Jeram Perlus - mohon panduan

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
wildsotong
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 26 Feb 2009, 15:36

Jeram Perlus - mohon panduan

Post by wildsotong » 24 Jan 2010, 01:24

Salam geng,

lamanya tak singgah ke sini. saya nak tumpang tanya jika ada diantara kawan2 yg boleh terangkan serba sedikit pasal Jeram Perlus.

Saya nak bawa rakan2 pejabat utk aktiviti riadah dan camping..harap geng2 GO bleh membantu memberi apa saje maklumat yg berkaitan. Especially campsite, track, dan pool air terjun tersebut.

TQ geng!

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by lastman » 24 Jan 2010, 01:46

Salam geng,

lamanya tak singgah ke sini. saya nak tumpang tanya jika ada diantara kawan2 yg boleh terangkan serba sedikit pasal Jeram Perlus.

Saya nak bawa rakan2 pejabat utk aktiviti riadah dan camping..harap geng2 GO bleh membantu memberi apa saje maklumat yg berkaitan. Especially campsite, track, dan pool air terjun tersebut.

TQ geng!
cam ak penah dgr name ni..kat dam langatkan??
aku pun dah xbape ingat sgt tpt nie..

1.mesti ade permit
2.campsit xde kat waterfall-dulu la skang xtau..
3.pacat gred A-melambak..
4.trek light easy
5.waterfall cam jerangkang la...tp tingi lg

wildsotong
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 26 Feb 2009, 15:36

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by wildsotong » 24 Jan 2010, 01:59

lastman,

tq sbb reply. aku dah wat byk browsing...tmpt ni kat langat. SAH MEMANG BANYAK GILA pacat gred A. tapi berpuluh webpage aku masuk, takde satu pun citer pasal campsite... rasanya memang takdek la tuh.

masuk lepuh/lepok je kot. ada cadangan lain geng?

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by lastman » 24 Jan 2010, 03:19

aku rase lg baik ko masuk lepor je dr perlus..
cam x berbaloi la...
ko masuk lepor pun cun ngan waterfall die tu..
campsite pandai2 la ko cari...tido kat tp rmh asli ke..
dah lame sgt aku x masuk lepor ni..dah lebih 10 tahun rasenye...

kacang
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 21 Mar 2006, 19:58
Location: kl
Contact:

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by kacang » 26 Jan 2010, 00:06

encik,

PERLUS
campsite air terjun Perlus kawasannya sangatlah terhad. Boleh guna hammock + dome tent + khemah sidang. Campsite memang sangat dekat dengan sungai (ada bahaya kalu hujan lebat kat ulu)...Pool nya sangat best + banyak tengas

Sekarang ada route baru dari kawasan Gabai tapi aku belum pernah guna route tuh..
Dulu memang masuk dari laluan Nuang dan potong ke empangan, layan corner empangan + panjat teres terbunuh

LOPO
kalu campsite Lopo, kawasan agak terhad juga untuk bermalam... kena booking awal (hantar advance team dulu)... apa-apa pun kalu encik gi reccee dulu tengok campsite pun lagi ok..Pool lopo plak kira macam kolam renang la pada aku...

ada fotonya kat akunye flickr/alkacang
no mistake, no discovery

wildsotong
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 26 Feb 2009, 15:36

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by wildsotong » 26 Jan 2010, 00:42

lastman,

idea tuan diterima! tq!


kacang,

saya akan masuk Lepuh/Lopo pagi sebelum jam 10...agak2 bleh cop tempat camp tak utk 18 org?

kacang
Pendaki Gunung
Posts: 28
Joined: 21 Mar 2006, 19:58
Location: kl
Contact:

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by kacang » 26 Jan 2010, 16:03

encik,

selalunya kalu cuti sekolah atau cuti am yang agak panjang, memang ada bebudak camping kat situ... kalu Main Team nak masuk sabtu pagi, baik jumaat petang/malam anda hantar advance team dulu untuk dapatkan campsite belah kiri air terjun tuh... kalu tak memang kena tidur atas batu-batan le nampaknya...
no mistake, no discovery

wildsotong
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 26 Feb 2009, 15:36

Re: Jeram Perlus - mohon panduan (SELESAI!)

Post by wildsotong » 18 Feb 2010, 00:37

tuan/puan,

laporan camping 2d 1n di sg lepuh.

parking = 5 ringgit.ada org asli jaga parking. parking terhad. tapi kalau nasib baik, bleh parking dlm ASLI CAMP..kawasan berpagar lagi bagus.

trek : 1 jam bagi yg jalan auto mode.... 2 jam bagi first timer yg senang overheat gearbox manual. bagus jogging, exercise, etc. byk simpang masa nak naik....aku takde gps, ada hp je calling2 zahile (jebatz) tanya2 jalan. kecerunan...entahlah, bawah sket dari sederhana atas sket dari landai kot.

campsite : mcm en.kacang ckp....kena anta advance. aku masuk bawak team advance 6 org termasuk aku... team tak advance 2 org masuk petang..(sepatutnya depa masuk 4/5 org- adatlah tuh) . campsite kecik...adala dua tiga port. aku dpt yg paling besar....bukak 6/8 man fly and ground...bukak satu dome...kira cantekla.

sungai : masyuk!!! bleh main slide, sommersault.... pool pun cantek2 je tahap kedalamannya.

aktviti bergambar: air terjun view bagus.... bawak tripod!!

lain2 soalan sila tanya. tq semua!!

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by lastman » 21 Feb 2010, 03:09

encik,

PERLUS
campsite air terjun Perlus kawasannya sangatlah terhad. Boleh guna hammock + dome tent + khemah sidang. Campsite memang sangat dekat dengan sungai (ada bahaya kalu hujan lebat kat ulu)...Pool nya sangat best + banyak tengas

Sekarang ada route baru dari kawasan Gabai tapi aku belum pernah guna route tuh..
Dulu memang masuk dari laluan Nuang dan potong ke empangan, layan corner empangan + panjat teres terbunuh

LOPO
kalu campsite Lopo, kawasan agak terhad juga untuk bermalam... kena booking awal (hantar advance team dulu)... apa-apa pun kalu encik gi reccee dulu tengok campsite pun lagi ok..Pool lopo plak kira macam kolam renang la pada aku...

ada fotonya kat akunye flickr/alkacang
kalo xsilap aku route bagai tu dah lame..tp xde @ jarang org gune..
sal thn <2000 aku penah sesat terus sampai gabai...
mase tu x ramai yg tau perlus ni..lepor lagi laaa...

User avatar
kurmajalis
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 20 Feb 2009, 17:15
Contact:

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by kurmajalis » 24 Feb 2010, 15:10

bro lastman dan wildsotong,

leh explain skit dah apa beza pacat gred A dengan yg biasa? :shock:
saya budak, nak belajar..

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by lastman » 24 Feb 2010, 19:55

pacat gred A tu maknenye banyak la plus besor besor..
leh saing ngan pacat gng bubu..xlarat nak buang dah

mkrose
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 27 May 2008, 18:24

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by mkrose » 25 Feb 2010, 06:40

leh explain skit dah apa beza pacat gred A dengan yg biasa? :shock:
tu pacat yang gi sekolah, masa exam A
pacat biasa ponteng sekolah tak gi exam langsung.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 25 Feb 2010, 08:33

Pacat yang suka merempit Gred berapa lak.
Pacat Merempit= Pacat Gunung Mulu.
Kita ingat hujan sebab bunyi macam titik titik hujan jatuh di daun kering rupanya bunyi pacat berlumba atas daun kering mengejar kita yang berbau darah.

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by forestgump » 05 May 2010, 09:47

Salam geng,

lamanya tak singgah ke sini. saya nak tumpang tanya jika ada diantara kawan2 yg boleh terangkan serba sedikit pasal Jeram Perlus.

Saya nak bawa rakan2 pejabat utk aktiviti riadah dan camping..harap geng2 GO bleh membantu memberi apa saje maklumat yg berkaitan. Especially campsite, track, dan pool air terjun tersebut.

TQ geng!
http://waterfallsofmalaysia.com/120jeramperlus.php
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
cwyap
Pendaki Gunung
Posts: 156
Joined: 17 Dec 2005, 20:07
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Jeram Perlus - mohon panduan

Post by cwyap » 13 Jun 2010, 09:33

Salam geng,

lamanya tak singgah ke sini. saya nak tumpang tanya jika ada diantara kawan2 yg boleh terangkan serba sedikit pasal Jeram Perlus.

Saya nak bawa rakan2 pejabat utk aktiviti riadah dan camping..harap geng2 GO bleh membantu memberi apa saje maklumat yg berkaitan. Especially campsite, track, dan pool air terjun tersebut.

TQ geng!
Saudara Wildsotong,

Saudara boleh rujuk kepada link ini untuk maklumat-maklumat yang mungkin berguna untuk rancangan saudara ke Jeram Perlus:-
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=123382

Itu ada rekod hike saya dgn kawan-kawan ke Jeram Perlus.

Yang memang benar - pacat melambak! :lol: Cuma last-last baru tahu, kalau sapu muscle rub (macam Tiger Muscle Rub, Sloan dll) dia orang tak akan kacau.
"Lead me, follow me, or get out of my way" - General George Patton Jr

Post Reply