Bacpackers Oversea

Nak mintak tolong? atau nak tanya sesuatu? ada cadangan? poskan disini. Terima kasih
Post Reply
User avatar
azliePSG
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 22 Apr 2010, 09:22
Location: GOMBAK, kL

Bacpackers Oversea

Post by azliePSG » 06 Oct 2010, 20:54

salam,

mintak panduan,
1) perlukah kite declare brg ape yg kita bawak dlm beg cth :-
-pisau
-stove
-gas, etc

2) mcmner caranye?

3)asia n eropah ade perbezaan prosedure?

tQ

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Bacpackers Oversea

Post by nazryst » 07 Oct 2010, 03:21

Takda kot... tapi kalau simpan dalam cargo takder masalah rasanya... pasal aku pernah bawak balik pisau yang panjang lebih dari 12 inci dari LA ke KLIA... lepas camtu ajer bila check in cargo.... tapi hand luggage memang tak bleh apa sebarang pisau termasuk lah nail caliper tu.... walau camanapun dia orang sekarang banyak ambil random suspect... kalau muka kau ada ala ala taliban atau dalam ic bin laden... tak payah pisau pun kau dah kompem kena kuarantin....

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bacpackers Oversea

Post by orga » 07 Oct 2010, 13:16

ada dua bahagian bagasi yg berbeza bila kita check in..satu hand luggage(bawak naik kapalterbang) satu lg kat kargo..
kalo hand luggage sebarang bentuk gas, cecair dan logam tak dibenar kan..kalo nak lepas gak kena tinggalkan barang tu kt kastam..tp sayang la kalo leatherman yg kena tinggal..mmg kasi ke kastam le tu..

kat kargo, gas utk stove mmg tokleh bawak..kalo aqu, stove akan bawak jenis multifuel..jd tak bawak bahanbakar..bahan2 yg bole meruap dan meletup akan ditahan..kalo pisau, golok taper asalkan dlm jumlah yg munasabah dan letak kt kargo..senjata api mmg tokleh la..kalo kat klia, screening utk bagasi ada 3 bahagian..bahagian pertama utk kesan metal atau brg mencurigakan..kalo lepas bole terus kluar kat makeup chute (flight gate) tanpa lalu bhg 2 dan 3..kalo meragukan akan masuk ke screening ke2..kat sini beg akan discan beberapa layer lg..sampai duit pon tahu ada berapa keping..kalo meragukan lagi masuk screening ke 3..ni tempat yg bombproof, chemicalproof dsb..masuk yg ke 3 ni confirm beg kena tahan..

bg kita yg bawak backpack, pastikan tali temali beg diikat kemas2 tak terjurai..sbb semua sistem loading bagasi kat airport2 dunia guna conveyor system (kecuali Amsterdam guna tub system), jd possibility strap bag nk sangkut ke conveyor tu tinggi..paling baik masukkan backpack dlm duffle bag atau wrap dulu..kalo kt klia mintak staff tu masukkan dlm tub sbb ini mmg procedure utk backpack..kena ingat jauhnya beg nak lalu conveyor ni dlm 8km (kalo flight di Satellite), jd mcm2 bole jadi..
ImageImageImage

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Bacpackers Oversea

Post by fulltimesinner » 07 Oct 2010, 15:19

setuju dgn en.orga, satu buckle kat hip belt hilang kat klia, tapi salah diri sendiri sebab tak secure backpack betul2...
just a small time adventurer :D

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Bacpackers Oversea

Post by orga » 08 Oct 2010, 12:16

sebaik buckle je ilang..biasa kalo tali beg sangkut, handler akan potong je tali strap tuh..

lupa nk cakap, bagi beg2 yg panjangnya lebih 1m dia tak masuk normal conveyor tp masuk over size conveyor..risikonya sama tapi beg akan dpt lambat skek..
ImageImageImage

Post Reply