 buah (PLM) bagi tau depa nak pegi buat save irau... kasik clear sampah...

Hmmmm depa cakap tak payah la a.Muzs susah2 kasi tau bila kita nk buat.. yg penting kita buat!!!

"satu tindakan bisa mengalahkan seribu idea..."

Kita bercerita trek yg dah punah, hancur... akibat dari ramai yg naik turun gng tsbt!!! Apa kata lepas nie mana2 group yg pegi mana2 trek.. sambil jalan.. sambil repair jalan... buat tangga ker, buat tali utk crossing ker dll... (rasanya ramai yg dah buat.. cuma depa tak declare ajerr)

Terima kasih Angah sebab sudi membangkitkan isu nie..
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance » 04 Apr 2006, 11:40

Angah dan muszsos... emmm trans jerging-suku-irau ni...maklumlah trek baru..rmi teruja nak g trek ni.... saya g time org dah releks laa....sian kt pokok2 tu, rumput2, lumut2 tu..... baru nak hidup dah kena tibai..nanti view pun dah tak cantik... itu jalan itu mesti hancur nya...mcm itu Samy vellu tu kata... 'jalan raya itu tidak bersalah tetapi itu samseng jalan raya itu bersalah" ni tukar ayat lak "itu trek tidak bersalah tapi itu org yg guna jalan itu bersalah...selalu buang sampah merata-rata... tak belajar sivik ke" saje tukar ayat... :D :D ...

Sendiri buat sendiri mau ingatlah..... tanggungjawab bersama menjaga alam semulajadi....

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst » 04 Apr 2006, 12:12

cerita pasal jaga track dan keseluruhan alam, siapa yang buat sampah dan selalu meninggal kan sampah?... cuba kita buat survey di track gunung nuang... walau pun ada pendaftaran di jabatan perhutanan siapa naik dan turun, sama ada group atau individu? kalau di kira dan di ambil nama semua tu.. bleh di kata kan semua nya regular dalam climbing dan bleh di kata kan naik nuang tu tetiap sebulan sekali.. walau pun pada hakikat nya pendaftaran tu adalah utk tujuan keselamatan tapi bleh jugak memantau pihak mana yang bertanggung jawab dan pasti kan sampah di bawa keluar macam di Endau Rompin dan lain lain taman negara/ negeri. tapi yang tak best nya kena bayar deposit sampah laa...tapi adakah pada mereka nak pk sangat pasal deposit sampah (letak ler berapa hinggit pun).. atau beban yang ada kat belakang..arghhh malas laa nak bawak benda berat ni keluar.... entah laa .. macam kawan kawan cakap takder kesedaran sivik dan moral... elok nya dia orang ni kena sorok dengan hantu gunung lagi bagus rasa nya... tak pun pegi buat sampah kat depan jalan rumah dia orang dan dalam rumah dia orang sekali.. apa dia orang rasa???nak cakap dan berkempen dah tak bleh blahhh...tak makan saman.. budusss... hanya luahan kebengangan dari aku...sorry...

kita yang beriya iya jaga track dan keseluruhan alam...semoga tuhan ajer yang membalas budi baik korang semua yang perihatin pada alam kejadian nya....terus berusaha...

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 04 Apr 2006, 13:41

Lupa lak... Angah!! sebelah belakang Irau @ puncak botak selepas irau @ jamban kat irau.... ko pernah jenguk tak area tue???...

Dtg2 la selalu kat situe....
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara » 04 Apr 2006, 20:40

Assalamualaikum wbt...
Salam sejahtera...

Musz - ???...ada jamban??aku biasa masuk kat tepi2 tu je...apa yg ada bang??? :roll:

Terima kasih pada semua yg perihatin terhadap "kawasan rumah" ke 2 kita ni..
Sebenarnya kwn2...pucuk pangkal hati & kemahuan kita sendiri utk jaga kebersihan tempat2 ni...


Ada satu cadangan....

- Apa kata, lepas ni kpd sesiapa saja rakan GO ni termasuk la saya...kita buat kebajikan sikit..(pungut sampah & bawak kluar) terhadap hutan hijau kita ni dengan kehendak hati...maksudnya...
: setiap kali kita hiking kat mana2 pun, bawak je la kluar sampah byk mana yg kita mampu...klu sorang bawak satu plastik besar X 30org pulak...mungkin boleh melegakan pemandangan mata kita seketika...dan..
klu boleh, sesama la kita mengingati antara satu sama lain...

Saya juga bersetuju dgn cadangan yg telah diutarakan oleh En.Muzs..
ikut lah kemampuan masing2....

Stk

'KEKALKANLAH KEASLIAN & KEINDAHAN ALAM'
'KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA'

angahbelantara

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 06 Apr 2006, 16:53

jgn sampai beruang kat banjaran suku-irau tuh lari ke highway dah la.....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 06 Apr 2006, 17:15

cukuplah sekadar menikmati keindahan dan berseronok secara sederhana..
selain dari sampah yang menyakitkan mata.. okay ker penggunaan mercun dalam hutan?? xker menganggu gugat ketenangan penghuni di situ?? sekadar bertanya pendapat..
*Home is where the heart is*

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 07 Apr 2006, 16:36

cukuplah sekadar menikmati keindahan dan berseronok secara sederhana..
selain dari sampah yang menyakitkan mata.. okay ker penggunaan mercun dalam hutan?? xker menganggu gugat ketenangan penghuni di situ?? sekadar bertanya pendapat..

Kurang setuju dgn penggunaan mercun KECUALI atas sebab keselamatan i.e. mcm terserempak dgn beruang ker, harimau ker. Klu nak guna suka2.. mmg tak sokong. 8)

Pernah gak nampak budak2 sekolah dulu suka main mercun dlm hutan nie..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 07 Apr 2006, 20:35

Kalau nak diikutkan Cik Rozi, mmg tak guna bawak mercun kalau takda sebab...

Tapi utk org yg keja mcm kami nie... hmmmmm byk gunanya!!!

Sekadar pendapat.... wakil dari budak2 baru belajar jadi guides :lol:

Maklumlah, sekali terkena cukuplaaaa kalau anak tekak dah sampai kat lutut... air mata dah berjurai2 hmmmmm rasanya tau la perlu atau tidak bawak mercun tuh..

Lebih spesifik lagi mercum bom dgn tujuan memberitahu kehadiran kita dikawasan itu dan sekadar menakut-nakutkan nya...
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
own penang
Pendaki Gunung
Posts: 49
Joined: 13 Dec 2005, 22:57
Contact:

Post by own penang » 12 Apr 2006, 13:21

INSYAALLAH...bulan mei nie saya nak g ngan bdk2 uitm penang,so trip ke irau makan angin jea,just for look nature..
so,kami akn wat kebajikan mengutip sampah2 di puncak irau,sebagai tanda terima kasih kepada Tuhan yg menciptanya & sumbangan kpd wargaGO yg prihatin.. 8)
waaaa

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 12 Apr 2006, 13:53

own... nak itot!!! lamer tak jumpe budak2 hang.. :)

mercun sepatutnyer hanya digunakan atas sebab perlu dan penting sajer..
ni sampe dah macam perang plak aper criter??
so pada pendapat aku selain dari menanamkan sikap menjaga kebersihan dikalangan pendaki, kita juga patut respek ketenangan tempat yg kita jelajahi...kitakan hanya menumpang lalu.. 8) nAch
*Home is where the heart is*

User avatar
own penang
Pendaki Gunung
Posts: 49
Joined: 13 Dec 2005, 22:57
Contact:

Post by own penang » 13 Apr 2006, 10:49

anna..that right, aku setuju sgt ngan ayat ang tue..
ok xdahal kalu nak join,dialu0alukan..tarikh maybe 11hb mei kot,,huhuhu
jok ar trip nie kita g wat kebajikan skit..
waaaa

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 13 Apr 2006, 15:50

INSYAALLAH...bulan mei nie saya nak g ngan bdk2 uitm penang,so trip ke irau makan angin jea,just for look nature..
so,kami akn wat kebajikan mengutip sampah2 di puncak irau,sebagai tanda terima kasih kepada Tuhan yg menciptanya & sumbangan kpd wargaGO yg prihatin.. 8)
thank you
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 13 Apr 2006, 22:35

Assalammualaikum warga GO yang perihatin :idea:

Tahniah pada semangat warga GO untuk mengekalkan kebersihan puncak gunung, trek dan alam sekitar yang tersangat rapuh nie. :o
Sebenarnya semua ini perlu bermula dgn diri kita n diamalkan bersama rakan2 kita.
Pada pemerhatian saya ada dikalangan pendaki yang bersikap sombong, bongkak, bodoh, bangang dengan beranggapan "the world is my dump site" Ape yang perlu kita amalkan ialah "Take Out What U Take In"
Saya sendiri mengamalkan "Take nothing but Picture, Leave nothing but FOOTPRINT and waste nothing but your TIME!" dan satu lagi yang perlu kita amalkan ialah menegur rakan2 atau pun pendaki2 lain yang menodai alam sekitar dengan cara baik. (Jangan plak maki hamun org :lol: )
Pada sape2 yang nak buat XPDC tu pastikan jumlah ahli kumpulan yang anda bawa sesuai dengan kawasan perkhemahan yang ada dapat menampong jumlah ahli, jangan bawa terlalu ramai sehingga anda perlu membuat tapak perkhemahan tambahan untuk menampong ahli XPDC (Amalan LOW IMPACT CAMPING) kebanyakan puncak tidak boleh menampong lebih dari 20 orang. memang baik kita berjimat dalam perbelanjaan tetapi apa guna kerana nak jimatkan duit kita bawa kawan ramai2 n punahkan alam sekitar yang kita sayang :x duit yang kita jimatkan tidak dapat pulihkan alam yang telah kita rosakkan.

Jadi same2 lah kita menjaga dan melindungi Puncak2 Gunung dan yang sewaktu dengannya supaya anak cucu kita dapat menikmatinya pada masa depan :arrow:
Pada mereka yang mengotori, mencemari, menodai, memusnahkan alam sekitar ini tiada ucapan maaf dari ku :) kerana andalah manusia durjana yang tidak patut menikmati alam yang diciptakan tuhan ini :?: :?:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 14 Apr 2006, 07:50

just nak highlite one of the gud points dari pendaki labuan...

elakkan dari membuat tapak perkhemahan tambahan..
*Home is where the heart is*

master
Pendaki Gunung
Posts: 127
Joined: 05 Dec 2005, 11:06
Contact:

Post by master » 14 Apr 2006, 09:17

Pendaki Labuan & Anna

Agreed with you all....no matter where.. kat puncak ke, kemsite mana2 ke...

elakkan dari membuat tapak perkhemahan tambahan..

satu lagi bukan setakat kemsite.... trek pun kena jaga...kalu ramai2 pegi.. lunyai la trek tu.... jadik highway cam transpek...sedih aku...

so dgn kata lain.. kalu nak gi trip2 tu ... jgn la ramai sgt & kalu kebetulan sampai kemsite dah ada org... cuba amalkan sikap tolak ansur....

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 14 Apr 2006, 09:27

Ape yang perlu kita amalkan ialah "Take Out What U Take In"
Saya sendiri mengamalkan "Take nothing but Picture, Leave nothing but FOOTPRINT and waste nothing but your TIME!"
Kata yang Perlu Sentiasa Diamalkan ....

Kalau boleh kurangkan penggunaan anak pokok sebagai tempat mengagihkan momentum terutama ketika turun ..ini sedikit sebanyak boleh merosakkan akar / mematikan anak pokok ....

Pembukaan lorong baru bagi trek sedia ada yang konongnyer memudahkan hendaklah dielakkan melainkan bagi kes2 terpaksa........
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 14 Apr 2006, 10:16

merujuk kepada ayat master diatas

"kalu ramai2 pegi.. lunyai la trek tu.... jadik highway cam transpek...sedih aku... ".. part yang ni kiter memang tak boleh wat aper2 dah..sebab kalau dilihat sekarang semakin ramai generasi muda yang menjoinkan diri dalam mountaineering ni... its gud ekcelinyer.. dan ditambahkan ngan generasi tua seperti betty, freelance, ngaizz, mak su (paling extreme kuder tue)..dan of course including aku (tapi aii muder lagi tau!!!) ..hehehhe yang tak reti nak pencen-pencen duduk umah.. so dah jadik trend. cuti panjang siket jer sure dah macam kenduri kendara kat lam hutan tu..

dan yg menjadi akibatnyer...paham-paham sendirilah..
*Home is where the heart is*

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 17 Apr 2006, 09:48

Saya ada satu perkara yg nak di"complain"kan...

Sy dan team sy ke Tmn Negara Endau-Rompin dari 8-10 April nie. Kami lepak kat Kuala Marong dan trek dari sana sehingga Buaya Sangkut. Apa yg menyedihkan dan menyakitkan hati ialah keadaan KEM BATU HAMPAR!! ~ Banyak sampah (Saki baki pembinaan spt kereta sorong, batu, simen, pasir dll..)

Selain tu, keadaan kem itu yg tidak di urus dgn baik.. Banyak (4-5) wakaf dan bilik air yg sudah roboh akibat dihempap pokok dibiarkan begitu sahaja. Kalau tidak silap saya, ada bangunan usang ini yg saya sudah lihat semenjak tahun 2000 lagi!!!

Apa dah jadi pihak berkuasa Tmn Negara? Kenapa jadi mcm ni? :x Tmn Negara mmg terkenal sebagai salah satu pusat tumpuan pelancong asing dan pencinta alam tempatan. Adakah pihak berkuasa Tmn Negara mahu mengubah Kem Bt Hampar menjadi "Dumping Site"??
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 17 Apr 2006, 10:21

merujuk kepada ayat frostice diatas...

Apa dah jadi pihak berkuasa Tmn Negara? Kenapa jadi mcm ni?

ada macam2 kemungkinan...
i) dorang teroverlook...yerlah keja dorangkan banyak...taman negara kan besar... :!:
ii) masih menunggu bajet RMK tuk membangunkan semula tempat itu.
iii) sajer nak biarkan nature takes ober tempat tu semula
iv) Penyodok dan keta sorong tu..sajer jer dorang nak tinggalkan kat situ supaya nanti in future blelah jadikkan bahan sejarah... macam kat Gua Tempurung tuu...ecehhh!!!

it's normal bagi mana2 agensi.. seperti pahat dengan penukul.. my opinion... mata pena adalah lebih tajam dari sebelah pedang...antar jer gambar ngan ulasan ke paper...pastu insyallah okay balik ler tu..
*Home is where the heart is*

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance » 17 Apr 2006, 11:05

merujuk kepada ayat frostice diatas...

Apa dah jadi pihak berkuasa Tmn Negara? Kenapa jadi mcm ni?

ada macam2 kemungkinan...
i) dorang teroverlook...yerlah keja dorangkan banyak...taman negara kan besar... :!:
ii) masih menunggu bajet RMK tuk membangunkan semula tempat itu.
iii) sajer nak biarkan nature takes ober tempat tu semula
iv) Penyodok dan keta sorong tu..sajer jer dorang nak tinggalkan kat situ supaya nanti in future blelah jadikkan bahan sejarah... macam kat Gua Tempurung tuu...ecehhh!!!

it's normal bagi mana2 agensi.. seperti pahat dengan penukul.. my opinion... mata pena adalah lebih tajam dari sebelah pedang...antar jer gambar ngan ulasan ke paper...pastu insyallah okay balik ler tu..
Setuju-setuju komplen je kat ruangan pendapat komentar kt utusan malaysia tu.kan hari2 ada ruangan tu.. minggu lepas kecoh pasal hutan belum dah tak jadi hutan dara lagi dah...kes pembalakan yang berluasa yang menyebabkan ekologi berubah, kehidupan haiwan terancam...serta mengancam eco sistem penduduk orang asli di sana....

Anna.... hish ko kata kita tua ehhh... mana ada tahun je tua...hati tetap muda :( :) ... bila bersama-sama pendaki muda...hish kita terasa muda belia lak...hehehe..kayuh kayuh.. jangan tak kayuh... :D :D

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 17 Apr 2006, 11:29

ada macam2 kemungkinan...
i) dorang teroverlook...yerlah keja dorangkan banyak...taman negara kan besar... :!:
ii) masih menunggu bajet RMK tuk membangunkan semula tempat itu.
iii) sajer nak biarkan nature takes ober tempat tu semula
iv) Penyodok dan keta sorong tu..sajer jer dorang nak tinggalkan kat situ supaya nanti in future blelah jadikkan bahan sejarah... macam kat Gua Tempurung tuu...ecehhh!!!

it's normal bagi mana2 agensi.. seperti pahat dengan penukul.. my opinion... mata pena adalah lebih tajam dari sebelah pedang...antar jer gambar ngan ulasan ke paper...pastu insyallah okay balik ler tu..
Dulu masa zaman bos tmn negara ni kawan saya, memang dia pentingkan keaslian kwsn tmn negara ni. Pasal dia selalu kata, pengunjung yg datang tmn negara ni selalunya memang hardcore punya pencinta alam, dan mereka ni datang khas memang nak tgk nature sahaja.. pasal tu nature amat penting dan harus dipelihara. Skang.. maybe duit lebih penting kot.. Tapi mesti mau ingat, tanpa nature, pengunjung pun tak kuasa nak datang tau.. :!:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch » 17 Apr 2006, 12:20

itulahh susahnyer jika KEPALAnya tidak menyembah bumi... jika jiwanya tidak sehaluan dengan kerjanya, bila hanya bermotovasikan duit semata-mata.

Angah,
Mintak izin nak kuarkan poll / topik baru..addedum kepada topik nih... :idea:
*Home is where the heart is*

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 17 Apr 2006, 13:45

Yang lagi peliknyer...
tempat ni ada NERC (Nature Education and Research Centre).. Apa matlamat dia nyer education pun sy tak pasti.. Maybe Nature Education dia adalah teknik2 merosakkan alam sekitar kot..

Sy sure sangat kem bt Hampar ni dulu mmg cantik dan terurus. Skang lain citer..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
angahbelantara
Pendaki Gunung
Posts: 71
Joined: 05 Dec 2005, 18:53
Location: celah pokok
Contact:

Post by angahbelantara » 17 Apr 2006, 19:03

en. ANNA_nAch....

boleh beb...no hal....
shilakan....shilakan....
memang sepatutnya dihebahkan topik ni...

"AIMAN TAK KISAH...."

angahbelantara

'KEMBALIKAN ALAM KE ASALNYA...'

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 25 Apr 2006, 01:07

Kekerapan penggunaan sesautu laluan adalah lebih merosakkan jika dibandingkan dengan kedatangan jumlah peserta yang besar pada sesuatu masa.

Kajian menunjukkan kebanyakan kemusanahan trek laluan gunung ganang musnah bukan kerana KUMPULAN besar (impak jauh kecil) jika dibandingkan dengan KEKERAPAN sesuatu laluan itu digunakan. - muzs =Catitan topik Gng Online/information/amalkan impak rendah/
Menetapkan suatu masa, musim, jangkawaktu yang lebih khusus untuk mendaki adalah lebih tepat lagi..

Bila kita meluahkan dan menyatakan suatu perkara diharapkan dapat disertai dengan tindakan... jangan mulut kata lain, badan buat lain :oops:

Ramai yang kita lihat sekarang nie semakin rancak berbicara tentang soal penjagaan hutan. Tapi sila bertanya pada diri anda sendiri berapa banyakkah yang telah kita sumbangkan selama ini dalam penjagaan hutan warisan kita ini...

Persoalan yang hanya mampu kita jawap sendiri...
"kita menilai diri kita sendiri dengan apa yang kita rasa kita boleh buat,
sebaliknya ORANG LAIN menilai kita dengan apa yang telah kita buat"
:o

Banyak kan berfikir, kurangkan bercakap, bertindak sekarang... jangan jadi reporter.

**pesanan ditujukan kepada diriku sendiri
muzs
sos
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice » 09 May 2006, 19:40

Semua yg setuju kekalkan kawasan asli nie.. Jemput sign online petition bagi menghalang pembalakkan di Hutan Belum. Buktikan lar!! :arrow:

Form Online tu ada bawah topik: Kemusnahan Hutan Belum
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
zackbadang
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 10 May 2006, 12:20
Location: Laut Dalam
Contact:

Post by zackbadang » 10 May 2006, 13:00

Tak salah aku...IRAU jadi teruk since kerajaan negeri tu benarkan penggambaran Puteri Gunung Ledang (PGL) kat situ...memang hancus masa aku gi aritu tgk...b4 that masa tahun 1999 aku sana..such a nice trek...tak tau ler apa nak jadi...tau jer lah perangai orang artis ngan production house nie...habis ditebangnya...
The worst day in the jungle is alway better dan the best day in the office!

Post Reply