Beg Camping, External Frame

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
cikguroslirembau
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 28 Dec 2005, 14:43
Location: Rembau, N9

Beg Camping, External Frame

Post by cikguroslirembau » 05 Apr 2006, 13:02

Dulu masa mula bergiat dlm out door saya ada pakai beg jenis ini (external frame), brand Rhino, tapi sekarang dah tak ade jual lagi.........apa pandangan kengkawan tentang beg jenis ini.

syahrizal
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 13 Apr 2006, 12:28
Location: bukit jalil
Contact:

Post by syahrizal » 13 Apr 2006, 19:06

zaman tu aku x ade la...ni kira otai la...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Beg Camping, External Frame

Post by rembau » 15 Aug 2006, 17:14

Dulu masa mula bergiat dlm out door saya ada pakai beg jenis ini (external frame), brand Rhino, tapi sekarang dah tak ade jual lagi.........apa pandangan kengkawan tentang beg jenis ini.


external frame banyak kekurangan jikalau dibandingkan ngan internal frame...kenangan jugak pikul beg nie........ :!: ..teknologi beg memang banyak berubah ooooooo baik dari segi material/ frame/ design/ function/ capacity/ padding etc...memang jelas le...

Bro...dulu ada khemah jenama rhino jugak....gambo badak sumbu....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Beg Camping, External Frame

Post by seper4alif » 15 Aug 2006, 17:37

Dulu masa mula bergiat dlm out door saya ada pakai beg jenis ini (external frame), brand Rhino, tapi sekarang dah tak ade jual lagi.........apa pandangan kengkawan tentang beg jenis ini.
bag nih aku penah tengok dulu 1993 masa aku nyer chip pakai, uncle mahmood MBPJ.... dia sorang je yg pakai benda tuh... cutting dia cam lafuma yg colour padang pasir dulu dulu nyer kan... ada gak sorang nih Wak Dol MBPJ jugak pakai brand tuh, tapi yg ada besi keliling tu cam nak main escimo nye bag tuh.......

seper4alif
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 15 Aug 2006, 18:13

hehehhe
rucsac jenis external frame ni la rucsac pertama aku beli masa baru berjinak2 dengan outdoor dulu...jenama apa aku tak ingat mungkin Rhino gak kot...beli kat kedai pengakap Chop Ah Lan,Jalan Chow kit.Masa tuh memang zero giler lar bab kemping2 nih

Aku rasa sekali je aku pakai masa tuh gi sungai pisang.Khemah jenis ikat kat luar beg punye wakakaak...Lepas tu tobat aku taknak pakai dah.Bukan sebab aku dah pandai menilai beg,tapi kerana seksa sakit pinggang dek besi yg menghentak2 adooiiiii sakit giler

Dulu mana ada forum2 cam skang ni utk mintak pendapat dan review pasal panduan membeli beg...dulu main redah jekk beli..agak nampak cam rucsac belii...masa tu chop ah lan the best aarr..masa tu tak eknal lagi evergreen,outdoor ctr apatah lagi UFL...(ntahla time tuh dah ade ke blom) kire masa tuh rasa beg tuh paling best ler hehehe...dulu sendiri belajar,sendiri rasa...bukan cam budak2 baru sekarang ..segala galanya dah ade depan mata...cakap je nak beli beg ramai dah otai2 yg sudi bagi pendapat malah siap gi belikan lagi heheheh...

opsss...cite kisah dulu ler plakkk...duluuuu yusni jaafar pon slim lagi yedakkk :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 16 Aug 2006, 09:33

external lua ni k je rasanyer, tapi utk long ditance nye memang patah pinggang beb... mana taknye benda suma takleh adjust... sarung sudah.. rhino tuh kira ok lagi kot pasal frame dia leh bengko bengkok kan. NIKKO pon ada gak zaman tuh, siap ada tempat duduk lagi pastu sleeping bag lak taruk kat bawah belah lua, klu ujan masak... sekali aku pandang bag tuh cam air compraser pon ada :D .... hem klu dedulu le, aku tak penah masuk KL nak carik barang tuh, klu ada pon SOGO, evergreen n outdor jln am Punk...... klu nak borong kitorang g singapor jee....

heem. first bag aku Nikko jeer.. besar gedabak lak tuh... :?:

sepr4alif
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko » 16 Aug 2006, 10:04

baru aku ingat...first beg aku tuh NIKKO :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif » 16 Aug 2006, 13:20

baru aku ingat...first beg aku tuh NIKKO :D
hee heee... standard le beb... aku pon ada perasan gak dalam tahun 93>95 biasanye memang ramai yg pakai Nikko, tuh ape yg aku perasan le.. pastu aku tuka pakai panter sampai sekarang nih dia TETAP MENJADiPUUJAAANHATIKUUUU huu huuu :)

seper4alif
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 17 Aug 2006, 18:17

hehehe...
tingat siut external frame rhino tuh...
sakit pinggang wooooooo
:D
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Post Reply