Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu2

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu2

Post by fulltimesinner » 23 Jun 2010, 08:26

Salam semua,

Nak tanya skit otai2 GO camana nak beli backpack atau barang camping dari luar malaysia mcm dkt REI ke dan apa isu-isu berbangkit contohnya shipping cost, tax dan sebagainya. Harap dpt kongsi pengalaman :D

Info yang setakat ni dpt dicari:
1. Shipping cost mmg boleh buat menangis woooo tapi fix so tak leh buat apa
2. Tax == 30%
3. Utk kedai yg shipping ke US sahaja boleh bypass guna servis package forwarding
4. Bayar boleh guna credit card atau paypal

Jadi, ada sesapa boleh kongsi pengalaman dealing dgn customs ke,pastu kat mana nak bayar tax tu ke, preferred method of shipment ke adalah dialu-alukan

btw, aku bukan nak bukak kedai camping okay... ingat nak beli backpack TNF kat REI sebijik je...errr pastu kat GO ni ada search function tak? letih aku carik tak jumpa

Terima kasih daun keladi
just a small time adventurer :D

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by nadir » 23 Jun 2010, 18:51

salam bang,

hmmmm tak silap saya cap TNF tidak boleh dihantar keluar dari US. bukan saja TNF, tapi brang lain macam BD , MSR , PETZL , Salomon....

Paling bes kalau ko ada kawan / sedara kat us sana, mintak rei pos kesana pastu mintak tolong contact ko pos kesini. bila ko ada contact, boleh guna air mail saja, declare gift ke atau used item... heheheh

kalau dari rei terus ke malaysia , memang mahal sebab dia pakai UPS kalau tak silap aku . kejap aja dapatla, dalam 2 minggu gitu. Kalau macam backpack, memang cukai agak tinggi, tak silap aku kena bayar kat kastam. kalau kena bayar, nanti adalah surat notice sampai dari pos. kalau tak perlu bayar, barang sampai terus.

payment dengan rei selalunya guna credit card.

tapi mau jaga bende bende yang "mungkin" tak lepas macam pisau , pedang , helmet , lifejacket , etc. kalau sangkut kat kastam payah woooo... ada kawan sorang beli khukri, kena tahan dengan kastam butterworth... dia kena apply permit bawak senjata baru boleh claim...hehheheh
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by fulltimesinner » 24 Jun 2010, 08:30

thanks encik nadir OD, mmg dah dapat makluman pasal brand TNF hanya ship ke US sahaja.. kat REI pun ada tulis... so kalu pakai package forwarding rasa2nya boleh tak? contohnya viaddress ke

hahaha takpun tunggu stock karrimor masuk malaysia 2 bulan lg 8)
just a small time adventurer :D

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by nadir » 24 Jun 2010, 08:57

viadress saya personally x pernah guna lagi, tapi ada pernah dengar kawan lain guna...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by Hangar 18 » 02 Jul 2010, 07:11

aku pun nak belajar gak guna viaddress ni. pm mamat yg ckp expert guna viadress ni tak balas2.
hampeh tuiii..
promote diri untuk 1 way communication aje.

fulltimesinner,
jika ko nak carik TNF tu, rasa mcm aku leh carik...
lagi baik.. kita ngeteh le dulu.

User avatar
KomunisUtara
Pendaki Gunung
Posts: 174
Joined: 26 May 2008, 11:02
Location: Kat mana ehh?
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by KomunisUtara » 02 Jul 2010, 10:39

Pendiiiiiii...Jual minyak nampak.Hahahahaa... Xde...Xde...Semua alamat freeze harap maklum.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
~Hati Gunung,Jiwa Hutan,Nafsu Meredah~
-_-Dare To Dreams,Dare To Challenge-_-

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by Hangar 18 » 02 Jul 2010, 11:06

Pendiiiiiii...Jual minyak nampak.Hahahahaa... Xde...Xde...Semua alamat freeze harap maklum.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
aku pun dah ubah fikiran. malas dah nak carik barang untuk org tak kenal.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by biNGai » 02 Jul 2010, 13:07

fendi tolong cari barang semata-mata nk dapat poin kad jer..ekekeke

bagus bagus..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by fulltimesinner » 04 Jul 2010, 17:42

aku pun nak belajar gak guna viaddress ni. pm mamat yg ckp expert guna viadress ni tak balas2.
hampeh tuiii..
promote diri untuk 1 way communication aje.

fulltimesinner,
jika ko nak carik TNF tu, rasa mcm aku leh carik...
lagi baik.. kita ngeteh le dulu.
hahahaha takpa2 aku pun tgh buat research pasal package forwarding ni... minggu lepas aku ada email diaorg.. tanya boleh tak ship TNF backpack melalui viaddress, 2 hari pastu diaorg balas.. tp diaorg balas jawapan generic je la.. dia ckp selagi boleh ship kuar US (dlm context undang2 US) pastu undang2 malaysia bagi masuk, diaorg ckp boleh... tp byk benda aku kena research ni, commission utk diaorg, shipping details... aku dpt unofficial info commission diorg 5% tp tak tau lg sbb aku pun tak daftar lg dgn diaorg... aku sebenarnya nak carik backpack yg boleh fit torso/adjustable sbb bdn aku cekeding...

nanti kalu aku dah decide nak beli aku report tp aku tak pasti nak beli bila... dah la quatermaster punya shop ada spyderco rock salt ... tergugat iman... tgh pening decide nak beli backpack ke nak beli rock salt :P
just a small time adventurer :D

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by sun » 12 Jul 2010, 23:34

kalu susah sgt..ambek je Lowe kat nadir tuh..hihihi...

viaonlinebuyer
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 18 Jul 2010, 17:21

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by viaonlinebuyer » 20 Jul 2010, 20:54

Sila ke http://viaonlinebuyer.multiply.com/ sebarang pertanyaan akan saya bantu.Disini atau di multiply.

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by Hangar 18 » 20 Jul 2010, 21:15

nanti kita nyembang kat mp ya viaonlinebuyer
ada benda nak berguru ni.

viaonlinebuyer
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 18 Jul 2010, 17:21

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by viaonlinebuyer » 20 Jul 2010, 21:21

bole..bole,akan saya bantu insyaAllah..

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by vanhemeir » 04 Aug 2010, 20:59

Kalau nak beli satu beg untuk pakai sendiri aku boleh tolong beli dekat Dubai/Abu Dhabi.. bagi model apa etc, gambar ke.. nanti aku cari.. kalau ada aku bagi tau.. kalau tak ada.. nak buat macamana kan..

nanti raya aku balik.. or ada kawan2x balik aku kirim

tapi range tak banyak lah.. tak lah se happening REI..

aku check 65L jack wolfskin RM1000 (6 bulan lepas dalam 600.. baru naik harga) TNF hari tu aku tengok sale dalam RM550.

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by fulltimesinner » 11 Oct 2010, 20:59

1st n foremost, saya ucapkan ribuan terima kasih kepada saudara2 semua kerana sudi memberi pendapat.

Setelah diperkenan oleh en.poket dan en.risk management, saya abandon projek beli bagpack kat obersea, walaupun harga kekadang cam lg murah tapi kos shipping, tax pastu risiko lagi. So aku amik keputusan beli je dgn en.Nadir OD atau kedai kat malaysia, senang cite. Ada apa2 problem senang nak refer :D
just a small time adventurer :D

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by nadir » 11 Oct 2010, 23:31

ya betul tu bro..... memang kekadang murah beli kat obersea, tapi risiko kena ingat jugak.... memang dialualukan beli dari saya....hehehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by fulltimesinner » 12 Oct 2010, 00:04

ya betul tu bro..... memang kekadang murah beli kat obersea, tapi risiko kena ingat jugak.... memang dialualukan beli dari saya....hehehehe
hahaha tq en.nadir ... hujung minggu ni test run :D
just a small time adventurer :D

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by nadir » 12 Oct 2010, 09:40

Stingray? :P
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by fulltimesinner » 12 Oct 2010, 11:22

Stingray? :P
yup, Stingray :minum:
just a small time adventurer :D

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Macamana prosedur beli backpack dari luar malaysia & isu

Post by nadir » 12 Oct 2010, 14:42

terbaik bro!
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Post Reply