wahai pendaki sekalian...............

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
arar
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 10 May 2006, 10:02
Contact:

wahai pendaki sekalian...............

Post by arar » 10 May 2006, 10:25

wahai pendaki2 sekalian kat sini aku ader nak kongsi sesuatu skrg xyah lg cr peta kat JUPEM lg..cuba lah masuk ke dalam web GOOGLE EARTH..kat situ kt leh tau mengenai gunung2 didunia siap sekali ngan koordinat dan leh tau ukuran jarak dan ketinggian sekali...best giler..cubalah wahai kwn2 pendaki sekalian..ini lebih memudahkan dan confirm puas hati...cubaaaalahhhh.. :)

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 12 May 2006, 14:44

Salam sejahtera buat Arar,
Memang google earth best tetapi Google plus lagi best tapi masaalahnya benda nie tak leh nak dibawa dalam utan atau gunung :) kalau setakat nak tengok boleh lah. bende free memang best :D
mcm mane pun peta dapat kita bawa dimana2, tapi laptop kene ada link internet baru dapat guna Google.
Kalau saudara dapat guna Google Plus, saudara dapat link GPS dalam google plus n jejak balik track yang saudara dah rakam di gps dalam G.Plus yang 2 LAGI BEST
masaalah dgn Google earth kebanyakan gunung di malaysia tak jelas setakat nampat pokok2 je 2 pun tak jelas :x
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 13 May 2006, 16:50

google plus?
nie 1st time dgr...
selalu guna google earth je
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 13 May 2006, 20:56

Sejahtera buat Betterman n warga GO :idea:
google ada dua lagi jenis program google earth
Yang ramai pakai tu google earth FREE :D google earth plus plak kene bayar US$20 setahun :) dan google earth Pro plak US$400 setahun. kalau pakau yang free setakat boleh tengok n ukur jarak je tapi yang plus plak boleh link dgn gps kita n transfeer trak pada peta google :arrow: yang pro plak pheew mcm2 boleh buat. jadi kalau yang pakai google dah puas ati kira oklah 2 :D
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

desperategaid
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 15 Dec 2005, 16:41

Post by desperategaid » 14 May 2006, 18:32

google earth tu kalo kita track gunung2 kat mlesia ni mcm nam kluar.tak penah dengar pun ada..betul ke?

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan » 14 May 2006, 23:47

Sejahtera buat desperategaid n warga GO :idea:

ok sila browse ke link ini untuk mengetahui pasal Google Earth n sewaktu dengannya :) http://earth.google.com/
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

Post Reply