AMALKAN SIKAP PERKHEMAHAN MESRA ALAM N IMPAK RENDAH

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

AMALKAN SIKAP PERKHEMAHAN MESRA ALAM N IMPAK RENDAH

Post by pendaki_labuan » 14 Apr 2006, 22:33

Salam hormat pada warga GO dan tetamu yang membaca coretan nie :idea:
Catitan ini adalah sedutan dari buku yang sedang saya tulis sekarang :)
ada 12 prinsip
Prinsip perkhemahan mesra alam
1.RANCANG AWAL Perancangan yang baik akan menyediakan anda dan kumpulan supaya dapat merancang langkah2 penjagaan alam sekitar. Perancangan makanan yang dibawa dan jumlah yang mencukupi perlu dilakukan supaya tidak ada pembaziran makanan, begitu juga dengan pembungkus makanan, pastikan yang pembungkus makanan boleh digunakan untuk perkara lain, selain makanan jumlah peserta hendaklah diambil kira sama ada kawasan yang akan kita kunjungi dapat menampong ahli XPDC, buat kajian mengenai jumlah khemah yang boleh ditampong disatu2 kawasan. Jika anda membawa terlalu ramai peserta sudah tentu tapak perkhemahan baru perlu disediakan.
2.TUMPUKAN PADA KAWASAN YANG KERAP DIGUNAKAN apabila memasuki kawasan perkemahan ataupun trek yang kerap digunakan, pastikan yang anda tidak memasang khemah di tapak perkhemahan baru, gunakan kawasan yang sering digunakan oleh pendaki supaya kawasan lain tidak rosak. Begitu juga dengan trek/laluan yang digunakan, pastikanyang anda tidak membuat trek/laluan baru melainkan yang ianya terpaksa dilakukan.
3.JARAKKAN PENGUNAAN KAWASAN YANG TIDAK ROSAK/CEMAR. jika anda terpaksa mengunakan kawasan baru yang belum dicemari atau dirosakkan anda mesti menggunakan Prinsip Mesra Alam apabila menyediakan kawasan perkhemahan baru. Pastikan anda tidak menebang sebarang pokok ataupun membakar kayu/sampah ketika berkhemah mahupun melapangkan kawasan untuk mendirikan khemah. Patikan tidak ada kesan yang boleh mengundangkan kumpulan lain untuk mengunakan kawasan tersebut.
4.ELAKAN KAWASAN YANG ADA TANDA KEMUSNAHAN. Jika terdapat tanda kemusnahan pada satu kawasan, anda perlulah mengelak dari mengunakan kawasan tersebut. Ini supaya membiarkan proses semulajadi alam untuk memulihkan dirinya sendiri.
5.APA YANG DIBAWA MASUK, ITU DIBAWA KELUAR. benda yang ingin saya tekankan di sini ialah supaya anda membawa keluar bateri yang tidak digunakan kerana bateri tersebut mempunyai bahan bahaya yang boleh mencemari punca air kita.
6.LUPUSKAN DENGAN BAIK APA YANG ANDA TIDAK BOLEH BAWA KELUAR. Sisa buangan manusia memang tidak mudah dibawa keluar :D mana ada siuman yang nak buat keje nie tapi apabila kita melupuskan sisa kita aktiviti ini hendaklah dilakukan sekurang2 150 kaki dari punca air.
7.JANGAN MENGUBAH ALAM SEKITAR. Jangan lah anda mengubah sesuatu hanya untuk kesenangan anda.
8.JANGAN MENGAMBIL APE YANG ANDA SUKA. mengambil benda dari hutan adalah satu kesalahan dalam akta hutan :)
9.GUNAKAN API DENGAN TANGGUNGJAWAB. pastikan yang anda telah memadam bara unggun api sebelum meninggalkan tapak perkhemahan.
10.HORMATI HIDUPAN LIAR
11.HADKAN AHLI KUMPULAN BERSESUAIAN DGN TAPAK PERKHEMAHAN. Biasa nya tapak khemah popular tidak cukup ketika cuti umum yang panjang.
12.HORMATI PERATURAN. perkara ini mungkin susah untuk pendaki yang "anti establishment" :) dan bagi kita semua telah dewasa dan bijak sudah tentu tidak perlu ditegur oleh sesiapa mengenai tidak mengikuti peraturan yang ada :) [/b]
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 15 Apr 2006, 00:35

Pendaki Labuan.. sekadar pendapat dari saya..
No11... Kekerapan penggunaan sesautu laluan adalah lebih merosakkan jika dibandingkan dengan kedatangan jumlah peserta yang besar pada sesuatu masa.

Kajian menunjukkan kebanyakan kemusanahan trek laluan gunung ganang musnah bukan kerana KUMPULAN besar (impak jauh kecil) jika dibandingkan dengan KEKERAPAN sesuatu laluan itu digunakan.

Menetapkan suatu masa, musim, jangkawaktu yang lebih khusus untuk mendaki adalah lebih tepat lagi..

DEKAD ini juga menunjukkan DUNIA telah pun berganjak dalam pelbagai bentuk dan cara...

XTVT pendakian pun telah diwarnai dengan ciri2 Xtreme.. untuk menggalakkan / mengarahkan para pendaki menggunakan laluan yang sama sahaja adalah suatu yg boleh dianggap LAPUK..

Sebaliknya penerokaan keKAWASAN2 baru merupakan XTVT yg semakin berkembang pesat di DUNIA luar sana... apa gunanya seorang pendaki yang berbekalkan GPS, Topo Map, Kompas tapi sekadar lalu lalang dijalan2 biasa.

Sememangnya niat penulis bagi meketengahkan Pendakian Ciri Dulu2 (terkawal pada sesetengah Individu) adalah lebih baik.

Tapi sewajarnya kita melihat perkembangan luar sana.. kalau masih lagi kita terperosok dalam dunia penulisan Rekreasi Mejar.. (bapa rekreasi m'sia) mungkin kita akan kergian dalam banyak bidang.

Saya mungkin kelihatan CONTRA / PRO Extreme XTVT / dan lain-lain... tapi percayalah.. apa yang sedang kita lihat di GO, KHK adalah satu bentuk pembentukkan dunia baru REKREASI..

Cuma tak diPETIK dalam istilahnya lagi, kalau masih terdorong dengan ALASAN Rekreasi Terkawal dan sebagainya maka tinggallah kita ditengah2 angan2 kunun2 nak jadi TEGAR :roll:

Sekadar perbincangan bukan api permusuhan

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 15 Apr 2006, 00:36

Sorry posting double
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 15 Apr 2006, 13:55

salam buat saudara Muzz SOS :idea:
Terima kasih atas pandangan saudara mengenai perkara 11 petua yang saya tuliskan di atas :)
sebenarnya saya setuju pada saudara yang kekerapan mengunakan trek akan merosakkan laluan tersebut. pada pengamatan saya pada trek2 yang rosak adalah terdiri dari trek yang senang dan dekat pada pendaki2 kita. dan kerosakkan trek ini akan lebih teruk lagi apabila tiba musim hujan n ramai pendaki melalui trek tersebut. (contoh Trek ke Nuang, laluan dari lolo ke pacat :) kalau masa hujan kita boleh tanam padi kat trek tersebut :D cuba kita lihat trek ke Liang Est n West :)
Pada pemerhatian saya ramai antara pendaki2 nak jadi extreme tetapi masaalah mereka ialah dimanakah mereka nak mendapatkan ilmu supaya boleh mereka melakukan perkara xtreme dengan selamat(memang gah mengunakan perkataan XTREME :D )
Memang bagus sudah ada pengiat rekreasi yang extreme macam saudara tetapi adalah tanggungjawab kita yang telah lama bergiat dlm rekreasi untuk membimbing rakan2 yang baru bergiat yang sedang mencari ilmu ataupun sifu supaya mereka dapat melakukan xtvt mereka dengan SELAMAT WALAUPUN XTREME.
saya rasa mereka yang telah ada peralatan canggih seperti GPS bukan hanya mengunakan alat tersebut untuk trek biasa, malah saya sendiri telah mencari jalan ke basecamp Taman Negara Gunung Buda dari Kuala terikan permulaan Head Hunters Trail(terletak di Daerah Limbang Sarawak)tak lama dahulu.
Kalau tak de dulu2 tak adelah sekarang. saya bermula dengan camping mengunakan poncho ,masak mengunakan kayu n solid fuel , jungle boot derma dari pakcik Hamidin(jiran saya masa budak2 dulu) beg galas kanvas polis hutan dan sekarang saya mengunakan dome tent 2org, dapur Tragia, kasut trek NIKE ACG, dan beg Karimor Jaguar. saya dah berubah mengunakan alat tetapi yang membuat saya sedih ialah tempat2 perkhemahan pun dah berubah dan rosak :cry:
Saya rasa tak semua org yang buat SUKAN XTREME 2 pun bukan org Xtreme sebelumnya tapi setelah terlibat baru mengelarkan diri Xtreme, malah pengetahuan asas mereka dalam rekreasi pun tak lengkap mana? ramai yang masih tak tahu mengunakan peta topo,GPS, tidak mengunakan istilah atau name peralatan dengan betul :cry: jadi kita yang dah lama terlibat hendaklah membimbing kawan2 supaya mereka yakin pada diri n pengetahuan sebelum memulakan sukan lasak.
Saya mohon maaf jika saya tersinggung mane2 pihak pasal ada banyak lagi yang kerajaan n NGO kita perlu lakukan dalam Pendidikan dan Pembangunan Rekreasi Malaysia(yang tersayang)
Wasalam n Sepuloh jari saya susun memohon maaf pada mereka yang tersinggung mengenai perkara yg saya tulis.
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 16 Apr 2006, 11:13

:)
W'salam Pendaki Labuan..
Perbezaan pendapat diantara kita menjadikan perbualan ini lebih bermakna.

Saya setuju dengan pandangan
= Tiada dulu tiada sekarang
= Yang Xtreme sekarang nie pun kadang2 bermula dari yg biasa2 aje

Dan untuk lebih tepat lagi Xtreme merujuk suatu yang melangkaui BATASAN. Bila kita menyentuh soal melakukan suatu acara Xtreme dengan "SELAMAT" memang kelakar :lol: bunyinya.. Untuk pengetahuan Pendaki Labuan, dalam dunia Xtreme perkataan selamat dah lama LUPUS dan digantikan dengan istilah "no pain no gain" :arrow:

Maka risiko kemalangan adalah suatu ciri yang kadangkala dipandang sepi dalam dunia Xtreme.

Memang menakutkan kan!! tapi itulah yang sedang berkembang dalam dunia rekreasi sekarang. Perbincangan hangat sekarang dikalangan dunia rekreasi adalah "how to make it fun"...

Hmmmm menarik sungguh pendapat Pendaki LABuan... :arrow:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 16 Apr 2006, 12:10

Greeting from Borneo :idea: :idea:

:) Kenapa saya mengunakan perkataan SELAMAT dalam pebincangan kita? Saya faham benar2 ape makna perkataan Xtreme sebab apabila saya PEGI climbing multi pitch di Gunung Cheroh di Ipoh (cerita lama) perasaan puas n takut timbul setelah melepasi pitch kedua :) itupun setelah jatuh sebelum habis pitch kedua. Apabila jatuh saya berdoa yang tali saya tidak putus n anchor kawan dapat menampung impak jatuh saya :wink: kalau tidak innalillahwain..................
Itu tak citer masa Cuci Tingkap Paras 86 diKLCC 98 n Buat Tower Inspection di Mid Span Penang Bridge Dulu :) mungkn itu tak cukup xtreme buat saudara kot? :D
Apa yang peru kita buat ialah mengaplikasikan Pengurusan Risiko dan Memahami Makanisma Kemalangan dalam ape saje aktiviti Rekreasi kita baik yang Extreme atau yang tidak :)(pada saya semua aktiviti rekreasi luar 2 extreme pasal silap aribulan boleh gi BATU DUA :wink: )
ADAKAH KEJADIAN KECEDERAAN (TABUNG GAS MELETUP) N KEMATIAN DI GUNUNG KORBU TIDAK LAMA DULU SATU AKTIVITI EXTREME?
Ape pun semuanya bermula dari dalam diri kita dulu, TEPUK DADA DAN TANYA SELERA :arrow:
perkataan SELAMAT tidak pernah lupus pada masyarakat kita terutama syarikat yang hendak kita anjurkan aktiviti Rekreasi Lasak. Pasal pada pengalaman saya jika kita beritahu yang ianya tidak selamat :) sudah pasti MISS SORUUUUUU :cry: hanya setelah menerangkan pengurusan risiko baru mereka nak bagi projek :) .
Kalau orang cakap saya yang xtvt yang nak dibuat tak selamat dah tentu saya tAKUT NAK BUAT PASAL TAHUN NIE SAYA TAK KAWIN LAGI :D
Saya tabik pada saudara pasal dah Tergulung dalam Kumpulan Hardcore Extreme :idea: pasal saya tak sanggup lagi nak buat benda kalau tahu mati sedang menunggu di sebelah tapi kalau dah KADA N QADA saya terima dengan hati terbuka :cry:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 16 Apr 2006, 22:08

Terima kasih Pendaki Labuan yang masih sudi membalas pandangan saya yg agak KONTRA dengan saudara.

Nampaknya Xtreme pada pandangan PL (pendaki Labuan) agak berbeza.. PL lbh suka Xtreme terkawal dgn menitik beratkan aspek keselamatan disamping peningkatan ilmu sblm atau semasa XTVT tsbt dijalankan..

Terpulang pada interpretasi masing2, tapi bidang penulisan rekreasi sememangnya dahagkan bakat dan curahan ilmu dari mereka yang telah lama berkecimpung dalam dunia tersebut.

Terpulanglah pada PL yang berhajat untuk menghasilkan suatu penulisan yang lebih pada "sejarah rekreasi"...

Diharapkan dari situ dapat mencambah pemikiran golongan Rekreasi baru kearah yang lebih Xtreme..
:lol: he he apa sangatlah dengan pengalaman lampau... sekadar ilmu dan pengalaman beharga.

Perubahan Semakin Pesat.. Jangan Terus Terpinggir.
:roll:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 17 Apr 2006, 00:07

SALAM DARI BORNEO :idea:
Perbincangan kita nie membawa kepada Persepsi masing2 tetapi sebelum saya panjangkan pendapat saya, ingin saya memberi penghargaan kepada Major (tak Ingat nama :cry: ) kerana menghasilkan buku pertama untuk peminat rekreasi :idea: walau pun ada kekurangan tetapi usaha beliau menghasilkan buku tersebut patut kita sanjung :idea:
Saya rasa tidak perlu saya buat buku yang berbentuk sejarah rekreasi pasal otai2 rekreasi yang adapun tak buat buku tentang sejarah rekreasi malaysia.
Penulisan saya bertumpu kepada peralatan terkini dan kemahiran perkhemahan seperti pemakanan, kecergasan, pertolongan cemas n pengurusan perkhemahan juga saya ada menyentuh mengenai pengurusan risiko n Makanisma Kemalangan.
Jadi untuk memendekan perbincangan kita biar saya petik makna
Extreme sport
From Wikipedia
, the free encyclopedia

Extreme sport (practically synonymous with the term action sport and also called adventurous sports) is a general term for sports featuring speed, height, danger or spectacular stunts. A feature of such activities in the view of some is their alleged capacity to induce a so-called ‘‘adrenaline rush’’ in participants (a misnomer, since often the rush or high obtained is a product of increased levels of dopamine endorphins and serotonin).

Extreme sports are often associated with young adults wishing to push themselves to the limits of their physical ability and fear, in turn pushing the boundaries of a particular sport. This youthful demographic accounts too for extreme sports’ frequent association with youth culture, including its clothing, fashions, and music.
(Istilah EXTREME orang guna sebagai label diri macam peminat pop yeye, rap DLL
Some contend that the distinction between an extreme sport and a conventional one is as much to do with marketing as it is to do with perceptions about levels of danger involved or the amount of adrenaline generated. Snowboarding thus has a more extreme ‘‘image’’ than skiing due to differing marketing strategies and the fact of being a newer sport, even though skiing is a faster and at least equally dangerous activity. Furthermore a sport like Rugby Union, though dangerous and adrenaline-inducing, would not fall into the category of extreme sports due to its traditional image.

The term gained popularity with the advent of the X Games, a made-for-television collection of events. Advertisers were quick to recognise the appeal of the event to the public, as a consequence competitors and organisers are not wanting for sponsorship these days. The high profile of extreme sports and the culture surrounding them has also led people to invent parodies, such as Extreme ironing, urban housework, extreme croquet, extreme unicycling, 'house gymnastics', and extreme wheelbarrow.

Some purists repudiate the stereotypical "adrenaline junkie" tag. The practitioners would claim they enjoy developing their physical and/or mental skills, seek mastery of inhospitable environments, look to escape from the mundane rigours of day-to-day existence, or simply love the wilderness environment in which many of these sports take place. 'Bob Drury', a paraglider pilot says "We do these things not to escape life, but to prevent life escaping us" -- even though accidents in these sports could be fatal. Many participants also don't think of their activities as either extreme or sports at all. To the most passionate purists, the sport label doesn't fit because they aren't competing to win anything. Worse, the extreme label has frequently been blamed for stereotyping participants in these activities as stupid, reckless, and even suicidal.

Some of the sports have existed for decades and their proponents span generations, some going on to become well known personalities. Rock climbing and ice climbing have spawned publicly recognisable names such as Edmund Hillary, Chris Bonington and more recently Joe Simpson. Another example is surfing, which was originally invented centuries ago by the native inhabitants of Hawaii.
Several so-called extreme sports, including snowboarding, were included in the 2002 Winter Olympic Games and 2006 Winter Olympic Games, but many contend that these activities are not even sports, and lose much on their essential elements in the main stream.

List of some extreme sports
The following are sometimes classed as extreme sports:

Aggressive skating
BASE jumping
BMX freestyle
Bodyboarding
Bouldering
Buildering
Bungee jumping
Caving
Cave diving
Choking game
Climbing
Drag Racing
Elevator surfing
Extreme skiing
Extreme Walking
Free-diving
Whitewater kayaking
Jet-Skiing
Kitesurfing
Kiteboarding
Kneeboarding
Mountain biking
Mountain boarding
Paintball
Paragliding
Paramotoring
Parkour
Poweriser
Whitewater rafting
Rock Climbing

Roller Derby
Skateboarding
Skiboarding
Skydiving
Skysurfing
Slamball
Snakeboarding
Snowboarding
Street luge
Stunt Pogo
Surfing
Ultimate Frisbee
Unicycling
Urban kayaking
Wakeboarding
Water skiing
Windsports
Windsurfing

Ok saya harap saudara dan kawan yang lain faham ape 2 dikatakan EXTREME sport. Jadi kawan2 yang buat penyondolan, trans Pan dan xpdc dah kira EXTREME :idea:
bab sejarah rekreasi saya akan buka topik lain dalam Forum information
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 17 Apr 2006, 10:35

Tapi sewajarnya kita melihat perkembangan luar sana.. kalau masih lagi kita terperosok dalam dunia penulisan Rekreasi Mejar.. (bapa rekreasi m'sia) mungkin kita akan kergian dalam banyak bidang.
SALAM DARI BORNEO
Perbincangan kita nie membawa kepada Persepsi masing2 tetapi sebelum saya panjangkan pendapat saya, ingin saya memberi penghargaan kepada Major (tak Ingat nama ) kerana menghasilkan buku pertama untuk peminat rekreasi walau pun ada kekurangan tetapi usaha beliau menghasilkan buku tersebut patut kita sanjung
Kewmungkinan insan diperkatakan diatas adalah Mejar Mohd Yusof Abdullah yang berkhidmat selama 7 tahuan dalam Kor Gerakkhas Malaysia, aktif didalam program Belia anjuran Kementerian Belia dan Sukan sehingga dilantik menjadi Ketua Jurulatih/ Eppedisi. Seorang yang telah mengendalikan lebih 50 kursus dan kem rekreasi/ kegiatan luar....ringkasan daripada buku yang dikeluarkan pada 1987
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 17 Apr 2006, 10:58

taniah kepada pendaki_labuan dan adisos yang telah membuat minda kita untuk berfikir sejenak.... :idea:

berhubung percanggahan pendapat akan difenasi Extreme nie..

jikalau kita balik kepada sejarah pergunungan itu sendiri...sila rujuk http://gunungonline.com/forum/viewtopic.php?t=90 .

disini satu fahaman kasar tentang xtvt nie yang telah berlaku selama lebih 200 tahun dahulu(utk buktikan yang mereka adalah negara maju)....aktivit yang bermula dari grand Xpdc telah bertukar menjadi light xpdc yang mempunyai impact tersendiri.....

Kalau dulu kemajuan peralatan dan teknologi yang dibawa untuk menjayakan Xpdc adalah serpihan daripada teknologi ketenteraan...(sekarang pon sama jugak)...yang kurang MAJU dan BERAT untuk dipikul ..maka semua pergerakkan adalah terhad kepada kederat orang untuk memikulnya.....maka terhasillah satu xpdc itu mempunyai ahli + pembantu begitu ramai.....

Sekarang teknologi dah berubah ...sesuai dengan perkembangan yang ada maka kelengkapan yg besar tu telah diringkaskan menjadi seminimum mungkin...tetapi apa yang ditekankan faktor keselamatan adalah NO 1 yang berbeza adalah beban yang dibawa disamping ilmu dan kecanggihan kelengkapan yang dibawa....

Extreme dulu mungkin x sama dengan sekarang..tapi basic nyer masih tetap ilmu....cuma kalau dulu mungkin kekurangan data/ maklumat maka pasukan rikkie dan navigator perlu tetapi sekarang tidak perlu kerana kemungkinan nak sesat adalah tipis disebabkan maklumat yang ada....

Bagi saya ...tahap nie begitu subjektif kerana tahap dan cabaran seorg tu mungkin dianggap mudah oleh orang lain tetapi susah bagi yang lain pulak..gunung bukan nyer ada ranking macam climbing.....walapun mountaineering adalah tingkat pertama ..diikuti climbing dan alpine climb...namun semuanyer ada risiko tersendri....dan ilmu serta teknikal yang perlu diperlajari.........

extreme yang diwah2kan oleh barat yang berlaku dalam pergunungan nie selepas pendakian secara minimum dilakukan ..lightweight xpdction....tetapi mamat yang buat nie bukan seorang yg tiada ilmu kerana ianya telah mengkaji/ bersedia dari semua segi dan cuba membuktikan yang keinginan hidup/berjaya boleh membuatkan seseorang itu melepasi rintangan walaupun sehebat Everest.......

secara ringkas...
1. Ilmu rekreasi itu penting
2. Kelengkapan telah memudahkan tetapi melalaikan ahli/pelapis untuk bersedia dengan dugaan yang tidak disangka
3. Extreme itu bergantung kepada tahap/ nilai seseorng
Sekadar pendapat....dua2 ada kebenaran.........
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 17 Apr 2006, 17:34

Saya nak ucapkan timakasih n angkat topi :idea: atas pandangan Rembau n bersetuju dengan dia :) nak petik katanya
Bagi saya ...tahap nie begitu subjektif kerana tahap dan cabaran seorg tu mungkin dianggap mudah oleh orang lain tetapi susah bagi yang lain pulak..gunung bukan nyer ada ranking macam climbing.....walapun mountaineering adalah tingkat pertama ..diikuti climbing (n ice climbing)dan alpine climb...namun semuanyer ada risiko tersendri....dan ilmu serta teknikal yang perlu diperlajari.........
Sekarang dlm piramid Mountaineering ada satu lagi aktiviti selepas climbing iaitu ice climbing n pas 2 alpine climb :)
Sebenarnya catitan saya adalah berkisar dalam cara bagaimana nak melakukan perkhemahan mesra alam n pendapat kawan yang berkisar dalam topik tersebut amatlah saya alu alukan. pada saya yang penting ialah kita menjaga kawasan perkhemahan, laluan n alam sekitar kita :)
kalau ada nak buat extreme atau tidak "Tepuk Dada dan Tanya Selera". kerana itu adalah hak individu 8)
Mengenai mengredkan gunung pernah saya suarakan (ketika menjadi ajkOGKL )pada ajk lain OGKL tahun 98. antara jawapan yang saya terima ialah apabila kita mula gredkan gunung ramai yang tidak akan ikut :)
Saya akan buka topik baru mengenai perkara ini supaya kawan2 lain dapat memberi input mereka 8)
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 » 17 Apr 2006, 18:22

Terima kasih sekali lagi pada PL dan Rembau atas pandangan masing2.

Berkenaan Extreme mengikut WIkepidea.. ianya masih lagi sekadar pendapat mengikut persepektif masing2.

Wikepidea sendiri masih membuka ruangan pendapat untuk menilai kebenaran sesuatu istilah tersebut 8) so ianya bukan satu pendapat yang muktamad. Mengaitkan perkataan Xtreme dengan pendapat sebegini memang kelakar :)
This youthful demographic accounts too for extreme sports’ frequent association with youth culture, including its clothing, fashions, and music.
(Istilah EXTREME orang guna sebagai label diri macam peminat pop yeye, rap DLL
Kenapa tak kaitkan dengan hal2 politik, keagamaan terus...

Sebenarnya Xtreme pada pandangan saya merujuk pada suatu perkara yang sekian lama dilakukan tetapi telah dianjakkan kesatu tahap yang baru dan bertentangan dengan kebiasaan.

Adakalanya dipandang SERONG dan adakalanya dipandang HEBAT
(masih lagi terpulang pada pandangan sesorang individu)

Saya rasa pada asalnya saya menyentuh pada hal no 11. Dan dilanjutkan lagi dengan komen saya berkenaan penulisan PL yg masih kearah Rekreasi Konvesional mengikut pandangan saya. Ntah macammana kita akhirnya terjerumus dalam topik Xtreme Outdoor(Recreation, Trekking, Camping)

Annyway best jugak... dapat meluaskan lagi pandangan dalam hal2 nie. Kalau nak dapat ilmu mcm nie masa trekking jer mungkin makan masa lama jugak.

Pada REMBAU terima kasih kerana sudi memetik nama MEJAR Mohd Yusof Abdullah. Ya memang itulah insan yang saya perkatakan dan anggap sebagai bapa rekreasi Malaysia.

Berbalik pada pandangan Xtreme saya, Rekreasi(dalam konteks camping, trekking dan mountaineering) Xtreme sewajarnya menjadi pilihan perbincangan golongan REKREASI tegar masa kini disebabkan ianya begitu berpotensi untuk dimajukan.

Bukan niat dihati nak merendah2 kredebiliti sesiapa pun tetapi TERUJA bila pandangan saya dibalas semula.. terima kasih yang teramat sangat pada PL atas pandangan saudara begitu juga saudara REMBAU.

Xtreme atau tidak segalanya bermula dari asas yang sama, cuma berakhir pada titik noktah yang berlainan.. Ada yang mencari kepuasan, kelainan, kemasyuran, malahan mencari kemajuan.

Terpulang pada individu yang menilai...

Sekian Muzs
SOS :arrow:
Bukan sahaja setakat
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 17 Apr 2006, 19:04

:)
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
wira
Pendaki Hebat
Posts: 371
Joined: 06 Dec 2005, 08:16
Location: Shah Alam
Contact:

Post by wira » 17 Apr 2006, 19:25

saye sokong!
© Copyright 2006 Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd. All Rights Reserved.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau » 28 Apr 2006, 15:04

11.HADKAN AHLI KUMPULAN BERSESUAIAN DGN TAPAK PERKHEMAHAN. Biasa nya tapak khemah popular tidak cukup ketika cuti umum yang panjang.
Bagi pendapat peribadi aku; perubahan ketara berlaku dlm Xtvt gunung nie bila terdapat dua golongan
1. Pendaki tegar....kalau dulu dikenali ahli XPDC yang betul2 memahami /mahir dalam bidang tertentu

2. Peserta XPDC...yang mengikuti/ baru belajar mengenal / baru minat dan terdiri daripada muda/ tua

Pendaki Tegar
padagangan Muzs SOS:
Berbalik pada pandangan Xtreme saya, Rekreasi(dalam konteks camping, trekking dan mountaineering) Xtreme sewajarnya menjadi pilihan perbincangan golongan REKREASI tegar masa kini disebabkan ianya begitu berpotensi untuk dimajukan.
Saya golongan begini tidak ramai dan selalunyer bergerak dalam kumpulan kecil dan daripada mereka 2 terpilih sahaja...mentaliti/ teknikal mungkin tahap superb/ konservasi tahap dewa berbekalkan teknologi yg canggih dan mereka mencari suatu kelainan......golongan nie pernah wujud di arena Gunung Malaysia dan sekarang pelapis baru plak timbul yg lebih extreme........

seperti yg Musz katakan:
XTVT pendakian pun telah diwarnai dengan ciri2 Xtreme.. untuk menggalakkan / mengarahkan para pendaki menggunakan laluan yang sama sahaja adalah suatu yg boleh dianggap LAPUK..

Golongan perserta XPDC

seperti PL katakan:
Terima kasih atas pandangan saudara mengenai perkara 11 petua yang saya tuliskan di atas
sebenarnya saya setuju pada saudara yang kekerapan mengunakan trek akan merosakkan laluan tersebut. pada pengamatan saya pada trek2 yang rosak adalah terdiri dari trek yang senang dan dekat pada pendaki2 kita. dan kerosakkan trek ini akan lebih teruk lagi apabila tiba musim hujan n ramai pendaki melalui trek tersebut
mereka yg baru menceburi / minat ...golongan ini termasuk le mereka yg tua / muda dan tak larat macam aku...cuma tahap konservasi nyer yg berbeza berdasarkan pengalaman masing2....berbalik kpd No 11...menghadkan bilangan peserta di suatu tapak khemah juga adalah satu pendekatan yang baik...cuma pertindihan program menyebabkan tempat tersebut peenuh kerana terdapat kumpulan lain....
gunung ganang musnah bukan kerana KUMPULAN besar (impak jauh kecil) jika dibandingkan dengan KEKERAPAN sesuatu laluan itu digunakan.
ada kebenarannyer.......

Cadangan: mungkin pihak penganjur program dapat memberi sedikit penerangan berhubung langkah konservarsi/penjagaan hutan sebelum XTVT dimulakan kerana tidak semua yg mengikuti ada yg memaklumkan / mengetahui cara yg sepatutnya dan ...

sekadar pendapat :arrow:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 28 Apr 2006, 15:46

Pokok pangkalnya kena letak kepada ketua xpdc dan ketua xpdc tidak semestinya pengarah program....
ketua xpdc tuh ialah orang yang berkebolehan di dalam hutan....

Kalau ketua xpdc teruk, maka teruklah anak buah...
sbb tuh bukan semua orang buleh jadik ketua xpdc...
kalau setakat jadi pengarah program, ramai buleh jadik....
apalah sangat nak setting ration, beli tiket bas, setting equipment semua tuh....
tuh semua benda-benda-benda senang....

tapi situasi kat dlm hutan tuh memerlukan seorang yang lebih berpengalaman dan yang kurang berpengalaman buleh belajar dari situ....
tapi tidak semestinya pengarah program takleh jadi ketua xpdc....

ketua xpdc pun jugak kenalah ada sedikit ilmu....
dan haruslah dihormati oleh anak buah...

ketua xpdc pun jugak yang kena mengawal semua-semua benda nie....
dan dgn kerjasama ahli xpdc.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun » 23 Jun 2006, 09:10

aku bukan orang lama dalam bab outdoor ni tp terasa nak mencelah, otai2 jangan marah eh.. :oops:

bagi aku yang kekurangan pengalaman nih, bila kita cakap pasal outdoor, kita cakap pasal penilaian kita terhadap risiko. "no pain no gain" (musz tulis) memang satu quote yang agak menarik sebab, ye la kan kita nak buat ape pun kene usaha, kene buat silap dulu sume then belajar dari situ untuk meningkatkan pencapaian..

and then PL ade sebut pasal pendakian yang selamat tu sume kat atas tu. aku rasa perbincangan nih memang bagus la kan..

cume berbalik kita kepada mengapa kita mencari ilmu..kenapa? mungkin kita bleh pikir sejenak. pada aku ilmu yang kita ada tu berguna untuk kita menilai risiko dan untuk menghadapi risiko berlaku sesuatu (hilang arah, injured, cari air dll). risiko dah boleh dinilai bila ade ilmu, yang penting sekarang sejauh mana kita sanggup ambil risiko.. how much pain you can stand before you gain..ini yang penting..kita ber outdoor bukan untuk mati kan? betol? so batasan "pain" yang sanggup kita hadapi tu bleh dikategorikan sebagai "selamat" (seperti yang PL tulis), dah sudah tentu takrifan "selamat" dan "pain" tadi berbeza mengikut tahap penilaian risiko yang kita buat sebelumnya, dengan ilmu yang kita ada..

pada aku pendapat musz dan PL sama je, cume mungkin interpretasi bahasa yang berbeza membuat kelihatannya seperti berbeza pendapat..

otai2, sori ye sekadar pendapat, ade pape pendapat sila utarakan bleh aku pikir2 kan...
::SRC-Total Outdoor::

Post Reply